metafrasi banner

Πελάτες εξωτερικού

Lina

¥
Ο δικός μου λογιστής ισχυρίζεται ότι χρειάζεται. Μήπως μπορείς να μας συστήσεις αυτόν τον λογιστή που λέει ότι δεν χρειάζεται; Μπορούμε να γίνουμε όλοι πελάτες του, μας συμφέρει πιο πολύ.

Άσε καλύτερα, να μη σας τον συστήσω, γιατί τα κερατιάτικα που πλήρωσε ο συνάδελφος δεν ξέρω αν του τα επέστρεψε. Γενικότερα, τώρα, για το τι είναι σωστό με το λογιστικά, ο Θεός να βάλει το χέρι του, αφού οι λογιστές ούτε μεταξύ τους δεν συμφωνούν, πόσο μάλλον με την εφορία. Εγώ πάντως για τις συναλλαγές με ΕΕ ούτε έχω κάνει δήλωση για ενδοκοινοτικές συναλλαγές ούτε ξέρω αν ο λογιστής μου τις βάζει στις πράξεις λήπτη για τις οποίες ενημερώθηκα πρώτη φορά εδώ και δεν πάω να το τσεκάρω για να μην πάθω κανένα (ήπιο) εγκεφαλικό.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δήλωση για ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν χρειάζεται. Εφόσον του δίνεις τα τιμολόγια για να τα δηλώσει, κάπου θα τα δηλώνει, δεν μπορεί.
 

Lina

¥
Ναι, τα δηλώνει, και μάλιστα μου είχε πει ότι δεν χρειάζεται δήλωση για ενδοκοινοτικές συναλλαγές γιατί πρόκειται για παροχή υπηρεσιών. Απλώς, δεν μου έχει πει τίποτα για πράξεις λήπτη.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Λοιπόν, βρήκα άκρη στο θέμα. Κοντεύω να γίνω λογιστής.

1) Όσον αφορά το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, εδώ βρίσκουμε την ισοτιμία που ορίζεται στο τέλος κάθε μήνα και ισχύει για όλον τον επόμενο. Αν τη στιγμή που πάμε να χρησιμοποιήσουμε την ισοτιμία που είχε καθοριστεί στο τέλος που προηγούμενο μήνα, η ισοτιμία έχει αλλάξει περισσότερο από 5%, τότε χρησιμοποιούμε τη νέα ισοτιμία, που ορίζεται από την Τ της Ε κάθε Τετάρτη. Αν μπούμε στο λινκ που σας έδωσα πιο πάνω, αμέσως θα μας δείξει τη νέα τιμή δίπλα στην παλιά, όπως είδα π.χ. να συμβαίνει για το δολάριο μέσα στον Μάιο, έχει δύο τιμές, προφανώς τον Ιούνιο χρησιμοποιούμε τη δεύτερη από αυτές.

2) Τι γίνεται με το pro-rata; Αυτό που λέει η Λίνα ότι είπε εκείνος ο λογιστής. Ο δικός μου εξακολουθεί να τα λέει λάθος. Αυτά που βλέπετε πιο κάτω τα πήρα από τις χρήσιμες πληροφορίες του in.gr.

13. Πώς γίνεται ο επιμερισμός του φόρου των κοινών δαπανών (Pro - rata), ποιες εκροές συμπεριλαμβάνονται στον αριθμητή και ποιες στον παρονομαστή του κλάσματος;

Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο χρησιμοποιεί αγαθά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση πράξεων, για μερικές από τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης (μη υποκείμενες ή απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης), ο εκπιπτόμενος φόρος ορίζεται σε ποσοστό στα εκατό του συνολικού ποσού του φόρου των κοινών αυτών εισροών. Το εκπιπτόμενο αυτό ποσοστό βρίσκεται με βάση ένα κλάσμα (Pro - rata), το οποίο:

(α) στον αριθμητή περιλαμβάνονται οι: φορολογητέες εκροές + οι φορολογητέες εκροές εκτός Ελλάδας + απαλλασσόμενες εκροές που δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση, και

(β) στον παρονομαστή περιλαμβάνονται: ό,τι έχει περιληφθεί στον αριθμητή + οι απαλλασσόμενες εκροές που δεν δημιουργούν δικαίωμα προς έκπτωση. Επίσης, στο παρονομαστή συμπεριλαμβάνονται και οι μη συνδεόμενες με την τιμή των πράξεων επιδοτήσεις, μόνο στη περίπτωση που το κλάσμα έχει ήδη δημιουργηθεί από άλλη αιτία.

Δηλαδή, στον αριθμητή βάζουμε τα ποσά που είναι στους κωδικούς 307 (πελάτες στην Ελλάδα), 308 (πελάτες στην Αμερική) και 309 (πελάτες στην Ε.Ε.), ενώ στον παρονομαστή βάζουμε όλα τα προηγούμενα συν το 310, που δεν δημιουργεί δικαίωμα έκπτωσης. Εγώ σ' αυτόν τον κωδικό έχω τα έσοδά μου από τα σεμινάρια που κάνω. Ή κάποιος άλλος θα έβαζε σ' αυτόν τον κωδικό έσοδα από πωλήσεις ασφαλειών, αν είναι ασφαλιστής.
 

SBE

¥
Διαβάζοντας όλο το νήμα παλι σκεφτομαι ότι τελικά η εφορία στην Ελλάδα υπάρχει για να δημιουργεί θεσεις εργασίας λογιστών :D

Για το θέμα του συναλλάγματος παντως θυμάμαι παλιά κάποτε που έιχα παέι σε ένα γραφέιο επίσκεψη ότι έκοβαν και αρχειοθετουσαν τη στήλη του συναλλαγματος από τη Ναυτεμπορική. Τώρα είναι εμφανές το γιατι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το εκνευριστικό δεν είναι ότι πρέπει να πληρώσεις λογιστή, στο κάτω-κάτω, υποθέτω ότι και σε όλες τις χώρες οι επαγγελματίες σε λογιστές αναθέτουν αυτές τις υποθέσεις. Το κακό είναι το ότι ούτε οι λογιστές ξέρουν. Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Αν πέσεις σ' αυτόν που λέει το σωστό, εντάξει, αλλά τι γίνεται όταν ο λογιστής σού τα λέει λάθος; Εμένα ήδη ο δικός μου στο περασμένο τρίμηνο με καθοδήγησε να δηλώσω σε λάθος κωδικό στην Περιοδική ΦΠΑ τα έσοδά μου από το σεμινάριο.
 

SBE

¥
Ανάλογα με το σύστημα και τις συναλλαγές.
Πάντως όλοι οι έλευθεροι επαγγελματίες που ξέρω στο ΗΒ (κι εγώ μαζί), δεν πήγαμε ποτέ σε λογιστή, οι Έλληνες συνήθως πάνε την πρώτη χρονιά γιατί φοβούνται ότι θα είναι όπως στην Ελλαδα, μετά βλέπουν ότι δεν είναι και τα κανουν μόνοι τους. Η εφορία άμα παρεις τηλέφωνοκαι το παίξεις χαμένος στο διάστημα σε καθοδηγεί βήμα- βήμα σχεδόν (συνήθως).

Στην Ελλάδα όσες φορές είχα παρε δώσε με εφορία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου για να τρομάξει ο φορολογούμενος και να έιναι πιο επιρρεπής στο φακελάκι- ακόμα κι όταν δεν έχει κανει καποια παρατυπία.
 
Το χειρότερο από όλα είναι ότι βασίζεσαι στην ημιμάθεια ή στην αμάθεια των ανθρώπων που στελεχώνουν τις ΔΟΥ.
Γραφικό μεν, αλλά εάν ο Έφορος έχει καλο...κοιμηθεί, την σκαπουλάρεις από ο,τιδήποτε... Και θα τολμούσα να πω και "Δυστυχώς..."
 
Να ξεθάψω το νήμα και να σας κάνω και μια άλλη ερώτηση: Έχετε κάνει ποτέ έργα για πελάτες σε Ινδία; Ισχύει εκεί ό,τι ισχύει για έργα μετάφρασης από πελάτες σε Η.Π.Α.;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή τής διπλής φορολογίας (όπως υπάρχει και μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ), η οποία έχει κυρωθεί με το Ν.Δ.4580/1966 (επισυνάπτεται).
 

Attachments

  • nd4580_66.pdf
    957.7 KB · Views: 198
Αυτό το ήξερα αλλά επειδή πάνε να με βγάλουν τρελή να σας πω τι κατάλαβα διαβάζοντας τη διμερή σύμβαση: Ο πελάτης πληρώνει σε μένα όλο το ποσό (δηλαδή αν το έργο είναι 100Ευρώ + 20% τότε θα πληρώσει 120 συνολικά σε μένα) και εγώ κάνω τα υπόλοιπα. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι εκείνοι παρακρατούν το 20%, το αποδίδουν στην Ελλάδα και μου δίνουν ένα πιστοποιητικό την επόμενη χρονιά. Ποιος έχει δίκιο;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να αποδώσει (απευθείας) μια ινδική εταιρεία ελληνικό φόρο προσώπου (που δεν είναι υποκείμενο σε ινδική φορολόγηση) στην Ελλάδα, δεν το έχω ξανακούσει. Ωστόσο, θα σου πρότεινα το εξής: Ζήτησέ τους ένα πρότυπο/δείγμα τής εν λόγω βεβαίωσης την οποία σού είπαν ότι δίνουν, και δείξ' την στη ΔΟΥ σου για να πάρεις και τη δική τους γνώμη (μαζί με το πώς το βλέπουν το όλο θέμα των ισχυρισμών των Ινδών).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πάντως, ένας φίλος που συνεργάζεται με Ινδούς τους τελευταίους μήνες δεν έχει καμιά τέτοια διαδικασία. Ούτε για απόδοση φόρων τού έχουν μιλήσει, ούτε για βεβαιώσεις. Και δεν φαντάζομαι να υπάρχει μηχανισμός στις ελληνικές ΔΟΥ για να τους αποδίδεται φόρος που κρατήθηκε για λογαριασμό Έλληνα πολίτη στην Ινδία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ευκαιρίας δοθείσης, χρησιμότατος κατάλογος (ανά χώρα) όλων των διμερών συμβάσεων για την αποφυγή τής διπλής φορολόγησης, με τη σχετική νομοθεσία και τα απαιτούμενα έντυπα: http://www.taxheaven.gr/pages/simb. Εξαιρετική σελίδα!
 
Γεια σας,

Ξεθάβω για άλλη μια φορά αυτό το νήμα καθώς έχω απορία για έναν πελάτη που έχει έδρα στην Ιταλία αλλά δίνει τιμή για τις εργασίες σε δύο διαφορετικά νομίσματα, δηλ. άλλες σε ευρώ και άλλες σε δολάρια.
Τις εργασίες που θα μου πληρώσει σε δολάρια, πώς τις περνάω στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο; Ως ενδοκοινοτική συναλλαγή μου δίνει τη δυνατότητα επιλογής του ποσού προς πληρωμή μόνο σε ευρώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τις εργασίες που θα μου πληρώσει σε δολάρια, πώς τις περνάω στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο; Ως ενδοκοινοτική συναλλαγή μου δίνει τη δυνατότητα επιλογής του ποσού προς πληρωμή μόνο σε ευρώ.
Εδώ υπάρχουν αναρτημένες από την ΑΑΔΕ οι ισοτιμίες που χρησιμοποιούνται κάθε μήνα για τις τιμολογήσεις: https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/fpa/isotimies-synallagmatos-gia-fpa
 
Σε ευχαριστώ, Zazula!
Εγώ, λοιπόν, στέλνω το τιμολόγιο, ας πούμε, τέλος Δεκεμβρίου μετατρέποντας αντίστοιχα τα δολάρια σε ευρώ σύμφωνα με την ισοτιμία του μήνα, ανεξάρτητα από το ότι θα πληρωθώ 1,5 μήνα μετά. Η ισοτιμία αφορά την έκδοση αποκλειστικά, ανεξάρτητα από το ό,τι στον λογαριασμό μου θα εμφανιστεί τελικά διαφορετικό ποσό που θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία κατά την ημέρα καταβολής του ποσού από τον πελάτη;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οι συναλλαγματικές διαφορές τιμολόγησης-εξόφλησης περνιούνται ως ανόργανα έσοδα ή έξοδα κατά περίπτωση.
 
Top