Εσείς τι θα θέλατε από το Google;

SBE

¥
Όχι, κύριε, δεν απλογραφούμε! Άμα θες απλογράφηση, θα σου βγει το λάδι.
 
Κι εμένα αυτό με το Ντανς Σκότος μου βγήκε κανονικά. Μήπως έχει να κάνει ότι είμαστε εκτός Ελλάδος, εγώ και ο Ελληγεννής;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Αν δεν σας λέει «The + operator has been replaced», δεν έχετε πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι με το Google.com προφανώς. Και δυστυχώς οι παλιοί μου σύνδεσμοι είναι με google.com. Πέραν του ότι υποψιάζεσαι, όταν πειραματίζονται, ότι και τα υπόλοιπα Γκουγκλ θα βαδίσουν στο δρόμο που χάραξε το .com.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο τελεστής + αντικαταστάθηκε. Ωραία, και έψαχνα ευκαιρία να δοκιμάσω το DuckDuckGo. Stupid Google!
 
Ψάχνω ğuruş. Μου βγάζει το εξής:

Showing results for vuruş
Search instead for ğuruş

Αν όμως του ζητήσω ğuruş ottoman, τότε μου βγάζει αποτελέσματα με ğuruş. Και να πω ότι το vurus είναι καμιά πάγκοινη λέξη... Στο τέλος θα κάνω και υπεύθυνη δήλωση ότι όντως ψάχνω αυτό που ψάχνω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για το vuruş βρίσκει (λέει) 3,8 ΜGhits, για το ğuruş σκάρτες εννιά χιλιάδες. Λογικό δεν είναι να ξαναρωτήσει;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Γιατί δεν εκμεταλλεύεσαι την επιλογή verbatim;
 
Μωρέ εντάξει, όλα μπορείς να τα κάνεις, δεν είναι θέμα. Αλλά δεν θα ήταν πιο λογικό να μου παρουσιάσει τις σελίδες με guruş και να με ρωτήσει did you mean vuruş?, παρά ουσιαστικά το αντίστροφο; Δεν ξέρω.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το g είναι γειτονικό τού v. Προφανώς συνυπολογίζει και πόσο συχνές είναι οι λανθασμένες δαχτυλογραφήσεις.
 
Εντάξει, αλλά μπαίνει νομίζω ένα θέμα φιλοσοφίας, που αφορά γενικότερα τους αυτοματισμούς: προηγείται ο χρήστης ή το αυτόματο;

[ΛΚΝ: "γρόσι: το 1/100 της τουρκικής λίρας". Ούτε λέξη για το οθωμανικό γρόσι...Πόσοι Έλληνες συνδέουν το γρόσι με τη σημερινή τουρκική λίρα και πόσοι με την Οθωμανική περίοδο; Έλεος...]
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κώστα, γιατί ψάχνεις ğuruş και όχι guruş; Το μαλακό γκε (ğ) δεν μπαίνει στην αρχή των λέξεων, θέλω να πω η σωστή (αν και παλιά) γραφή είναι guruş (η σημερινή kuruş), μπορεί γι' αυτό να μη σου δίνει αποτελέσματα.
Δες κι εδώ: http://www.ottomancoins.com/
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, η σημερινή υποδιαίρεση είναι kuruş. Gurûş, λέει η βίκη, είναι το οθωμανικό ισοδύναμο (εμείς γρόσια τα λέμε και τα δύο, πάντως).

Ενδιαφέρουσα είναι και η ετυμολογική αναφορά στη βίκη: προέρχεται λέει από το γερμανικό Groschen που έρχεται με τη σειρά του από το λατινικό grossus. Το ΛΚΝ ετυμολογεί το γρόσι μέσω του ιταλικού αρσ. grosso, πληθ. grossi που θεωρήθηκε ουδ. ενικό. (Κάπως πειστικότερη μου φαίνεται η πορεία που προτείνει το ΛΚΝ.)
 
Παλάβρα, γιατί έτσι το έχει το βιβλίο μου. Εγώ τούρκικα δεν ξέρω. Φυσικά, το θέμα έληξε.
 
Μωρέ εντάξει, όλα μπορείς να τα κάνεις, δεν είναι θέμα. Αλλά δεν θα ήταν πιο λογικό να μου παρουσιάσει τις σελίδες με guruş και να με ρωτήσει did you mean vuruş?, παρά ουσιαστικά το αντίστροφο; Δεν ξέρω.

Όχι. Η μηχανή του Google έχει φτιαχτεί με την φιλοσοφία να είαι φιλική και λειτουργική κι από τον πιο άσχετο. Ο άσχετος είναι πιο πιθανό να πληκτρολογήσει λάθος και την ίδια στιγμή να μην βλέπει την παρότρυνση. Εσύ που ξέρεις τι θες, μπορείς άνετα να κάνεις τις ρυθμίσεις σου, να πατήσεις στο search instead, κτλ.
 
Ωραία, και έψαχνα ευκαιρία να δοκιμάσω το DuckDuckGo. Stupid Google!
Παλάβρα, αν το δοκιμάσεις με το ğuruş ή το guruş και βάλεις και το ottoman δίπλα, και κάνεις σύγκριση με το Google, θα δεις ότι το Google είναι απείρως καλύτερο (εκτός κι αν αστειευόσουν για το duckduckgo).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όχι, δεν αστειευόμουν. Έχω καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα - το Google είναι πολύ καλύτερο γενικώς, ωστόσο αν ψάχνεις κάτι εξειδικευμένο, σου το βγάζει από τη μύτη.

Μου κάνει εντύπωση πάντως αυτό το μαλακό γκε στην αρχή της λέξης... (το χαβά της αυτή)
 
Το βιβλίο είναι αγγλικό, οπότε το μαλακό g θα είναι απλώς λάθος. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να σου κάνει εντύπωση.
 
Top