Επιτέλους τι μου προσφέρει (και τι θα ήθελα να μου προσφέρει) η Λεξιλογία

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συζητώντας με έναν φίλο για το φόρουμ, με ρώτησε κάποια στιγμή «δηλαδή, τι προσφέρει σε εσάς, τους μεταφραστές, η Λεξιλογία;»

Του είπα μερικά από τα «εύκολα»: αλληλοβοήθεια, πηγή γενικών, όχι μόνο γλωσσικών, γνώσεων και πληροφοριών, ευχαρίστηση από την αναζήτηση απαντήσεων και βέλτιστων λύσεων, εντοπισμό γλωσσικών και μεταφραστικών σφαλμάτων, χώρο έντονων συζητήσεων με προσπάθεια (όχι πάντα πετυχημένη) για σεβασμό του συνομιλητή, κάποια άρθρα που είναι διαμαντάκια για το θέμα τους και...

Και κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι δεν έχουμε συγκεντρώσει πουθενά τι μας προσφέρει (και τι δεν μας προσφέρει, ενώ ίσως θα έπρεπε) η Λεξιλογία. Ούτε γιατί γράφεται κάποιος στο φόρουμ αυτό, ούτε (πολύ περισσότερο) γιατί παραμένει. Οπότε, του υποσχέθηκα να κάνω το λεξιλογικά ορθό. Να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού.

Ευκαιρία να πείτε τη δική σας γνώμη και τις απόψεις σας γι' αυτό το θέμα. Χαλλλλαρά. :)
 
Παρέα.

Η δουλειά μου είναι πολύ μοναχική και μου λείπει η παρεούλα και το κους κους επιπέδου με ανθρώπους μορφωμένους, ενδιαφέροντες, με χιούμορ και καλούς συζητητές. Σα να κάνω διάλειμμα στο γραφείο και να λέμε και δυο κουβέντες με τους συναδέλφους.
 

Earion

Moderator
Staff member
Εγώ τα έχω πει εδώ και πολύν καιρό:

Φίλες και φίλοι, γεια σας και καλημέρα σε όλους.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας πλήρης χρόνος από την ημέρα που μπήκα σ’ ετούτο το φόρουμ, κι έτσι μπορεί να πει κανείς ότι από τεχνική άποψη έχω τα γενέθλιά μου –τα φορουμικά. Κι επειδή σκόπιμα δεν έδωσα ημερομηνία ούτε και χρονιά γέννησης (για να μην τρομάξω τους περισσότερους από εσάς), ας θεωρήσουμε πως αυτή εδώ είναι ημέρα της απαρχής μου· δηλαδή ημέρα άξια για εορτασμό.

Σε όλο αυτό το διάστημα με γνωρίσατε και σας γνώρισα, αρκετούς μάλιστα τους συνάντησα σε ζωντανή παρουσία. Θα ήταν ανοίκειο και ανειλικρινές να πω ότι αυτή ήταν η ευτυχέστερη μέρα της ζωής μου (αυτού του είδους το λεξιλόγιο ταιριάζει στους πολιτικούς και στους τηλεοπτικούς αστέρες), σας διαβεβαιώνω όμως ότι ήταν από τις πιο σημαδιακές, τις πιο αξιομνημόνευτες. Κι αυτό για πολλούς λόγους, από τους οποίους επιτρέψτε μου να απαριθμήσω μόνο τρεις: τη γνήσια ευχαρίστηση της πνευματικής συναναστροφής σε θέματα άκρως ενδιαφέροντα (και που δεν περιορίζονται, όπως θα νόμιζε κανείς από πρώτη ματιά, στα γλωσσικά), την άνεση να μου δίνεται το βήμα για να εκθέτω απόψεις σ’ ένα περιβάλλον προτρεπτικό και νηφάλιο (πράγμα όχι τόσο συχνό στις μέρες μας), και τα αλλεπάλληλα ερεθίσματα για προβληματισμό και έρευνα σε ολοένα και πιο απρόσμενα ζητήματα.

Η πρώτη ερώτηση του Νίκελ, όταν συναντηθήκαμε, ήταν τι βρήκα στο φόρουμ που με έλκυσε για να μείνω και η αυθόρμητη απάντησή μου ήταν «την αισθητική του». Καταλαβαίνετε ότι εννοούσα κάτι πολύ ευρύτερο από τα χρώματα και το στήσιμο της ιστοσελίδας.
 

SBE

¥
Kι εμένα. Δουλεύω από το σπίτι κυρίως και δεν βλέπω κόσμο για μέρες μερικές φορές.
 
Παρέα γενικώς -και ειδικότερα ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με εκλεκτούς συναδέλφους. Χωρίς τα κουσούρια των νεότερων μορφών αλληλεπίδρασης στο Διαδίκτυο.
 
Εκτός από ποιοτική αγέλη για μας τους μοναχικούς λύκους που προανέφερα, εννοείται ότι ισχύουν όλα όσα είπε ο Δόκτωρ και ο Εαρίων:
...αλληλοβοήθεια, πηγή γενικών, όχι μόνο γλωσσικών, γνώσεων και πληροφοριών, ευχαρίστηση από την αναζήτηση απαντήσεων και βέλτιστων λύσεων, εντοπισμό γλωσσικών και μεταφραστικών σφαλμάτων, χώρο έντονων συζητήσεων με προσπάθεια (όχι πάντα πετυχημένη) για σεβασμό του συνομιλητή, κάποια άρθρα που είναι διαμαντάκια για το θέμα τους και...
...τη γνήσια ευχαρίστηση της πνευματικής συναναστροφής σε θέματα άκρως ενδιαφέροντα (και που δεν περιορίζονται, όπως θα νόμιζε κανείς από πρώτη ματιά, στα γλωσσικά), την άνεση να μου δίνεται το βήμα για να εκθέτω απόψεις σ’ ένα περιβάλλον προτρεπτικό και νηφάλιο (πράγμα όχι τόσο συχνό στις μέρες μας), και τα αλλεπάλληλα ερεθίσματα για προβληματισμό και έρευνα σε ολοένα και πιο απρόσμενα ζητήματα.
Πνευματική συναναστροφή, νομίζω, είναι το πιο σημαντικό για μένα. Γιατί χώροι συζήτησης υπάρχουν πολλοί, αλλά τέτοιοι συνομιλητές είναι σπάνιοι. :)
 
Παρέα γενικώς -και ειδικότερα ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με εκλεκτούς συναδέλφους. Χωρίς τα κουσούρια των νεότερων μορφών αλληλεπίδρασης στο Διαδίκτυο.
Αυτό ακριβώς.
 
Top