Τα εφήμερα

"Θέλαμε εργάτες, ήρθαν άνθρωποι": 50 χρόνια έλληνες στη Γερμανία

«Σύμβαση Περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις», 30 Μαρτίου του 1960. Αυτό ήταν το ξεκίνημα της πιο έντονης μετανάστευσης των Ελλήνων, που βιώθηκε όσο καμία άλλη. Ήταν η κορύφωση και το τέλος του μαζικού ξενιτεμού των Ελλήνων προς την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, τον 20ο αιώνα.

Δύσκολα τα μεταπολεμικά χρόνια στη χώρα μας, με τα χωριά να ερημώνουν από την εσωτερική μετανάστευση προς τις μεγαλουπόλεις, λόγω της φτώχιας και της ανεργίας. Αλλά κι εκεί, λύση δεν υπήρχε. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Έτσι, η υπογραφή της ελληνογερμανικής Σύμβασης, αποτέλεσε μία «μεγάλη ευκαιρία» για χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που παρά την τρομερή εμπειρία της γερμανικής κατοχής και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, ξεκίνησαν για τη Γερμανία, αναζητώντας το νέο, το καλύτερο, το αναγκαίο."


Η συνέχεια εδώ.
 

SBE

¥
Και κάτι για τη μετανάστευση πτυχιούχων εδώ
Ένα πράγμα το όποιο τονίζει και αυτός που έκανε την έρευνα
Έτσι, υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους, και συνεπώς η διαρροή εγκεφάλων δεν είναι κυρίως απόρροια υπερπροσφοράς πτυχιούχων (υπερεκπαίδευσης).
Μ' άλλα λόγια, η ανεργία των πτυχιούχων οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν δουλειές για πτυχιούχους, κι όχι στο ότι είναι πολλοί οι πτυχιούχοι.
Μα αυτά δεν είναι ταυτόσημα;
 
Όχι, δε νομίζω πως είναι ταυτόσημες έννοιες. Για παράδειγμα:

α) Ο εργοδότης χρειάζεται δύο άτομα σε έναν τομέα και τελικά προσλαμβάνει ένα για να μειώσει το κόστος (ό,τι δηλαδή γίνεται σχεδόν παντού).

β) Όπως αναφέρεται και στο άρθρο που έδωσες, τα ποσοστά πτυχιούχων στο σύνολο του πληθυσμού δεν είναι υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, στο ότι η Ελλάδα... "δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/ τεχνολογίας)". Δηλαδή, για παράδειγμα (πρόχειρο ως προς την επιλογή της ειδικότητας), μπορεί μεν να διδάσκεται ρομποτική σε σχολές της τριτοβάθμιας αλλά πόσοι από τους -έστω και δέκα μόνο- απόφοιτους θ' απορροφηθούν πάνω στο αντικείμενό τους αν δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε αυτές οι δέκα θέσεις εργασίας;


(Εδώ θα μπορούσα ν' ανοίξω ολόκληρη συζήτηση για το πώς τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα θα έπρεπε να προσαρμόζουν τον αριθμό εισακτέων ανάλογα με την προσφορά/ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά δεν θα καταλήξει πουθενά η κουβέντα κι εξάλλου είναι θέμα που κάθε άλλο παρά στα εφήμερα ανήκει.)
 

SBE

¥
Συμφωνώ ότι ίσως έπρεπε να το είχα βάλει στο νήμα της παιδείας, αλλά δεν είναι παιδεία, είναι επαγγελματική αποκατάσταση.
Όμως και πάλι, μου λες το ίδιο πράγμα.
Αν το πανεπιστήμιο βγάζει πενήντα γιατρούς το χρόνο, αλλά υπάρχουν μόνο δέκα νοσοκομεία που χρειάζονται πέντε γιατρούς το καθένα, κι οι θέσεις έχουν γεμίσει με προσλήψεις παλιότερων, οι πενήντα νέοι γιατροί είναι υπεράριθμοι (θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής απασχόλησης). Γιατί δεν υπάρχει κανένα κοινώς αποδεκτό σύστημα που λέει ότι η κάθε κοινωνία θα πρέπει να έχει τόσο ποσοστό γιατρών, τόσο δασκάλων, τόσο υδραυλικών κλπ, κι άμα το έχεις επιτύχει αυτό τότε θα πρέπει να προσαρμόσεις την αγορά εργασίας σε αυτό. Το αντίθετο συμβαίνει, η αγορά εργασίας δημιουργεί τις ανάγκες.

Αν φτάσουμε να έχουμε περισσότερους δασκάλους απ' ό,τι μαθητές, θα φταίει η κοινωνία που δεν κάνει παιδιά ώστε να έχουν οι δάσκαλοι δουλειά;
 
(Μα, δεν είπα πουθενά ότι θα έπρεπε να γράψεις το ποστ σου στο νήμα της παιδείας!)

-Διάβασε το α) από το προηγούμενο ποστ μου ξανά, αν θες.
-Όσο για το β), δεν λέω το ίδιο πράγμα, αν κάνεις έναν κόπο και διαβάσεις το απόσπασμα (σε λαδί χρωματισμό) του άρθρου στο λίνκο σου φαίνεται, νομίζω, η διαφορά. Τουλάχιστον σ' εμένα.
 

SBE

¥
Εξακολουθώ να μην το πιάνω, και το (α) μου φαίνεται μια από τα ίδια. Αν ένα γραφείο χρειάζεται ρεσεψιονίστα/ καθαρίστρια, θα προσλάβει έναν άνθρωπο που όταν δεν απαντάει τηλέφωνα θα σκουπίζει. Μία θέση εργασίας, δηλαδή.
Επιπλέον οι μειωσεις αυτές του προσωπικού δε νομίζω να είναι τόσο πολύ μεγάλης έκτασης. ένα νοσοκομείο δεν θα προσλάβει ουρολόγο και θα του ζητήσει να κάνει και τον οδοντίατρο.
Όπως δε λέει κανέις ότι μια χώρα πρέπει να έχει Χ ποσοστό πτυχιούχων, κι ας μην απορροφούνται, (επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει το "σωστό" αριθμό πτυχιούχων) έτσι δε λέει ότι μια επιχείρηση πρέπει να έχει Υ αριθμό υπαλλήλων, εφόσον μπορεί να βολευτεί με λιγότερους. Πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προκαθορισμένο αριθμό υπαλλήλων, που ορίζεται από κανονισμούς ασφαλείας κλπ.
 

SBE

¥
Κι ένα που με έκανε και γέλασα (αν και πιστεύω ότι απλά πρόκειται για δημοσιοποίηση προγράμματος που ήδη χρησιμοποιεί το κόμμα)
ΚΚΕ generator
 
Last edited by a moderator:
Εξακολουθώ να μην το πιάνω, και το (α) μου φαίνεται μια από τα ίδια. Αν ένα γραφείο χρειάζεται ρεσεψιονίστα/ καθαρίστρια, θα προσλάβει έναν άνθρωπο που όταν δεν απαντάει τηλέφωνα θα σκουπίζει. Μία θέση εργασίας, δηλαδή.

Erm, και πάλι όχι. Με το "δύο άτομα σε έναν τομέα" δεν εννοώ έναν/μία ρεσεψιονίστ και έναν/μία καθαρίστρια σε ένα γραφείο. Εννοώ την εταιρεία που, ενώ χρειάζεται δύο γραφίστες, προσλαμβάνει έναν, τον οποίο στίβει για να βγάλει τον όγκο δουλειάς δύο ατόμων πληρώνοντας έναν μισθό (το περιστατικό είναι αληθινό, btw).

Αν ούτε τώρα έγινα αντιληπτή, το επόμενο βήμα είναι να το ζωγραφίσω αλλά δυστυχώς άφησα τα μολύβια μου στην τρίτη γυμνασίου και, μέχρι να τα βρω, τα εφήμερα θα έχουν μπει στο αρχείο.
 
Φεστιβάλ αστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, αύριο Σάββατο 29 Μαΐου, από το Ναυαρίνο μέχρι τη Ροτόντα και όχι μόνο.
Από την Ελευθεροτυπία.
 

SBE

¥
Erm, και πάλι όχι. Με το "δύο άτομα σε έναν τομέα" δεν εννοώ έναν/μία ρεσεψιονίστ και έναν/μία καθαρίστρια σε ένα γραφείο. Εννοώ την εταιρεία που, ενώ χρειάζεται δύο γραφίστες, προσλαμβάνει έναν, τον οποίο στίβει για να βγάλει τον όγκο δουλειάς δύο ατόμων πληρώνοντας έναν μισθό (το περιστατικό είναι αληθινό, btw).

Ναι, αλλά σε πόσες θέσεις γίνεται αυτό; Δεν μπορεί να γίνει σε όλες. Επιπλέον, ενώ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, δεν γίνεται στο δημόσιο, όπου γίνεται μάλλον το αντίθετο. Δεν αντισταθμίζει το δημόσιο το φαινόμενο του ιδιωτικού τομέα;
Επιπλέον, δεν είναι μετρήσιμο το πόσους χρειάζεται μια επιχείρηση. Αν προσλάβει έναν υπάλληλο που βγάζει τη δουλειά (με υπερωρίες κλπ), πάλι έναν χρειάζεται.
Άλλωστε μήπως νομίζουν όσοι πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό ότι θα δουλεύουν οχτάωρο και θα είναι χαλαρά; Παντού έχουν το ελάχιστο προσωπικό που χρειάζεται και βγαίνουν σκοτώνοντάς τους στη δουλειά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Is this the heir to Dr Atkins?

Pierre Dukan says he's found the secret of permanent weight loss - and millions of French dieters now follow his regime. He tells Lena Corner how it works.

The man behind the diet: Trained as a neurologist and GP,
Pierre Dukan became fascinated by the idea of creating a diet
after his advice helped a patient lose 10lb in five days

When Parisian nutritionist Dr Pierre Dukan introduced his diet to the French public 10 years ago, it was published by a small imprint with zero budget for a marketing campaign. By rights it should have dropped straight off the radar but news of the book spread by word of mouth and three years ago it finally made it's way into the bestseller lists. Now The Dukan Diet has shifted more than two million copies in France alone and another million worldwide. Celebrities such as Jennifer Lopez used it to lose their baby weight and this month, it's finally coming to the UK.

One reason for the book's success is Dukan's medical background. A doctor of 40 years standing, he had no interest in churning out a run-of-the-mill diet book. A GP and neurologist in Montparnasse, Paris, he specialised in treating paraplegic children. He knew nothing about weight loss or nutrition. His interest only began when his avid medical curiosity was kick-started by one of his patients.

"One of my regulars, who suffered badly from asthma, asked me to help him lose weight. I declined. But he begged me. He said, 'Put me on whatever diet you want, deprive me of whatever food you want, but let me eat meat.' I told him without hesitation to go away and eat all the non-fatty meat he liked, drink plenty of water and come back and see me in five days."

When the patient returned he'd lost 10lb. At first they thought the scales had broken. For Dukan it was an epiphany. He says: "That moment changed the course of my professional life forever." Dukan gave up neurology and enrolled at nutrition school and the seeds of his diet began to germinate.
Η συνέχεια εδώ.

Κάνω αυτή τη δίαιτα εδώ και ενάμιση μήνα. Έχω χάσει πέντε κιλά, δεν πεινάω καθόλου και είναι η πιο βολική και ανώδυνη δίαιτα που έχω κάνει ποτέ. Δεν απευθύνεται σε χορτοφάγους, πάντως. Για όσους διαπιστώσουν ότι είναι μια παραλλαγή της Atkins, όντως είναι, αλλά βελτιωμένη, χωρίς τα λάθη της Atkins.
 
Last edited:

SBE

¥
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, Άλεξ, οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνεις θα χάσεις περίπου πέντε κιλά τον πρώτο μήνα χωρίς να πεινάς. Το πρόβλημα δεν είναι πώς τα χάνεις αλλά πώς δεν τα ξαναπαίρνεις. Πάντως υπάρχει σχετική βιβλιογραφία που τη βρίσκεις και στο ιντερνέτιο (σχετική με το τι χρειάζεται για να μην ξαναπάρεις). Εννοώ επιστημονική βιβλιογραφία, όχι εκλαϊκευμένα βιβλία. Είχε γίνει μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Χωρίς να θέλω να σε απογοητευσω, Άλεξ, οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνεις θα χάσεις πέριπου πέντε κιλά τον πρώτο μήνα χωρίς να πεινάς.
Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο τελευταίο: το "χωρίς να πεινάς". Το ξέρω ότι με οποιαδήποτε δίαιτα θα χάσεις πέντε κιλά σ' έναν μήνα, αλλά όχι χωρίς να πεινάς. Δυστυχώς μιλάω εκ πείρας. Όταν οι άλλες δίαιτες σού επιτρέπουν να φας για πρωινό δημητριακά, ψωμί, τυρί, φρούτα, ακόμα και μέλι, μετά από δύο ώρες πεινάς φοβερά. Όταν φας για πρωινό μόνο (άπαχες) πρωτεΐνες, διαπιστώνεις ότι για πολλές ώρες μετά, δεν πεινάς. Η εξήγηση είναι απλή και έχει σχέση με το επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα. Απλώς ο Άτκινς έκανε το λάθος να συνδυάζει τις πρωτεΐνες με λίπη, και επέτρεπε λιπαρά κρέατα, μπέικον, κρέμες γάλακτος και τέτοια. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον πενιχρό, άσε που βούλωναν και οι αρτηρίες με όλα αυτά τα λίπη. Η δίαιτα Dukan επιτρέπει μόνο άπαχες πρωτεΐνες και μη αμυλώδη λαχανικά, τίποτε άλλο. Δεν πεινάς και τα κιλά χάνονται με σταθερό ρυθμό.

Μόνο κάποιος που νιώθει ακατανίκητη επιθυμία (λύσσα, θα έλεγα) για φαγητό μπορεί να καταλάβει τον πόνο ενός άλλου με το ίδιο πρόβλημα. Οι από τη φύση τους λεπτοί και εγκρατείς το μόνο που κάνουν είναι να λένε στους άλλους "είναι θέμα θέλησης". Στην πραγματικότητα πρέπει να μπορείς να καταπολεμήσεις με κάποιον τρόπο την πείνα, αλλιώς δεν μπορείς να τηρήσεις καμία δίαιτα.

Επίσης, όταν λέμε σε κάποιον "επιτρέπεται να τρως απ' όλα, αλλά λίγο", πραγματικά είναι σαν να τον κοροϊδεύουμε. Μα, αν μπορούσε να τρώει λίγο, δεν θα είχε παχύνει. Αυτό που διαπίστωσα σ' αυτή τη δίαιτα, είναι η απλότητά της όσον αφορά αυτά που επιτρέπει και απαγορεύει. Αν κάτι δεν είναι στη λίστα των επιτρεπόμενων, είναι απαγορευμένο, αυτό είναι όλο. Όταν τρως τα επιτρεπόμενα, δεν χρειάζεται ούτε εγκράτεια ούτε μέτρημα ούτε ζύγισμα. Απλώς βγάζεις από το ψυγείο σου τα απαγορευμένα και ξεχνάς ότι υπάρχουν.
 

SBE

¥
Αλεξάνδρα, you are preaching to the converted. Όλη μου η οικογένεια είναι σκουράντζοι και όσιοι Ονούφριοι. Όλοι εκτός από μένα. Έχω καταλήξει ότι το ζήτημα το φαγητού είναι 50% ψυχολογία και 50% φαγητό (για να μην πω 100% ψυχολογία και νομίσεις ότι σου λέω ότι αρκεί μόνο θέληση).
Συνιστώ τα βιβλία της Όρμπαχ για τις ψυχολογικές διαστάσεις. Το ξέρω ότι όταν δεν τρως πεινάς, αλλά όταν δεν πεινάς γιατί τρως; Αυτό είναι το ζήτημα. Και δεν είναι θέμα θέλησης. Μου λένε ότι η γνωσιακή συμπεριφοριακή θεραπεία έχει καλά αποτελέσματα στην απώλεια και διατήρηση του βάρους, πάντως. Απόδειξη και πάλι ότι δεν είναι το φαγητό το πρόβλημα.

Από και και πέρα, οι απόψεις για τις δίαιτες αλλάζουν. Πριν καμιά 15ετία εδώ στο ΗΒ στο ΕΣΥ προωθούσαν δίαιτα στηριζόμενη σε υδατάνθρακες. Τώρα προωθούν το GI, που έχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ολικής άλεσης. Αύριο κάτι άλλο. Η τρέχουσα άποψη είναι ότι χρειάζονται πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, περισσότερα λαχανικά, ελάχιστα ως καθόλου τυποποιημένα τρόφιμα και ζάχαρη (σε κάθε μορφή). Και μετά βέβαια βλέπει ο καθένας τι σηκώνει ο οργανισμός του.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Tο κόμμα της πλάκας (κάπου χάνει αυτή η απόδοση μάλλον...) κερδίζει τις δημοτικές εκλογές στο Ρέικιαβικ
Ο κωμικός Jon Gnarr θέλει να γίνει δήμαρχος
Η είδηση (στα γερμανικά)
Ανάλυση στο Reykjavik Grapevine (αγγλικά, όχι ισλανδικά :)).
 

daeman

Administrator
Staff member
[...]Ανάλυση στο Reykjavik Grapevine (αγγλικά, όχι ισλανδικά :)).

Από την αποπάνω ανάλυση:
As the Grapevine reported, a recent Fréttablaðið poll showed that The Best Party - a joke party created by comedian Jón Gnarr as a satire of Icelandic politics - would win two of Reykajvík city council's 15 seats if elections were held today. This, says a professor of political science, is because voters are fed up with all the other parties.

Grétar Þór Eyþórsson, who teaches political science at the University of Akureyri, told Vísir that the success of The Best Party is "the voters giving the finger to politicians" as a whole.

Χρειαζόταν καθηγητής για να πει αυτό που καταλαβαίνουν ακόμα και τα δεκάχρονα; :rolleyes:



 
Την πώληση γνωστών φαρμάκων τους στην ελληνική αγορά αναστέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες της Δανίας Novo Nordisk και Leo Pharma, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για μειώση στις τιμές των φαρμάκων κατά 25%. Σύμφωνα με το BBC, η Leo Pharma ακολουθεί τη Novo Nordisk αναστέλλοντας την πώληση δύο δημοφιλών φαρμάκων, ενός αντιπηκτικού και μίας θεραπείας για την ψωρίαση. Η Novo απέσυρε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική αγορά φάρμακο για το διαβήτη. Διευθυντικό στέλεχος της Leo Pharma αναφέρει ότι μείωση του 25% στις τιμές των φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο εργασιακές θέσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Δανίας όπου εδρεύει η φαρμακευτική εταιρεία. Η Leo Pharma υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος οφείλει στην εταιρεία 244 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο δικτυακό τόπο του BBC. Το βρετανικό μέσο φιλοξενεί δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης που επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη στις τιμές των φαρμάκων. Επισημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν μεγάλη κέρδη από την Ελλάδα σε βάθος δεκαετιών και οφείλουν να αποδεχθούν τη μείωση στις τιμές.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231046838
 

SBE

¥
Για το αν η Ελλάδα είναι ακριβή στις τιμές των φαρμάκων δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι σχετικά πρόσφατα είχε μια μικρή δημοσιότητα εδώ το ότι κάποια κρατικά νοσοκομεία της Αγγλίας που κάνουν δικές τους προμήθειες, αγόραζαν φάρμακα από την Ελλάδα γιατί είχαν καλύτερες τιμές από αυτές που μπορούσε να εξασφαλίσει το νοσοκομείο στην αγγλική αγορά (και μετά τα μεταπωλούσαν κλπ κλπ).

Από κει και πέρα η διακοπή της διάθεσης είναι καθαρά εκβιαστική κίνηση. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν παρόμοια φάρμακα ήδη στην αγορά, αλλά άντε να πείσεις τον άρρωστο ότι το άλλο φάρμακο είναι το ίδιο με αυτό που έχει συνηθίσει.
 
Top