Costas,
δεν πιστεύω να διαφωνείς ότι η αντι-καπνιστική εκστρατεία, στο σύνολό της, σε αδρές γραμμές, αυτή τέλος πάντων που δίνει τον τόνο και κυριαρχεί (δεν χρειάζονται στατιστικές μελέτες για να μας πείσουν, το αντιλαμβανόμαστε όλοι όσοι έχουμε λίγα δράμια μυαλό), έχει υπερβεί τα εσκαμένα.
Δεν το ξέρω. Ίσως ναι, ίσως όχι. Θα προτιμούσα στατιστικές μελέτες (δράμια μυαλό, έχω) παρά υποκειμενικές εντυπώσεις του τι δίνει τον τόνο (αυτές μοιραία ποικίλλουν από άτομο σε άτομο).
Απαγορεύουν το κάπνισμα και στο ύπαιθρο, έξω από κτίρια, στο αυτοκίνητό σου, θέλουν να επιβάλουν την απαγόρευση και στο σπίτι σου, κλπ.
Μόνο σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ, απ' ό,τι ξέρω, σε μια χώρα δηλαδή με ισχυρή μισιοναρική παράδοση (βλ. ποτοαπαγόρευση, όπως λες κι εσύ πιο κάτω). Αλλού, δε νομίζω. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά με στοιχεία. Στην Ελλάδα, πάντως, όπου ζούμε οι περισσότεροι εδώ γράφοντες, σίγουρα όχι! Και ο Λένιν έλεγε: "ο επαναστάτης είναι πάντα επαναστάτης στη χώρα του" (τώρα το λένε: "act locally").
Θα ήσαν πιο ειλικρινείς αν επέβαλαν τη γενική απαγόρευση, general prohibition, όπως τότε με το αλκοόλ. Ο διασυρμός, the vilification, των καπνιστών είναι γεγονός γεγονότατο.
Από ανθρώπους με μοραλιστική δομή, ναι. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, ούτε καν στην Αμερική, πόσο μάλλον αλλού. USA is not the world.
Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι αυτή η εκστρατεία, με τις ακραίες, παράλογες και αήθεις μορφές που έχει λάβει, (βλ. και αφίσα) μας αναγκάζει να υποπτευθούμε άλλα κίνητρα. Μια γενικότερη χειραγώγηση των ατομικών ελευθεριών και ομογενοποίηση του καθημερινού μας βίου, μια "ουδετεροποίηση" των ατομικών μας επιλογών, κλπ. Αυτά τα λέω (...) επειδή είμαι πονηρεμένος πια και διαβάζω πολύ προσεκτικά όχι μόνο πίσω από τις γραμμές αλλά και ό,τι λένε άλλοι πιο αρμόδιοι και "φιλοσοφικότεροι" από μένα (βλ. για παράδειγμα την αποδόμηση της αντικαπινιστικής εκστρατείας από τον Ζίζεκ, που σημειωτέον δεν υπήρξε ποτέ καπινστής. Σχετικά κείμενα του και συνεντεύξεις υπάρχουν και στο διαδίκτυο.) Συμπερασματικά, καλό θα ήταν να δούμε το όλο θέμα σε ευρύτερο πλαίσιο . Άλλο πράγμα να διαφωτίσουμε τους ανθρώπους για τις "βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος" (αυτές τις ξέρουν καλύτερα πρώτοι οι ίδιοι οι καπνιστές) και άλλο η υστερία της γενικής αντικαπνιστικής εκστρατείας που έχει ύποπτα κίνητρα και υποθάλπει γενικότερη περιστολή των ελευθεριών.
Και ο Τσόμσκυ, σ' ένα γιουτουμπάκι, αναλύοντας την ιστορία της απαγόρευσης της μαριχουάνας, είπε πως, αν και όταν το κάπνισμα ταμπάκου περιοριστεί στις 'επικίνδυνες τάξεις', τότε είναι πολύ πιθανό να απαγορευτεί τελείως. Να θυμίσω όμως ότι τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αναγκάστηκαν οι βιομηχανίες να τις παραδεχτούν μετά από σκληρότατους και πολύχρονους αγώνες των 'μισιοναρίων'· δεν ήταν αυτονόητες όπως σήμερα, ούτε τις γνώριζαν οι καπνιστές αλλά και οι μη καπνιστές. Έτσι προχωρά η ιστορία, καλώς-κακώς. Το μέτρον άριστον που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι δυστυχώς συνήθως μια απλή στιγμή στο τραμπάλισμα της ζυγαριάς...
(ποτέ δεν υποστήριξα ότι δεν πρέπει να αποτρέπουμε τους νέους από το κάπνισμα, ούτε ότι δεν πρέπει να προστατευτούν οι παθητικοί καπνιστές)
Tι σχέση έχουν όμως αυτά με το να λέει κανείς σε καπνίστρια που το 'κοψε ότι ματαιοπονεί κι ότι θα χάσει κάτι από την ταυτότητά της κλπ.; Ειλικρινά, αυτά τα άκουγα παλιά από τζάνκια.
(έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω αλλά κανείς δεν ακούει ή δεν θέλει να καταλάβει)
Κόψε κάτι!