Λέξεις με δύο διπλά σύμφωνα (σαν το έλλειμμα)

nickel

Administrator
Staff member
Δις έπεσα χτες πάνω στη λέξη έλλειμμα γραμμένη με ένα –μ– και αναρωτήθηκα πόσες κοινές λέξεις έχουμε που γράφονται με δύο διπλά σύμφωνα. Έφτιαξα στα γρήγορα ένα προγραμματάκι και το έριξα σε μια βάση που έχω με τις περισσότερες ελληνικές λέξεις και, αν δούλεψε σωστά, μου έβγαλε ότι έχουμε δύο μόνο απλές (μη σύνθετες) λέξεις με δύο νταμπλ: το αγγέλλω και το αλλάσσω. Και οι δύο συνηθίζονται σε σύνθετες λέξεις (απαγγέλλω, παραγγέλλω, ανταλλάσσω, απαλλάσσω, εναλλάσσομαι κ.λπ.) — για το αλλάσσω θα έλεγα ότι έχει αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από το αλλάζω. Δύο διπλά σε κοινά σύνθετα έχουμε, εκτός από το έλλειμμα (ελλειμματικός κ.λπ.), στις λέξεις απορρίμματα, αλλεπάλληλοι, αλληλεγγύη, αλλοπρόσαλλος, εγγεγραμμένος, εγγράμματος, εμμηνόρροια, επίρραμμα (ναι, όχι τόσο κοινή), καλλίγραμμος, Καλλιρρόη και φυλλορροώ. Άντε να προσθέσω κάποια θηλυκά (συγγένισσα, συμμορίτισσα), αλλά δεν θα προσθέσω τα σύνθετα που έχω την εντύπωση ότι δεν προκαλούν πονοκεφάλους (π.χ. κοκκινομάλλης, κολλυβογράμματα, παραλληλόγραμμο, σαββατογεννημένος). Αυτά. Καλημέρα.
 

nikosl

Member
Προσθέτω μόνο το εκκοκκιστήριο γιατί με πρόθεση εκ- δεν έχεις παράδειγμα. Και ένα με τρία που εμφανίζεται στον γκούγκλη: κομμουνιστοσυμμορίτισσα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προς στιγμήν ανησύχησα (τι, δεν έχει η βάση μου το εκκοκκιστήριο;). Αλλά διαπίστωσα ότι ήταν δική μου η παράλειψη. Όχι ότι δεν παρέλειψα πολλές λέξεις (συνολικά μάζεψα κάπου 120), αλλά αυτήν έπρεπε να τη βάλω — είναι ωραία με τα απανωτά διπλά -κ-.
 

SBE

¥
Αυτά στα ελληνικά πάντα με ένα π γραφόταν, η ελληνική γλώσσα δεν έχει πολλά διπλά π, και τώρα η απλογράφηση έφαγε και τα διπλά σίγμα. Η λέξη είναι γένους αρσενικού, όπως όλα τα ποτάμια, και κλίνεται κανονικά. Ο Μισσισσιπής (Μισισιπής πλέον), του Μισσισσιπή κλπ κλπ. Και η πολιτεία του Μισσισσιπή γένους αρσενικού είναι και κλίνεται όπως και το ποτάμι.
 
Last edited by a moderator:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσοχή: Η εκκρεμότητα μπορεί να έχει ίσως μια μακρινή νοηματική συνέχεια με το έλλειμμα, αλλά γράφεται με ένα -μ-. Θάνατος σε όλες τις *εκκρεμμότητες του διαδικτύου!
 

Zazula

Administrator
Staff member
κεραμιδοκανελοκοραλλοκόκκινο => http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?980-Χρώματα&p=134631&viewfull=1#post134631
Ο Μπαμπινιώτης συνιστά να το γράφουμε με τρία διπλά (κεραμιδοκαννελοκοραλλοκόκκινο): http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?2909-Κάπου-χάνει-ο-χάννος-ένα-ή-δύο-ν
 

Thanasis_P

New member
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυπο-
τριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπι-
κοσσυφο-
φαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπι-
φαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών

Δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να ψάξω στη μεγαλύτερη γνωστή λέξη τού Αριστοφάνη. :):)
 
Ε, μόνο με δύο ζευγάρια, αλλά να το βάλω, το μπαμπινιώτειο "μαννουλομάννουλο" (στην 3η έκδοση σε ιδιαίτερο λήμμα).
 
Top