Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν υποτίθεται ότι το δάνειο ξεπληρώνεται όταν το εισόδημα του αποφοίτου ξεπεράσει τις 21.000 λίρες ετησίως, μάλλον για τους Έλληνες θα περιμένουν πολύ ακόμα.
 

SBE

¥
Νομίζω ότι το ποσό διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι το αντίστοιχο των 21Κ για τη χώρα αυτή. Που σημαίνει δηλαδή ότι ένας Ιρλανδός π.χ. (πολύ μεγαλύτεροι βασικοί μισθοί) αρχίζει να πληρώνει πιο γρήγορα απο έναν Άγγλο σε αντίστοιχη θέση. Κι ένας Πολωνός πιο αργά.
Αν το δούμε λίγο αλλιώς:
α. δεν γίνεται να μην δώσεις στους πολίτες ΕΕ τα ίδια με τους ντόπιους. Το ποσό που χάνεις μπορείς να το δεις και σαν μικρό τίμημα για το μεγάλο κέρδος της παιδείας σαν κλάδο εξαγώγιμων εμπορικών προϊόντων που φέρνει πολλά έσοδα στη χώρα.
β. το οικονομικό όφελος από την κατάργηση της δωρεάν ανώτατης παιδείας είναι πολλαπλάσιο της χασούρας από το φέσι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το άρθρο της Independent δείχνει να αγνοεί παντελώς την άλλη πλευρά του νομίσματος.
 
Εμένα μου φάνηκε να κινείται στο γενικότερο αντιευρωπαϊκό κλίμα της Μεγ. Βρετανίας και του Cameron (με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες μετανάστες της κρίσης και πώς θα τους απαγορέψει την είσοδο ή κάτι τέτοιο). Γι' αυτό και κλείνει με τις δηλώσεις του Τόρυ βουλευτή:

Rob Wilson MP, a former Tory education spokesman, said: "The SLC has been put in a very difficult position by the nonsense of the UK being forced to allow EU students equal access to financial support." The Tory MP Peter Lilley said: "This is an area where Britain should be seeking the repatriation of powers in a future renegotiation."
 

SBE

¥
Όπως τα λέει ο Κώστας. Το θέμα μάλλον το ξεθάψανε για να υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την ΕΕ.
Δεν καταλαβαίνω Νίκελ αν σου φαίνεται περίεργο το ότι το άρθρο αγνοεί την άλλη πλευρά. Η "άλλη πλευρά" σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΕ συστηματικά αγνοείται από όλο τον αγγλικό τύπο, και από το (έγκυρο) μπιμπισί, εδώ και δεκαετίες.
Το οποίο λένε ότι είναι κυρίως επιρροή της γραμμής που επιβάλλει συγκεκριμένος μεγιστάνας των ΜΜΕ. Η υποστήριξη των εντύπων του είναι εγγύηση εκλογής για ένα κόμμα, οπότε στην ουσία όλα τα κόμματα του κάνουν χατίρια, και οι σχέσεις με την ΕΕ είναι φαινομενικά ανώδυνο χατίρι γιατί άνετα μπορείς να λες άλλα μέσα κι άλλα έξω. Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω τι πρόβλημα έχει αυτός με την ΕΕ και νομίζω ότι είναι απλά ιδεολογικό πρόβλημα κι όχι ζήτημα οικονομικών συμφερόντων.
Και θα μου πεις τώρα, μία μερίδα των ΜΜΕ, έστω και μεγάλη, επηρεάζει όλα τα άλλα; Ναι, γιατί δημιουργεί κλίμα των "κοινά αποδεκτών" θέσεων. Συνδύασέ το κι αυτό με το ότι είναι εύκολο θέμα το να βρίσκεις στραβά στην ΕΕ και με την ασχετοσύνη πολλών δημοσιογράφων που δεν θέλουν να κουράζονται με σκέψεις, ε, ορίστε.
 
Για τις πιθανές κομπίνες με τα γενόσημα, από ΗΠΑ: The justices ruled on Monday that brand-name drug makers could face antitrust charges for paying generic competitors to keep cheaper copies of a drug off the market. (ΝΥΤ)

Σε συμφωνία για μειώσεις μισθών έως 30% κατέληξαν Τράπεζα Κύπρου και Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (Τα Νέα)
 
Εμένα μου φάνηκε να κινείται στο γενικότερο αντιευρωπαϊκό κλίμα της Μεγ. Βρετανίας και του Cameron (με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες μετανάστες της κρίσης και πώς θα τους απαγορέψει την είσοδο ή κάτι τέτοιο). Γι' αυτό και κλείνει με τις δηλώσεις του Τόρυ βουλευτή:

Rob Wilson MP, a former Tory education spokesman, said: "The SLC has been put in a very difficult position by the nonsense of the UK being forced to allow EU students equal access to financial support." The Tory MP Peter Lilley said: "This is an area where Britain should be seeking the repatriation of powers in a future renegotiation."

Τι αηδίες! Οι Ευρωπαίοι φοιτητές προσφέρουν στην οικονομία του ΗΒ, άμεσα, περίπου 700 εκατομμύρια λίρες. Το πρόβλημά τους είναι τα 50 εκατομμύρια χρωστούμενα; Προτιμούν δηλαδή να τους λείπουν 650 εκατομμύρια;


Edit: 700 εκατομμύρια λίρες σε έξοδα που δεν σχετίζονται με δίδακτρα. Τα δίδακτρα είναι άλλα 300 εκατομμύρια.
 
Μια εξόχως διδακτική κατάθεση στη γαλλική Γερουσία (γαλλιστί, επομένως) ενός ειδικού στη διαχείριση χαρτοφυλακίων πλούσιων οικογενειών, ο οποίος αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις. [1][2] Στο πρώτο βίντεο (10 min) ο whistleblower αυτοπαρουσιάζεται, στο δεύτερο (47 min) απαντά στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής της Γερουσίας.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια όψη της οικονομικής κρίσης ήταν ότι προκάλεσε (σχετικά) βίαιο ξεφούσκωμα των τιμών των ξενοδοχείων:

Αυτές ήταν οι "τιμές πόρτας" ξενοδοχείου Α' Κατηγορίας σε επαρχιακή πόλη το 2009. Οι αθεόφοβοι ζητούσαν 220 ευρώ για το δωμάτιο, 40 ευρώ για το γεύμα και 20 ευρώ για το πρωινό.




Αυτές είναι οι τιμές του ίδιου ξενοδοχείου σήμερα.



Στο ξενοδοχείο βρέθηκα προχθές. Η κάρτα με τις τιμές πόρτας ήταν ξεχασμένη στην πόρτα του δωματίου από το 2009. Το δίκλινο στοιχίζει σήμερα 80 ευρώ και το μονόκλινο (δηλαδή, πάλι δίκλινο αλλά με έναν ένοικο) 70 ευρώ. Το γεύμα που υποτίθεται ότι στοίχιζε 40 ευρώ κατ' άτομο το 2009, σήμερα στοιχίζει 10 ευρώ κατ' άτομο και είναι πολύ χορταστικό, κύριο πιάτο, σαλάτα και γλυκό. Το πρωινό που υποτίθεται ότι στοίχιζε 20 ευρώ κατ' άτομο το 2009, σήμερα περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου και είναι από τους πιο πλούσιους μπουφέδες που έχω δει σε ξενοδοχείο, ελληνικό ή ξένο.

Έπρεπε να φτάσουμε στα χάλια που φτάσαμε για να καταλάβουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες ότι δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε δέκα πιστωτικές κάρτες και να παίρνουμε δάνεια για να αντιμετωπίζουμε τις τιμές που ζητούσαν.
 

SBE

¥
Έχω μείνει σε άπειρα ξενοδοχεία και πριν την οικονομική κρίση, και έχω πληρώσει τιμή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τιμή της καρτέλας πίσω από την πόρτα. μου είχαν εξηγήσει ότι η τιμή αυτή είναι η ανώτατη που μπορεί να χρεώσει το ξενοδοχείο, ότι είναι υποχρεωτικό να δίνει χωριστά σε αυτή την τιμή το πρωινό (για το γιατί ρωτήστε τον ΕΟΤ) και ότι σχεδόν ποτέ δεν την χρεώνει (ίσως κανένα δεκαπενταύγουστο που παρακαλάνε για ένα δωμάτιο).
Βεβαίως το φοβερότερο που έχω δει ήταν στη Ρώμη που είχα δώσει 80 ευρώ στο ξενοδοχείο και πίσω από την πόρτα έγραφε τιμή δωματίου 400 ευρώ.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Σωστά όλα αυτά, SBE, μόνο που στο συγκεκριμένο που γράφει η Άλεξ, η πραγματική τιμή το 2009 ήταν 120-140€ για περιστασιακούς πελάτες και γύρω στα 80-90 για σταθερούς, εταιρικούς κλπ., ανάλογα με τη συμφωνία. Μου τα είχε πει ο τότε ταμίας του, γιατί έψαχνα να εξυπηρετήσω επισκέπτες. Εκείνη την εποχή είχαν τρελαθεί τελείως (τουλάχιστον εδώ, που τα ξέρω σίγουρα), ζητούσαν την Άρτα και τα Γιάννενα. Τώρα έχουν βάλει νερό (από τον Άραχθο) στο (μετσοβίτικο) κρασί τους.
 

SBE

¥
ΟΚ, αφού το λες, κάτι παραπάνω ξέρεις.
Ομοίως στη Μύκονο είχα δει κάτι τιμές στο booking.com οι οποίες ήταν αντίστοιχες του Ριτζ στο Λονδίνο (ξεκινάνε απο 800 τη βραδιά), αλλά δε μου γέμιζαν το μάτι για ίδιας κατηγορίας στις φωτογραφίες. Όμως για να υπάρχουν θα έχουν και πελάτες που τα δίνουν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Οι μεγάλοι κομματικοί αδελφοί συνεχίζουν να ασκούν τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις των κομματικών υπαλλήλων τους. Τους διορίζουν, τους προωθούν, τους αναβαθμίζουν, τους μειώνουν, τους παύουν, τους αποσύρουν, τους καταργούν, τους εξαφανίζουν… Και χωρίς να τους ρωτάνε, βέβαια. Γιατί υπάρχει ο φόβος, κάποιοι, να θέλουν να μείνουν στις θέσεις τους, για να ολοκληρώσουν τις δουλειές που έχουν αναλάβει, αλλά αν τους δίναμε το δικαίωμα της επιλογής τότε θα ήταν η αρχή του τέλους για τους μεγάλους κομματικούς αδελφούς.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=25508

Πες τα, βρε Σταύρο, πανάθεμα τα κομματικά μασκαραλίκια τους. (Το λέω με όλο το θάρρος της πεποίθησής μου ότι τα μη πολυκομματικά συστήματα είναι δέκα φορές χειρότερα.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι μεγάλοι κομματικοί αδελφοί συνεχίζουν να ασκούν τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις των κομματικών υπαλλήλων τους. Τους διορίζουν, τους προωθούν, τους αναβαθμίζουν, τους μειώνουν, τους παύουν, τους αποσύρουν, τους καταργούν, τους εξαφανίζουν…

Νομίζω ότι ο Στ.Θ. δεν έχει δίκιο. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ειδικοί γραμματείς και σύμβουλοι είναι πολιτικά στελέχη, αιρετά ή μετακλητά. Η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν τους μάνατζερ, αλλά να εξηγούν στα στελέχη της διοίκησης (αυτοί είναι οι «μάνατζερ») ποια πολιτική θέλει να εφαρμόσει η εκλεγμένη κυβέρνηση και να ζητούν από τα στελέχη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις όποιες απαραίτητες αλλαγές. Αυτό είναι αυτονόητο και έτσι λειτουργεί κάθε δημοκρατία.

Εμείς μπλεκόμαστε επειδή νομίζουμε:

(α) Ότι τα αυτονόητα δικαιώματα του πολίτη (τα οποία έχουν σκεπαστεί με τόνους γραφειοκρατικών σκουπιδιών) είναι θέμα πολιτικής και μπορεί να αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση και οι αιρετοί άρχοντες.

και

(β) Ότι ο δημόσιος λειτουργός μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του (που θα έπρεπε να είναι καταγραμμένα καταλεπτώς σε καθηκοντολόγια) εξαρτώντας τα από τα κέφια του να συμβάλει στην επιτυχία της πολιτικής Α ή να αδιαφορήσει για την επιτυχία της πολιτικής Β.

Δηλαδή, ειλικρινά, πώς μπορεί να εφαρμόσει ο γενικός γραμματέας που πρεσβεύει την πολιτική Α όσα χρειάζονται για την επιλογή Β; Δεν είδαμε την παταγώδη αποτυχία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ (αρχικά) και στη συνέχεια ευρύτερου πολιτικού φάσματος να υλοποιήσουν πολιτική Α (φιλελεύθερης οικονομίας) ενώ είναι μαθημένοι στην πολιτική Β (κορπορατισμός και άγιος ο Θεός);
 

nickel

Administrator
Staff member
Με τσάκωσες στην πόρτα, αλλά μια γρήγορη διευκρίνιση οφείλω να τη δώσω.

Για να μην μπλέξουμε με τις σημασίες του μάνατζερ: διοικητικά ταλέντα οφείλει να έχει και το πολιτικό προσωπικό. Θα τα δείξει στον τρόπο που θα επιλέξει τους συνεργάτες του, στον τρόπο που θα περάσει το μήνυμα, τη μεταδοτικότητα, τις εμφάσεις, την πειστικότητα, την παρακολούθηση κ.ο.κ. Αν κάποιος έχει περάσει το σωστό μήνυμα και αφήνει στη μέση κάποια καλή δουλειά, νομίζω ότι γίνεται ζημιά. Από την άλλη, σύμφωνα μ' αυτό που λες, δόκτορα, αν το πολιτικό προσωπικό της ΔΗΜΑΡ είχε μεταφέρει στους χώρους όπου δρούσε μήνυμα διαφορετικό από το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση, τότε η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον άργησε να φέρει τη ρήξη.
 
Συμφωνώ με τα λεγόμενα του Δόκτορα. Άλλο πολιτικός προϊστάμενος, άλλο στελεχικό δυναμικό του υπουργείου. Αλλιώς, να ψηφίζουμε μόνο για κοινοβούλιο, και την κυβέρνηση να την απαρτίζει ο οποιοσδήποτε.
 
Αλλιώς, να ψηφίζουμε μόνο για κοινοβούλιο, και την κυβέρνηση να την απαρτίζει ο οποιοσδήποτε.

Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ο υπουργός δεν θα ήταν και βουλευτής, οι βουλευτές ίσως νομοθετούσαν αντί να εξυπηρετούν και οι υπουργοί θα ήταν εξαρτημένοι από αυτόν που τους έβαλε και όχι από την κομματική τους πελατεία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έχω μείνει σε άπειρα ξενοδοχεία και πριν την οικονομική κρίση, και έχω πληρώσει τιμή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τιμή της καρτέλας πίσω από την πόρτα. μου είχαν εξηγήσει ότι η τιμή αυτή είναι η ανώτατη που μπορεί να χρεώσει το ξενοδοχείο, ότι είναι υποχρεωτικό να δίνει χωριστά σε αυτή την τιμή το πρωινό (για το γιατί ρωτήστε τον ΕΟΤ) και ότι σχεδόν ποτέ δεν την χρεώνει (ίσως κανένα δεκαπενταύγουστο που παρακαλάνε για ένα δωμάτιο).
Αυτό που λέει η SBE ισχύει απόλυτα· οι τιμές πόρτας είναι συνάρτηση της κατηγορίας του ξενοδοχείου και δεν τις χρεώνουν ποτέ στην πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει από κάτω κι ο daeman, ότι δλδ και σε καλύτερες εποχές χρέωνε τη μισή τιμή πόρτας για τους περιστασιακούς και την τωρινή πραγματική τιμή (το ένα τρίτο της πόρτας) για τους εταιρικούς.

Το Σ/Κ έμεινα σε πεντάστερο στη Λάρισα όπου η τιμή πόρτας ήταν 320€ η βραδιά + 25€ το πρωινό + 50€ το γεύμα. Υποθέτω αυτές είναι οι νορμάλ ΕΟΤικές τιμές για την κατηγορία Πολυτελείας. Δεν ξέρω πόσο πλήρωσε στην πραγματικότητα η εταιρία που με φιλοξένησε (όπου είχα ημιδιατροφή, οπότε βάσει πόρτας θα ήταν 395€!), αλλά στο σάιτ τού ξενοδοχείου (αν και η αρχική σελίδα αναφέρει «δωμάτια από 77€») το δωμάτιο το κλείνεις με κάπου 98€ τη βραδιά. Pas mal.
 
Top