Ωραία, να σου απαντήσω. Το ότι είμαι προκατειλημμένος δεν ισχύει. Ναι, το θεωρώ χιπιά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον τρόπο που αναλύω την κατάσταση. Σε πολλά πράγματα είμαι αντίθετος αλλά αναγνωρίζω τις επιστημονικές τους παραμέτρους. Την δε γέννηση στο σπίτι άρχισα να την θεωρώ χιπιά όταν άρχισε να γίνεται μόδα και άρχισαν να βγαίνουν ντοκιμαντέρ και βιντεάκια σαν αυτό που ξεκίνησε την συζήτηση, δηλαδή αρκετά αφού ήδη είχα διαβάσει πολλά για το τι προβλήματα έχουν εν γένει.
Ο τρόπος που κοιτάζω τις μελέτες είναι με βάση το μεθοδολογικό τους υπόβαθρο, όχι με βάση τα ξερά τους συμπεράσματα. Ενίοτε, δε, βλέπω έρευνες που τα συμπεράσματά τους δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία που παραθέτουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα
αυτή, παντελώς άσχετη με την συζήτησή μας). Την μελέτη που έβαλα την διάλεξα γιατί αφορά σύνολο στοιχείων και όχι στατιστικό δείγμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει bias τουλάχιστον ως προς το δείγμα. Κατά δεύτερο λόγο την διάλεξα γιατί η Αυστραλία έχει πολύ μικρό ποσοστό θανάτων εγκύων (μικρότερο της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ελβετίας, Καναδά, ΗΠΑ, ΗΒ). Αυτό γιατί ήθελα να επικεντρωθούμε αρχικά στην επικινδυνότητα για το μωρό και μετά να πιάσουμε την επικινδυνότητα για τις εγκύους. Δεν μ' αρέσει να πιάνω όλα τα θέματα μαζί, γιατί μπορεί να βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα. Ο τρίτος λόγος που διάλεξα την μελέτη αυτή είναι γιατί χωρίζει τους θανάτους κατ' αίτιο, πράγμα που οι περισσότερες έρευνες ΔΕΝ κάνουν.
Δηλαδή η μελέτη που φέρνω είναι πιο στρωτή ως προς το δείγμα και τον τρόπο ανάλυσής του, με λιγότερο δυνητικό bias και σαφώς πιο ογκώδης σε στοιχεία. Δεν αγνόησα τις πολλές μελέτες που υπάρχουν και δεν δείχνουν διαφορές, μάλιστα αργότερα θα σου δείξω ακριβώς μια τέτοια μελέτη, που παρότι δεν βρίσκει διαφορές στην περιγεννητική θνησιμότητα, εν τούτοις περιέχει κάτι άλλο ανησυχητικό. Ο τρόπος που διαλέγω μια μελέτη δεν είναι "κάνω μια γκουγκλιά στο σκόλαρ". Δεν σε κατηγορώ φυσικά γι' αυτό, αλίμονο! Έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθώ και τον αφιερώνω στο να διαβάζω μελέτες. Απλό. Εξήγησα και πιο πάνω ότι το εγγενές πρόβλημα που έχουν οι περισσότερες μελέτες που δεν δείχνουν διαφορές είναι η σύγκριση δείγματος χαμηλού ρίσκου (σπίτι) με δείγμα όλων των κατηγοριών ρίσκου (νοσοκομείο). Θέλεις μια έρευνα που να συγκρίνει δείγμα χαμηλού κινδύνου κι απ' τις δυο πλευρές, αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.
Συμφωνώ ότι η αρχική μου διατύπωση σημαίνει αυτό ακριβώς που είπες και όχι, δεν συμφωνώ με αυτήν. Το διατύπωσα έτσι γιατί ήταν μια διατύπωση της στιγμής, δεν σκόπευα να ξεκινήσω συζήτηση. Όταν μιλάω πιο αναλυτικά, τότε εξηγούμαι καλύτερα -πιστεύω. Ναι, εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με risk factor γιατί δεν είναι επιστημονικά διαπιστωμένο τι είναι αυτό που προκάλεσε π.χ. τους 20 φορές περισσότερους θανάτους από το συγκεκριμένο αίτιο. Μπορεί να ήταν κάτι τελείως άσχετο με το ότι γέννησαν στο σπίτι. Ωστόσο εδώ έχεις δυο εναλλακτικές (γέννα στο σπίτι ή στο νοσοκομείο), για κάτι που αποτελεί προσωπική σου επιλογή εξαρχής (γέννα), για το οποίο γνωρίζεις ότι το ρίσκο δεν αντισταθμίζει τα πιθανά οφέλη και για το οποίο γνωρίζεις ότι μπορεί το ρίσκο να είναι θανατηφόρο. Στο κάπνισμα, που συζητούσαμε σε εκείνη την συζήτηση, είναι γνωστός ο μηχανισμός και τα αίτια που οδηγούν σε καρκίνο του πνεύμονα.
Τέλος, έχω πει απ' την αρχή ότι η γέννα στο σπίτι έχει κάποια θετικά. Τα δυο βασικά της θετικά είναι ότι στατιστικά οι παρεμβάσεις είναι λιγότερες* και ότι η έγκυος είναι πιο άνετα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα επιστημονικό στοιχείο (κι έψαξα αρκετά για να βρω τέτοια) που να δείχνει ότι υπάρχει άλλου είδους όφελος, όπως ξέρω 'γώ το θήλασμα από την πρώτη μέρα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ανάλογα πράγματα, αλλά αυτές που βρήκα έχουν αρκετές μεθοδολογικές τρύπες (αν μπορώ, αργότερα, ίσως παρουσιάσω μια απ' αυτές). Θυμήσου ότι αρχικά γι' αυτό ξεκινήσαμε να συζητάμε. Άρα τα κύρια θετικά της γέννας συνοψίζονται στα εξής ένα: άνεση. Και απέναντι έχεις: ρίσκο θανάτου (μικρό αλλά υπαρκτό). Ελπίζω αυτή η διατύπωση να σ' αρέσει περισσότερο.
* πράγμα που όμως οφείλεται στο ότι η γυναίκα είναι καλύτερα ενημερωμένη, που είναι αυτή που θα επέβαλλε την δική της διαδικασία στο νοσοκομείο, έτσι κι αλλιώς, άρα η στατιστική σύγκριση είναι άνιση.
Ζάζουλα, μια ερώτηση από περιέργεια (γιατί δεν άνοιξα τους συνδέσμους που έδωσες): το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Αυστραλία μήπως έχει να κάνει με τους ιθαγενείς Αβορίγινες, που (υποθέτει κανείς) θα γεννούν στα σπίτια τους όχι με τις ίδιες συνθήκες υγιεινής που έχουν οι μη ιθαγενείς Αυστραλοί;
Οι έρευνες τα διαχωρίζουν αυτά και κρατάνε διαφορετικά στατιστικά. Μπορείς να το δεις στις αναφορές τους. Και ναι, τα δικά τους ποσοστά είναι υψηλότερα. Αρκετά υψηλότερα.