Τα καλύτερα μουσικά γιουτιουμπάκια

Earion

Moderator
Staff member
Πολύ με συγκίνησαν οι Mode Plagal, και είχα να τους ακούσω αρκετόν καιρό. Θεωρώ τη δουλειά τους εξαίρετο δείγμα γνήσιας σύντηξης μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής και δεν σας κρύβω ότι πιστεύω πως μόνο με τέτοιες προσπάθειες προσέγγισης μπορεί να δοθεί νέα πνοή σε έναν κληρονομημένο θησαυρό (που, κακά τα ψέματα, εμείς οι Νεοέλληνες δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε —θα μπορούσαμε να πάρουμε παράδειγμα, λέω ενδεικτικά, από τους Ιρλανδούς και από το πώς ανανεώνουν τη δική τους παράδοση). Συγκινήθηκα δε που ξανάκουσα το υπέροχο «Φάνκυ Βεργίνα». Ευχαριστώ Δαεμάνε.

Τώρα, για να πω κι εγώ το δικό μου, αυτό που ακούσατε από τους Mode Plagal είναι παραδοσιακός χορός της Μακεδονίας, της περιοχής των Μογλενών (κεφαλοχώρι της περιοχής η Αριδαία) και λέγεται πουσνίτσα.

Η πουσνίτσα είναι καθαρά αντρικός χορός, χορεύεται ελεύθερα (κατά μόνας) χωρίς ο ένας να κρατά τον άλλο. Στο βορειοελλαδικό ιδίωμα πουσνίτσα σημαίνει καθιστός-γονατιστός, από το γονάτισμα των χορευτών με τα δύο γόνατα πάνω στο έδαφος. Παλιότερα η Πουσνίτσα χορευόταν μέσα στο ταψί, δηλαδή ο χορευτής έπεφτε με τα γόνατα μέσα στο ταψί.


Συμπληρώνω το προφανές, ότι η πουσνίτσα είναι χορός επιδεικτικός. Απαιτεί δεξιοτεχνία και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Δείτε το βιντεάκι, διαπιστώστε και απολαύστε:

 
Last edited:

daeman

Administrator
Staff member
Εγώ ευχαριστώ που τ' ακούς, Εάριον· γι' αυτό τα βάζω, προς τέρψη ή συγκίνηση. :)
Κι ο Τάκης ο Κανέλλος, ο ντράμερ τους, παλιός συμμαθητής κι αν θυμάμαι καλά είχαμε παίξει μαζί καναδυό φορές, γυμνασιόπαιδα, τ' αρχαία χρόνια τότε που μαθαίναμε, και σύγχρονος άλλου εξαιρετικού ντράμερ και φίλου, του Παναγιώτη/Τσίκο των Παλίρροια που κι αυτοί συνθέτουν με παλιά και νέα υλικά.

Για την πουσνίτσα, μήπως η παράδοση έχει καμιά σχέση με τον ιδιωματισμό "χορεύω στο ταψί", στα δύσκολα;
Όπως μου είχε πει καλός φίλος με μάνα Μυτιληνιά, στην Ερεσσό τον βάλανε να χορέψει μέσα στο ταψί την παραμονή του γάμου του, εθιμικά λέει, να δει τι τον περίμενε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο τέλος της αμερικάνικης κωμωδίας Bridesmaids ακούγεται μια γερή εκτέλεση τού Shakin' All Over με μια μάλλον γέρικη γυναικεία φωνή. Τι στο καλό, αναρωτιέμαι. Ψάχνω στον φίλο μας και βρίσκω ότι η εκτελέστρια είναι μια κυρία Wanda Jackson, 73 ετών σήμερα, γνωστή και σαν The Queen of Rockabilly ή The First Lady of Rockabilly. Ιδού, σε ζωντανή εμφάνιση στον Λέτερμαν, με το ίδιο τραγούδι. Και όταν ήταν εικοσάχρονο καμάρι. Πιάστηκα αδιάβαστος.



Wanda Jackson: Hard-Headed Woman (1958)

 

daeman

Administrator
Staff member
Κι εγώ, αδιάβαστος. Είχα ακούσει κάποτε το αποκάτω σε κάποια συλλογή, αλλά παρότι μου άρεσε, δεν συγκράτησα το όνομά της (θέλω ένα γερό reindexing στους δείκτες). Ευχαριστώ, Νικ.L!

Fujiyama Mama - Wanda Jackson

 

nickel

Administrator
Staff member
Στις 4 Αυγούστου ο Τόνι Μπένετ έκλεισε τα 85 του και αυτές τις μέρες θα κυκλοφορήσει το Duets II, με εξαιρετική παρέα. Το τρίτο τραγούδι του δίσκου είναι το Body and Soul, που τραγούδησε με την Amy Winehouse. Αυτή θα γινόταν σήμερα είκοσι οκτώ.

Tony Bennett with Amy Winehouse: Body and Soul



http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4656939
 
Βγήκα για λίγο από τη σπηλιά μου, στην οποία ξαναμπαίνω πάραυτα.
Στην ερώτηση "Ποιοι είναι οι δέκα δίσκοι που σου άλλαξαν τη ζωή" (ή έστω συνόδευσαν μουσικά πολλές σημαντικές στιγμές της), έχω πάντα ένα σταθερό top 5 και οι υπόλοιπες θέσεις αλλάζουν ανά χρονική περίοδο και διάθεση.

To The Hurting ανήκει σ' αυτό το σταθερό top 5. Ήταν ένα από τα ελάχιστα δισκάκια που έπαιρνα πάντα μαζί μου όπου κι αν πήγαινα -πριν αποκτήσω λάπτοπ. Τώρα, είναι ένα από τα ελάχιστα δισκάκια στο ράφι που δεν έχουν ούτε έναν κόκκο σκόνης. Το ανοίγω, χαζεύω το βιβλιαράκι, το ξαναβάζω ευλαβικά στην (περίοπτη) θέση του και ξέρω απ' έξω τους στίχους όλων των τραγουδιών. Και οι Tears for Fears είναι η μόνη μπάντα που δεν κατάφερα να δω ποτέ λάιβ. Ζηλεύω αφάνταστα εκείνους που τους είδαν (πόσο μάλλον την εποχή που είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος και εγώ ακόμα μπουσούλαγα).
Και δεν αντέχω ν' ακούω πως η διασκευή του Gary Jules (ή, ακόμα χειρότερα, του τύπου από το αμερικανικό τραγουδιάρικο ριάλιτι) στο Mad World είναι καλύτερη. Εκνευρίζομαι.

 

daeman

Administrator
Staff member
...
Επειδή μ' έκανε να χαμογελάσω τανγκιντσίκ.

The KKK took my baby away - Burger Project

 

daeman

Administrator
Staff member
Κι αυτά, εκτός από τη μουσική, για το εξαιρετικό σλόγκαν: ΤΣΙGANIZE IT! :up:

Nuage (W. Spencer, D. Reinhardt) - The Swing Shoes



Καραγκιόζης

 

nickel

Administrator
Staff member
Wonderful World από τον Simon Bloom (Συμεών Νικολαΐδης, ο γιος του σκηνοθέτη Νίκου Νικολαΐδη)

 
Top