Στα αγγλικά η σειρά είναι: βαφτιστικό – επώνυμο

nickel

Administrator
Staff member
Με εκνευρίζει όταν κάποιος λέει το όνομά του λες και έχει βγει αναφορά στο στρατό: «Καρκαζέλος Ευάγγελος». (Αντιθέτως, έχω απέραντο σεβασμό για την τζεϊμσμποντική εκφορά: «Πώς σε λένε;» «Καρκαζέλο, Βαγγέλη Καρκαζέλο.»)

Έχω μάθει, έχουμε μάθει, τα ονόματα να είναι στη σειρά επώνυμο – βαφτιστικό όταν μπαίνουν σε κάποιον κατάλογο, ιδίως αν επιδιώκουμε να έχουμε αλφαβητική σειρά. (Εξαίρεση: αν θέλετε να βάλετε τους φίλους σας σε αλφαβητική σειρά βαφτιστικού, για να έχετε όλους τους Γιώργηδες μαζί και να ξέρετε σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε πότε.)

Όταν το κάνουμε τέτοιου είδους κατάλογο στα αγγλικά, φροντίζουμε να βάλουμε και ένα κόμμα μετά το επώνυμο, για να ξεχωρίζει από το βαφτιστικό.
Baker, Anthony
Bond, James

[Διαδικτυακό παράδειγμα]

Ωστόσο, με τη βοήθεια και των ηλεκτρονικών μέσων, είναι πολύ συνηθισμένα πια τα ευρετήρια με αλφαβητική σειρά, πρωτίστως στο επώνυμο και δευτερευόντως στο βαφτιστικό, π.χ.
Anthony Baker
George Baker
Frank Bond
James Bond


Διαδικτυακά παραδείγματα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baker_(surname)
http://www.britannica.com/bps/search?query=baker
http://www.guardian.co.uk/index/contributors/a

Αν έχετε κατάλογο ονομάτων όπου είναι χωριστά τα επώνυμα από τα βαφτιστικά ονόματα, π.χ. σε διαφορετικές στήλες πίνακα του Word ή φύλλου του Excel, αρκεί να κάνετε ταξινόμηση πρωτίστως στη στήλη του επωνύμου (Sort by) και δευτερευόντως (Then by) στη στήλη του βαφτιστικού.

Σημαντική λεπτομέρεια:
Αν σε ελληνικό κείμενο, π.χ. νομικό, έχουμε ονοματεπώνυμα γραμμένα ανάποδα (π.χ. «ο κ. Καρκαζέλος Ευάγγελος»), στο αγγλικό επιβάλλεται να τα βάλουμε στη σειρά βαφτιστικό – επώνυμο (η λύση με το κόμμα δεν έχει θέση εδώ): Mr Evangelos Karkazelos.
 
Με εκνευρίζει όταν κάποιος λέει το όνομά του λες και έχει βγει αναφορά στο στρατό: «Καρκαζέλος Ευάγγελος». (Αντιθέτως, έχω απέραντο σεβασμό για την τζεϊμσμποντική εκφορά: «Πώς σε λένε;» «Καρκαζέλο, Βαγγέλη Καρκαζέλο.»)

Πες τα χρυσόστομε! Και δεν φταίει ο στρατός, το βλέπεις ήδη στο σχολείο, και σε αμφότερα τα φύλα.
 
Όπως διαπιστώνω, κανείς απ' τους δυο σας δεν διακρίνεται για τα φιλοουγγρικά του αισθήματα... :)
 
Σκέψου όμως ότι και εκείνοι το κρύβουνε, εγώ για να το μάθω έπρεπε πρώτα να γνωρίσω Ούγγρο...
 

SBE

¥
Πες τα χρυσόστομε! Και δεν φταίει ο στρατός, το βλέπεις ήδη στο σχολείο, και σε αμφότερα τα φύλα.

Εμείς φταίμε ή οι δάσκαλοί μας που δεν μάθαιναν ποτέ τα ονόματά μας; Με το που μπαίνεις στο γυμνάσιο τέρμα το βαφτιστικό σου, όλοι σε αποκαλούν με το επίθετο (ως πρώην μαθήτρια και σε ιδιωτικό και σε δημόσιο, η στρατιωτική προσφώνηση ήταν ένα από τα πράγματα που με ενοχλούσαν στο δημόσιο σχολείο) .

ΥΓ: Και το ωραίο είναι ότι όταν πήγα στο πανεπιστήμιο που είμαι τώρα, την πρώτη μερα μας περίμενε στην είσοδο η γραμματέας του τμήματος να μας δώσει ένα πακέτο πράγματα και να μας πει πού να πάμε, κι ο διευθυντής μαζί. Και μας ήξεραν με τα ονόματά μας, όπως έμπαινε μέσα ο καθένας του έλεγαν καλωσήρθες Τάδε. Μάλιστα εμένα με μπέρδεψαν με μια Γαλλίδα για μερικά δευτερόλεπτα (το διόρθωσαν από μόνοι τους πριν προλάβω να μιλήσω). Μετά πρόσεξα ότι στις φωτογραφίες που τους είχαμε στείλει με την αίτηση η Γαλλίδα είχε παρόμοιο κούρεμα και παρόμοια γυαλιά. Και κατάλαβα ότι καθίσανε μια- δυο - δέκα ώρες και μας μάθανε από τις φωτογραφίες. Να πού πήγε το ένα χιλιάρικο από τα δίδακτρα.

ΥΓ 2: Ξεχάσατε επίσης τη συνήθεια να βάζουν και το πατρώνυμο παντού.
 

nickel

Administrator
Staff member
Συντονιστής στο ηλεπεριοδικό 24γράμματα είναι ο κύριος Γιώργος Δαμιανός. Δείτε τώρα τον πάγκακο χειρισμό του ονόματός του σε επιστολή στην οποία ο κ. Θ. Πάγκαλος δίνει ετυμολογική εξήγηση του επωνύμου του:

Προς: Τον κύριο Δαμιανό Γεώργιο
Αγαπητέ φίλε Δαμιανέ

[...]

Ελπίζω ο κ. Δαμιανός να του απάντησε:

Προς: Τον κύριο Πάγκαλο Θεόδωρο
Αγαπητέ φίλε Πάγκαλε


http://www.24grammata.com/?p=4940
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Να υποθέσω ότι δεν διάβασες την παγκάλειο επιστολή, αλλιώς πώς σου ξέφυγε αυτή η «καθ' εαυτό Ελλάδα»; ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν φέρνουν την πιατέλα με τα μεζεδάκια, δεν τα τρώω όλα (αμέσως). Αφήνω και για τους άλλους (για λίγη ώρα).
 
Top