Βωβοί στον Ελαιώνα

dipylos

New member
Είμαι σε άλλο κλίμα, Του συνέθεσα Ύμνον επί τη μελλοντική Του αναρρήσει στην Ακαδημία:

Τον ερυσίπτολιν, αλκήεντα,
τον αυτός εγείνατο μητίετα Ζεύς σεμνής εκ κεφαλής,
πολεμήια τεύχε' έχοντα, χρύσεα, παμφανόωντα,
σέβας δ' έχε πάντας ορώντας αθανάτους.
ο δε πρόσθεν Διός αιγιόχοιο εσσυμένως ώρουσεν
απ' αθανάτοιο καρήνου, σείσας οξύν άκοντα.
μέγας δ' ελελίζετ' Όλυμπος δεινόν υπό βρίμης κυφονώτου,
αμφί δε γαία "
Σμερδαλέος!" ιάχησεν,
εκινήθη δ' άρα πόντος, κύμασι πορφυρέοισι κυκώμενος,
έκχυτο δ' άλμη εξαπίνης!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εκείνος, ο ηύς τε μέγας τε, ο άριστος ανδρών, ώπλισέν τε ούτως ως άπαντα μεν χαλκόν, άπαντα δε φοινικά φαίνεσθαι.
Τόσα «τε» μαζεμένα είχα ν' ακούσω από το:
:p
 
Μια εντελώς εγωιστική ανάρτηση, γιατί, έτσι που πάμε, όταν θα 'ρθουν οι μπουλντόζες να κόψουν τα δικά μου δέντρα, δεν θα έχει μείνει κανείς να φωνάξει.
http://www.tvxs.gr/v4012

Πάντως τα κόψανε συνοδεία των ΜΑΤ: http://www.tvxs.gr/v4034
Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι οι κάτοικοι φύλαγαν βάρδιες για να προστατευτούν από τα σχέδια του δημάρχου που οι ίδιοι εξέλεξαν!

Και με την ευκαιρία των ποιημάτων: εγώ ξέρω ότι όταν έχεις ορίσει κάποιον να κάνει μια δουλειά, αν αυτός την κάνει όπως πρέπει, δικαιολογεί τον μισθό του και πληρώνεται. Αν δεν την κάνει όπως πρέπει, απολύεται. Απολύστε τους!
 

dipylos

New member
"Μετ΄ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στην Πατησίων λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατοίκων της Κυψέλης που αντιδρούν στην δημιουργία υπογείου παρκινγκ από το δήμο."
Αφού δεν θέλουν πάρκινγκ και βρίσκουν πού να παρκάρουν, κακώς ασχολείται ο Δήμος. Όχι πως το πάρκινγκ θα εμπόδιζε την αναφύτευση, αλλά εντάξει, αυτά είναι μεσοπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα μπορούν να αναπνέουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων που γυρνάνε γύρω-γύρω επειδή δεν βρίσκουν πάρκινγκ. Των άλλων τα αυτοκίνητα, γιατί εκείνοι ως ντόπιοι θα έχουν καβάτζες.

Άλλωστε τα δέντρα είναι απαραίτητα για τη ζωή μας. Ως γνωστόν στη Σαχάρα, την Αρκτική και την Ανταρκτική, που δεν έχει δέντρα, δεν έχει ούτε οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μεταμορφώνονται σε αναερόβιες μορφές ζωής, όπως οι λευκές αρκούδες ή οι πιγκουίνοι. Πρέπει όμως να επαινέσουμε τους αγλαούς Κυψελιώτες που, τοις της καθηγητρίας Πορτάλιου ρήμασι πειθόμενοι, δεν μετακομίζουν για να μην ανατρέψουν την ισορροπία δομημένου-αδόμητου. Είναι συνεπείς οικολόγοι και δεν θα αφήσουν το αδίστακτο κεφάλαιο να τους μεταμορφώσει σε πιγκουίνους. :eek:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συγγνώμη, άλλες πόλεις της (βόρειας, κυρίως) Ευρώπης, που και πολύ κόσμο έχουν, και πολλά δέντρα, και πάρκινγκ, από τι κατοικούνται;

Όσο για τους αναερόβιους κατοίκους της Σαχάρας και της Αρκτικής, προφανώς στις πολυπληθείς μεγαλουπόλεις όπου κατοικούν έχουν πολλές καβάτζες για τα αυτοκίνητά τους και δεν τους χρειάζονται τα δέντρα.
 
Last edited:
@ dipylos:
Ξέχασες να πεις ότι οι Κυψελιώτες είναι και λουδίτες συν τοις άλλοις, αφού προτιμούν να λιάζονται ολημερίς στα παγκάκια του πάρκου οι αχαΐρευτοι, παρά να γίνει επιτέλους κάποιο έργο ανάπτυξης στην περιοχή τους.
(Το ότι ψηφίζουν Τσίπρα μονοκούκι είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται να το λέμε κάθε φορά.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Φίλτατοι, ας επιτρέψουμε στα μέλη να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και του περιβάλλοντος. Ο Δίπυλος μάς έχει δώσει να καταλάβουμε ότι η λύση είναι να επιστρέψουμε στην επαρχία. Π.χ. στο Ηράκλειο, όπου γεννήθηκα εγώ, δεν έχουν κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα. Λένε «μα τι κίνηση είναι αυτή!» και δεν εννοούν ακινησία. Ωστόσο, παρότι έχει βρεθεί η λύση, το κράτος για άλλη μια φορά την αφήνει στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Θα έπρεπε να αρχίσουν αμέσως οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Αρκαλοχώρι!

 
Φίλτατοι, ας επιτρέψουμε στα μέλη να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις για τη λύση των προβλημάτων της πόλης και του περιβάλλοντος.
Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το δικαίωμα αυτό.
 

dipylos

New member
Δεν έχουμε την παραμικρή διαφωνία, Palavra και stathis. Αμφότεροι και οι τρεις :) σεβόμεθα τη βούληση των Κυψελιωτών, όπως αύτη εξεφράσθη στις εκλογές και όπως εκφράζεται τώρα. Εγώ δε ειδικώς τρέφω την μεγίστην των εκτιμήσεων για τους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του κ. Γερασίμου Γιακουμάτου, της Β' Αθηνών, στους οποίους εκθύμως εύχομαι υγεία, ευτυχία και μακροημέρευση επ' αγαθώ της Πατρίδος.
 

nickel

Administrator
Staff member
On a more serious note: Δίπυλε ή Palavra ή οποιοσδήποτε άλλος, αν ήσουν ο υπεύθυνος να δώσεις λύση στο κυκλοφοριακό της Καλλιθέας και τη στάθμευση στην περιοχή και γνώριζες (όπως θα όφειλες) ότι κάποιοι περίοικοι δεν θέλουν τη λύση του υπόγειου πάρκινγκ μετά από (προσωρινή, έστω) καταστροφή της πλατείας, ποια λύση θα έδινες; (Αποκλείονται χιουμοριστικές απαντήσεις του είδους «θα εξόριζα τους επαρχιώτες στην επαρχία τους», «θα τουφέκιζα όλους τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ της περασμένης 50ετίας για παραδειγματισμό και εξευμενισμό των περιοίκων, θα έχτιζα κάθετα πάρκινγκ στα πλαϊνά των πολυκατοικιών κ.λπ. Όποιος θέλει να δώσει χιουμοριστικές απαντήσεις, ας ανοίξει άλλο νήμα.)
 

dipylos

New member
Αυτές οι ιστορίες μου θυμίζουν πώς ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, όταν ήταν να γίνει σταθμός του μετρό κάτω από την πλατεία, ήσκησε βέτο. Με την συμπαράσταση των δημοτών του. Οπότε ανατράπηκε όλος ο σχεδιασμός του μετρό. Πέρασαν χρόνια και άλλαξαν γνώμη. Και τώρα θέλουν μετρό, στην πλατεία εί δυνατόν. Και ο Δήμος και οι ευκλεείς δημόται. Όμως το μετρό πήγε από αλλού, διότι μετρό είναι αυτό, δεν είναι πουλόβερ να αλλάξεις την πλέξη. Αλλά έτσι είναι τα παιδιά, πότε θέλουν πίτσα, πότε σουβλάκια, πότε Μερέντα, πότε Μπομπ Σφουγγαράκη, τι να τα κάνεις; Να τα δείρεις; Αμαρτία.
 
Δεν με λένε Δίπυλο, ούτε Παλάβρα, αλλά ξέρω τα εξής:

Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχουν και λύσεις. Το μόνο που δεν γίνεται που λέει η γιαγιά μου είναι του σπανού τα γένια. Που και αυτό γίνεται σήμερα. Δεν είναι δουλειά δική μας να βρούμε λύσεις. Τους εκλέξαμε, τους διορίσαμε και τους πληρώνουμε για να τις βρουν αυτοί έτσι όπως εμείς εκλέγουμε και ζητάμε. Εμάς σαν πολίτες αυτό που μας νοιάζει είναι το αποτέλεσμα.

Σε άλλες χώρες του κόσμου έχουνε ήδη πάει στο φεγγάρι και δεν μπορούνε να φτιάξουνε υπόγειο πάρκινγκ χωρίς να κόψουνε δέντρα. Και γιατί ο κόσμος δεν τους πιστεύει ότι θα τα αντικαταστήσουνε και αντιδράει; Γιατί όταν έχεις φωνάξει λύκος πάρα πολλές φορές, κανείς δεν σε πιστεύει.

Και εν πάση περιπτώσει, αν υποθέσουμε ότι δεν γίνεται να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (δηλ. και πράσινο και πάρκινγκ), ας τεθούν προτεραιότητες: τι είναι πιο σημαντικό από τα δύο; Υπάρχουν πόλεις στο κόσμο και συγκεκριμένες περιοχές μέσα σε αυτές τις πόλεις, όπου δεν τίθεται καν ζήτημα να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο και αυτοί που μένουν εκεί το γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Ας μας πει κάποιος που έχει ζήσει στο Μανχάταν, για παράδειγμα, πώς είναι τα πράγματα εκεί;

Αυτές οι ιστορίες μου θυμίζουν πώς ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, όταν ήταν να γίνει σταθμός του μετρό κάτω από την πλατεία, ήσκησε βέτο. Με την συμπαράσταση των δημοτών του.

Ήτανε δικαίωμά τους, κάνανε μια επιλογή (καλή ή κακή), ας μάθουν να ζουν με αυτή. Αλλά το δικαίωμά τους το ασκήσανε και το αίτημά τους έγινε σεβαστό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στη Νέα Σμύρνη αυτήν την περίοδο οικοδομείται υπόγειο πάρκινγκ, πάνω από το οποίο θα γίνει πάρκο και θα ενοποιηθεί με το άλσος της περιοχής.
Οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι για αυτό και το έργο έχει δρομολογηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές/σχέδια. Δεν ξεριζώθηκαν δέντρα.
Στο άλσος τα ελάχιστα δέντρα που ξεριζώθηκαν ήταν κατεστραμμένα (ξερά ή πολύ μεγάλα σε ηλικία) με πρότερη έγκριση της δασικής υπηρεσίας και η κίνηση έγινε για την προστασία των περιπατητών κτλ.

Εν προκειμένω, για την περίπτωση της Κυψέλης, από το πρωί διαβάζω ότι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δεν έχουν πληροφόρηση και δεν απαντούν στα ερωτήματα του κόσμου.

Και εν πάσει περιπτώσει, άλλο η Κυψέλη, άλλο η Καλλιθέα, γενικά και αόριστα. Αυτά γίνονται με συγκεκριμένες μελέτες ανάλογα με την περιοχή, όχι μια μέρα ξύπνησα και είπα ας λύσω το πρόβλημα της Καλλιθέας έτσι στο φλου.



Και τέλος, έχω βαρεθεί να διαβάζω για Μερέντες, Γκέρμπερ και άλλες αηδίες.
 

dipylos

New member
Συγγνώμη, Palavra μου, αν σου χαλάω τη δίαιτα. Ambrose, η επαναχάραξη του μετρό ήταν μεγάλη ιστορία. Οι Αγιοπαρασκευώται δεν υπέστησαν τις όποιες συνέπειες μόνοι, ούτε πλήρωσαν το κόστος μόνοι. Επίσης όπου να 'ναι το μετρό κλείνει από το Πεντάγωνο και πέρα εξαιτίας τους. Επειδή τώρα θέλουν φασολ... μετρό εννοώ!
 
Επίσης όπου να 'ναι το μετρό κλείνει από το Πεντάγωνο και πέρα εξαιτίας τους.
Από πού προκύπτει ότι κλείνει εξαιτίας τους; Αυτό που ξέρω είναι ότι η γραμμή θα κλείσει όχι λόγω της θέσης του σταθμού Αγίας Παρασκευής, αλλά λόγω της μεθόδου κατασκευής που είχε επιλεγεί τότε (κάτι με το κέλυφος έχει να κάνει, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες τώρα, ούτε έχω χρόνο να παραθέσω λινκ).
 
Προ 30ετίας περίπου, λίγο πριν ανατείλει ο σοσιαλιστικός ήλιος στη χειμαζόμενη χώρα μας, νομίζω επί υπουργίας Μάνου, συνέταξαν ένα νόμο που προέβλεπε υποχρεωτικά χώρο στάθμευσης σε κάθε νέα πολυκατοικία. Λάβρο το ΤΕΕ τότε, με την "ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" ηγεσία του, πολέμησε και απέτρεψε την ψήφιση του νόμου με πρόσχημα ότι στρεφόταν κατά της λαϊκής πολυκατοικίας και της φτηνής στέγης - αντιλαϊκόν! (Δηλαδή έχανε αποδοτικά τετραγωνικά το κύκλωμα πολ.μηχανοί-εργολάβοι)
Τώρα πήξαμε στα αυτοκίνητα, χώροι στάθμευσης γιοκ και τρέχουμε πίσω από το κάθε ιερό δεντράκι.
Τα κούτσουρα βέβαια πάντα υπάρχουν σε αφθονία.
 

Elsa

¥
Μια εντελώς εγωιστική ανάρτηση, γιατί, έτσι που πάμε, όταν θα 'ρθουν οι μπουλντόζες να κόψουν τα δικά μου δέντρα, δεν θα έχει μείνει κανείς να φωνάξει.
Όσο είναι καιρός, πάρε μια φωτογραφία για να θυμάσαι πώς ήταν:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μήνυση για την κοπή των δέντρων στο πάρκο στην Πατησίων κατέθεσε η Διεύθυνση Δασών.
η Διεύθυνση Δασών είχε απαγορεύσει την υλοτομία από το 2007, αλλά το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των σχεδίων για το γκαράζ έδωσε η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, (σ.σ.: τη συστήνει η Νομαρχία Αθηνών), αφότου ο δήμος συμμορφώθηκε με τις αρχικές υποδείξεις της.
 

dipylos

New member
Οργίλο άρθρο του Γ. Βότση:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=100,id=98126572
Εναργώς θυμάμαι την αντίστοιχη οργή του Γ. Βότση για την άλλη διαβόητη οικολογική "καταστροφή", το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά. Διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι "εκεί σκοτώθηκε ο πολέμαρχος Καλλίμαχος!". Ναι, σωστό, επίσης και ο Κυναίγειρος και άλλοι 190, επακριβώς μετρημένοι. Και κάμποσοι Πλαταιείς που είχαν έρθει με επικεφαλής τον Αρίμνηστο, πανστρατιά, να βοηθήσουν. Ο Πλούταρχος γράφει ότι είχαν και επικουρία ανέλπιστη, "και των εν Μαραθώνι προς Μήδους μαχομένων έδοξαν ουκ ολίγοι φάσμα Θησέως εν όπλοις καθοράν προ αυτών, επί τους βαρβάρους φερόμενον". Ο αδερφός του Κυναίγειρου, Αισχύλος τις, έγραψε τα σχετικά στο επιτάφιο επίγραμμά του:

"Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίον τόδε κεύθει μνήμα
καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας,
αλκήν δ' ευδόκιμον Mαραθώνιον άλσος αν είποι
και βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος.
"

Η εντύπωση που τότε αποκόμισα ήταν ότι ο Βότσης δεν είχε πάει ποτέ στο Σχοινιά. Δηλαδή δεν φταίει αυτός, η φαντασία του τα φταίει. Ως βέρος αριστερογράφος του κενού, φαντάζεται πράγματα και μετά παράγει συναίσθημα επί του φανταστικού. Διότι ο Σχοινιάς είναι μία μεγάλη έκταση γεμάτη θερμοκήπια, πολλά θερμοκήπια, παραλιακά μαγαζιά, κάμπινγκ, εξοχικά σπίτια, έναν χείμαρρο, μία παλιά εγκατάσταση κεραιών του Ναυτικού, ένα μικρό αεροδρόμιο που δεν χρησιμοποιείται, μία ρωμαϊκή έπαυλη με ιερό της Ίσιδος και πολλά χώματα και βούρλα. Ο Τύμβος είναι στην άλλη άκρη, νότια. Εκεί που φτιάχτηκε το Κωπηλατοδρόμιο, είχε μόνο χώματα και βούρλα. Φτιάχτηκε το Κωπηλατοδρόμιο παρά την Βότσειο οργή, και τι έγινε; Τίποτα. Τι καταστράφηκε; Τίποτα. Τι χειροτέρεψε; Τίποτα. Τι άλλαξε; Τίποτα. Μόνο ο δρόμος έγινε καλύτερος, με διπλές λωρίδες και κράσπεδα. Το Καράβι όπως πάντα, ακριβό, με χάλια θάλασσα αλλά ωραίες παρουσίες. Ο Μωραΐτης το ίδιο. Ο Σχοινιάς ο ίδιος, ανεμόδαρτος, και οι 192 στον Τύμβο. Εκεί παραπάνω έχει και άλλο ένα μικρό νεκροταφείο αρχαίο της Αττικής Τετραπόλεως, ωραία συντηρημένο, με ένα μικρό μουσείο. Και πιο ψηλά το εκκλησάκι του Άι-Γιώργη του Βρανά, που με πήγαινε ο νονός μου όταν ήμουν μικρός, του Αγίου Γεωργίου. Αλλά σιγά μην ήξερε ο Βότσης την Αττική Τετράπολη: Μαραθών, Προβάλινθος, Τρικόρυθος, Οινόη. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση την ανέξοδη αριστερή οργή, την πολυπραγμοσύνη του τίποτα, την πήρε ο αέρας του Σχοινιά.
 
Top