Κατευόδιο στους εργάτες του λόγου

daeman

Administrator
Staff member
...
Κατά τ' άλλα, είχε φύγει εδώ και πολλούς μήνες. :(
Με την έννοια της γεροντικής άνοιας.
Xρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μακριά από μας.


"Mi Gabo, con él almorcé una vez al año en cualquier país, hasta el último momento."

~ Chavela Vargas

La Llorona - Chavela Vargas

 

bernardina

Moderator
Πέθανε η συγγραφέας και ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, σε ηλικία 86 ετών.

Nothing so frightens me as writing, but nothing so satisfies me. It's like a swimmer in the [English] Channel: you face the stingrays and waves and cold and grease, and finally you reach the other shore, and you put your foot on the ground—Aaaahhhh!
 

rogne

¥
Αλησμόνητες ανώνυμες μεταφράσεις των αρχαίων (από άμισθους φοιτητές, λέει ο θρύλος), σταθερή παρουσία στα πάνελ του Τριανταφυλλόπουλου, φλογερή προπαγάνδιση ακροδεξιών μύθων, προσωπικότητα γενικώς... Δεδικαίωται μεν, μόνο μη δικαιωθεί κιόλας.
 

Earion

Moderator
Staff member
Η ευγένεια μας υποχρεώνει να στεκόμαστε με σεβασμό στο πρόσωπο του απελθόντος όσο είναι ανοιχτό ακόμη το μνήμα που θα τον δεχτεί. Μας υποδεικνύει ότι πρέπει να αφήσουμε να περάσει λίγο (εύλογα λίγο) διάστημα, για να είναι και η μεταγενέστερη κρίση μας για το πρόσωπο κατασταλαγμένη. Γι’ αυτό εγώ δεν θα ακολουθήσω τον rogne σήμερα σε όσα λέει. Θα αφήσω να περάσει η 1η Ιουλίου, η ημέρα της κηδείας, και θα θυμίσω έπειτα σ’ ετούτο εδώ το φόρουμ μεταφραστών ότι ο μεταστάς διέπραξε την πιο προσβλητική πράξη που μπορεί να υπάρξει προς την προσωπικότητα ενός μεταφραστή, να του στερήσει το ηθικό δικαίωμα της αναγνώρισης του κόπου του: όλα τα έργα των αρχαίων του Κάκτου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποδίδονται σ’ ένα φάντασμα που έχει το όνομα «Φιλολογική Ομάδα Κάκτου»! Λίγα πράγματα με έχουν εξοργίσει περισσότερο σε αυτή τη ζωή. Ο ετάζων νεφρούς και καρδίας ας τον κρίνει, καθώς αποδίδει «εκάστω κατά τα έργα αυτού». Κι ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.
 
Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας και σινολόγος (μεταξύ άλλων) Pierre Ryckmans, γνωστός και ως Simon Leys. Στο νήμα για την Κίνα έχω περισσότερα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο Εμμανουήλ Κριαράς
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231342213

Ο σπάνιος αυτός άνθρωπος, ίσως ο σπανιότερος που ζούσε ανάμεσά μας, δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Απεβίωσε σε ηλικία 108 ετών στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Μια σπουδαία προσωπικότητα που δεν σπατάλησε τη γενναιοδωρία της ζωής και του χρόνου. «Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή... Θυμάμαι, ξέρετε, τον κομήτη του Χάλεϊ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην – μικρό παιδί – σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη...».
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=35999

http://el.wikipedia.org/wiki/Εμμανουήλ_Γ._Κριαράς
 
Καλό κατευόδιο σε έναν σπουδαίο άνθρωπο για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας.
 

pidyo

New member
Κάτι είχε ο φετινός Αύγουστος για τους υπεραιωνόβιους· την προηγούμενη εβδομάδα είχε πεθάνει στα 102 του ο ακαδημαϊκός ιστορικός Μ. Σακελλαρίου, σε πλήρη διανοητική διαύγεια, όπως και ο Κριαράς.
 
Στο μεταξύ, χθες συζητούσα με μια φίλη μου για το πόσο άσχημα νιώθει ένας ηλικιωμένος όταν δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ή πώς νιώθουν οι δικοί του αν τα χάσει και της ανέφερα τον Κριαρά, που στην ηλικία του φαίνεται μια χαρά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Παράλειψη που δεν κάναμε αναφορά στον Μιχάλη Σακελλαρίου. Να αφήσω μόνο ένα κομματάκι από το κείμενο του Ηλία Κανέλλη στα Νέα:

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, αργότερα, στη Σορβόννη, ο Σακελλαρίου, μέσα στη μεταξική δικτατορία, δημοσίευσε το βιβλίο «Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν τουρκοκρατίαν (1715-1821)», εργασία που έμελλε να αποβεί καθοριστική όχι μόνο για τη δική του δουλειά αλλά και για την ελληνική ιστοριογραφία. Στον αντίποδα τής κατά Παπαρρηγόπουλο ανάγνωσης της ιστορίας, στον αντίποδα δηλαδή της αντίληψης για την «τρισχιλιετή συνέχεια» του έθνους, ο Σακελλαρίου αντιπαρέβαλε μέσα από την έρευνά του μια καινοφανή για την εποχή ανάγνωση. Η επανάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε του κλήρου ούτε της παιδείας ούτε κάποιας ήδη διαμορφωμένης εθνικής συνείδησης. Η επανάσταση ήταν αποτέλεσμα του οικονομικού παράγοντα. Την υποκίνησε, δηλαδή, πρωτίστως το συμφέρον όσων τη χρηματοδότησαν και όσων συμμετείχαν, και τα υπόλοιπα ακολούθησαν.

Προφανώς, οι απόψεις του εκείνες επικρίθηκαν και ο ίδιος βρέθηκε να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του μαρξιστή και του αντιπάλου του έθνους. Αντιπαρήλθε τις κατηγορίες και τις διώξεις με τη μέθοδο, τη σκληρή δουλειά και την προσήλωση στον στόχο: να διαλύσει τους μύθους της εθνικοφροσύνης που ήταν αχρείαστοι στο έθνος. Του οφείλουν πολλά όσοι δεν θέλουν να ζουν με ψέματα.

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5150732/o-epanastaths-m-sakellarioy/
 
Η επανάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε του κλήρου ούτε της παιδείας ούτε κάποιας ήδη διαμορφωμένης εθνικής συνείδησης. Η επανάσταση ήταν αποτέλεσμα του οικονομικού παράγοντα. Την υποκίνησε, δηλαδή, πρωτίστως το συμφέρον όσων τη χρηματοδότησαν και όσων συμμετείχαν, και τα υπόλοιπα ακολούθησαν.
Ως αναγνώστης που δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (παράλειψή μου), θεωρώ ότι η σύνοψη αυτή είναι τόσο φτωχή, ώστε καλύτερα να μην την έκανε καθόλου. Κάποια πράγματα είτε τα αναπτύσσεις είτε τα αφήνεις στην ησυχία τους. [Είχε υποστηρίξει κανείς ότι η επανάσταση ήταν αποτέλεσμα του κλήρου; ή της "παιδείας";]
 

nickel

Administrator
Staff member
Ορίστε ένας πιο πλούσιος σύνδεσμος για τον Σακελλαρίου:
http://athensreviewofbooks.com/?p=1256#more-1256

(Για το βιβλίο του Σμιθ δεν έχω ιδέα. Μπορείς να το βρεις μεταχειρισμένο με 7 δολάρια, στο σπίτι σου.)
 
Merci για το σύνδεσμο, θα το διαβάσω. (Δεν φαντάζομαι να χρειάζεται να σε πείσω για το πόσο μεγάλο είναι το συνολικό ποσό που σχηματίζουν τα βιβλία που θα μπορούσα να έχω στο σπίτι μου μεταχειρισμένα με 7 δολάρια...)
 

nickel

Administrator
Staff member
(Δεν φαντάζομαι να χρειάζεται να σε πείσω για το πόσο μεγάλο είναι το συνολικό ποσό που σχηματίζουν τα βιβλία που θα μπορούσα να έχω στο σπίτι μου μεταχειρισμένα με 7 δολάρια...)

Μόνο που αντικρίζουμε (κάποιοι, πια) το πρόβλημα του χωροχρόνου με μεγαλύτερο δέος από το πρόβλημα του χρήματος. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια με τα χρήματα να μη φτάνουν για να αγοράσω τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω. Έπειτα, πέρασα πολλά χρόνια που δεν έφταναν τα χρήματα για να αγοράσω τα βιβλία που ήθελα να έχω. Τώρα, δυστυχώς, τα χρήματα είναι σπάνια το πρόβλημα... :-(
 

pidyo

New member
Ορίστε ένας πιο πλούσιος σύνδεσμος για τον Σακελλαρίου:
http://athensreviewofbooks.com/?p=1256#more-1256
Αυτό που λέει ο Παναγιωτόπουλος για τη μέχρι τέλους εργατικότητα, μπορώ να το επιβεβαιώσω κι εγώ, καθώς γνώριζα τον εκλιπόντα. Δούλευε μέχρι λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του. Στον υπολογιστή, που είχε μάθει να χειρίζεται τη δέκατη δεκαετία της ζωής του.
 
Top