Δεξιότερα, Κουροπάτκιν = Further to the right, Kuropatkin

Ναι, κοίταξα κι εγώ λίγο και βρήκα σε Ακρόπολη του 1909 χιλιάδες με κόμμα, και σε Άστυ του 1892 υποδιαστολή με τελεία, άρα η εικασία της Αλεξάνδρας ενισχύεται, ότι παλιότερα είχαμε αγγλικό σύστημα και κάποτε το αλλάξαμε σε ευρωπαϊκό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Φαίνεται ότι η επίσημη προτυποποίηση διεθνώς έγινε το 1948, στην 9η συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Μέτρου και Σταθμών (εμείς ακολουθούμε τη «γαλλική» πρακτική):

In numbers, the comma (French practice) or the dot (British practice) is used only to separate the integral part of numbers from the decimal part. Numbers may be divided in groups of three in order to facilitate reading; neither dots nor commas are ever inserted in the spaces between groups.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν η αλλαγή στην Ελλάδα έγινε τόσο αργά, θα πρέπει να τη θυμάται ο πατέρας μου. Θα τον ρωτήσω. Και θα πρέπει να φανεί σε εφημερίδες της δεκαετίας του '40, αν είναι διαθέσιμες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στην κλασική «Ιστορία των εθνικών δανείων» του Ανδρεάδη (1904), ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το αγγλοσαξονικό σύστημα (με κόμμα για τις χιλιάδες). Επίσης, δεν το χρησιμοποιεί μόνο για νομισματικά ποσά, αλλά και για αριθμό π.χ. στρατιωτών.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη από ΦΕΚ. Για παράδειγμα, σε ΦΕΚ του 1843 (επί Όθωνα), οι χιλιάδες υποδιαιρούνται με κόμμα και τα δεκαδικά με άνω και κάτω τελεία (δες π.χ. Π.χ. ΦΕΚ 30, 22/8/1843, Περί εγγείου φόρου των βαλανοκικιδίων).

Ο φόρος στα βαλανοκικίδια (που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 1836) υπήρξε μια από τις μεγάλες τομές στη δασική πολιτική επί Όθωνα. Βαλανοκικίδια είναι τα αποστήματα που δημιουργούνταν πάνω στις βελανιδιές από την επώαση αυγών παρασίτων. Τα αποστήματα αυτά συλλέγονταν, ξεραίνονταν και στη συνέχεια εξάγονταν καθώς είχαν υψηλή περιεκτική σε τανίνη και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα σε βυρσοδεψία, βαφική και φαρμακευτική (από: Ελ. Γιαννακοπούλου, Δάση βελανιδιάς 170ς-19ος αιώνας): Παράγοντας οικονομίας - Πρόκληση ανταγωνισμού).
 
Top