metafrasi banner

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ Ε3 - ΒΟΗΘΕΙΑ

Zazula

Administrator
Staff member
Είναι πάρα πολλές οι αγωγές εναντίον του ελληνικού κράτους που έχουν γίνει από Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού εξαιτίας όλης αυτής της παράνοιας, όπως μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις ρωτώντας (τα δικά μου στοιχεία είναι από Γερμανία).
 

SBE

¥
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος δεν είναι κάτοικος εξωτερικού, ζει στην Ελλάδα σε ιδιόκτητη κατοικία που την κληρονόμησε πριν εκατό χρόνια, και έχει μόνο εισόδημα σύνταξη εξωτερικού, φορολογημένη στο εξωτερικό.
Δηλαδή αν δεν είχε τη σύνταξη και ζούσε με ελεημοσύνες, πάλι θα τον φορολογούσαν;
Το οποίο βεβαίως μας παει στην επόμενη φορολογική δήλωση που έκανα για λογαριασμό άλλου: κάποιος που λόγω ανεργίας αποφάσισε να μετακομίσει με τους γονεις του και να νοικιάσει το διαμέρισμά του. Μόνο εισόδημα το ενοίκιο το οποίο δεν είναι και τίποτα σπουδαίο και είναι ούτως ή άλλως λιγότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο. Έξοδα από αυτά που εκπίπτουν περίπου όσα και τα έσοδα, διαφορά ας πούμε Χ. Λογαριασμός εφορίας Υ>Χ. Σκέφτομαι κι εγώ βρε μπας κι έχει γίνει κάποιο λάθος; Με διαβεβαίωσαν ότι όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα και πέρσι το ίδιο ήταν, μόνο που πέρσι πλήρωσε κάτι πιο κάτω (δηλαδή τα πλήρωσαν οι γονείς του για λογαριασμό του, το οποίο θα γίνει και φέτος). Οπότε κι εγώ άρχισα τις ερωτήσεις: ποιό είναι τότε το νόημα του αφορολόγητου αν δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή του; Και τότε γιατι δέχονται έξοδα αφού τα αγνοούν; Πως γίνεται να πληρώνεις περισσότερα από το υπόλοιπό σου; Τι θα γινόταν αν αντί να του προσφέρουν οι γονείς βοήθεια έπρεπε να ζήσει από μόνος του; Τι γίνεται με όλους αυτούς που έχουν ελάχιστα εισοδήματα και καμία βοήθεια;

Οι άλλες φορολογικές δηλώσεις που έκανα ήταν πιο φυσιολογικές, αλλά αυτές οι δύο ακραίες περιπτώσεις, που είμαι σίγουρη ότι δεν είναι μοναδικές, μου χάλασαν τη διάθεση.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα έπρεπε να δω το εκκαθαριστικό για να βεβαιωθώ, αλλά υποθέτω ότι τα 300 ευρώ του συγγενή δεν είναι ο κανονικός φόρος, αλλά έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
 
Η μεγαλύτερη παράνοια του φορολογικού συστήματος που εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα είναι ότι θεωρείται εξαρχής ότι ο φορολογούμενος έχει μόνο εισόδημα, όχι έσοδα, από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν κάποια ποσά απαραίτητα για να ζήσει.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλεξάνδρα, υποθέτω πως του βγήκε τεκμαρτό τού ανθρώπου λόγω της ιδιοκατοίκησης (πλέον του τριχίλιαρου επειδή υπάρχει), οπότε με βάση αυτό υπολογίζονται όλα — φόρος και εισφορά. Για να είναι 300€ η εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να έχεις φορολογητέο 31.000€, όχι;
 

SBE

¥
Τι να σου πω, όλα είναι πιθανά, τελικά δεν είδα εκκαθαριστικά κλπ γιατί η υπόθεση έφυγε από τα χέρια μου (και δεν ήθελα ποτέ να γίνω ο φοροτεχνικός της οικογένειας εδώ που τα λέμε). Αλλά και πάλι το ζήτημα είναι: θεωρητικά άτομο με μηδενικό εισόδημα χρειάζεται αλληλεγγύη, δεν προσφέρει αλληλεγγύη. Και όπως και να το ονομάσεις, είναι φορολογηση ήδη φορολογημένου εισοδήματος.
 

SBE

¥
Κόμη, δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω τη διαφορά εσόδων και εισοδημάτων, αλλά το ποσό που χρειάζεται για να ζήσει κανείς δεν είναι το αφορολόγητο, δηλαδή 5000 ευρώ; Λογικά αν τα εισερχόμενά σου είναι κάτω από 5000 ευρώ, δεν θα πρέπει να πληρώνεις κανέναν φόρο. Όμως βλέπω ότι αυτό δεν ισχύει.
 
Κάτι τέτοιο λέω. Ας πάρουμε την περίπτωση που έχεις εισοδήματα: θεωρείται ότι τρέφεσαι με αέρα κοπανιστό, δεν πληρώνεις υποχρεωτικές εισφορές δεν δεν δεν δεν δεν δεν
 

SBE

¥
ΟΚ, τώρα κατάλαβα. Δηλαδή το αφορολόγητο στην Ελλάδα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς, όχι για όλους τους πολίτες. Ή πάλι δεν κατάλαβα;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αν είσαι μόνος σου και μένεις σε διαμέρισμα 60 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης <2799€/τμ τότε έχεις τεκμήριο 2400€ απ' το διαμέρισμα και 3000€ απ' την ύπαρξή σου = 5400€... δλδ ΠΑΝΩ απ' το αφορολόγητο. Αν δεν είσαι άνεργος αλλά έχεις μηδενικό εισόδημα (π.χ. δεν σ' έχει πληρώσει ο εργοδότης σου, οπότε δεν μπορείς να δηλώσεις εισόδημα) τότε πληρώνεις 40€ φόρο και πρέπει να βάλεις και 1350€ αποδείξεις — διότι αν δεν τις βάλεις θα έχεις άλλα 135€ φόρο! Επειδή δε στην περίπτωση αυτή ο φόρος γίνεται συνολικά 175€ έχεις και προκαταβολή άλλα 96,25€ για την επόμενη χρονιά, οπότε στο τέλος δίνεις 271,25€ για ΜΗΔΕΝ εισόδημα!... Για περισσότερους πειραματισμούς, εδώ: http://www.taxnews.info/demo/.
 

bernardina

Moderator
Από το φατσαμπούκι:

Οι σαδιστές ξαναχτυπούν

Μετά τον καθιστό και όρθιο ΦΠΑ, τους τόκους που έχουν φορολογηθεί στην πηγή που πρέπει να δηλωθούν και πάλι από εκατομμύρια κοινούς λογαριασμούς, τις παιγνιώδεις αλλαγές στα στοιχεία που ζητά η εφορία κάθε χρόνο ή μάλλον πολλές φορές στο χρόνο έρχεται η σειρά του Ε9.

Σε μια χώρα με εκατονττάδες χιλιάδες μικρές τεμαχισμένες συνιδιοκτησίες από κληρονομιές και άλλους λόγους, με δεκάδες χιλιάδες περιουσιακές διαφορές ζητείται από τους πολίτες να ΞΑΝΑΔΗΛΩΣΟΥΝ όλα τα ακίνητα, που τους έχει ήδη ζητηθεί να ξαναδηλώσουν καμμιά δεκαριά φορές ως τώρα και κάθε φορά με άλλα στοιχεία που ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ να τους ζητήσει την προηγούμενη ή να τα καταγράψει και επεξεργαστεί από άλλες συναλλαγές όπως μεταβιβάσεις. Χωρίς κανείς να σκεφτεί ότι ο ιδικτήτης ή συνιδιοκτήτης μπορεί να βρίσκεται στο εξωτερικό, να διαθέτει το 1/13 του ακινητου και να μην μιλιέται με τους υπόλοιπους, να μην ξέρει αν και ποιος πέρνει κάποιον λογαριασμό της ΔΕΗ, να μην έχει καν ακριβή στοιχεία του αγροτεμαχίου (5 ρίζες ελιές που συνορεύουν βόρεια με τις 8 ρίζες του Κουτσομήτρου και νοτίως με δασικό δρόμο).

Ετσι ζητούν ανάμεσα στα άλλα:

- Τον 12ψήφιο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.

(τρέχα βρέστον)

- Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.

(αντε βρες τον λογαριασμό αν είναι συνιδιοκτησίες πολλών ανθρώπων)

- τις επιφάνεις τυχόν κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.

(ποιος θα μετρήσει τα χιλιάδες παλιά μαντριά, τα πέτρινα ερείπια, τις μικροκατασκευές στην ελληνική ύπαιθρο; )

- Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης

(!!!!)

- Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου και το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.

(Τα καλύτερα τα άφησαν για το τέλος!!! Πόσοι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ακριβώς το μήκος της πρόσοψης κάθε ακινήτου; Σε συνιδιοκτησίες; Σε αδιαίρετα ακίνητα; Σε αργοτεμάχια με πρόσοψη σε δασικούς δρόμους; Δουλειά για τοπογράφους)

Και βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες ιδιοκτησίες ανθρώπων που για διάφορους λόγους δεν είναι σε θέση να δηλώσουν τα σχετικά

Δεν λογαριάζουν φυσικά ότι για κάθε τους νέα απαίτηση (που επιπλέον γίνεται για να επιβάλλουν ένα νέο φόρο) θα ταλαιπωρηθούν εκατομμύρια άνθρωποι που κινούνται ήδη στα όρια του χρόνου και της αντοχής τους, ηλικιωμένοι, ανίκανοι, ασθενείς, να ψάχνουν χαρτιά και νούμερα που το κράτος θάπρεπε να έχει ήδη από τα συμβολαιογραφεία, τα υποθηκοφυλάκεια, το κτηματολόγιο την ίδια την εφορία με τις αποδοχές της κληρονομίας. Θα αναγκαστούν να πληρώσουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ λογιστές, τοπογράφους με ποσά συχνά δυσανάλογα με την αξία τν περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσουν επίσης έναν δυσανάλογο φόρο. Θα υπχρεωθούν μια καόμη φορά να υποχρεωθούν και να επιβαρύνουν συγγενείς, φίλους, παιδιά, ανήψια εγγόνια

Οι ανεύθυνοι και αμέριμνοι ηγέτες μας δεν σκέφτονται φυσικά ότι σε κάθε τους νέα απαίτηση και μάλιστα για να καταφέρουν εισπράξουν έναν νέο η παλιό φόρο αφαιρούν από τους ταπεινωμένους και ταλαιπωρημένους πολίτες εκατομμύρια ανθρωποώρες εργασίας, δηλαδή πλούτο, χρήμα, ανάπτυξη;

Η κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες έχει πληρωθεί από τους πολίτες πολλές φορές ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και πλουσιοπάροχα πολλές φορές. Σε κάθε μεταβίβαση πλήρωσαν συμβολαιογραφικά, φόρους μεταβίβασης στην εφορία, δικηγόρους, υποθηκοφύλακες χαρτόσημα, σ@@σημα ενώ με τους φόρους τους πληρώνουν και υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια και εφορίες.

Αφού μας ζητούν να κάνουμε την δουλειά τους (για να μας φορολογήσουν παραπάνω) γιατί δεν μας επιστρέφουν αυτά που τους πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε για να την κάνουν αλλά δεν την έκαναν;

Και κάτι ακόμη.

Αλήθεια που κρύβεται άραγε ο υπουργός του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα;


Πες τα, χρυσόστομε!!!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βγήκε σήμερα το εκκαθαριστικό της δήλωσης των γονιών μου, τελικά. Δεν μας ζήτησαν να προσκομίσουμε τίποτα, προφανώς την έλεγξαν εσωτερικά. Χρεωστική είναι η δήλωση, δυο συνταξιούχοι που έχουν μόνο τη σύνταξή τους είναι, τι να ελέγξουν; Αν μεταφέραμε σωστά τα ποσά της βεβαίωσης;
 

Eudokia

New member
Εμένα πάντως, παρόλο που έχω να πληρώσω ένα κάρο λεφτά, μου βγήκε μήνυμα να στείλω τα δικαιολογητικά με συστημένη επιστολή ή να περάσω απ' την εφορία να τα καταθέσω, προκειμένου να εκκαθαριστεί η δήλωση! Ε, αφού δεν βιάζονται να πάρουν τα λεφτά μου, τι να κάνω κι εγώ, κάαααααααποια στιγμή θα τους στείλω τη χαρτούρα.
Προσοχή, γιατί συνήθως το μήνυμα λέει προθεσμία 15 ημερών. Δε φτάνουν όλα τα άλλα, μην τρώμε και πρόστιμο...
 
Προσοχή, γιατί συνήθως το μήνυμα λέει προθεσμία 15 ημερών. Δε φτάνουν όλα τα άλλα, μην τρώμε και πρόστιμο...

Τα 'στειλα εντός της προθεσμίας... Διαβάστε, όμως, και αυτό το ωραίο.

Παραθέτω: "...ενώ κάποιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται, το taxisnet δεν ενημερώνεται και οι «φάκελοι» των δηλώσεων παραμένουν στοιβαγμένοι στην εφορία. Όπως λένε οι εφοριακοί, το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει ελέγχους και να ενημερώνει παράλληλα το Taxiset για όσες φορολογικές δηλώσεις εγκρίνονται"
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Άκουσες τίποτα για το θέμα της επιστροφής; Δηλαδή, αν είναι μικρό το ποσόν, πάλι ζητάνε να τους προσκομίσεις χαρτιά ή ισχύει το "πάνω από 1500" που ίσχυε μέχρι τώρα;
 

rogne

¥
Από προσωπική εμπειρία: ζητάνε δικαιολογητικά για έλεγχο ακόμα και για πολύ μικρά ποσά επιστροφής, το "πάνω από 1.500" δεν φαίνεται να ισχύει. Επίσης, η προθεσμία των 15 ημερών για έλεγχο είναι μάλλον συμβολική. Στην πράξη φαίνεται να ισχύει το "φέρτε τα όποτε θέλετε".
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ξέρει κανένας γιατί το Taxis αντί για εκκαθαριστικό μού βγάζει αυτό που βλέπετε;

Capture.JPG
 
Κάτι τέτοιο μου φαίνεται κι εμένα. Φαίνεται ότι το χρεώσανε όλο στην Αλεξάνδρα, οπότε εμείς οι υπόλοιποι δεν χρωστάμε τίποτα. Θενκς, Άλεξ!
 
Top