Λέξη της χρονιάς (2023)

Earion

Moderator
Staff member
Οι λέξεις του 2023, μέρος Α’

Έφτασε η ώρα για την καθιερωμένη μίνι, παντελώς αυθαίρετη ξενάγηση στις λεκτικές μόδες, ασυναρτησίες και πληγές της χρονιάς που σύντομα μας αποχαιρετά.

Λένα Παπαδημητρίου Protagon.gr (3 Δεκεμβρίου 2023)

Αuthentic (αυθεντικός/ή/ό)

Πάρε με όταν φτάσεις

Politainment
(στα πρότυπα του infotainment)

Ιουνιάριος

Βarbenheimer
H συγχώνευση των δύο blockbuster του καλοκαιριού («Barbie» και «Openheimer»)

Πριγκόζιν

Σφήκες
(οι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου)

Κοριοί

Oι tell–all αυτοβιογραφίες

Deinfluencers

Νexit

Πυρόπληκτοι/πλημμυροπαθείς τουρίστες

Aναγνώστες ευαισθησίας (sensitivity readers)

Σλέι (slay = φονεύω ή εντυπωσιάζω στην αγγλική

«Έχασα μισή μέρα σκι»

«Τραύμα του κλίματος» («climate trauma»)


 
Τα μόνα που ξέρω είναι το δεύτερο, οι κοριοί και το Μπαρμπενχάιμερ - α, και οι πυρόπληκτοι κλπ τουρίστες. Πού τα βρήκε όλα αυτά;
 

SBE

¥
Τα μισά από αυτά δεν τα έχω καν ακούσει, στο μεταξύ ο Ρ. Νταλ μου ήταν απντελώς άγνωστος όταν ήμουνα σε ηλικία που διαβάζα παιδική λογοτεχνία και συνεπώς μου φαίνεται δύσκολο να πιστέψω ότι έγινε τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα που να θεωρείται καλό παράδειγμα για μια λέξη (και το άρθρο σε Έλληνες αναγνώστες στην Ελλάδα απευθύνεται).
Όσο για το authentic, είναι μαιντανός πλέον στην αγγλική γλώσσα.
Authentic self δηλαδή το να είσαι ο εαυτός σου, να εφαρμόεις διαφάνεια στα πάρε δώσε σου, κλασική δικαιολογία για να είσαι γαϊδούρι
Authentic leadership αυτό το έχω φάει στη μάπα αρκετά, σημαίνει ότι άμα είσαι προϊστάμενός κάποιων να μην κάνεις ότι είσαι προνομιούχος και αριστοκράτης και να παραδέχεσαι πχ ότι είσαι από χωριό ή φτωχόπαιδο. Στα ελληνικά δεδομένα δύσκολη η ταύτιση, γιατί όλοι οι Έλληνες από χωριό είναι και όλοι λένε ότι είναι φτωχοί. Σημαίνει επισης να λες στους άλλους τί γνμώμη έχεις για αυτούς και γιατί παιρνεις αποφάσεις "Λάκη, σε θεωρώ τεμπελόσκυλο και γι'αυτό σε απολύω" είναι μια εφαρμογή της αρχ΄ςη αυτής που ο Λακης δεν θα ήθελε να είναι και τόσο authentic.
Authentic creativity άλλος ένας όρος που δεν σημαίνει τίποτα. Κοινώς βάζουμε ενα authentic μπροστά από κάθε έννοια και αποκτά μαγικές ιδιότητες.

Αναγνώστες ευαισθησίας δεν ξέρω ακριβώς τι είναι, υπάρχουν παντως κάτι app που διαβάζουν το κείμενό σου και επισημαίνουν αν το λεξιλόγιο είναι ακατάλληλο και πώς να το αλλάξεις. Δηλαδή πώς να βγάλεις λέξεις όπως χοντρός ή ακόμα καλύτερα, τη λέξη authentic.
 

cougr

¥
Ας βάλουμε και τον σύνδεσμο του δεύτερου μέρους.

Οι λέξεις του 2023, μέρος Β’

Με πρώτο-πρώτο το Rizz

Rizz (Ριζ) Απρόσμενη λέξη της χρονιάς (εκτός και αν είσαι 16-25 ετών), σύμφωνα τουλάχιστον με το Oxford University Press. Ρίζα του το charisma (=χάρισμα). Ως ουσιαστικό σημαίνει «γοητεία, έλξη», ως ρήμα «γοητεύω, αποπλανώ». Προσοχή στην ορθή χρήση του...

 
Last edited:
Top