Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας

nickel

Administrator
Staff member
Νεολογισμοί και αργκό στο νέο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών
Με 3.000.000 λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικούς τομείς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Το Βήμα 3/11/2014

Τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς συνθέτουν τις 1.819 σελίδες του νέου λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο παραδίδει σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών.

Προϊόν δεκαετούς έρευνας, το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», όπως τιτλοφορείται, καταγράφει νεολογισμούς της ελληνικής γλώσσας, σημειώνει τη διπλή ορθογραφία όπου υφίσταται, και χρησιμοποιεί παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «ιός Εμπολα», «άμπερ αλέρτ», «τηλεμαϊντανός», «αεροκουρτίνα», «μπότοξ» και «γενόσημα», λήμματα που προέρχονται από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λέξεις με νέες σημασίες, αλλά και φράσεις της αργκό, όπως «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» ή «μπουζουκλερί».

Η υλοποίηση του λεξικού κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ θα διατίθεται προς 48 ευρώ.

«Βασικοί στόχοι του λεξικού είναι η ανάδειξη του πλούτου και της εκφραστικής πληρότητας της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, χωρίς να παραγκωνίζεται η κληρονομιά της, καθώς και η παροχή όλων των απαραίτητων λεξικογραφικών υλικών για τους ερευνητές»
εξήγησε κατά την παρουσίαση του λεξικού τη Δευτέρα, ο επιστημονικός συντονιστής του, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το λεξικό βασίζεται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με 120.000 λήμματα, από τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις σελίδες του τα 75.000.


Το λεξικό περιλαμβάνει 10 καινοτομίες:


- Κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς βάσεις δεδομένων, όπως, κατά κύριο λόγο: Εθνικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΘΕΓ), InterActive Terminology for Europe (IATE), μηχανή αναζήτησης Google, ηλεκτρονικές βάσεις και ηλεκτρονικά λεξικά της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας, επιμέρους βάσεις δεδομένων της Ακαδημίας Αθηνών).
- Καθιέρωση διπλής ορθογράφησης για ορισμένες λέξεις: αβγό-αυγό, κτίριο-κτήριο, ορθοπαιδικός-ορθοπεδικός.
- Σύντομοι και ουσιαστικοί ορισμοί των λημμάτων.
- Αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών.
- Ενοποίηση σημασιών. Διάκριση της σημασίας από τη χρήση.
- Καταγραφή αυθεντικών παραδειγμάτων.
- Αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων: ομορφιά: αγγελική, αξεπέραστη, απίστευτη, απόλυτη, ασύγκριτη, διακριτική, εκθαμβωτική, εκρηκτική, εντυπωσιακή, εξαιρετική, εξωτική, κλασική, μαγευτική, μοναδική, τεχνητή. Ανδρική, γυναικεία, εξωτερική, εσωτερική, πνευματική, σωματική, ψυχική.
- Ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων.
- Πραγμάτευση των στερεότυπων ή ιδιωματικών εκφράσεων και σταθερών λεξιλογικών συνάψεων σε νέα βάση στο τέλος κάθε λήμματος. Βλ. τα λήμματα ζωή, μάτι.
- Παράθεση της χρονολογίας εμφάνισης των αγγλικών και γαλλικών λέξεων, όπως και των στερεότυπων εκφράσεων. Ανοίγονται έτσι νέοι ορίζοντες σε θέματα Ιστορίας του πολιτισμού και των επιστημών. Ενδεικτικά παραδείγματα: βιταμίνη < γαλλ. vitamine, 1913. οικοτουρισμός < αγγλ. ecotourism, 1982. λιβερμόριο < διεθν. livermorium, 2012.

Αναλυτικότερα, έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο λεξικό, καθιερώνεται η διπλή ορθογράφηση, που συναντάται σε περίπου 500 λέξεις (αβγό ή αυγό; εταιρεία ή εταιρία; συγγνώμη ή συγνώμη;) ενώ καταγράφονται και φράσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν λάθος, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως «αποτίει φόρο τιμής» ή «αποτίνει φόρο τιμής», «οι ασκοί του Αιόλου» ή «ο ασκός του Αιόλου».

Ενοποιούνται οι σημασίες και γίνεται διάκριση της σημασίας από τη χρήση, όπως στην περίπτωση του ρήματος «κόβω», που σύμφωνα με ορισμένα λεξικά έχει 53 σημασίες, ενώ κατά το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» οι σημασίες είναι δέκα και οι υπόλοιπες είναι χρήσεις.

Γίνεται καταγραφή παραδειγμάτων από φράσεις που χρησιμοποιεί συχνά ο κόσμος, ενώ στα αγγλικά και γαλλικά δάνεια σημειώνεται η χρονολογία πρώτης εμφάνισης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ακριβής υφολογικός προσδιορισμός των λέξεων και των εκφράσεων μέσα από 30 κριτήρια. Για παράδειγμα η λέξη «γατόνι» κατηγοριοποιείται ως αργκό, η φράση «εκπάγλου καλλονή[ς]» ως αρχαιοπρεπής, ο όρος «κοινοτυπία» ως εσφαλμένος αντί του σωστού «κοινοτοπία» και η λέξη «μπουζουκλερί» ως χιουμοριστική.

«Η Ακαδημία, με το λεξικό, δεν αποβλέπει σε ρύθμιση της γλώσσας. Παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και επιστημονικά εξακριβωμένα την πραγματική μορφή της Νεοελληνικής, τον γλωσσικό πλούτο της και τις θαυμαστές εκφραστικές δυνατότητές της. Το πλήθος των νεολογισμών και των νέων σημασιών που περιέχονται δείχνει τη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων στη γλώσσα και διαψεύδει όσους θρηνούν για τη φθορά της»
υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος.

Παρά το μεγάλο κόστος δημιουργίας του (κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία τα 760.000 ευρώ διατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών), το λεξικό θα διατίθεται στην τιμή των 48 ευρώ, ενώ από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας θα πωλείται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές στην ειδική τιμή των 35 ευρώ. Τα έσοδα από τη διάθεσή του θα δοθούν για έρευνες νέων άνεργων επιστημόνων.

Την εκδήλωση παρουσίασης του λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και πλήθος ακαδημαϊκών.
 

CoastalFog

New member
Thx Nickel.
Wow, I can't wait to get my hands on it!
I wonder if it's available for sale on Amazon. Haven't checked yet.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν δεν το βρεις γρήγορα στο Amazon, να κοιτάξεις κανένα από τα ελληνικά ηλεβιβλιοπωλεία ή όλο και κάποιος από μας θα βολέψει την κατάσταση.
 

CoastalFog

New member
Αν δεν το βρεις γρήγορα στο Amazon, να κοιτάξεις κανένα από τα ελληνικά ηλεβιβλιοπωλεία ή όλο και κάποιος από μας θα βολέψει την κατάσταση.

Thx very much for your kind offer Nick
(boy, that's a prohibitive option considering shipping, but who knows? I may have to take you up on it!)

No, I didn't see this new book listed on Amazon yet, too soon I guess.
My Greek<>English Concise Dictionary's still on sale, though my royalties have dropped (no wonder, it's been 10 years).

Meantime, I emailed TO VIMA asking for the new book's ISBN number.
I'll just have to be a little patient. No worries :-)
 
Το λεξικό το έχω και κάποια στιγμή κάτι θα γράψω.
Μια παρατήρηση πάντως για το άρθρο του Βήματος, επειδή χρησιμοποιείται ο όρος "λέξεις-ψηφίδες". Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παρανόηση μιας φράσης που χρησιμοποίησε ο Χ. Χαραλαμπάκης στην παρουσίαση. Απλώς, το λεξικό έχει σχεδόν 3 εκατ. λέξεις wordcount.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι το ήθελε ο ευλογημένος; Να τα πάλι τα πέντε τρία εκατομμύρια λέξεις της πιο πλούσιας γλώσσας...
 

nickel

Administrator
Staff member
Έτσι μπράβο. Γιατί είχα ένα μικρό πρόβλημα αποκωδικοποίησης...
 

nickel

Administrator
Staff member
Από την Καθημερινή, με ενδιαφέροντα τίτλο. Τα μαύρα, δικά μου.


Ο Έμπολα σε λεξικό!

Όλγα Σελλά, Καθημερινή 04.11.2014

Ο πασίγνωστος ήρωας των μυθιστορημάτων του Πέτρου Μάρκαρη, ο αστυνόμος Χαρίτος, ξεκουράζεται και ξεφεύγει από την πίεση της δουλειάς διαβάζοντας λεξικά. Από χθες ο συμπαθής και δημοφιλής αστυνόμος θα έχει στη διάθεσή του και άλλο ένα λεξικό, 1.819 σελίδων! Είναι το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» που παρουσίασε χθες το μεσημέρι η Ακαδημία Αθηνών σε μια επίσημη τελετή στην ανατολική πτέρυγα του κεντρικού της κτιρίου.

Είναι ένα λεξικό που «περιγράφει τη γλώσσα» είπε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και επιστημονικός συντονιστής της Συμβουλευτικής Επιτροπής που όρισε η Ακαδημία, κ. Χρισ. Χαραλαμπάκης.

Πέρασαν 11 χρόνια από τότε που ομόφωνα αποφασίστηκε η έκδοσή αυτού του Λεξικού. Και η ομιλία του χθες το μεσημέρι, παρότι εξειδικευμένη, είχε στοιχεία που τροφοδοτούσαν τη σκέψη και καλούσαν το κοινό της αίθουσας να σκεφτεί τη διαδρομή της γλώσσας, τα δάνειά της, τις επιρροές που δέχθηκε και τις επιρροές που άσκησε, τους νεολογισμούς που έχουν ήδη γίνει μέρος της γλώσσας, τη γρήγορη εξέλιξή της. «Η νεοελληνική γλώσσα αποτελεί ανεξερεύνητο ωκεανό και αχανή γαλαξία», είπε. Και ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανσή του ότι «τη γλώσσα δεν επηρεάζουν πλέον οι ποιητές, αλλά οι επιστήμονες». Και η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις νέες λέξεις αφορούν νέα επιστημονικά επιτεύγματα, που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας πολλών, όπως τσατ ρουμ. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι το επιστημονικό λεξιλόγιο κατηγοριοποιείται σε 103 γνωστικούς τομείς.

Δίπλα στο επιστημονικό λεξιλόγιο υπάρχουν και οι νεολογισμοί που είναι μέρος της γλώσσας πλέον και όχι τόσο της αργκό: τηλεμαϊντανός, γενόσημα, μπότοξ, κ.λπ. Τη δική τους θέση έχουν λέξεις όπως τσαχπινογαργαλιάρα ή ντόπα, ενώ πρόλαβε να λημματογραφηθεί ο ιός Εμπολα αλλά και η ΝΕΡΙΤ.

Στην Ακαδημία Αθηνών καμαρώνουν ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός νεολογισμών (περίπου 5.000) που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό (άμπερ αλέρτ, σίλβερ αλέρτ, αυτοαξιολόγηση, μνημονιακός, πέλετ κ.ά.). Συνολικά, 75 χιλ. λήμματα, σύμπλοκα και στερεότυπες εκφράσεις, ενώ στην ηλεκτρονική βάση υπάρχουν 120 χιλ. λήμματα.

Ενα λεξικό σύγχρονο και χρηστικό, που παρά τον όγκο του και την εργασία χρόνων που κρύβει τιμάται 45 ευρώ, ενώ για φοιτητές και εκπαιδευτικούς που θα το αγοράσουν από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας, στη Στοά Κοραή, το κόστος είναι μόνο 35 ευρώ.

Βεβαίως, έξω από το κεντρικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, μια ομάδα νέων επιστημόνων έλεγε ότι θα ήταν προτιμότερη η ηλεκτρονική έκδοση ενός λεξικού, ώστε να μπορεί διαρκώς να ανανεώνεται. «Ενα λεξικό απαξιώνεται από τη στιγμή που κυκλοφορεί», σχολίαζαν...

Ισως είναι το επόμενο βήμα της Ακαδημίας. Προς στιγμήν μαθαίνουμε τι σημαίνουν κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πότε μπήκαν στη γλώσσας μας.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Zaz, "you are a peach" (είσαι αστέρι!) per the local expression.
Thx a million, my friend :-)
I owe you one...
You're welcome, CoastalFog!

Greek e-bookstores known to be selling Academy-of-Athens books are:
politeianet.gr: http://www.politeianet.gr/index.php...sher=&isbn=9789604042784&pcode=&langFilter=-1
protoporia.gr: http://www.protoporia.gr/christiko-lexiko-tis-neoellinikis-glossas-p-408677.html
papasotiriou.gr: http://papasotiriou.gr/product/xristiko-leksiko-tis-neoelinikis-glosas
 
Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Μια παρατήρηση πάντως για το άρθρο του Βήματος, επειδή χρησιμοποιείται ο όρος "λέξεις-ψηφίδες". Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι παρανόηση μιας φράσης που χρησιμοποίησε ο Χ. Χαραλαμπάκης στην παρουσίαση. Απλώς, το λεξικό έχει σχεδόν 3 εκατ. λέξεις wordcount.
Από τον σύνδεσμο της Ακαδημίας τον οποίο έβαλα στο #5: «Παρουσιάζεται σε ένα συνεχές σώμα κειμένων τριών εκατομμυρίων λέξεων ο θησαυρός της νεοελληνικής γλώσσας στη σημερινή δυναμική της μορφή.» Προφανώς ο συντάκτης εννοεί ότι με αυτά τα τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες συντίθεται το μωσαϊκό του λεξικού.
 

CoastalFog

New member
Zaz, you're peacher than a peach...try a superpeach. thx again.

Earion, thx for that last post of yours. I wouldn't have known of that thread otherwise.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο #9 επισήμανα (με έντονα γράμματα) μια πτυχή που οφείλει να αντιμετωπίζει η σύγχρονη λεξικογραφία. Ο Μανδραβέλης στη σημερινή Καθημερινή την έκανε ολόκληρο άρθρο. Αλλά, εξακολουθώ να προτιμώ το «μη χρηστικό» χωρίς το ενωτικό...


ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Ένα μη-χρηστικό λεξικό
Καθημερινή 5/11/2014

Τελικώς δεν θα χρησιμεύσει σε πολλούς το επονομαζόμενο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» που παρουσίασε προχθές η Ακαδημία Αθηνών. Δεν είναι μόνο τα 48 ευρώ που πρέπει να δώσει κάποιος για να το αποκτήσει (για κάποιους το ποσό είναι ένα βδομαδιάτικο δουλειάς), αλλά και το βάρος του: ζυγίζει –ζωή να ’χει– 3,65 κιλά, «όσο ένα νεογέννητο βρέφος» όπως περηφανεύτηκε κατά τη συνέντευξη Tύπου ένας ακαδημαϊκός. Το ερώτημα είναι: σε μια εποχή διαρκούς κινητικότητας, ποιος θα κουβαλάει ένα «μωρό» 3,65 κιλών μαζί του για να δει την ορθή γραφή της λέξης «μπουζουκλερί»; Και ποιος θα μπει στη χρονοβόρο διαδικασία να ψάχνει μπρος πίσω τις σελίδες για να δει αν το «αβγό» γράφεται «αυγό» και αντιστρόφως; Σίγουρα όχι οι νέοι, οι οποίοι για λόγους ευκολίας –για να μην αλλάζουν σετ χαρακτήρων στα ηλεκτρονικά τους μηχανάκια– το γράφουν «αvgo» και ξεμπερδεύουν.

Τζάμπα, λοιπόν, πάνε τα δέκα χρόνια των ερευνητών που κόπιασαν για το εν λόγω μη-«Χρηστικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας». Δεν θα τρέξουν πολλοί να το αγοράσουν και πολλοί λιγότεροι θα ανατρέξουν για το συμβουλευτούν. Η χρηστικότητά του μάλλον θα περιοριστεί να κοσμεί τα ράφια που έχουν πίσω τους διάφοροι υπουργοί, αυτά που βαφτίζουν βιβλιοθήκες αφού τοποθετούν ανάκατα τα βιβλία που διάφοροι κατά καιρούς τούς στέλνουν.

Τα πράγματα, βεβαίως, θα ήταν διαφορετικά αν 120.000 λήμματα του λεξικού ήταν ηλεκτρονικά και ελεύθερα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Ετσι θα μεγιστοποιούνταν οι πιθανότητες να το συμβουλευτούν οι νέοι, αυξάνοντας εκθετικά τη χρηστικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ζήτημα καλής και δίκαιης χρήσης των φόρων που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Το μεγαλύτερο μέρος του ενός εκατομμυρίου (ίσως και το σύνολο του ποσού) που ξοδεύτηκε για τη σύνταξη του εν λόγω λεξικού, συν τα έξοδα εκτύπωσης από το Εθνικό Τυπογραφείο, είναι λεφτά των φορολογουμένων. Η ίδια η Ακαδημία χρηματοδοτείται από εμάς. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, «η επιχορήγηση προς την Ακαδημία Αθηνών για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών [έφτανε] στο ποσό των 1.800.000 ευρώ... Παράλληλα, η Ακαδημία Αθηνών χρηματοδοτείται και από τον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΠΘ» («Καθημερινή» 26.5.2010)

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κι άλλες χώρες στις οποίες οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τη δημιουργία ενός πνευματικού έργου και μετά πρέπει να πληρώσουν και πάλι για να αποκτήσουν κάποιο αντίγραφό του. Στη «νεοφιλελεύθερη» –όπως συνηθίζουμε να λέμε– Αμερική, όλα τα πορίσματα και όλη η πληροφορία των κρατικά χρηματοδοτούμενων οργανισμών είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιος πλούτος –γνώση την οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς– καταχωνιασμένος σε σκονισμένα ερμάρια βιβλιοθηκών. Δεκάδες χρηματοδοτούμενα ερευνητικά κέντρα παράγουν μελέτες που τυπώνονται σε λίγα αντίτυπα και μετά χάνονται από τη δημόσια σφαίρα. Κάποιος ερευνητής που μπορεί να τα χρειαστεί θα πρέπει να γίνει ντετέκτιβ για να τα ανακαλύψει.

Αυτή, δυστυχώς, θα είναι και η μοίρα του «Χρηστικού Λεξικού». Μετά τα 15 λεπτά δημοσιότητας που απόλαυσε η Ακαδημία, θα γίνει ένα άχρηστο λεξικό. Εκτός αν βγει στο Διαδίκτυο και το χρησιμοποιήσουν αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο. Τα νέα παιδιά...
Ειδικότερη συζήτηση για την προσβασιμότητα σε πνευματικά έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος:
http://lexilogia.gr/forum/showthrea...ατικά-έργα-που-χρηματοδοτούνται-από-το-κράτος
 
Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Αλλά, εξακολουθώ να προτιμώ το «μη χρηστικό» χωρίς το ενωτικό...
Κι εγώ θα συνεχίζω να μη-συμφωνώ σ' αυτό μαζί σου στον αιώνα του αιώνος...
 

CoastalFog

New member
Κι εγώ θα συνεχίζω να μη-συμφωνώ σ' αυτό μαζί σου στον αιώνα του αιώνος...

Come off it, Zaz!
Hyphens are gone from US English for years now, e.g., nondairy, nonfat, nondenominational, and so on.
Except if the word following non starts with a capital letter, e.g., non-American.

Keep going man, but at this rate you may wanna change your avatar from a seal to...a dino?
 

Zazula

Administrator
Staff member
Come off it, Zaz!
Hyphens are gone from US English for years now, e.g., nondairy, nonfat, nondenominational, and so on.
Except if the word following non starts with a capital letter, e.g., non-American.
CoastalFog, I'm talking here about using the hyphen in Greek, not English.
Plus I've said that I'm seeing this hyphen as a bridge to reaching compound forms. ;)
And we go back a long way with nickel on that: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7134
 
Πέρα από την περιττή παύλα, το άρθρο του Μανδραβέλη είναι κακόπιστο, συν τοις άλλοις επειδή η τιμή των 48 ευρώ για τέτοιο έργο είναι πολύ χαμηλή (σχεδόν η μισή από άλλα ανάλογα λεξικά), χώρια που οι εκπαιδευτικοί έχουν ειδική τιμή, με έκπτωση, 35 ευρώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Συμφωνώ ότι ο Μανδραβέλης στο άρθρο του μηδενίζει τα πάντα με μια εντελώς ασπρόμαυρη προσέγγιση, και δεν βρίσκει το παραμικρό θετικό να γράψει — γεγονός που αδικεί παράφορα το έργο.

Όσον αφορά την τιμή, να κάνω μια διευκρίνιση: Οι αναφερόμενες από την Ακαδημία τιμές είναι χωρίς τον ΦΠΑ· επομένως οι τιμές που θα δείτε στην πραγματικότητα στο βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας είναι 51,12€ (όχι 48€) και 37,27€ (όχι 35€).

Στους συνδέσμους που έχω βάλει στο #11 θα το βρείτε με –20% σε politeianet.gr και στο protoporia.gr, και με –10% στο papasotiriou.gr — αν και μου έκανε εντύπωση που η Πολιτεία υπολογίζει την τιμή χωρίς τον ΦΠΑ (μάλλον από λάθος).
 
Last edited:
Top