Ο Καιάδας της ανάπηρης και κακούργας γενικής

daeman

Administrator
Staff member
Αναθαρρήσατε! Κατά το in.gr, ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι δεν μετέρχεται μπλοφών:
Ο ίδιος απορρίπτει τις απόψεις όσων υποστηρίζουν πως μετέρχεται επινοήσεων, μπλοφών και στρατηγημάτων...
Θα φταίω άραγε αν μετέλθω γαμοσταυριδιών;

Άλλοι δηλώνουν πως δεν μετέρχονται μπλοφών, άλλοι όμως «μετέρχονται λεκτικών τρικ».

Πόσες λέξεις υπάρχουν για να πεις ότι είσαι τύφλα;
Γιατί αν θες να τα πιεις, πρέπει να έχεις μαζί σου και ένα λεξικό.

«Έτσι οι άνθρωποι μετέρχονται διαχρονικά διάφορων λεκτικών τρικ, για να συνεχίσουν με καθαρή τη συνείδηση τους να τα πίνουν...»

Και τι ωραία που ταιριάζει το αρχαιοπρεπές μετέρχομαι με το ξενικό τρικ, μούρλια!
Όπως το φράκο με τα σανδάλια.

«Όπως διαβάζει κανείς στο βιβλίο, μακρινός πρόγονος της λέξης drunk είναι το “fordrunken”, μία μεσαιωνική αγγλική λέξη που βρίσκει κανείς συχνά στα παραμύθια του Chauser

Κατά τα άλλα, ο Τσόσερ, ο «πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας», γράφεται πάντα Chaucer στη γλώσσα του, πάνω από εξακόσια χρόνια (His family name derives from the French chausseur, meaning "shoemaker").

Αν αντί να μετέρχεσαι τρικ στη γενική και άλλες τέτοιες ελληνικούρες, μετέγραφες και το πασίγνωστο όνομα στα ελληνικά όπως το ξέρουμε αιώνες τώρα, θα γλίτωνες την πατάτα. Αν όμως το θέλεις οπωσδήποτε λατινογραμμένο, άνοιξε κάνα βιβλίο, ρίξε ένα γκούγκλισμα. Κακό δεν κάνει, θα γλιτώναμε κι εμείς το πικρό ποτήριον τούτο.

Γιατί αν θες να τα γράψεις, εκεί είναι που πρέπει να έχεις λεξικά και πηγές.


Λεξιλογικό νήμα σχετικό με το θέμα του άρθρου: drunk and drunkenness.
 
Εφτάρα!
(Η τιμή εκκίνησης για καθεμία από τις) τέσσερις (4) δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου (για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition))
Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/28708
 
Σταθάκης χτες, στην τριυπουργική συνέντευξη Τύπου: "(τέτοιες ερωτήσεις) δεν αξίζουν απάντησης."
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εφτάρα!
Εγώ 14 μετράω:

παρόχων
περιεχομένου
επίγειας
ψηφιακής
τηλεοπτικής

ευρυεκπομπής
ελεύθερης
λήψης
εθνικής
εμβέλειας

ενημερωτικού
προγράμματος
γενικού
περιεχομένου
 
Το ξανασυζητήσαμε αυτό πριν από λίγο καιρό, δες το νήμα πιο πάνω. 7 είναι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εντάξει, εσείς τα συμφωνήσατε, αλλά και πιο πάνω εγώ αλλιώς τα μέτρησα... :) Δεν μπορώ να χωνέψω ότι μετράτε μόνο μία γενική στο «περιεχόμενο επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής». Ούτε ότι η γενική παραμένει μία ακόμη και αν το περιεχόμενο γίνει «κατάλληλης σύγχρονης ζωντανής επίγειας έγχρωμης ψηφιακής υψίσυχνης τριδιάστατης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής»... :D
 
Εγώ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει να μετράς μόνο τα ουσιαστικά και όχι τα επίθετά τους. Δεν είναι γενικές αυτές;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Είναι γενικές, αλλά η πρόταξη όσων επιθέτων μάς καπνίσει πριν από το ουσιαστικό στη γενική δεν είναι το συντακτικό φαινόμενο που μας απασχολεί, ενώ εξάλλου είναι παράγοντας με θεωρητικά άπειρες τιμές*, οπότε τον αφαιρούμε από τις μετρήσεις για να μην αλλοιώνει τεχνητά τα αποτελέσματα. Το θέμα με τις απανωτές γενικές είναι τα ουσιαστικά (ως αυτόνομες, μη εξαρτημένες έννοιες και κύριες συντακτικές οντότητες που δομούν την πρόταση) και η σύνταξή τους με αυτό τον τρόπο που δυσχεραίνει την αποκωδικοποίηση, όχι τα άρθρα και τα επίθετα που τα συνοδεύουν (τα οποία είναι συνδετικά και βελτιωτικά, αλλά όχι δομικά από μόνα τους).

Αλλιώς, είναι σαν να θέλουμε να μετρήσουμε αυτοκίνητα ΙΧ επειδή θέλουμε να δούμε τι επίδραση έχουν μόνο αυτά στην κυκλοφορία, όχι τα τροχοφόρα γενικά, κι άλλοι να μετράνε και τα ποδήλατα ή τα μηχανάκια κλπ.

* τουλάχιστον μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια αλυσίδα με πάμπολλους κρίκους, αρκεί μόνο να 'χει φαντασία:

...
...a cheap, lying, no good, rotten, four-flushing, low-life, snake-licking, dirt-eating, inbred, overstuffed, ignorant, bloodsucking, dog-kissing, brainless, dickless, hopeless, heartless, fat-assed, bug-eyed, stiff-legged, spotty-lipped, worm-headed sack of monkey shit.


Ad libbing with an eye to the above:

φτηνιάρης, ψεύταρος, άχρηστος, άθλιος, φαφλατάς, υπάνθρωπος, φιδογλείφτης, σκατοφάγος, καθυστερημένος, παραφουσκωμένος, ανίδεος, αιματορουφήχτρας, σκυλόφιλος, ανεγκέφαλος, λαπάς, ανίατος, άκαρδος, χοντροκώλης, γουρλομάτης, κατσικανιάρης, βλογιοκομμένος / κοψοχείλης, σκουληκόμυαλος σάκκος γεμάτος σκατά μαϊμούς.

Βρείτε το ουσιαστικό! :p
 
Εμ βέβαια! Αλλιώς, να μετράμε και τις απανωτές ονομαστικές και αιτιατικές: προτιμώ τις όμορφες, έξυπνες, μελαχρινές, ψηλές, λυγερόκορμες, μακρυμαλλούσες, περδικόστηθες γυναίκες. Δε με χαλάει αυτή η φράση. :-)

Αλλιώς: στο δέντρο μετράμε τους αγκώνες που κάνει το κλαδί, όχι το μήκος από αγκώνα σε αγκώνα.
 

daeman

Administrator
Staff member
... Δε με χαλάει αυτή η φράση. :-)

Πολλά θα μπορούσα να προσθέσω, αλλά αυτό ισχύει γενικά. :-) Όχι μόνο για μένα· για όλους. Και για όλες.
 
Καταλαβαίνω τη λογική που θέλει να μη μετράμε τα επίθετα όταν υπολογίζουμε τα ρεκόρ με τις αλλεπάλληλες γενικές, αλλά τα τελευταία παραδείγματα, με τα αραδιασμένα αμέτρητα επίθετα είναι διαφορετικά στον χαρακτήρα και τη δομή από το δεκατεσσάρι που το μετράτε για εφτάρι. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα συντάγματα είναι όροι λεξικογραφημένοι.
 
Κι εγώ το βρίσκω διαφορετική περίπτωση. Αυτό που μετράτε για εφτάρι είναι απανωτοί προσδιορισμοί προσδιορισμών συνοδεία επιθετικών προσδιορισμών. Τα επίθετα χειροτερεύουν απίστευτα την κατανόηση της πρότασης.
 

daeman

Administrator
Staff member
Κι εγώ το βρίσκω διαφορετική περίπτωση. Αυτό που μετράτε για εφτάρι είναι απανωτοί προσδιορισμοί προσδιορισμών συνοδεία επιθετικών προσδιορισμών. Τα επίθετα χειροτερεύουν απίστευτα την κατανόηση της πρότασης.
Προφανώς αυτό είναι το πρόβλημα, οι προσδιορισμοί επί προσδιορισμών, έτσι ώστε να καταλήγουμε σε ένα κουβάρι που θέλει μεγάλη περίσκεψη για να το ξεδιαλύνει ο αναγνώστης (ποιο προσδιορίζει τι και πώς) — αν τα καταφέρει. Τα επίθετα ασφαλώς χειροτερεύουν την κατανόηση της πρότασης, απίστευτα, ναι, αλλά συμπληρωματικά νομίζω· δεν είναι αυτά ο καθοριστικός παράγοντας που κάνει την πρόταση δυσνόητη, αλλά οι απανωτοί προσδιορισμοί με ουσιαστικά στη γενική, με τις πολλαπλές και περίπλοκες, μη γραμμικές σχέσεις που δημιουργούν ανάμεσα στους όρους της πρότασης, συμπυκνώνοντας υπερβολικά πολλές έννοιες.
Δηλαδή ήτανε στραβό το κλήμα και πριν το φάνε τα επίθετα.

Όσο για το παράδειγμα με την παρατακτική σύνταξη των επιθέτων που λέει ο Σαράντ, ασφαλώς είναι διαφορετικό στη δομή από την πρόταση με τα 14/7, αλλά το πρόσθεσα για να δούμε ότι η παράθεση επιθέτων είναι άλλο φαινόμενο, που ναι μεν κάνει το κείμενο πιο δυσνόητο, αλλά δεν είναι αυτό το κυριότερο. Κι όταν τα μελετάμε, κάπως πρέπει να απομονώσουμε τα δύο φαινόμενα και να βγάλουμε διαφορετικούς δείκτες: έναν χωρίς τα επίθετα κι έναν με αυτά, αν θέλετε.

Ωστόσο, αντί να μετράμε γενικές και να στεκόμαστε στον αριθμό, δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να αναλυθεί η πρόταση επισημαίνοντας αυτές τις σχέσεις; Ιδού πεδίον λόξης* λαμπρόν.

* Ναι, λόξης, ξέρω τι γράφω, γιατί την έχουμε την πετριά.
 
η οποία ακολούθησε της έκδοσης της απόφασης (σελ. 34)
απάδει των στόχων και της ποιότητας (αυτόθι)
(Αιτιολογική έκθεση για την αφαίρεση από τον ιστορικό Χάιντς Ρίχτερ του τίτλου του διδάκτορα του Παν. Κρήτης)

επί των τύπων των ήλων (σελ. 45). Εντάξει, αυτό είναι άλλου είδους ανακρίβεια, αλλά μου έχει βγει το μάτι από τις ελληνικούρες των πανεπιστημιακών!
 
Drone καταγράφει τουλάχιστον 70 μεγάλων καρχαριών - τίγρεις να κομματιάζουν μια φάλαινα (από το Huffington Post).
Των καρχαριών κομματιάζουν και του εξουθενωμένου αναγνώστη δεν κάνει σχολίων. Σίγουρα κάποιων αμαρτιών θα πληρώνουμε.
 
Αυτό κάπου αλλού ανήκει:
κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει προκύψει από τις επαφές της Αργυρούς με τους ανθρώπους.
 
Οχτάρα Συριζανέλικη:
χορήγηση των τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το 'ελεύθερης λήψης' και το 'εθνικής εμβέλειας' είναι κατά παράταξη και όχι αγκώνες, αλλά μπορεί και όχι.
 
Για μιαν ακόμα φορά να σου δηλώσω ότι με ξενίζει ο τρόπος που τα μετράς. Και επειδή, όπως κι εσύ αναγνωρίζεις, δεν είναι κοινώς αποδεκτό τι συνιστά μονάδα και τι όχι, πρέπει να μετριούνται και οι συνολικές γενικές, αν μη τι άλλο για να ξεδιαλύνονται οι ισοβαθμίες, όπως τα Μπούχολτς στο σκάκι.

Ή όπως η πίεση, που είναι μεγάλη και μικρή. Οπότε εδώ 16/8.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χμμ, βλέπω ότι στο 16/8 δεν έχει μετρηθεί το αριθμητικό (4), αλλά έχω τις αμφιβολίες μου ως προς αυτό. Αν το διαβάζουμε μεγαλόφωνα, αυτό το (4) θα το πούμε «αριθμητικώς: τεσσάρων», οπότε προτείνω για μεγαλύτερη ακρίβεια το 16,5/8.
 
Top