Τα εφήμερα

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως εμένα καθόλου κακή ιδέα δε μου φαίνεται να πάψει να έχει μονοπώλιο η ΔΕΗ, που κάθε τρεις και λίγο κάνει αυξήσεις.
 
Αυτό θα έπρεπε να είναι απόφαση των Ελλήνων, όχι του ΔΝΤ (ή θα δώσετε την ενέργεια σε ιδιώτες (ποιους ιδιώτες άραγε) ή θα σας κόψουμε το πακέτο). Επιπλέον, το ρεύμα, το νερό κλπ είναι δημόσια αγαθά και δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Γι' αυτό λέω εγώ ότι κανείς δεν δανείζει χρήματα τζάμπα. Ούτε τίθεται ζήτημα αλληλεγγύης. Μόνο ζούγκλας.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ως προς το σκέλος της σύνδεσης με ΔΝΤ δε διαφωνώ. Ωστόσο, ναι μεν είναι δημόσια αγαθά, αλλά και η ΔΕΗ χρόνια τώρα το εκμεταλλεύεται μέχρι εκεί που δεν παίρνει από πολλές απόψεις.

Άσε που δεν είναι κακό να εμφανιστεί και μια άλλη εταιρεία (ή άλλες εταιρείες) που δε θα μας χαρατσώνει και με την ΕΡΤ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ΕΟΚ στην οποία αποφασίσαμε κάποτε να μπούμε δεν πιστεύει σε κρατικά μονοπώλια. Αν εμείς αγαπάμε τα κρατικά μονοπώλια επειδή μας επιτρέπουν να διαθέτουμε τους πόρους κατά το δικό μας δοκούν, να χρεώνουμε όσο θέλουμε γι' αυτούς, αφού διορίσουμε στους οργανισμούς που τους διαχειρίζονται όλα μας τα ξαδέλφια, δεν έπρεπε να μπούμε στην ΕΟΚ. Από την άλλη, τέτοια εθνική ανεξαρτησία ούτε σαν εθνική τη νιώθω ούτε σαν ανεξαρτησία. Δηλαδή, αυτά που θα θέλαμε μερικοί ρομαντικοί για τις ΔΕΗ μας είναι δυστυχώς στη φαντασία μας.
 
Λυπάμαι, αλλά θεωρώ ότι εδώ πέρα έχουν μπλεχτεί διάφορα πράγματα μεταξύ τους, τα οποία δεν θα έπρεπε να μπλεχτούν. Το βασικότερο αυτών: το πώς εφαρμόζουν οι χώρες της ΕΕ τις πολιτικές της ΕΕ δεν είναι ζήτημα του ΔΝΤ ή οποιουδήποτε πακέτου στήριξης. Όταν δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες της ΕΕ από τα κράτη-μέλη, υπάρχουν συγκεκριμένοι ενδοκοινοτικοί μηχανισμοί για τον έλεγχο και την εφαρμογή τους. Η ΕΟΚ φυσικά και δεν πιστεύει στα κρατικά μονοπώλια (αν και δεν ξέρω κατά πόσο το ρεύμα ή το νερό μπορεί να χαρακτηριστεί "κρατικό μονοπώλιο"), γιατί ο λόγος της δημιουργίας της είναι η εκμετάλλευση νέων αγορών με τους δικούς της όρους. Όπως είπα και πριν, κανείς δεν δίνει λεφτά για να συχωρεθούν τ' αποθαμμένα του. Και σίγουρα δεν μας πήραν στην ΕΟΚ για να τιμήσουν τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της former Ottoman possession of Greece.

Εδώ πέρα όμως είναι εντελώς άλλο ζήτημα. Φτάσαμε στο πρωτοφανές σημείο να έχουμε νομιμοποιήσει και αποδεχτεί πλέον την κάθε δικτατορική αυθαιρεσία και έχουν γίνει τα δημοκρατικά αυτονόητα και αξιώματα προϊόντα "της φαντασίας" ή ονείρατα των ρομαντικών ιδεαλιστών.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μα αν δεν είναι κρατικό μονοπώλιο η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, τότε τι είναι; Όπως ήταν μέχρι πρότινος και ο ΟΤΕ, δηλαδή.
 
Άλλο είναι ο ΟΤΕ Palavra και άλλο το νερό, ο λιγνίτης ή ο ήλιος της Ελλάδας.

Edit: και κάτι ακόμα: αν πιστεύουμε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα έχουμε φτηνότερο ρεύμα ή νερό ή καλύτερες υπηρεσίες, πιστεύω ότι είμαστε πικρά γελασμένοι. Το μόνο που θα έχουμε θα είναι πιο ακριβό ρεύμα και χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πότε νοιάστηκαν οι πολυεθνικές γι' αυτά που άφησαν πίσω τους; Οι αποδείξεις γι' αυτό δε, βρίθουν ανά την υφήλιο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κατ' αρχάς, υπάρχουν πάμπολλες εταιρείες ήδη στην Ελλάδα οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν σε ΑΠΕ και η ΔΕΗ δεν τις αφήνει.

Δεύτερον, η ΔΕΗ δεκάρα δε δίνει για το περιβάλλον όταν, αντί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον αέρα στα νησιά μας, π.χ., τα αφήνει χωρίς ρεύμα για μέρες, και αντ' αυτού καίει λιγνίτη, προκαλώντας όχι μόνο δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στους εργαζόμενούς της. Τα ποσοστά καρκίνου σε περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη.

Επίσης, για ποιο λόγο «άλλο ο ΟΤΕ»; Όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικός, το τηλέφωνο ήταν απείρως ακριβότερο από ό,τι είναι τώρα, δεν είχες ως καταναλωτής την επιλογή να πας αλλού, και οι υπάλληλοί του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το ελληνικό δημόσιο, καθώς λάμβαναν πολύ μεγάλες παροχές, έβγαιναν στη σύνταξη από τα πενήντα και τα λοιπά και τα λοιπά. Ό,τι ακριβώς γίνεται και στη ΔΕΗ τώρα, δηλαδή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Διατίθενται γνωστοί πίνακες μοντέρνας ζωγραφικής σε εξαιρετικά δελεαστικές τιμές, λόγω οικονομικής κρίσης.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/10130840.stm


Le pigeon aux petits pois by Pablo Picasso


La pastorale by Henri Matisse


L'olivier près de l'Estaque by Georges Braque


La femme à l'eventail by Amedeo Modigliani


Nature morte aux chandeliers by Fernand Leger
 

SBE

¥
Αν θυμάμαι καλά η ΔΕΗ έχει διασπαστεί. Χωρίστηκε στον ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ. Όπου ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται το δίκτυο και η ΔΕΗ η εταιρεία που παράγει ρεύμα και παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροδότησης.

Αυτό που δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί άλλη μεγάλη εταιρεία παροχής ρεύματος, να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ στην παροχή στα νοικοκυριά, και βλέπω πολύ δύσκολο να εμφανιστεί, γιατί η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι κερδοφόρα στην Ελλάδα. Οι εταιρείες παραγωγής που υπάρχουν απευθύνονται σε βιομηχανικές μονάδες και όχι σε ιδιώτες.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτό που δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί άλλη μεγάλη εταιρεία παροχής ρεύματος, να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ στην παροχή στα νοικοκυριά, και βλέπω πολύ δύσκολο να εμφανιστεί, γιατί η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι κερδοφόρα στην Ελλάδα. Οι εταιρείες παραγωγής που υπάρχουν απευθύνονται σε βιομηχανικές μονάδες και όχι σε ιδιώτες.
Δεν έχουν εμφανιστεί εταιρείες επειδή το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το καθιστούσε ιδιαιτέρως δύσκολο.
Από την άλλη, εάν η αγορά δεν ήταν κερδοφόρα, δε θα σκοτώνονταν οι εταιρείες να μας έρθουν προς τα εδώ. Ενδεικτικά:
Αυστριακή εταιρεία σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (που έχει μοιραστεί μεταξύ τεσσάρων μεγάλων παραγωγών-παρόχων και πολύ μεγάλου αριθμού μικροπαρόχων/υπεργολάβων) παρατηρούνται συχνά φαινόμενα καρτέλ, συντονισμένων αυξήσεων κττ, αλλά και πολύ κακής εξυπηρέτησης καταναλωτών --σε απόλυτη αντίθεση με όσα ισχύουν στην τηλεφωνική αγορά. Παρεμπ, και στη Γερμανία επιβάλλουν οι Βρυξέλλες πρόστιμα επειδή δεν αποκρατικοποιούν τα δίκτυα στην ηλεκτρική ενέργεια επαρκώς και γρήγορα.

Κτγμ, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι όπως δεν είναι τα μονοπώλια, έτσι και η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πανάκεια. Εξαρτάται πχ από τη λύση που θα δοθεί στην ανάγκη κατασκευής και συντήρησης εκτενών δικτύων, όπου αν δεν ενσωματωθεί η κάλυψή τους στο σχεδιασμό πριν από την ιδιωτικοποίηση ελλοχεύει ο κίνδυνος για σαφή επιδείνωση των υπηρεσιών (αγγλικοί σιδηρόδρομοι, ηλεκτρική ενέργεια στην Καλιφόρνια, ακτοπλοΐα/αεροσυγκοινωνία άγονων γραμμών στα δικά μας) με παράλληλη τελική αύξηση του κόστους.
 

SBE

¥
Από το άρθρο της Παλάβρας:
Τα προγράμματα της Verbund Εnerga Ηellas απευθύνονται κατ΄ αρχάς σε νοικοκυριά με μεγάλη κατανάλωση- 2.000 κιλοβατώρες και άνω το τετράμηνο- κατηγορία στην οποία ανήκουν περίπου 430.000 καταναλωτές της ΔΕΗ, από το σύνολο των 5,3 εκατομμυρίων οικιακών πελατών της.
Άρα και πάλι δεν απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή. Ακόμα.
Βλέπω επίσης:
Στο εξής θα λαμβάνει δύο λογαριασμούς ηλεκτρικού: έναν του νέου παρόχου με την ενέργεια που καταναλώνει και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν και έναν από τη ΔΕΗ όπου θα αναγράφονται τα τέλη για τον Δήμο και την ΕΡΤ.

Έτσι δεν γλυτώνεις τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Αν και πιστεύω ότι οι δήμοι θα έπρεπε να εισπράττουν τα δημοτικά τέλη μόνοι τους, όχι μέσω του δικτύου της ΔΕΗ (όχι το ηλεκτρικού δικτύου, του πελατειακού).

Να συμπληρώσω στα πιο πάνω του Δόχτορα ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν την υποχρέωση που είχαν οι παλιές κρατικές να εξυπηρετήσουν κάθε πολίτη, όπου και να βρίσκεται. Γιατί να τις υποχρεώσεις, δεν θα ανοίξουν μαγαζί, π.χ.

Και κάτι για το νίκελ που αναφέρθηκε στην ΕΕ, θυμάμαι αμυδρά το σύνθημα "όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων". Νομίζω είναι εμφανής η (τραγική; ) ειρωνεία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Α, και απροπό ΕΡΤ. Στην Αυστρία πληρώνεις ειδικό λογαριασμό (της τάξης των 20 ευρώ μηνιαία) για να έχεις το δικαίωμα ραδιοτηλεοπτικής λήψης (κάτι λιγότερο αν δεν θέλεις ραδιόφωνο). Υπάρχουν ελεγκτές που αν δουν κεραία (τηλεοπτική/δορυφορική) σε σπίτι που δεν πληρώνει, επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα. Στο λογαριασμό υπάρχει και ποσοστό για πολιτιστικές δράσεις. Η αιτιολογία είναι φυσικά για τη στήριξη της δωρεάν δημόσιας τηλεόρασης (που βέβαια είναι πολύ πιο λιτή και όχι γεμάτη διαφημίσεις).

Λίγο έχει ζοριστεί το σύστημα τώρα με το τηλεοπτικό σήμα μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, αλλά προς το παρόν το θεωρούν χρονοκαθυστερημένη μετάδοση του σήματος και δεν ζητάνε το λογαριασμό από κάθε κάτοχο κινητού.

Νομίζω ότι ανάλογα ισχύουν και σε άλλες χώρες. Πχ, στη Γερμανία για τη στήριξη και των δημόσιων περιφερειακών καναλιών.

Η δε ΔΕΗ έχει αλλάξει τη γραμμογράφηση των λογαριασμών της για να φαίνεται ότι λειτουργεί ως κρατικός και δημοτικός εισπράκτορας.

@SBE: Μου κάνει εντύπωση που δεν έχεις αναφερθεί ακόμη στο Γλαύκο... :D
 

SBE

¥
@SBE: Μου κάνει εντύπωση που δεν έχεις αναφερθεί ακόμη στο Γλαύκο... :D
Τι θες να πω; Το γνωστό σύνθημα "Το Γλαύκο που άρπαξε η ΔΕΗ να τον ξαναδώσει στο Δήμο";
Ξέρεις πόσα χρονια έβλεπα το σύνθημα σε πανώ απέναντι από το σχολείο μου;


Όσο για την τηλεόραση, φυσικά, κι εδώ πληρώνουμε, πάνω κάτω το ίδιο ποσό, κι έτσι το BBC δεν έχει διαφημίσεις και μπορεί να γυρίζει αυτά τα φοβερά ντοκυμανταίρ που κοστίζουν ένα σωρό λεφτά.
 

nickel

Administrator
Staff member
'Artificial life' breakthrough announced by scientists

Διαβάζω την είδηση στο BBC και θυμάμαι το βιβλίο What the Experts Say: προβλέψεις που έγιναν στο παρελθόν και αποδείχτηκαν γελοιωδώς ή τραγικά άστοχες. Κάποιες από τις προβλέψεις γι' αυτό το θέμα τώρα θα τις θυμόμαστε σε μερικά χρόνια και θα γελάμε — ή θα κλαίμε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Διαθέσιμοι στο Διαδίκτυο οι χάρτες της Κτηματολόγιο ΑΕ για όλη την επικράτεια

Άρθρο (στα Νέα) εδώ.
Σύνδεσμος στον ιστότοπο της Κτηματολόγιο ΑΕ εδώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το βάζω εδώ επειδή ξεράθηκα στα γέλια προσπαθώντας να οπτικοποιήσω την κυριολεξία: The world has gone hatchback crazy!! Seriously, there are so many hatchbacks out or coming out that we have hatchbacks coming out of our ears. :D

ΥΓ Στοίχημα ότι πολλοί δημοσιογράφοι που θα το μεταφράσουν στα ελληνικά θα προσθέσουν κι ένα «κυριολεκτικά» για έμφαση; :p
 

daeman

Administrator
Staff member
Καλημέρα.
Πάντως, πολύ πιο χρήσιμο και προσοδοφόρο να σου βγαίνουν hatchbacks απ' τ' αυτιά, παρά hunchbacks, όπως το πρωτοδιάβασα με μισόκλειστα τα μάτια. :D
Όσο για το στοίχημα, πάω πάσο γιατί δεν είναι καθόλου, μα καθόλου απίθανο.
 
Top