Τι θα κάνει η Ευρώπη τους μετανάστες της

Ίσως καλύτερη να είναι η αναλογία με διάφορα αποκρουστικά καθεστώτα ανά την υφήλιο που αυτοαποκαλούνταν/αυτοαποκαλούνται "μαρξιστικά-λενινιστικά". Θέλω να πω, όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τον μαρξισμό-λενινισμό, όπως και για τη θρησκεία εν προκειμένω, μην τους φορτώσουμε ντε και καλά όλους τους τρελαμένους δικτάτορες/δολοφόνους όπου γης (παρεμπιπτόντως, το ίδιο θα μπορούσα να πω και για διάφορες ένοπλες/τρομοκρατικές οργανώσεις του '70, προφανώς όχι για όλες και όχι σε όλες τις φάσεις τους). Ιδίως απ' τη στιγμή που, για τη θρησκεία εν προκειμένω (σταματάω εδώ την αναλογία με τον μαρξισμό-λενινισμό), υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που μιλάνε για άλλους καθοριστικούς παράγοντες. Δεν μπορεί να είναι αδιάφορο το ότι στις επιθέσεις στην Ευρώπη, τουλάχιστον, οι δράστες φαίνεται να είχαν εντελώς περιθωριακή κι εργαλειακή σχέση με τη θρησκεία. Εδώ που τα λέμε, και μια "παρέλαση" του IS να δει κανείς, (πολύ) περισσότερο με τσίρκο από μισθοφόρους τραμπούκους μοιάζει (με τόσα τζιπ, ρέιμπαν και αμάνικα) παρά με πομπή από Μαχητές του Θεού.


Το όλο θέμα όμως είναι ότι η θρησκεία είναι το όπλο, ακόμα κι αν δεν είναι η αφορμή. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, άλλωστε. Δεν μπορείς να επιρρίψεις στον χριστιανισμό διάφορα αποκρουστικά πράγματα όπως αυτό, όμως αυτοί που το έκαναν αυτό χρησιμοποίησαν ως βάση των πράξεών τους.

Γι' αυτό χρησιμοποίησα και το παράδειγμα των Σταυροφοριών. Μπορείς να επιρρίψεις στην θρησκεία την διεξαγωγή τους ή όχι και πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν δεν ήταν στην μέση η θρησκεία; Αυτό έχει σημασία.
 

rogne

¥
Μα όλες οι κυρίαρχες ή οιονεί κυρίαρχες ιδεολογίες (με τη γενικότατη έννοια του όρου) ήταν ανέκαθεν όπλα, θανάσιμα όπλα, χωρίς εξαίρεση. Ακόμα και οι πιο προοδευτικές, ας πούμε, όπως στην περίπτωση της αποικιοκρατίας, όπου διαφωτισμένοι φιλελεύθεροι δυτικοί μεταχειρίζονταν άλλες φυλές και πολιτισμούς κυριολεκτικά σαν ζώα, στα λόγια και στα έργα. Σημασία δεν έχει, νομίζω, να ρωτάμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν αφαιρούσαμε απ' τη μέση τις ιδεολογίες, αλλά να δούμε ποιοι τις χρησιμοποιούν, πώς και γιατί. Και, συμφωνώ, έχει επίσης σημασία να δούμε τι απ' τις ιδεολογίες αυτές προσφέρεται για τέτοιες χρήσεις, αλλά αυτό είναι πια φιλοσοφική διερεύνηση, δεν πιστεύω ότι είναι το πρωτεύον όταν ζεις μέσα στις... "τέτοιες χρήσεις".
 

SBE

¥
Το θέμα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη συνθήκη για τη συμμετοχή σε μια τέτοια οργάνωση η πίστη στο Ισλάμ. Δεν θα δεις στις γραμμές του ISIS τρελλαμένους βουδιστές ή παλαβούς άθεους. Όλοι θα δηλώνουν πιστοί μουσουλμάνοι, ούτε καν μουσουλμάνοι λάιτ.
Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτοί οι ακραίοι. Τo ISIS μπορέι να είναι μια ακραία μορφή έκφρασης, αλλά δεν γεννήθηκε στο κενό. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, εκεί που πήγαινε να αλλάξει κάπως η σχέση του μέσου μουσουλμάνου με το Ισλάμ και σε πολλές μουσουλμανικές χώρες είχε αρχίσει να γίνεται κάποια αλλαγή των ηθών και να υπάρχει μια ανώτερη τάξη δυτικότροπη σαν παράδειγμα για μίμιση (και μην ξεχνάμε ότι οι κοινωνικές αλλαγές γίνονται από πάνω πάντα), αυτό πλέον έχει αναστραφεί. Για το θέμα της μαντήλας π.χ. από εκεί που ήταν συνήθεια για γιαγιάδες, χωριάτισσες και θρησκόληπτες και οι μουσουλμάνες φεμινίστριες δεν έβλεπαν την ώρα που θα εξαφανιζόταν στο πυρ το εξώτερο η μαντήλα, έχει γίνει τώρα πολιτικό ζήτημα που εκφράζει συγκεκριμένη κοσμοθεωρία*. Για παράδειγμα, ακομα και στη Θράκη, που οι μουσουλμάνοι εγκατέλειπαν σιγά σιγά τη διαφορετικότητα, προέκυψε μια εποχή θέμα με κάποιους που επηρεασμένοι από τις πολιτικές τάσεις της Τουρκίας π.χ. άρχισαν να εμφανίζονται ή να απαιτούν να εμφανίζονται άλλοι, με μαντήλες και μούσια και δαντελλένια σκουφακια.
Μπορεί να είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο σκουφί και το μούσι και τις βόμβες των Βρυξελλών, αλλά μπορεί και να μην είναι. Δεν μπορώ να ξέρω και φυλάγομαι τελικά απ'όλους.

*Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο να βλέπεις γονείς φιλελέυθερους με παιδιά φανατισμένα. Σε ένα ντοκιμαντέρ του μπιμπισί πριν καιρό είχε δείξει ακριβώς αυτό, μια κοπέλλα από μουσουλμανική οικογένεια που "ανακάλυψε τη θρησκεία" κι εμφανίστηκε μια μέρα στο σπίτι με μπούρκα και οι γονείς της κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό. Στην Ελλάδα έχουν συμβεί ανάλογα σε οικογένειες χριστιανών, αλλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
 
Εμένα προσωπικά δεν με πείθει και τόσο το επιχείρημα ότι η θρησκεία δεν είναι ο βασικός παράγοντας τέτοιου τύπου επιθέσεων επειδή είναι στην μέση και γεωπολιτικοί παράγοντες. Δεν πείθομαι ότι πηγαίνει κάποιος σε αποστολή αυτοκτονίας για γεωπολιτικούς λόγους. Το ελάχιστο, το πολύ ελάχιστο, είναι να είναι πεπεισμένος αυτός ο κάποιος ότι η θρησκεία του θα τον σώσει και θα τον στείλει στον παράδεισο, όσο και το ότι δικαιολογείται η πράξη του από την θρησκεία του. Αυτό απαιτεί πολύ εξτρήμ θρησκευτικές απόψεις. Η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι κάθετα ενάντια σε τέτοιες αντιλήψεις, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι βομβιστές νέας γενιάς δεν ήταν πάντα φονταμενταλιστές, αλλά νορμάλ, σύγχρονοι άνθρωποι κατά τα άλλα, κάποια στιγμή μυήθηκαν στον φονταμενταλισμό. Και γι' αυτό φταίει η θρησκεία. Τα γεωπολιτικά απλά ενισχύουν το πρόβλημα.
 
Συμφωνώ απολύτως και να συμπληρώσω ότι άνθρωποι ψυχοπαθείς, οργισμένοι ή απελπισμένοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε, αλλά μόνο η συγκεκριμένη θρησκεία στρέφει τέτοιους ανθρώπους προς τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Άρα λοιπόν η παρατήρηση ότι «οι δράστες των Βρυξελλών δεν είχαν πατήσει το πόδι τους σε τζαμί» δεν έχει καμία αξία, αυτό που προέχει πάντα είναι να εξαλειφθεί η δυνατότητα των τζιχαντιστών να στρατολογούν τέτοιους ανθρώπους.
 

SBE

¥
Παρεμπιπτόντως, είναι εξακριβωμένο το ότι οι δράστες των Βρυξελλών δεν είχαν πατήσει ποτέ σε τζαμί; Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι ΠΡΙΝ αποφασίσουν να γίνουν ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά μετά;
Σύμφωνα με τη σχετική σελίδα στη Βίκι οι γονείς τους περιγράφονται ως ευλαβείς, συντηρητικοί μουσουλμάνοι. Επομένως τα παιδιά τους μεγάλωσαν έχοντας γνώση της θρησκείας. Ίσως όχι την καλύτερη και πληρέστερη γνώση, πάντως σίγουρα τους είχε πάει στο τζαμί κάποιος τραβώντας απ'τ'αυτί και τους είχε μάθει μέσες άκρες πέντε πράγματα, αρκετά ώστε να θεωρούνται μουσουλμάνοι. Και μετά βρέθηκαν στη φυλακή. Οι φυλακές παρέχουν στους έγκλειστους και ιερείς και χώρους λατρείας. Κι όποιος νομίζει ότι στη φυλακή δεν γίνεται θρησκευτικο-πολιτικός προσηλυτισμός μάλλον είναι αφελής*. Επομένως οι αδερφοί Μπακράουι πάτησαν και παραπάτησαν στο τζαμί της φυλακής και γίνανε και οι καλύτεροι μαθητές του.


* παρεμπιπτόντως, στα αγγλικά πανεπιστήμια όταν ήμουνα φοιτήτρια οι ισλαμικές φοιτητικές ομάδες (Islamic societies) ορμάγανε σαν τα κοράκια σε όποιον φοιτητή πέρναγε κι έμοιαζε να είναι συμπαθών. Ειδικά στις φοιτήτριες που ίσως είχαν μια μακρινή καταγωγή ή κάποια σχέση με το Ισλάμ, γιατί της θέλανε να βάλουν μαντήλα και να διαλαλούν την πίστη τους (τους Έλληνες τους είχαν γραμμένους, μάλλον γιατί κάπου θα κυκλοφορούσε κάποιο εγχειρίδιο προσηλυτισμού που θα έλεγε Έλληνες = κακοί πελάτες). Είναι δυνατόν στις φυλακές να γινόταν μικρότερη προσπάθεια; Αφού έχεις ακόμα πιο εύκολα θύματα.
 
Θυμάμαι τον Αναστάσιο να γράφει στο βιβλίο του περί ουαχαμπισμού. Και είκοσι χρόνια μετά μάθαμε (έμαθα) και τον σαλαφισμό, από τον οποίον λένε ξεπηδά δυνητικά και αρκετά πιθανά ο βίαιος εξτρεμισμός.

http://www.lefigaro.fr/politique/le-scan/2016/04/04/25001-20160404ARTFIG00361-valls-le-salafisme-est-en-train-de-gagner-la-bataille-ideologique-et-culturelle-de-l-islam-en-france.php
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ουγγαρία: Δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ[/URL]. Είμαι σίγουρη ότι κάπου εδώ πολλοί θα έχουν ήδη σκεφτεί πως δεν μοιάζουν και τόσο καλή ιδέα τα δημοψηφίσματα.
Πφφφ! Θα απαντήσουμε με ένα δικό μας δημοψήφισμα αν θέλουμε να παίρνει η Ουγγαρία τους μετανάστες που της αναλογούν ή όχι.
 
Τις κυβερνήσεις τις εκλέγουμε ακριβώς γι' αυτό. Έχουν μια πολιτική γραμμή, οφείλουμε να ξέρουμε τι πολιτική γραμμή έχουν σε κάθε θέμα αυτοί που ψηφίζουμε και κάνουμε την επιλογή μας μέσω αυτών. Έχουμε αντιπροσώπους ώστε να αφιερώνουν όλον τον χρόνο τους σ' αυτό και έτσι να έχουν πληρέστερη εικόνα και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις γνωρίζοντας τις μακροχρόνιες συνέπειες και την εξέλιξη της κοινωνίας στο μέλλον. Μπορεί να μην λειτουργεί τέλεια αλλά είναι καλύτερα απ' το "κάνουμε δημοψήφισμα για ό,τι μάς κατέβει στην κούτρα". Βέβαια, θα μου πεις τα δημοψηφίσματα τα προκηρύσσουν οι ήδη εκλεγμένες κυβερνήσεις μας...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όταν οι άνθρωποι που ούρλιαζαν πως η Αμυγδαλέζα είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης γίνονται κυβέρνηση, τότε συμβαίνει αυτό. Ασυγχώρητοι.

“We left because there were no longer doctors, hospitals or health care,” she said — nothing prepared mother and daughter for Moria. “If I would have known, I wouldn’t have come,” she told me. “I would have died in my own country.”
Where Jesus Would Spend Christmas
 
Top