Το μαργαριτάρι της χρονιάς (ή της δεκαετίας;)

Έχω ωστόσο υπόψη μου περίπτωση που θα την αναφέρω χωρίς τις ζουμερές λεπτομέρειες, όπου από σοβαρό βιβλίο (λογοτεχνικό) αφαιρέθηκε ολόκληρη σελίδα επειδή έθιγε το θρησκευτικό αίσθημα του εκδότη.

Ναι, αλλά αυτό δεν είναι περίπτωση λογοκρισίας; Θυμάμαι παλιά τα Βίπερ και άλλα βιβλία τσέπης (και όχι μόνο παλιά: τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι που διάβαζα στις διακοπές μου) που γράφανε ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ & ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ.

...αν προσπαθούμε να μεταφράζουμε ό,τι μας αρέσει πιο πολύ, λογικά θα το γνωρίζουμε και παραπάνω[...] Κι αν οι νέοι συνάδελφοι προβάλλουν τις γνωστές και αναμενόμενες αντιρρήσεις (μα αν δεν έχω δουλειά κ.λπ.)

Νομίζω ότι αυτό συνοψίζει όλη την ουσία του προβλήματος για μένα.
 

danae

¥
Πάντως δεν είμαστε οι μόνοι που "τρώμε" τα δύσκολα. Οι Γάλλοι μεταφραστές φημίζονται για τις "απλοποιήσεις" βιβλίων. Δεν θυμάμαι για ποιο βιβλίο μού είχαν πει ότι έλειπαν ολόκληρα κεφάλαια! Κάποτε μετέφραζα ένα ισπανόφωνο λογοτεχνικό βιβλίο μαζί με μια αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα και κάθε φορά που ανατρέχαμε στη γαλλική μετάφραση για να δούμε πώς είχε αποδοθεί κάποιο προβληματικό σημείο διαπιστώναμε ότι το 'χε ρουφήξει μαύρη τρύπα! Μια καθηγήτριά μου μού είχε πει ότι από πολύ γνωστό βιβλίο έλειπαν ολόκληρα κεφάλαια!
 
Αν το βιβλίο ήταν λογοτεχνικό, ειλικρινά δεν θα με ένοιαζε σχεδόν καθόλου.

Λέει για τον Άλεξ Κόμφορτ:
Στο βιβλίο του More Joy: A Lovemaking Companion to The Joy of Sex [Περισσότερη ευχαρίστηση: Η ερωτοτροπία των συντρόφων για τη χαρά από το σεξ] ...
C. Ward, Αναρχισμός (Οξφ./Βήμα, 2006), σελ. 88, έχει και επιμελητή έργου.

Ούτε αυτό μάς ενοχλεί, γιατί εδώ κάνουν αγάπες οι "σύντροφοι".:)
 

Alfie

New member
S
Στη σειρά Βιογραφίες Πολιτικών του Ιδρύματος της Βουλής κυκλοφορήθηκε βιογραφία του Ηλία Ηλιού του Ηλία Νικολακόπουλου.

Στην έκδοση υπάρχουν δεκάδες λάθη. Αλλά το ΕΝΑ για μένα που μπορεί να ενταχθεί στον τίτλο του νήματος βρίσκεται στη σελίδα 24. Γράφει για τη συνεργασία Ηλιού - Ανδρεάδη:

Η συνεργασία συνέπεσε χρονικά με την εκπόνηση της δικτατορικής διατριβής του Στρ. Ανδρεάδη.

Τι λέτε;
 
Top