Κεριά και λιβάνια

Την άποψή σας ζητώ, αγαπητές κι αγαπητοί μου.

Όταν στην αρχή ενός κειμένου παρατίθενται διάφορα ονόματα ατόμων με τους τίτλους τους, πρέπει να τους χαρακτηρίζουμε κύριους κυρίες;

Εξηγούμαι:

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Παπαρολογίας, κος Ιωάννης Φιρφιρίκος, ο γενικός γραμματέας Σαχλαμάρας, κος Λάκης Μπούλης και ο πρόεδρος του Χαχολικού Συνδέσμου Άνω Αγουλινίτσας, κος Μήτρος Κορνόγαλος.

Χρειάζονται τα παραπάνω κεριά και λιβάνια; Ή εννοείται ότι τόσο σημαντικοί άνθρωποι είναι εξ ορισμού κύριοι;

(Εννοείται ότι στη συνέχεια του κειμένου θα πούμε:
Απευθυνόμενος στο κοινό ο κος Φιρφιρίκος δήλωσε ότι "μπλα μπλα μπλα", ενώ ο κος Κορνόγαλος ήπιε ένα τέιον στην υγειά μας.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απορία: Το κ. έχει καταργηθεί / το έχεις καταργήσει;

Και η απάντησή μου επί της ουσίας είναι: εξαρτάται. Από τη σημασία και τις ιδιότητες των τόσο σημαντικών ανθρώπων, το γενικότερο ρέτζιστερ του κειμένου και το ειδικότερο ρέτζιστερ των παραληπτών του. (Κείμενα του Σαρτζετάκη εξέτασες; ;))

Εγώ ή θα έβαζα ή δεν θα έβαζα συνολικά. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις πιο μετά, βάλ' το και στην αρχή, να πάει το παλιάμπελο! Ένα κερί παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Νομίζω.
 
Αυτό το " οι κ.κ." δοκιμάζει τις αντοχές μου όταν το βλέπω γιατί μου θυμίζει ότι οι περισσότεροι - ανάμεσά τους και
πάρα πολλοί δημοσιογράφοι- το διαβάζουν κύριοι κύριοι.
 

Thanasis_P

New member
Παρακολούθησα με προσοχή τόσο το δελτίο ειδήσεων, όσο και ειδησεογραφικά αποσπάσματα από εφημερίδες και το διαδίκτυο. Απ' όσο κατάλαβα, ο χαρακτηρισμός "κύριος" παραλείπεται συχνότερα όταν θέλουν να δώσουν έμφαση στο πρόσωπο που συμμετέχει στην είδηση (συνήθως την πρώτη φορά που αναφέρεται ή στον τίτλο). Επίσης παραλείπεται τις περισσότερες φορές στα λογοτεχνικα κείμενα. Υποχρεωτικά δεν προηγείται από πρόσωπα που έχουν πεθάνει.
 
Top