metafrasi banner

Ορολογία του πόκερ

nickel

Administrator
Staff member
Θα μπορούσα να πω ότι ζήλεψα τα νήματα για τη σκακιστική ορολογία (στον Οβολώνα και εδώ), νήματα που ακόμα δεν έχω διαβάσει προσεχτικά, γιατί με ψυχοπλακώνει να συζητάνε οι άλλοι για παιχνίδι που κάποτε έπαιζα και να μην καταλαβαίνω τι λένε (μα τι είναι η ισπανική 4 ίππων; αναφώνησα, έχοντας μείνει στην ισπανική ομελέτα!).

Η αλήθεια είναι ότι η έμπνευση ξεκίνησε από την τρύπα που βρήκα στα λεξικά, καθώς κανένας δεν έχει την κέντα! Και καλά να μην έχουν τη βαριάντα του ζατρικίου, αλλά ούτε την κέντα του πόκερ; Τι στο καλό, στερημένα παιδικά χρόνια πέρασαν οι λεξικογράφοι μας; Πώς είναι δυνατό να έχουν το φλος στο ΛΚΝ και το ΛΝΕΓ και να μην έχουν την κέντα;

Μια και το συγκεκριμένο χαρτοπαίγνιο (σε διάφορες βαριάντες παραλλαγές του) με συντρόφεψε πολύ περισσότερα χρόνια απ’ όσο το σκάκι, άντε να συμπληρώσουμε τα λεξικά μας και με αυτή την ορολογία. Θα ξεκινήσω από το χρώμα. Η λέξη χρώμα μεταφράζει δύο αγγλικούς όρους: o ένας είναι το suit. Καλός ορισμός στο OED: Any of the four sets (distinguished by their several marks, as spades, clubs, hearts, diamonds) of which a pack of playing-cards consists. Κάποτε αυτό το έλεγαν και φυλή, αν και τον όρο αυτό τον έβλεπα μόνο σε βιβλία, ποτέ δεν άκουσα χαρτοπαίκτη να τον λέει. Στα λεξικά μας, μόνο το ΛΚΝ έχει «3. η μία από τις τέσσερις κατηγορίες των χαρτιών της τράπουλας» και τέρμα. Καλύτερος ορισμός:
χρώμα μία από τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα χαρτιά μιας τράπουλας ανάλογα με το χαρακτηριστικό σύμβολο που φέρουν: μπαστούνι (λέγεται και πίκα) ή σπαθί (τα οποία είναι μαύρου χρώματος) και καρό ή κούπα (τα οποία είναι κόκκινου χρώματος). ΣΥΝ. (λόγ.) φυλή.

Είναι φανερό ότι δεν ήταν έξυπνη επιλογή η χρήση της λέξης χρώμα για τον όρο. Παρά ταύτα, χρώμα είναι επίσης ο συνδυασμός πέντε φύλλων της ίδιας φυλής που δεν είναι στη σειρά, π.χ. πέντε πίκες ανάκατες. Στα αγγλικά αυτό είναι flush. Αν τα φύλλα της ίδιας φυλής (χρώματος) είναι και στη σειρά, τότε έχεις straight flush, που στα ελληνικά λέγεται (σκέτο) φλος και είναι το πιο δυνατό χαρτί (κονταροχτυπιέται μόνο με άλλο φλος). Στο ΛΝΕΓ:
φλος (το) {άκλ.} (στο πόκερ και στην πόκα) ο ανώτερος συνδυασμός φύλλων, που αποτελείται από πέντε φύλλα διαδοχικά και τού ίδιου χρώματος: φλος στις κούπες.

Δεν μας έχει πει το ΛΝΕΓ τι είναι χρώμα, αλλά ευτυχώς στο τραπέζι δεν έρχεται ο άλλος με γνώσεις λεξικού, για να σου δηλώσει θριαμβευτικά «Φλος!» και να σου ανοίξει κούπες με καρό παρέα.

Και μια και ανέφερα το straight flush, φτάσαμε στην κέντα, που είναι η σειρά πέντε φύλλων (straight στα αγγλικά) οποιασδήποτε φυλής, δηλαδή φύλλα σε διαδοχική σειρά σύμφωνα με την ιεραρχία του παιχνιδιού (μετά από το 10: βαλές – ντάμα – ρήγας – άσος. Ο άσος μπορεί να μπει και πριν από το δύο).

Την κέντα οι Γάλλοι τη λένε suite (σειρά, ακολουθία), αλλά το φλος το λένε quinte flush. Σύμφωνα με το Robert, για την κέντα χρησιμοποιούσαν το quinte μέχρι το 1622 (τι στο καλό, τι άλλαξε από τη μια χρονιά στην άλλη;). Σημαίνει «πέμπτος» (και «πεντάδα»), από το λατινικό quintus. (Αποκλείεται να μην έχετε ακουστά τον Κάρολο Κουίντο.)

Αυτά τα λίγα για αρχή. Μια τρύπα βρήκα… Και αυτά είναι εύκολα. Κανέναν για στοιχήματα και ιπποδρομίες θέλουμε.

Μέχρι τώρα:
φλος straight flush (It's better to have a straight flush where the top card is an ace).
χρώμα 1 suit (of cards) (The cards do not have to be of the same suit) 2 flush (I had a hand of four diamonds and wanted to make a flush).
κέντα straight (In some games you can use a joker to fill out a straight).




Φλος του βαλέ (Κερδίζει το φλος του δέκα)


Χρώμα στο ρήγα (Κερδίζει το χρώμα στην ντάμα)


Κέντα στο οχτώ (Κερδίζει την κέντα στο εφτά)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χαρτιά δεν παίζω (ο λόγος είναι ένα βαθύ τραυματικό περιστατικό της πρώιμης προεφηβείας όπου εμπλέκονται μια ολοκαίνουργια φανέλα τερματοφύλακα και ένας φίλος πιο περπατημένος στην πόκα, που έπαψε να είναι φίλος αλλά απέκτησε μια ολοκαίνουργια φανέλα, και ένας από τους λίγους ισόβιους όρκους που καταφέρνω να κρατάω στη ζωή μου).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ ορολογικά το θέμα. Ορίστε λοιπόν, η πρώτη σελίδα του άρθρου Κερδίστε στο Πόκερ από το περιοδικό Λαβύρινθος (τεύχος 7, Δεκέμβρης 1982, σελ. 46) --ήξερα πως κάποτε θα μου φανεί χρήσιμο! :)

Ακολουθούν τέσσερις σελίδες περί πόκας, με περιγραφή των γνωστότερων τότε παιχνιδιών (Μαμούθ, Γωνία, Σταυρός --σκέτος και με καπέλο, Μπόμπες --σκέτες και με καπέλο, Ασανσέρ, Ρολόι, Κούκος --μονός και διπλός). Αν δεν ειμαι οφτόπικ :D, να σας τις σκανάρω κι αυτές.

 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο ΛΝΕΓ:
φλος (το) {άκλ.} (στο πόκερ και στην πόκα) ο ανώτερος συνδυασμός φύλλων, που αποτελείται από πέντε φύλλα διαδοχικά και τού ίδιου χρώματος: φλος στις κούπες.

Σίγουρα ισχύει το παράδειγμα (φλος στις κούπες); Εγώ ξέρω ότι λέμε το ανώτατο φύλο (φλος στην ντάμα) και, επειδή τα χρώματα (φυλές) έχουν ιεραρχία —η οποία και καθορίζει το τι γίνεται όταν χτυπηθούν δύο φλος στο ίδιο φύλο—, λέμε και φλος στον ρήγα κούπα. Το φλος στον άσο λέγεται φλος ρουαγιάλ, οπότε εκεί λέμε κατευθείαν το χρώμα (φυλή): φλος ρουαγιάλ στις κούπες.
 

SLY

New member
drsiebenmal, μην μου πεις ότι έχεις τεύχη του Λαβύρινθου...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ζαζ, δεν ξέρω τι γίνεται με τους κανόνες, με όλες αυτές τις παραλλαγές που κυκλοφορούν πια. Ωστόσο, όταν έπαιζα εγώ, τα φλος και τα χρώματα και οι κέντες κονταροχτυπιόνταν στο μεγαλύτερο φύλλο αλλά όχι (το φλος και το χρώμα) ως προς τη φυλή. Δηλαδή, δύο φλος του ρήγα μοιράζονται τα λεφτά (αν και δεν είναι εντελώς άκυρο αυτό που είπες, κάποτε υπήρχε και ιεραρχία χρωμάτων, νομίζω «καρό - κούπες - σπαθιά - μπαστούνια»).

Δόκτορα, ναι, ένα πιντιεφάκι με σκαναρισμένες όλες τις σελίδες του πόκερ θα είναι καλή ανάμνηση.
 

Zazula

Administrator
Staff member
αν και δεν είναι εντελώς άκυρο αυτό που είπες, κάποτε υπήρχε και ιεραρχία χρωμάτων, νομίζω «καρό - κούπες - σπαθιά - μπαστούνια»)
Πω πω... τώρα ένιωσα πολύ γέρος... :( Πράγματι βλέπω πως πλέον δεν μετρά το χρώμα: http://www.gottoget.com/poker/poker-hand-tiebreakers.htm.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
ΟΚ, το σχετικό pdf μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ. Είναι μεγαλούτσικο, 5 ΜΒ. (Τώρα που πρόσεξα το συμπεριλαμβανόμενο εξώφυλλο θυμήθηκα και για ποιους πολλούς άλλους λόγους αγόραζα το περιοδικό...)
 

SLY

New member
Πω πω τι μου θύμισες βρε drsiebenmal... σνιφ σνιφ.
Κάνε σκανάρισμα αν θες όλο το τεύχος, να έχουμε κάτι να αναπολούμε με συγκίνηση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πω πω τι μου θύμισες βρε drsiebenmal... σνιφ σνιφ.
Κάνε σκανάρισμα αν θες όλο το τεύχος, να έχουμε κάτι να αναπολούμε με συγκίνηση.
Ίσως επιλεκτικά, σιγά-σιγά (είναι και τα κακολυμένα σταυρόλεξα βλέπεις... :D).
 

nickel

Administrator
Staff member



Διαβάζοντας τον Στάθη της «Ε»κάνει μπλόφες με λοζέ εφτάρια στους σκασμένους άσσους»), θυμήθηκα το αδικημένο λοζέ, που είναι το ζευγάρι στο χέρι, από το μοίρασμα, σε αντιδιαστολή προς το ζευγάρι που φτιάχνεις με ένα στο χέρι και ένα ίδιο που πέφτει στη μέση (βλ. «σκασμένους άσους»).

Στα αγγλικά: pair in hand, wired pair (το άλλο: open pair)

Το λοζέ δεν το έχουν τα λεξικά, οπότε μόνο εικασία μπορώ να κάνω για την προέλευσή του: να είναι από το γαλλικό logé; Δεν το ξέρω στο πόκερ και τα γαλλικά μου δεν βοηθούν.
 

rogne

¥
Όντως, nickel, από το γαλλικό logé πρέπει να είναι: "στο χέρι", δηλαδή "καλυμμένα" φύλλα, σε αντίθεση με τα "σκασμένα" (αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι και είναι "ανοιχτά", τα βλέπουν όλοι).

Ο Στάθης της "Ε" μιλάει για την μπλόφα που πας να στήσεις όταν προσποιείσαι ότι έχεις τον τρίτο άσο (πέρα από τους δύο "σκασμένους"). Και φυσικά είναι καλή μπλόφα όταν έχεις δυο εφτάρια στο χέρι - τη βασίζεις κάπου τουλάχιστον...
 
Να συμβάλω κι εγώ με τις σημειώσεις που έχω κρατήσει για το παιχνίδι και αν νομίζετε ότι επαναλαμβάνονται τα όσα είπαν οι προηγούμενοι, μπορείτε να τα σβήσετε. Τα έχω σημειώσει με σειρά από το καλύτερο προς το χειρότερο. Πάμε λοιπόν:

Κατάταξη φύλλων στο Πόκερ:
1. Φλος ρουαγιάλ: τα εξής πέντε φύλλα ίδιου χρώματος στη σειρά 10-J-D-K-Άσσος

2. Φλος (στρέιτ): πέντε οποιαδήποτε άλλα φύλλα ίδιου χρώματος στη σειρά.

3. Καρέ: τέσσερα ίδια φύλλα

4. Χρώμα: πέντε φύλλα ίδιου χρώματος ανεξαρτήτως σειράς

5. Φουλ: τρία ίδια φύλλα (νούμερα) μαζί με δύο άλλα ίδια (π.χ 3 ντάμες και 2 εφτάρια)

6. Κέντα: πέντε φύλλα στη σειρά ανεξαρτήτως χρώματος (μπαστούνι, σπαθί, κούπα, καρό)

7. Τρία ίδια φύλλα (ίδια νούμερα δηλαδή)

8. Δύο ζευγάρια (με ίδια νούμερα το καθένα)

9. Ένα ζευγάρι (με ίδια νούμερα)

10. Άσσος-Ρήγας
 
Και βέβαια στην πόκα, ανάλογα το παιχνίδι, μπορεί τα τρία ίδια να υπερτερούν της κέντας ή το φουλ να είναι ανώτερο από το χρώμα. Έτσι, ενώ ανακοινώνει ότι, π.χ., θα παίξει μαμούθ, ο τζογαδόρος λέει "κέντα-χρώμα" ή "τρία-φουλ". Κι αν δεν το πει, το ρωτάει κάποιος από το τραπέζι, εξόν κι αν το ξέρουν όλοι. Υπάρχει και ο συνδυασμός "τρία-χρώμα" -για κάποιους όλοι οι κούκοι είναι "τρία-χρώμα". Και επίθετο, κενταχρωμικός.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να που αναδεικνύονται όλες οι λεπτομέρειες της ελληνικής τσόχας! Δεν σκόπευα με τίποτα να καταπιαστώ με αυτές τις πολυπλοκότητες. Θα φοβήσουμε τα παιδιά και δεν θα θέλουν να ασχοληθούν με πόκα. Θα πάνε στο μπριτζ για πιο εύκολα. Άσε που πρέπει τώρα να βρω την προέλευση και τη μετάφραση του κούκου. Αηδόνι θα μου στοιχίσει!
 
Αν θέλουν να πάνε στο μπριτζ, πες του να σου μεταφράσουν το vulnerability.
 

Alfie

New member
Σχετικά πρόσφατη είναι η εισαγωγή τράπουλας με τέσσερα χρώματα ώστε να αποφεύγονται τα λάθη (όπως αναφέρθηκε 4 κούπες και ένα καρό).
http://en.wikipedia.org/wiki/Four-color_deck
Και μια που γίνεται αρχαιολογική ανασκόπηση (κάποια από τα παιχνίδια που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν τα έχω δει να παίζονται τα τελευταία 15 χρόνια)_ να προσθέσω ότι στην Ελλάδα ως τη δεκαετία του 60 το πόκερ παιζόταν με τράπουλα με 32 φύλλα. Οι γηραιότεροι ή οι συλλέκτες θα θυμάστε τις σχετικές τράπουλες της Ασπιώτη Έλκα.
Σιγά-σιγά καθιερώθηκε να προστίθενται εξάρια, πεντάρια και τεσσάρια ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα διάφορα παιχνίδια με έξι ως εννέα παίκτες.
Δειλά-δειλά ήρθε και στην Ελλάδα η συνήθεια της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης για χρήση ολόκληρης τράπουλας από τότε που μισάνοιξε η πόρτα για παιχνίδια σε τουρνουά όπως Texas hold'em.
 
Top