Τελικά δεν έχει σωσμό αυτή η χώρα;

nickel

Administrator
Staff member
Μου το έστειλε φίλος, αλλά όσοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πιθανό να το ξέρουν ήδη:


Το 1897 μάς έφταιγαν οι Άγγλοι
Το 1922 μάς έφταιγαν οι Γάλλοι
Το 1946 μάς έφταιγαν οι Ρώσοι
Το 1967 μάς έφταιγαν οι Αμερικάνοι
Το 1974 μάς έφταιγαν οι Τούρκοι
Το 2015 μάς φταίνε οι Γερμανοί

Ε, κάπου θα αρχίσουν να τελειώνουν οι δικαιολογίες...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ωραία. Ας προσθέσει και κάποιος τολμηρός την αηδιαστική σημερινή γελοιογραφία που ξεφτιλίζει ιδέες και ιδανικά στο όνομα ξέρω 'γω τίνος πράγματος...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωραία. Ας προσθέσει και κάποιος τολμηρός την αηδιαστική σημερινή γελοιογραφία που ξεφτιλίζει ιδέες και ιδανικά στο όνομα ξέρω 'γω τίνος πράγματος...

Αν αναφέρεσαι σ' αυτή τη γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στην Αυγή, δεν ξέρω αν είναι εύκολο στην εφημερίδα να λογοκρίνει τον γελοιογράφο (είχε ήδη πρόβλημα λογοκρισίας στα Νέα). Μια λύση θα ήταν ίσως να ζητηθεί από την κυβέρνηση να τον πάρει στη διαπραγματευτική ομάδα της.
 
Ωραίο, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται στο γραφειοκρατικό και κυβερνητικό σύστημα των περισσοτέρων δυτικών χωρών. Έχουμε δημιουργήσει ένα χοντρομύθο ότι στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο η γραφειοκρατία λειτουργεί θαυματουργά και το κυβερνητικό έργο ρέει απρόσκοπτο και γεμάτο νόημα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα απλά είναι χειρότερα, όχι ότι π.χ. η Κεντρική Ευρώπη η οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γραφειοκρατικοί παράδεισοι. Τα πράγματα λειτουργούν μεν καλύτερα, αλλά δώστε αυτό το κείμενο σε έναν άλλον Ευρωπαίο και θα γελάσει, συμφωνώντας ότι απευθύνεται στην δική του χώρα (εκτός αν πρόκειται για το Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο). Είναι σαν το άλλο ανέκδοτο με το πώς διαχειρίζεται η Ολλανδική κυβέρνηση τις επενδύσεις στην χώρα της, που ανέβασες τις προάλλες, που αν ήταν έτσι όπως το κείμενο άφηνε να εννοηθεί, η Ολλανδική κυβέρνηση θα έπρεπε να απασχολεί μερικές χιλιάδες υπαλλήλους, που να εργάζονται νυχθημερόν γι' αυτόν τον σκοπό.

Βεβαίως, όλοι εύκολα υποθέτουν ότι κάνουν αυτοκριτική, κριτικάροντας το σύστημα, την κυβέρνηση και το πώς λειτουργούμε σαν χώρα. Περιέργως, τα λεξικά δίνουν άλλον ορισμό για την αυτοκριτική, που περιέχουν... τον εαυτούλη μας. Ούτε που θυμάμαι πότε για τελευταία φορά διάβασα τέτοιο κείμενο, όπου ο γράφων να αναγνωρίζει τις δικές του ευθύνες. Πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, πάντα οι άλλοι. Οπότε οι δυο κατηγορίες κριτικής, σήμερα, στην Ελλάδα, είναι: α) "φταίνε οι άλλοι, οι Ευρωπαίοι/Αμερικάνοι" και β) "φταίνε οι άλλοι, οι υπόλοιποι Έλληνες". Όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία θεωρούν ότι κάνουν αυτοκριτική. Όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν κακώς κείμενα στην χώρα του, θα πρέπει να αναρωτιέται αν έχει μερίδιο ευθύνης, ποιο είναι αυτό, τι μπορεί να κάνει για να το διορθώσει και τι μπορεί να κάνει για να διορθώσει τα πράγματα για τα οποία δεν φταίει ο ίδιος. Αλλιώς κάνει άγονη κριτική, όχι αυτοκριτική.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κι αυτοί που κουνούν το δάχτυλο επιτιμητικά απαιτώντας από κάποιον να μη μιλάει αν δε λέει τα πράγματα όπως τα έχουν οι ίδιοι στο μυαλό τους ασκούν λογοκρισία. Και καιρός είναι να σταματήσει αυτό το παραμύθι του «μη μιλάς».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ενημέρωση για τα ναυτεργατικά από το efoplistesnews... :devil:

Επί της ουσίας, νομίζω ότι η συζήτηση στα ναυτιλιακά πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί (από όλες τις πλευρές του τραπεζιού) επειδή υπάρχει ουσιαστική πίεση από τις ανάγκες και τις συνθήκες για την ελληνική ναυτιλία και οι αντίθετοι πόλοι του συστήματος δεν μπορεί να ακολουθούν ούτε λογικές εφοπλιστικών αρπαχτών ούτε ναυτεργατικής μονολιθικότητας. Όλο το σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί με βέλτιστο τρόπο στο σήμερα και το άμεσο αύριο.

(Όχι, δεν ξέρω ποιο είναι το βέλτιστο, απλώς είναι κουραστικό να ακούω εδώ και δεκαετίες και τις δυο πλευρές να στέκονται στις κόκκινες γραμμές τους μέχρι να καταρρεύσουν από εξωγενείς παράγοντες και να διαμορφώσουν νέες κόκκινες γραμμές, που συχνά είναι απλώς το αίτημα για επιστροφή στις πρότερες κόκκινες γραμμές.)
 

Earion

Moderator
Staff member
Προς «πράσινη ναυτιλία» η ναυπηγοεπισκευή

Ριψοκίνδυνο το στοίχημα του συνεταιρισμού της Ecomasyn, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε διεθνές κέντρο μετασκευών για χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων και για τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος.

Θα μπορούσε η πράσινη ναυτιλία να αποτελέσει μοχλό αναζωογόνησης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου; Πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, το οποίο όμως έχει προσελκύσει ορισμένους από τους κορυφαίους παίκτες της ελληνικής αγοράς. Οι συμμετέχοντες στον συνεταιρισμό Hellenic Eco Marine Synergy ή, πιο απλά, Ecomasyn, έχουν ως σκοπό, όπως αναφέρεται στον δικτυακό του τόπο, την «παροχή ολοκληρωμένων λύσεων που περιλαμβάνουν μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, καθώς και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής φύσεως [...] σε όλο το φάσμα της λεγόμενης Πράσινης Ναυτιλίας». Υπό τον τίτλο αυτό περιλαμβάνονται μετασκευές με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των πλοίων, η τοποθέτηση συστημάτων αποθείωσης (Scrubber) και διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, αλλά και η χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καυσίμου αντί του ντίζελ.


Γιάννης Παλαιολόγος, Καθημερινή (26 Απρ. 2015)
 

nickel

Administrator
Staff member
Αντισυνταγματικές φέρεται να έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231404082

Να δείτε που στο τέλος θα επιβληθεί... επικουρική φορολογία στις συντάξεις.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αντισυνταγματική η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικά, πλήρως ανταποδοτικά (από το καταστατικό τους) ταμεία. Μάλιστα. Απολύτως (ορθο)λογικό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία (που υποτίθεται ότι ανακυκλώνουν εισφορές, αλλά στην πράξη, εδώ και χρόνια, επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό) σημαίνει ότι οι συντάξεις και τυχόν εφάπαξ που πληρώνει το ταμείο δεν πρέπει να δημιουργούν έλλειμμα στη διαχείριση του ταμείου. (Γκουγκλιές)
 

nickel

Administrator
Staff member
Zero deficit clause. Που επιβάλλει το μηδενικό έλλειμμα. Περισσότερα θα σου πει ο ειδικός των συνταξιοδοτικών.
 
Top