Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δυστυχώς, όλοι οι αμερικανοτραφείς και ανιστόρητοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να μην κατανοούν τη σημασία του ευρώ (και των αυστηρών κανόνων του) ως ενοποιητικής πολιτικής ουσίας για την Ευρώπη. Και αυτό επειδή ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το πρώτο πρώτο αίτημα των Γερμανών σοσιαλιστών που πολεμούσαν για ελευθερία απέναντι στον γαλλικό ιμπεριαλισμό του 19ου αιώνα (και κατέληξε στο τρομερό 1848) ήταν η εσωτερική τελωνειακή ενότητα και η νομισματική ένωση των δεκάδων γερμανικών κρατών.
 
Μία και μοναδική παρέμβαση στα όσα έχετε πει εδώ πέρα: ακούστε και τις γνώμες των άλλων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ευκαιρία είναι να δείτε μια συνολική εικόνα. Μην ακούτε επιλεκτικά. Ο ίδιος ο Παπαδημούλης είπε ότι δεν θέλουν τη βοήθεια του Φάρατζ και της Λεπέν και τους χαρακτήρισε λαϊκιστές. Ακούω από το πρωί και οι φωνές για το χρέος, για τις μεταρρυθμίσεις, για την πολιτική της Γερμανίας είναι πάρα πολλές. Έχω διαβάσει επίσης πολλά και από όλους τους χώρους όλο τον καιρό. Δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, το ξέρει ο Τσίπρας. Ξεκολλήστε. Δεν είναι ώρα για κομματικές αντιδικίες, ειρωνείες, ταύτιση Σύριζα με ΧΑ (αν είναι δυνατόν!) ή ιδεοληψίες από όλους. Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα ή δεν συμφωνούμε σε τίποτα, δεν έχει σημασία. Όλοι υποφέραμε (λιγότερο ή περισσότερο) εδώ και 5 χρόνια. Και υποφέρουμε και τους τελευταίους 5 μήνες. Δεν είναι καιρός κι εσείς εδώ να κατανοήσετε ότι το θέμα δεν είναι Σύριζα ή ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

Εγώ κρατάω ένα πράγμα που του λένε: κάντε τις μεταρρυθμίσεις... ΤΩΡΑ!

Ευχαριστώ!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή η ώρα για καλολογικά σχήματα έχει τελειώσει από καιρό:

(1) Η ταύτιση Σύριζα με ΧΑ γίνεται πρώτα πρώτα από όσους προσπαθούν να μετατρέψουν το 62% ενός ζαλισμένου Όχι σε ψήφο επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Ενός Όχι όπου καθένας που το έχει ψηφίσει, το κατάλαβε κατά πώς του κατέβαινε και όπου ψήφισε Όχι και η ΧΑ κατά 80% (βλ. πίνακες).

(2) Στην ευρωβουλή δεν λένε στον Τσίπρα μόνο αυτά. Τον ρωτάνε π.χ. και (α) γιατί δεν έκανε τίποτε μεταρρυθμιστικό έξι μήνες τώρα και (β) γιατί ακολουθεί τις πρακτικές των προηγουμένων (με παραδείγματα, μάλιστα). Επίσης, οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές του (Χρυσόγονος) τον έχουν ενημερώσει από μήνες πού οδηγούσε η βαρουφοπολιτική.

(3) Εδώ μέσα ποτέ δεν ήταν ώρα για κομματικές αντιδικίες και ειρωνείες. Από την πρώτη μέρα της κρίσης φωνάζουμε κάποιοι ότι το πρόβλημα δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει τη βοήθεια των υπόλοιπων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά οφείλει πρώτα μια ειλικρινή συγγνώμη σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τις ακρότητές της (τελευταία από τις οποίες ήταν το ίδιο το γελοίο ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα και προτελευταία η προκήρυξή του, που απέκλεισε την Ελλάδα από κάθε διεθνή αγορά).

Η κυνική παραδοχή του Τσακαλώτου ότι η περιπέτεια με το δημοψήφισμα και τη μη υπογραφή συμφωνίας πριν από τις 30/6, που άφησε τη χώρα ξεκρέμαστη, άφραγκη, φτερό στον άνεμο, επειδή δεν θα πέρναγε από το κόμμα (λες και δεν διαλύθηκαν τα άλλα κόμματα προηγουμένως μην μπορώντας να περάσουν πολύ πιο δύσκολα μέτρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες) δείχνει ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί μέχρι να υπάρξει πραγματική και όχι ονομαστική εθνική ενότητα.

Όσοι επικαλούνται τώρα την εθνική ενότητα, τώρα, αφού διαλύθηκε σε ένα εξάμηνο ό,τι ψευτοστήθηκε με χιλιάδες λάθη και τζαναμπετιές των ταγών και με πόνο και αίμα, πολύ αίμα του ελληνικού λαού, χρωστάνε πρώτα στον εαυτό τους να καταλάβουν τι έγινε αυτά τα πέντε χρόνια. Και χρωστάνε να δείξουν δημόσια ότι το έχουν καταλάβει.




Μια συνέχεια αυτού του μηνύματος έχει δημιουργήσει νέο νήμα εδώ:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16164-Απόνερα-της-συζήτησης-για-το-δημοψήφισμα-(2015)
 
Last edited by a moderator:

crystal

Moderator
Το βάζω αυτό εδώ, επειδή δεν νομίζω να έχω ξανακούσει δεκάλεπτο πολιτικό λόγο με τον οποίο να συμφωνώ μέχρι κεραίας.

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πράγματι, Κρύσταλ, κι εγώ συμφωνώ μαζί σου, αν και ακόμα δεν έχω καταφέρει να δω το βίντεο, έχω διαβάσει μόνο την απομαγνητοφώνηση, κι αυτήν όχι όλη.
 

Earion

Moderator
Staff member
Πριν φτάσουμε σε συμφωνία, ας κάνουμε έναν μίνι απολογισμό του τι έφερε το δημοψήφισμα. Ας πιάσουμε πρώτα τα θετικά που είναι εύκολα:

-Παραιτήθηκε ο Σαμαράς
-Έκατσαν και συνεννοήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί
-«Είπαμε όχι στα τελεσίγραφα»

Ας δούμε τώρα και τα αρνητικά:

-Λαμβάνουμε τελεσίγραφο από τους εταίρους μας
-Πάμε για νέο μνημόνιο με αυστηρότερους όρους
-Δεν έχουμε τράπεζες
-Πάγωσαν τα κρατικά έσοδα
-Μειώθηκε η αγοραστική κίνηση στην αγορά
-Αυξήθηκε η αγοραστική κίνηση στους "μεγάλους"
-Μειώθηκε κι άλλο η αξιοπιστία μας και η διαπραγματευτική μας ισχύς
-Δώσαμε ευκαιρία σε κάθε χώρα της βαλτικής να λέει τα δικά της
-Δεν άλλαξαν στάση οι εταίροι μας
-Δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για να κατέβουν με κοινή, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
-Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν πολλά δισεκατομμύρια σε αξία

Lose-Lose μού κάνει μέχρι τώρα.

Η σπουδαιότερη, η σημαντικά σπουδαιότερη, ζημιά είναι ηθική: είναι η επικύρωση και επιδείνωση του —ήδη βαθύτατου— διχασμού του ελληνικού λαού. Τέτοια καταστροφή —που μας πάει πίσω σε καταστάσεις που έζησαν οι προηγούμενες γενιές— θα αργήσει πολύ να γιατρευτεί. Και χρεώνεται, δυστυχώς, ευθέως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Κι άλλο ένα αρνητικό, που συγκινεί μόνο όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά, είναι ο ηθικά διαβλητός τρόπος διαχείρισης του εκλογικού αυτού τεχνάσματος (για να μην πω η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης στην εξουσία). Η Αριστερά (αν υπάρχει ή για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει) χάνει την ηθική της ανωτερότητα, δηλαδή χάνει την ψυχή της.
 
Με μια φράση, το δημοψήφισμα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Σας έγραφα πριν από μέρες ότι τα πρώτα θύματα θα είναι τα κανάλια. Ήδη η ΕΣΗΕΑ ξεκίνησε πειθαρχική δίωξη κατά 9 δημοσιογράφων για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για μαζική επιχείρηση κατατρομοκράτησης των πολιτών. Όπως μας πληροφορεί η Αυγή, σύντομα θα ακολουθήσουν το ΕΣΡ και η Εισαγγελία με ανάλογες διώξεις. Χθες το πρωί η Θεανώ Φωτίου στην ΕΡΤ1 δήλωσε ότι πρέπει να γίνει "κάθαρση" στα ΜΜΕ. (Η δημοσιογράφος της ζήτησε να κάνει αυτοκριτική. Τη ρώτησε αν η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα λάθος, αν για όλα φταίνε οι άλλοι. Η Θεανώ απάντησε, εν είδει αυτοκριτικής, ότι η κυβέρνηση άργησε να προωθήσει τα φιλολαϊκά της μέτρα και ότι άργησε να ξεκινήσει την κάθαρση στα ΜΜΕ.)

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά του Αύριο που έρχεται. Ο Στάθης ενοχλήθηκε από τον χαρακτηρισμό "συμμορία" που χρησιμοποίησα πριν από μερικές μέρες. Αν ενοχλεί ο χαρακτηρισμός, τον αποσύρω. Όμως δεν θα σταματήσω να μιλώ για αντιδημοκρατική εκτροπή. Η φίμωση του τύπου είναι το σήμα κατατεθέν του αυταρχισμού.

Μόνη ελπίδα, αυτή τη στιγμή, είναι ο Τσίπρας να συναισθανθεί την ιστορική ευθύνη που τον βαραίνει. Να μην θελήσει να μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως ο άνθρωπος που έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να επιχειρήσει τη θεαματικότερη κωλοτούμπα στην ιστορία της κωλοτούμπας, και να υπογράψει μια σκληρή συμφωνία με τους ανθρώπους που λέει ότι τον εκβιάζουν. Και κατόπιν να ηγηθεί, για τα επόμενα 3,5 χρόνια, μιας οικουμενικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της. Αν τα κάνει αυτά, ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως φανεί επιεικής μαζί του.

Αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός μας δεν σκέφτεται τόσο την υστεροφημία του όσο το τι θα πει στους κολλητούς του όταν τον κατηγορήσουν ότι έκανε κωλοτούμπα.
 

rogne

¥
@ panadeli: Ειλικρινά τώρα, ποια φίμωση του τύπου; Και τι είδους αυταρχισμός είναι αυτός που θα αρθεί αν γίνει οικουμενική κυβέρνηση; Νομίζω μπορούμε να είμαστε όσο αντικυβερνητικοί θέλουμε χωρίς να λέμε ό,τι θέλουμε.
 
Για όποιον θέλει να το ακούσει, εδώ, στο 1:34:40. Και πείτε μου σας παρακαλώ αν μια τέτοια δήλωση αρμόζει σε Υπουργό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για όποιον θέλει να το ακούσει, εδώ, στο 1:34:40. Και πείτε μου σας παρακαλώ αν μια τέτοια δήλωση αρμόζει σε Υπουργό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.
Μήπως μπορείς να το γράψεις τι ακριβώς είπε; Το βίντεο έχει τεράστια δυσκολία να προχωρήσει.
 
Εγώ πιστεύω ότι τα λάθη της κυβέρνησής μας είναι η [μειωμένη;] εγρήγορση που είχαμε σε φιλολαϊκά μέτρα που έπρεπε να έχουμε επιταχύνει, όπως και σε μέτρα δικαιοσύνης. Παραδείγματος χάριν, η κάθαρση στα ΜΜΕ, η κατάσταση στα ΜΜΕ, καθυστέρησε πάρα πολύ. Σε αυτό λοιπόν το επίπεδο του εσωτερικού μετώπου πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο θαρραλέοι επειδή μας είχε δώσει αυτή τη δύναμη ο ελληνικός λαός.
 

rogne

¥
... Μαυρίκο, Χίο, Λιάτσο ...

Καλοί όλοι αυτοί για μάζεμα, μπορώ να σκεφτώ κι άλλους τόσους απ' τους... απέναντι. Πάντως αυτή η παρλάτα για την "κάθαρση στα ΜΜΕ" είθισται να εννοεί τις άδειες για τις συχνότητες και τα συμπαρομαρτούντα. Οι δηλώσεις ωστόσο τη σήμερον ημέρα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι (σαπουνόφουσκες), διαφορετικά κινδυνεύουμε ν' αρχίσουμε να ζούμε σε μυθιστορηματικά σύμπαντα, με ναζί, δικτάτορες, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, Χίτες, τανκς, "εξαφανισμένους", δίκες της Μόσχας και άλλα τέτοια φύρδην μίγδην.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το αντιγράφω για να το έχουμε σαν πληροφορία:

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στα όσα ακολούθησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε [σε συνέντευξη στον RealFM]: «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του» και σημείωσε ότι «εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τού πώς θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και υπέγραψα την παραίτησή μου».
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=432602&catID=2

Προσδοκίες; Δηλαδή; Τι ήθελες, Γιάνη μου, να κάνουν; Πώς έπρεπε να τους εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση; (Εγώ είμαι από τους δειλούς του Ναι — δεν με αφορά.)
 

SBE

¥
Προσχέδιο για τα απομνημονεύματά του, τα οποία θα γίνουν μπεστσέλερ στη ΝΥΤ, στην κατηγορία fiction.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έγραφα στις 2/7/2015:

Άρα γνώριζαν από την αρχή τι ακριβώς θα συνέβαινε αν έφευγαν από το τραπέζι του διαλόγου και προχωρούσαν σε πόλωση της κατάστασης με το δημοψήφισμα χωρίς να έχουν πάρει επέκταση/παράταση από τους εταίρους. Οπωσδήποτε, θα γνώριζαν από κάποιον πιο πολύπειρο απ’ αυτούς και τι σημαίνει αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες.

Πώς παίξανε λοιπόν στα ζάρια τις τύχες και τους κόπους όλων μας; Ούτε άγνοια δεν μπορούν να επικαλεστούν!

Σήμερα το πρωί ο Γιάννης Πανούσης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά τι θα συνέβαινε. (Λέω εγώ: Αργία τραπεζών, κεφαλαιακοί έλεγχοι, ευτελισμός της οικονομίας μας, τεράστιο όπλο στα χέρια των δανειστών.)

Για το βράδυ της Παρασκευής, που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, [ο Γιάννης Πανούσης] ανέφερε ότι δεν μετείχε στο υπουργικό συμβούλιο όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις, καθώς είναι αναπληρωτής υπουργός, αλλά πήγε εκ των υστέρων και ενημερώθηκε σχετικά.

Σε ερώτηση για το εάν ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες απάντησε ότι "εκεί γίναν όλα" και ότι "ειπώθηκαν όλα", ενώ για το εάν ειπώθηκε πώς θα φυλαχθούν οι τράπεζες δήλωσε ότι τού ζητήθηκε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. "Ήμουν έτοιμος ήδη εγώ όμως", σημείωσε.

http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=34941479
 
Top