Γλωσσάρια ελληνικών, αγγλικών και λατινικών νομικών όρων

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους!

Σήμερα που άρχισα σιγά σιγά να επανέρχομαι στο πισί μου μετά την κραιπάλη τον σεμνό εορτασμό των ημερών τούτων, σκέφτηκα να δώσω ένα σύνδεσμο για ένα γλωσσάρι λατινικών νομικών όρων που υπάρχει στον παρακάτω ιστότοπο:

http://www.lawnet.gr/lexiko.html

Το γλωσσάρι αυτό χρησιμοποιείται ήδη από διάφορα μέλη και έχει δοθεί ως παραπομπή σε παλιότερα νήματα, ωστόσο εδώ μάλλον είναι θα είναι πιο εύκολο να το βρίσκει κανείς.

Θα ήθελα ωστόσο να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι, στο συνδυασμό En <> El περιέχει κάποια λάθη, καθώς και ορισμένες αναντιστοιχίες, οπότε θα έλεγα να μην το χρησιμοποιείτε χωρίς διασταύρωση των αποδόσεων. Εάν κανείς το επιθυμεί, μπορούμε να ανοίγουμε σχετικά νήματα για να συζητάμε τους τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν.

Τέλος, στο συγκεκριμένο νήμα μπορούμε να αναρτούμε και άλλες πηγές συναφούς περιεχομένου, ούτως ώστε να μπορούμε να ανατρέχουμε πιο εύκολα σε αυτές.
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το παραπάνω. Ο τόπος είναι καναδέζικος αλλά ελπίζω ότι η κάλυψη της ορολογίας γίνεται με ευρύτερο πνεύμα. Θα βοηθούσε αν κάποιος μεταφραστής νομικών κειμένων αξιολογούσε το περιεχόμενό του ως προς αυτή τη διάσταση. Τα πλήρη λήμματά του είναι χορταστικά και ενημερωμένα, π.χ.

Fee Tail
[...]
In Volume 1 of the 2nd Edition (1985) of Anger and Honsberger Real Property, the author wrote:
[...]
In the 3rd Edition (2008), the author added:
[...]
 

Archangelos

New member
Η σελίδα δεν υπάρχει.

Μια δυσκολία που έχω βρεί, όσον αφορά την μετάφραση, αφορά τις ονομασίες των κατηγοριών εγκλημάτων.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 2 κατηγορίες εγκλημάτων, ενώ στην Ελλάδα 3. Το felony πώς το αποδίδεις στα ελληνικά; Ως κακούργημα; Αν για κάποιο felony προβλέπεται ποινή 3-6 χρόνια, θα το πεις κακούργημα ή πλημμέλημα;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τὸ παρακάτω θέλει προσοχή.

Annus Έτος Year

Αν θες να πεις το θαυματουργό έτος και γράψεις το annnus mirabilis με ένα "n" ξέρετε τι νόημα θα βγεί; :D:D:D
Ε, προφανώς νόημα του κ****...
 
Top