Νέος γλωσσικός οδηγός: Το κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου

EpsilonSigma

New member
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΗΚΑΙΝΑΕΙΧΕΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙΚΕΦΑΛΑΙΟΓΡΑΜΜΑΤΗΓΡΑΦΗΧΩΡΙΣΚΕΝΑΜΕΤΑΞΥΤΩΝΛΕΞΕΩΝ.

Όσο για την εν λόγω καθηγήτρια, γνώμη μου είναι ότι έχει αναγάγει σε μέγιστη περγαμηνή της το ότι εναντιώνεται στον και λέει τα αντίθετα από τον και ψέγει τον Μπαμπινιώτη και λοιπούς εκ Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητές.

Τέτοιας φύσεως, άλλωστε, είναι τα κίνητρα των περισσότερων «λαθολόγων». Να σας θυμίσω ότι κάποιος, στο ΒΗΜΑ, έγραφε υπέρ της χρήσης μικρού αρχικού ψηφίου σε περιπτώσεις όπως «ο έλληνας πρωθυπουργός» (μα διατήρηση του αρχικού κεφαλαίου όταν δεν ακολουθεί ουσιαστικό προσδιοριζόμενο), κάτι το οποίο ακολουθεί το ΒΗΜΑ κατά πόδας, διαλαλώντας την γλωσσική του πολιτική, και εγείροντας διαφωνίες επί διαφωνιών, ακόμη και σε πανεπιστημιακές διαλέξεις… Είναι τώρα αυτό θέμα για μια αίθουσα πανεπιστημίου; Όχι, βέβαια, αλλά οι μεγαλοεκδότες πρέπει κάπως να αυξήσουν την επιρροή τους και να «δείξουν τα δόντια τους».

Το αποτέλεσμα, βέβαια, μακροπρόθεσμα, είναι η εμπλοκή πολλών εξ ημών (ή, μήπως, εξ υμών; ) σε ζητήματα που αναλώνουν χρόνο ο οποίος θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί για ζητήματα της γλώσσας βαθύτερα —ή, μάλλον, κεντρικότερα— και ουσιαστικότερα.

ΥΓ.: Για άλλα κείμενα του Halliday στην Ελληνική, δεν θα βρεις τίποτε σπουδαίο. Εκεί, στην Πύλη, μπορείς να βρεις, πάλι της Χριστίνας Λύκου αλλά και της Βασιλικής Δενδρινού (είναι και κάποιος άλλος, άνδρας, που μου διαφεύγει το όνομά του). Για περισσότερα, ίδωμεν… Εκδότου θέλοντος και οικονομικών επιτρεπόντων…
 
Αγαπητέ ΕΣ δεν ξέρω τι προσωπικά έχεις με την Ιορδανίδου, αλλά το Λεξικό ρημάτων της και ο οδηγός της (εκδ. Πατάκη) είναι πολύ καλά έργα, καρπός σκληρής και πρωτοποριακής δουλειάς, που πολλοί γραφιάδες τα χρησιμοποιούμε και τα βρίσκουμε πολύ χρήσιμα.

Και το τελευταίο της με τις γλωσσικές απορίες, που ανέφερε ο Ρογήριος παραπάνω, χρήσιμο είναι. Και, πίστεψέ με, έχεις να ωφεληθείς πολλά αν το διαβάσεις.

ΥΓ Ο Χάρης δεν γράφει στο Βήμα.
 

EpsilonSigma

New member
Συγγνώμη, με αυτήν την εντύπωση είχα μείνει, ότι ο Χάρης το είχε γράψει. Αλλά, όντως, ο Χάρης γράφει στα ΝΕΑ. Ποιος τότε το είχε γράψει αυτό; Έχει κολλήσει το μυαλό μου.

Προσωπικά με την Ιορδανίδου δεν έχω. Δεν ήμουν, άλλωστε, φοιτητής της. Αλλά, και πάλι, τι προσωπικά έχει η Ιορδανίδου με τον Halliday, του οποίου ούτε αυτή (ούτε εγώ!) ήταν φοιτήτρια; Εάν έχει αυτή γνώμη για τον Halliday, τον οποίο δεν έχει μελετήσει, ομοίως μπορώ κι εγώ έχω γνώμη για αυτήν, την οποία έχω διαβάσει ακροθιγώς και με την οποία έχω μιλήσει ελάχιστα (σε σεμινάριο).

Αν θες να φέρεις δάφνες ακαδημαϊκές, να ορίζεις τα πεπραγμένα και τα πιστεύω σου με τρόπο θετικό, όχι αρνητικό: να λες τι έχεις κάνει, τι κάνεις και τι πιστεύεις, όχι σε ποιον εναντιώνεσαι και τι δεν πιστεύεις και απορρίπτεις (πόσο μάλλον όταν δεν έχεις ιδέα των γραπτών εκείνου τον οποίον ψέγεις).
 
Την τελευταία παράγραφο την πρόσθεσες αυτοκριτικά, έτσι;
 

EpsilonSigma

New member
Όχι, η Ιορδανίδου χλεύαζε τον Halliday τον ίδιο κι εμένα που τον μελετώ, ούσα ανίδεη περί των γραπτών του.

Time for her to have a taste of her own medicine, που λεν κι οι ‘βάρβαροι’.
 

EpsilonSigma

New member
Χαχ! Τι έγραψα στο #61! … κάτι το οποίο ακολουθεί το ΒΗΜΑ κατά πόδας. Εντάξει… Το κατά γράμμα το έκανα κατά πόδας!

Τσκ, τσκ, τσκ…
 
Όχι, η Ιορδανίδου χλεύαζε τον Halliday τον ίδιο κι εμένα που τον μελετώ, ούσα ανίδεη περί των γραπτών του.

Time for her to have a taste of her own medicine, που λεν κι οι ‘βάρβαροι’.

Ε, όταν κάθε 3 λέξεις οι 2 είναι «ο Halliday», ακόμα και άγιος να ήσουν θα έλεγες«Φτάνει!» :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια απλή υπενθύμιση: επειδή από χτες υπάρχουν παράπονα για τρία τουλάχιστον μηνύματα μελών και βαριέμαι τις διαπραγματεύσεις και τις ανταλλαγές προσωπικών μηνυμάτων, θα διαγράφω χωρίς άλλη κουβέντα κάθε μήνυμα που θα ρίχνει το επίπεδο της συζήτησης (όχι μόνο τις προσωπικές επιθέσεις). Γράφω τώρα πρόχειρα αυτό, για να ξέρετε. Πραγματείες, άλλη ώρα. Υπάρχουν και οι κανόνες για ευχάριστο ανάγνωσμα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στο καλό, να μη μας γράφεις.

Edit: Δεν θεωρούσα απαραίτητη την επεξήγηση της στάσης μου, αλλά είχα κάποιες νύξεις, οπότε θα δώσω εξηγήσεις. Προφανώς γύρω μας κυκλοφορούν και άτομα που έχουν ανάγκη τις συγκρούσεις στην καθημερινή τους ζωή, και ίσως τρέφονται από αυτές. Όταν ένα μέλος αφήνει έξω από την πόρτα του φόρουμ τούς κανόνες της πολιτισμένης επικοινωνίας, ειρωνεύεται και χλευάζει τα άλλα μέλη, και σε ευγενική παράκληση να διαγράψει κάποιο ποστ, απαντάει "Σβήσ' το κι έφυγα", προφανώς πάει γυρεύοντας, κάποια στιγμή να του διαγράψουν ένα απαράδεκτο ποστ και να του κουνήσουν το μαντίλι την ώρα που θα φεύγει.

Σ' αυτό το φόρουμ βρίσκονται μόνο όσοι το θέλουν και τους κάνει ευχαρίστηση, κανέναν δεν φέραμε με το ζόρι. Και σίγουρα δεν είναι σχολική τάξη όπου τα παιδάκια κάνουν καζούρα στον καθηγητή για να δοκιμάσουν την αντοχή των νεύρων του. Ο καθηγητής μπορεί να είναι υποχρεωμένος να δαμάσει τους μαθητές για να κάνει μάθημα, οι συντονιστές σ' ένα φόρουμ όχι. Και αν οι συντονιστές έδειξαν να είναι πολύ ανεκτικοί, ίσως φταίει το γεγονός ότι ο κάθε ευγενικός και πολιτισμένος άνθρωπος αρχικά μένει έκπληκτος από την απρόκλητη αγενή επιθετικότητα, αλλά στη συνέχεια κάποια στιγμή φυσικά αντιδρά.
 
Last edited:
Αυτό το νήμα δεν είναι κόκκινο βιβλιαράκι, είναι κόκκινη κάρτα του κειμενογράφου :)
 
Top