Πρωταπριλιά του 2014: Η Λεξιλογία έκλεισε τα έξι χρόνια της

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η πρωταπριλιά δεν είναι μόνο μια ημέρα γεμάτη φάρσες ούτε είναι μόνο μια ημέρα γεμάτη ιστορικά γεγονότα —μερικά από αυτά, κρίσιμα και για τη δική μας ιστορία. Είναι, όπως γνωρίζουν οι Λεξιλόγοι, και η γενέθλια ημέρα της Λεξιλογίας, που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, από τα νησιά της Σαν Σερίφ, για το ταξίδι της στα πελάγη του Διαδικτύου.

Σε κάποιο καλαφάτισμα (upgrade του συστήματος τα λένε σήμερα) έχασε τη γοργόνα που στόλιζε την πλώρη της, την πρώτη της σελίδα, κι έμεινε να πορεύεται χωρίς, με τα σκελετά. Σήμερα, είμαστε χαρούμενοι που η Λεξιλογία αποκτά και πάλι μια νέα, διαφορετική πρώτη σελίδα, που θα την βρείτε εδώ.

Φυσικά, όπως σε κάθε διαδικτυακό πρότζεκτ, οι εργασίες θα συνεχίζονται και εδώ ατέρμονα. Το αγγλικό αδελφάκι της θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα και μετά θα αρχίσει η διασκέδαση. Ποια υποφόρουμ και ποια νήματα θα αξίζουν την προβολή στην πρώτη σελίδα; Πώς θα αλλάζουν; Πώς θα επιβραβεύει η κοινότητα και πώς θα δείχνει την ανία της για κάποιες επιλογές; Με κάθε πρώτο βήμα ανοίγονται πολλοί νέοι δρόμοι. Ίδωμεν.

Αυτή η νέα πρώτη σελίδα δεν είναι όμως η μοναδική ευχάριστη είδηση σήμερα για τα εξάχρονα της Λεξιλογίας. Το πιο σημαντικό κέρασμα που έχουμε να προσφέρουμε σήμερα για εσάς, τη λεξιλογιακή κοινότητα, είναι τα πρώτα από τα πολυευρετήρια, τα Ευρετήρια νήματα, που καλλιεργεί από καιρό ο Daeman. Γευτείτε άφοβα τους καρπούς τους.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους λοιπόν και, όπως λένε στην Gowdy, τη γλώσσα της Σαν Σερίφ: Lorem ipsum.

Κουίζ: Πόσα «δικά μας», ελληνικά, ιστορικά πρωταπριλιάτικα γνωρίζατε ήδη; Πόσα βρήκατε με τη βοήθεια της γουίκη;
 
Χρόνια πολλά, Λέξι! Είθε να βοηθάς τους μεταφραστές σεμνά και ταπεινά!
 

nickel

Administrator
Staff member
Έξι χρόνια! Και τι έξι χρόνια, ρε παλικάρια. Της κρίσης. Της μεγαλύτερης κρίσης που έχουμε ζήσει οι περισσότεροι (αν και, σε άλλο επίπεδο, οι μεγαλύτεροι, δηλαδή εγώ, θα βάλουμε τη χούντα σαν μεγαλύτερη κρίση — είπα, σε άλλο επίπεδο). Και τη σκαπουλάραμε — ή έτσι μας λένε. Τι έχουμε σκαπουλάρει; Τα χειρότερα. Να μη σας πω ποια θα θεωρούσα εγώ χειρότερα: φαντασία έχετε, να φανταστείτε τα δικά σας χειρότερα. Αλλά μην επαναπαύεστε! Μη δω κανέναν να χαλαρώνει, τσιτώνομαι εγώ. Κάνει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της απλοχεριές, σφίγγεται ο δικός μου ψυχολογικός κόσμος καθώς νιώθω πάλι το χέρι της να πασπατεύει κοντά στις τσέπες μου.

Όμως εγώ έχω μαζέψει πια πολλές δεκαετίες από τα δικά μου λάθη που βαραίνουν την πλάτη μου συν όσα αναλογούν από τα λάθη των αποπάνω, που κι αυτά τη δική μου πλάτη σαν να βαραίνουν. Εσείς οι νεότεροι θα πρέπει να ζήσετε πολλά χρόνια που η Ελλάδα θα οφείλει να διορθώνει τα λάθη δεκαετιών, και καλύτερα να τα διορθώσει έξυπνα και γρήγορα, γιατί δεν είναι σωστό να σέρνεται πίσω από τους άλλους σαν μια ζαβλακωμένη και αποβλακωμένη ζητιάνα. Ακόμα κι αν θέλουμε να διεκδικούμε επίμονα τη θέση του ουραγού στην Ευρώπη, ας αναβαθμίσουμε τουλάχιστον τον πάτο όπου θα κινιόμαστε.

Γιατί μη νομίζετε ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουν να δουν τα μάτια σας ανακατατάξεις! Διελκυστίνδες, φούσκες που θα σκάνε, εντάσεις, εγκεφαλικά, καταρρεύσεις, τεχνολογικές επαναστάσεις, προσπάθειες να αποφευχθούν οι κοινωνικές επαναστάσεις — ο κατάλογος ξεπερνά τη φαντασία μου και το λεξιλόγιό μου. Το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον θα περνάνε συνεχώς φοβερές εξάρσεις, και πρέπει σαν άτομα και, κυρίως, σαν κοινωνία να χτίσουμε τις άμυνές μας.

Αλλά πρέπει να τις χτίσουμε έξυπνα. Δεν ξέρω αν από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στον πολιτικό στίβο αποκομίσατε κάποια παραταξιακή χαρά, γιατί εγώ παρακολούθησα όλη αυτή την ασυνεννοησία και ένιωσα τεράστια απογοήτευση. Δηλαδή, και σαν σκυλοκαβγάς ήταν κακόγουστο αυτό που είδα στη Βουλή.

Επιμένω ρομαντικά ότι οι γρήγορες και έξυπνες λύσεις πρέπει να προέλθουν μέσα από δημιουργικές πολιτικές συναινέσεις και όχι από διαλυτικές αντιθέσεις. Στο χώρο που κινείστε και ψηφίζετε, βρείτε και στηρίξτε ανθρώπους που μέσα από την πρακτική τους, όσο τους έχετε παρακολουθήσει, μέσα από το δημόσιο λόγο που εκφέρουν και τις ιδέες που καταθέτουν, σας πείθουν ότι δουλεύουν ενωτικά, συναινετικά, δημιουργικά. Ότι τους ενδιαφέρει να βρουν κοινά σημεία για να χτίσουν μαζί με τον άλλο, όχι πώς να μεγαλώσουν οι ίδιοι μικραίνοντας τον άλλο.

Φανταστείτε μια Ελλάδα από τέτοιους ανθρώπους της δημιουργίας και της συναίνεσης. Δεν θα θέλατε να ζήσετε σε μια τέτοια χώρα; Ή προτιμάτε να ζείτε σε μια Ελλάδα που θα ξελαρυγγιζόμαστε συνέχεια χάνοντας κάθε ευκαιρία να αρθρώσουμε τις απαραίτητες εποικοδομητικές συνθέσεις;

Όχι, δεν θα κατέβω υποψήφιος… Απλώς οι επέτειοι βγάζουν το μπαλκόνι που κουβαλάω μέσα μου. Και, εκτός από τους νέους που φιλοξενώ στο σπίτι μου, νοιάζομαι όλους τους νέους μας.

Λεξιλόγοι, άντε με το καλό για τα 666!
 
Φανταστείτε μια Ελλάδα από τέτοιους ανθρώπους της δημιουργίας και της συναίνεσης.

Δυστυχώς το καλύτερο πρωταπριλιάτικο που άκουσα σήμερα! :(
 
Άντε, χρόνια μας πολλά -και βέβαια έξι και όχι πέντε που έγραψα το πρωί κοπιπαστώνοντας από το περσινό άρθρο.

Ωραίο το δώρο, Δαεμάνε!
 
Top