Περί της Καλιφόρνιας

nickel

Administrator
Staff member
Η αμερικάνικη πολιτεία της Καλιφόρνιας θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από το όνομα ενός φανταστικού νησιού που αναφέρεται στο μυθιστόρημα Las sergas de Esplandián («Οι περιπέτειες του Εσπλαντιάν») του Ισπανού συγγραφέα Garci Rodríguez de Montalvo, το οποίο κυκλοφόρησε κάπου το 1510. Το φανταστικό νησί, που κατοικείται μόνο από γυναίκες, πήρε με τη σειρά του το όνομά του από τη βασίλισσα Calafia. Στην Ευρώπη πίστευαν για πολλά χρόνια ότι η Καλιφόρνια είναι νησί και έτσι την απεικόνιζαν οι χάρτες. Δεν είναι νησί (αυτό το μάθαμε) και δεν γράφεται με δύο -λ- όπως η καλλιέπεια (αυτό θέλει μια προσπάθεια ακόμα).


 
Last edited by a moderator:
...
Κατά λάθος έγραψα προχθές "της Καλιφόρνια" και ο πολύ καλός επιμελητής μού το διόρθωσε. Πώς ξέρουμε ποια έχουμε ελληνοποιήσει και ποια όχι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)
 
Last edited by a moderator:

Earion

Moderator
Staff member
Αζιμούθιε, διάβασε πρώτα μια γνώμη από τον Πήτερ Μάκριτζ. Αξίζει, νομίζω, να της δώσουμε βάση:

... από τη σύντομη συνέντευξη του Πήτερ Μάκριτζ μέρος της οποίας παραθέτω εδώ, αρπάζομαι από την καταληκτήρια παρότρυνση και την υψώνω ως λάβαρο:

Το πρόβλημα με τα ελληνικά είναι ότι τα ουσιαστικά που έχουν εισαχθεί από την αγγλική και παλαιότερα από τη γερμανική γλώσσα είναι άκλιτα. Το θέμα είναι ότι οι δάνειες λέξεις δεν συμπεριφέρονται όπως οι άλλες και οι Ελληνες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Πιθανόν κάποιες να παραμείνουν άκλιτες. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί τελευταία, π.χ. τα ονόματα που λήγουν σε «α» κλίνονται στη γενική. Δεν βρίσκω τον λόγο να μην κλίνονται κάποιες ξένες λέξεις αν προσιδιάζουν στις αντίστοιχες ελληνικές.

Και στη συνέχεια, άκουσε τη δική μου γνώμη: πιστεύω πως ο εξελληνισμός πρέπει να είναι ο κανόνας και η ακλισία η σπάνια και δικαιολογημένη εξαίρεση. Ειδικότερα μάλιστα σε όποιον θα με ρωτούσε γεμάτος αμφιβολίες για τη γενική της Καλιφόρνιας, θα απαντούσα: «Πώς αλλιώς»; «Πώς είναι δυνατόν να περνάει από το μυαλό μας η πιθανότητα να μην κλίνονται;». Αφού προσφέρονται, έτοιμα στο πιάτο, θηλυκά πρωτόκλιτα. Της Νικαράγουας και της Αντίγκουας.
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία που έπεσα σε κάποιες Καλιφόρνιες χωρίς γενική πτώση, ας αντιγράψω το σχετικό απόσπασμα από το λεξικό του Μπαμπινιώτη που έχει κυκλοφορήσει έκτοτε (Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών) και έχει βάλει ακριβώς την Καλιφόρνια στο στόχαστρό του:


ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ: Κλίση ξένων τοπωνυμίων (π.χ. Καλιφόρνια, Σικάγο, Μεξικό).

Τα ξένα τοπωνύμια στην Ελληνική αποτελούν από πλευράς κλίσεως συχνό πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει επιταθεί για δύο λόγους: πρώτον, η αύξηση του αριθμού όσων μαθαίνουν ξένες γλώσσες συνέβαλε στην τάση για ακλισία των ξένων κυρίων ονομάτων που θα μπορούσαν να κλίνονται, και δεύτερον, η παρανόηση του κανόνα ότι οι ξένες λέξεις δεν κλίνονται οδήγησε σε διασταλτική ερμηνεία του τι είναι ξένη λέξη και, κατ’ επέκταση, σε γενικευμένη ακλισία.

Έτσι, κοντά στα ξένα τοπωνύμια που αυτονόητα δεν κλίνονται, όπως το Άμστερνταμ, το Λίβερπουλ, το Μινσκ κ.ά., έχουν συχνή εμφάνιση γενικές όπως της Καλιφόρνια, του Μεξικό, του Μιλάνο κ.ά.

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κύριες κατηγορίες τοπωνυμίων:

(α) τοπωνύμια που έχουν εισέλθει στην Ελληνική από παλιά με εξελληνισμένο τύπο και συνεπώς κλίνονται κανονικά, π.χ. το Λονδίνο - του Λονδίνου, το Παρίσι - του Παρισιού, η Μόσχα - της Μόσχας, το Βελιγράδι - του Βελιγραδιού κ.ά.

(β) τοπωνύμια που λόγω ομοιότητας με τον ξένο τύπο τους δεν είναι σαφές στον ομιλητή αν είναι προσαρμοσμένα, συνεπώς κλιτά, στην Ελληνική: το Μιλάνο (ιταλ. Milano), το Μεξικό (ισπ. Mexico), Καλιφόρνια (αγγλ. California), η Κένυα (αγγλ. Kenya) κ.ά.

Τα τοπωνύμια αυτά, όπως είναι προφανές, ασχέτως του χρόνου εισόδου τους στην Ελληνική με τη μορφή που έχουν, είναι προσαρμόσιμα, δηλ. πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο μορφολογικό σύστημα της Ελληνικής, συνεπώς και να κλίνονται.

Όσα λήγουν σε και είναι θηλυκά μπορούν χωρίς πρόβλημα να κλίνονται κατά τα αντίστοιχα θηλυκά ουσιαστικά ή τα άλλα ελληνικά τοπωνύμια σε . Έτσι, κατά το η Χαιρώνεια, της Χαιρώνειας, μπορούμε να κλίνουμε η Καλιφόρνια - της Καλιφόρνιας, κατά το η Βέροια - της Βέροιας, να κλίνουμε η Κένυα - της Κένυας κ.λπ.

Ομοίως, όσα λήγουν σε -ο και είναι ουδέτερα μπορούν να κλίνονται κατά τα αντίστοιχα ελληνικά ουδέτερα. Έτσι, κλίνουμε το Μιλάνο - του Μιλάνου (πβ. εξάλλου το καθιερωμένο η Σκάλα του Μιλάνου), το Μεξικό - του Μεξικού (π.χ. η κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς), το Σικάγο - του Σικάγου κ.λπ. Όσα όμως δεν έχουν ευρεία χρήση και η κλίση τους θα αντέβαινε στο γλωσσικό αίσθημα των ομιλητών χρησιμοποιούνται άκλιτα (του Μπιλμπάο, του Σαντιάγκο, του Οντάριο κ.λπ.).​



Συνέχεια στα δικά μας νήματα για την ακλισιά.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι παλιότερα στη γενική κατέβαινε και ο τόνος: της Καλιφορνίας. Και δεν θα επικαλεστώ την Εστία (το περιοδικό) του 1885, όσο κι αν με ξαφνιάζει ευχάριστα ο Αμερικανός γερουσιαστης Stanford, ο Κροίσος τής Καλιφορνίας, [ο οποίος] απεφάσισε να ιδρύση Πανεπιστήμιον εν Πάλῳ Άλτο της Καλιφορνίας, αλλά θα πω ότι στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 μιλούσαν για την οινοπαραγωγή της Καλιφορνίας και για τον κόλπο της Καλιφορνίας σε τεχνικά κείμενα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Μια που μου το θύμισε σήμερα ο Εαρίωνας, μερικά δείγματα για «της Καλιφόρνιας» (και σύνδεσμοι) από έγκυρες ιστοσελίδες:

Το Στάδιο ανεσκάφη κατά τα έτη 1974-81 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή St. Miller.
Υπουργείο Πολιτισμού

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (Ακαδημία Αθηνών)
31/03/2015
Εκλογή του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-San Diego κ. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 26ης Μαρτίου 2015 τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-San Diego κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο ως αντεπιστέλλον μέλος της από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.
Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου
Ο κ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στα Γρανιτσέικα του νομού Ηλείας. Σπούδασε στο Μ.Ι.Τ. της Μασαχουσέτης (Β.S. 1964) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Brandeis (Ph.D. 1971). Διατέλεσε Καθηγητής Φιλοσοφίας στο προαναφερθέν Πανεπιστήμιο, στις επιχορηγούμενες έδρες Ελευθερίου Βενιζέλου, Rangle Βασιλειάδη και Νικολάου για την διαχρονική ελληνική γλώσσα. Δίδαξε αρχαία φιλοσοφία, ηθική και μεταφυσική. Οι έρευνές του εστιάζονται στην αρχαία ηθική και επιστημολογία και στις αρχαίες απόψεις περί τεχνών και επιστημών, ιδίως της ιατρικής.
Διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και επί πενταετία Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του. Σημειωτέον ότι με την οικονομική βοήθεια ομογενών έχει δημιουργήσει στο Πανεπιστήμιό του τρεις επιχορηγούμενες καθηγητικές έδρες ελληνικών σπουδών και αρχαίας ιστορίας, γεγονός πρωτοφανές για τα χρονικά των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βοστώνης και του διεθνώς γνωστού Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος συνίσταται εις ψηφιακή μεταγραφή μεγάλου μέρους της Ελληνικής Γραμματείας.
Η διδακτορική του διατριβή φέρει τον τίτλο "Οι πρώιμοι διάλογοι του Πλάτωνος και η περί μεθόδου ζήτησις". Άλλα έργα του τιτλοφορούνται: " Ο Αριστοτέλης περί των σκοπών και της ακρίβειας της Ηθικής", Τhe University of California Press 1994. Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις πολλών συλλογικών έργων για τον Αριστοτέλη και επίσης έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα.
Το 2009, ως επιμελητής εκδόσεως και συγγραφεύς τριών κεφαλαίων, εξέδωσε τον συλλογικό τόμο "Οδηγός εις τον Αριστοτέλην", ο οποίος περιλαμβάνει συνολικώς σαράντα (40) δοκίμια υψηλής λογιότητος και θεωρείται από τους ειδικούς ανεκτίμητο απόκτημα της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Νικόλαος Παπαζαρκάδας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών)

Δυο έλληνες ποιητές της Καλιφόρνιας στην Ελλάδα (Ελληνοαμερικανική Ένωση)

Κατάλογος των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προσθέτει χρήματα στην ομοσπονδιακή πληρωμή. Η μοναδική πληρωμή που λαμβάνετε στην αρχή κάθε μήνα συμπεριλαμβάνει την ομοσπονδιακή πληρωμή του SSI και το συμπλήρωμά σας από την Καλιφόρνια.
US Social Security Administration

Διδακτορικό Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, San Diego (UCSD) (ΕΚΠΑ)

ο Δρ. Φιλοσοφίας (στην Ηλεκτρομηχανολογία και Επιστήμες των Υπολογιστών) του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και της Ακαδημαϊκής Ομάδας Εργασίας στη Διεθνή Συμμαχία για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, κ. Πωλ Χαγουέλ...
Αγγελική Ζιάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Σπούδασε ιστορία της τέχνης και αρχαιολογία στο Παρίσι (Paris IV-Sorbonne) όπου και έλαβε το βασικό πτυχίο (Maîtrise 1990) και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (D.E.A. 1992). Από το 1992 έως το 1998 ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στο μεταπτυχιακό τμήμα Αρχαίας Ιστορίας και Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την τοπογραφία της Σικυωνίας.

Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Αριστείδης Χαρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο Ιατρικής το 1976. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Francisco, από όπου έλαβε το Ph.D. του το 1982 στην Κυτταρική Βιολογία.
Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale και από το 1987 μέχρι το 1998 υπήρξε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής με μονιμότητα στο Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Minnesota. Από το 1995 μέχρι και το 2002 υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2002 είναι Κύριος Ερευνητής στο Ίδρυμα Iατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια συντονισμού των Ελληνικών Βιοτραπεζών και σύνδεσής τους με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιοτραπεζών, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει σύγχρονη υποδομή μεγάλης εμβέλειας.
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κέντρο: Κλινική, Πειραματική Χειρουργική & Μεταφραστική Έρευνα

Έλαβε M.S. (1978), Engineer Degree (1979), και Ph.D. (1980) στην επιστήμη συστημάτων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Από το 1980 έως το 1986 ήταν Eπίκουρος Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), Η.Π.Α. Από το 1986 εργάζεται στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Παραγωγής με Υπολογιστές (CAM)
http://www.phillis.tuc.gr/1784.html

Τμ. Χημείας Παν. Ιωαννίνων

ο θρίπας της Καλιφόρνιας, LIFE07/ENV/GR/000266 ECOPEST (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο)
http://ec.europa.eu/environment/lif...ile&fil=ECOPEST_Pest_Control_Instructions.pdf

Ο θρίπας της Καλιφόρνιας στην καλλιέργεια του αμπελιού (ΤΕΙ Θεσσαλίας)

Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ΠΕΤΕΤ

ΕΛΙΑΜΕΠ

Για παράδειγμα, σε αυτό το γράφημα, κάποιες από τις ετικέτες των πολιτειών είναι σφηνωμένες κάτω από τον τίτλο. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν το γράφημα πίτας μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Επίσης, αν η θέση της Καλιφόρνιας αλλάξει, θα δοθεί περισσότερη έμφαση στο μέγεθος του πληθυσμού της σε σχέση με τις άλλες τέσσερις πολιτείες. Επιπλέον, η ετικέτα της Καλιφόρνιας θα είναι περισσότερο ορατή. Λοιπόν, ας μετατοπίσουμε το γράφημα πίτας προς τα δεξιά κατά ένα τρίτο του κύκλου ή 120 μοίρες.
Microsoft Office Support

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηθική χρήση των ζώων στην έρευνα, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ένωσης Βιοϊατρικής Έρευνας της Καλιφόρνιας (California Biomedical Research Association – CBRA) στη διεύθυνση www.ca-biomed.org.
Amgen Ελλάς

Από Κανονισμό αριθ. 83 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) – Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση οχημάτων όσον αφορά την εκπομπή ρύπων σύμφωνα με τις απαιτήσεις για το καύσιμο του κινητήρα
Σελ 272
Μέρος 2: Απαιτήσεις CARB για την ανταλλαγή ψηφιακών πληροφοριών) [*CARB: Συμβούλιο Ατμοσφαιρικών Πόρων της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ)]·
CARB = California Air Resources Board = Συμβούλιο Ατμοσφαιρικών Πόρων της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ)
(proz)

Livepedia

περιγλώσσιο
 

SBE

¥
H Καλιφόρνια κλίνεται, το Σαν Ντιέγκο δεν μεταγράφεται καν...
 

nickel

Administrator
Staff member
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (Ακαδημία Αθηνών) 31/03/2015
Εκλογή του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-San Diego κ. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού

Καλημέρες. Πρόκειται προφανώς για κριτική στο παραπάνω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και καλά το Σαν Ντιέγκο. Το Σαντιάγο της Χιλής (ή της Κούβας) δεν μένει άκλιτο κι αυτό; ;)
 
Top