Καλησπέρα σε όλους. Λέγομαι Γιώργος Τσιτσιρίγκος και ασχολούμαι με μια διαδικασία επικοινωνίας που λέγεται Μη Βίαιη Επικοινωνία. Λεπτομέρειες για αυτή τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ: http://lokroi-dasos60.blogspot.gr/2011/11/23-30.html Ένα από τα ζητήματα που με απασχολούν είναι και αυτό του ίδιου του ονόματος της Μη Βίας. Η έννοια της Μη Βίας δεν είναι και πολύ γνώριμη για την κουλτούρα μας, αλλά είναι και κάτι αρκετά νέο για τη δυτική κοινωνία γενικότερα. Στα αγγλικά ο όρος είναι "Nonviolence" (μία λέξη) και αυτό προέρχεται από την ινδική λέξη "Ahimsa". Συχνά κάποιος ακούει την έκφραση "Μη Βια" και κάνει διάφορους συνειρμούς. Άλλες φορές υποθέτει ότι δηλώνει παθητική στάση προς τη ζωή, άλλες φορές θεωρεί ότι σημαίνει φιλειρηνισμό και άλλες φορές πάει το μυαλό του στους hippies. Στην πραγματικότητα η Μη Βία είναι διαφορετική έννοια και πιθανώς, αν υπήρχε ένας όρος που το έκανε αυτό ξεκάθαρο, να αποφεύγονταν οι παρεξηγήσεις. Γι' αυτό το λόγο αναζητώ μία ενιαία λέξη που να αποδίδει το νόημα της "Μη Βίας", ιδανικά χωρίς να υπάρχει το "απαγορευτικό Μη", το οποίο δε μας αρέσει να χρησιμοποιούμε στη Μη Βίαιη Επικοινωνία. Τουλάχιστον στη νέα ελληνική γλώσσα εγώ προσωπικά δεν έχω βρει κάποιο όρο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδόσει το νόημά της. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε την έκφραση "Μη-Βία" με παύλα ανάμεσα στις δύο λέξεις, κάτι που γραμματικά μάλλον δεν είναι σύμφωνο με τους τρέχοντες κανόνες της ελληνικής. Έχω επίσης σκεφτεί την ενοποίηση των δύο λέξεων σε μία, δηλαδή "Μηβία" και "Μηβίαιος" ή πάλι τη δημιουργία μιας λέξης με τη χρήση του στερητικού "α" όπως "Αβία" και "Αβίαιος". Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για αυτό το θέμα. Ενδιαφέρομαι προσωπικά πάρα πολύ, διότι ασχολούμαι με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και έχω μεταφράσει ένα βιβλίο σχετικά με αυτή, το οποίο σύντομα θα εκδώσω. Είναι λοιπόν σημαντικό για μένα να ακούσω τις απόψεις σας. Ευχαριστώ προκαταβολικά. Με εκτίμηση, Γιώργος Τσιτσιρίγκος