Για να κάνουμε συζήτηση πρέπει πρωτα να ορίσουμε για τι πράγμα συζητάμε. Επομένως πες μου αν θέλεις να ασχοληθούμε ειδικά για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ή για όλους τους ιερείς, όλων των θρησκειών/ δογμάτων/ εκκλησιών κλπ; Γιατί βεβαίως το αν θα πρέπει το κράτος να πληρώνει το μισθό του Μουφτη της Κομοτινής είναι ζήτημα τελειως διαφορετικό και ευχαρίστως να το συζητήσουμε και αυτό, αλλά χωριστά απο το ζήτημα της μισθοδοσίας των ορθόδοξων ιερέων ή την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για το ειδικό μισθολόγιο που αναφέρεις, σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα
εδώ, με ειδικό μισθολόγιο αμοίβονται πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, γύρω στις 300.000 εργαζόμενοι,
(και παρατηρώ μερικών κατηγοριών οι αποδοχές εκτοξεύτηκαν την περίοδο 2005-2010). Αυτή την εποχή (2012) έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξομοίωση των ειδικών μισθολογίων με τα άλλα του δημοσίου και
σύμφωνα με τα Νέα της 9/2/12, οι μειώσεις θα ολοκληρωθουν μέχρι τον Ιούνιο. Νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία πλέον για να συμπεράνουμε ότι οι κληρικοί δεν εξαιρούνται από τις περικοπές των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ούτε οι απλοί παπάδες, ούτε οι
αρχιερείς,
οι οποίοι θα είναι 200-300 (81 μητροπόλεις + αρχιεπίσκοπος + βοηθοί επισκοποι + κανέναν άλλον που ξέχασα) δηλαδή ποσοστό 0.1% του ειδικού μισθολογίου.
Τώρα, σχετικά με τους διπλοθεσίτες ιερείς, οι οποίοι βλέπω στο νέτι ότι είναι 300, εφαρμόζεται γι'αυτούς κάτι διαφορετικό από ό,τι ισχύει για όσους έχουν δυο θέσεις στο δημόσιο; Μ'άλλα λόγια, ο καθηγητής πανεπιστημίου που έχει και θέση διευθυντή σε δημόσιο οργανισμό, α. παίρνει δύο ολόκληρους μισθους, β. παιρνει τον πρωτο συν 30% του δέυτερου ή γ. παιρνει μόνο έναν μισθό; Νομίζω ότι ισχύει το β. Αν όντως ισχύει, τότε και πάλι δεν διαφέρουν οι κληρικοί από τους άλλους δημόσιους υπάλληλους.
Όμως αυτά δεν είναι το ζητημά μας. Το μόνο που επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε συζήτηση για την ουσία χωρίς να λοξοδρομούμε. Και βλέπω πολλή μπερδεμένη πληροφόρηση που δε βοηθάει. Για λόγους νοηματικής ταξης, συνεχίζω με την απαντησή μου επί του θέματος σε άλλο μήνυμα.