Βωβοί στον Ελαιώνα

Δεν φτάνει που έχει κάνει σαν τον κ**ο του όλη την Κηφισίας...
Τι κάνει κανείς για τα λεφτά. Και όχι μόνο ο Βωβός, όλοι τους!

Μπλόκο Βωβού στο Βοτανικό

Με εξώδικη δήλωση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού επιχειρεί να μπλοκάρει τις εργασίες εκσκαφών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το ΣτΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι τη Δευτέρα ο Μπάμπης Βωβός γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση 280 εκ. ευρώ αν δεν συμπεριληφθεί στη Διπλή Ανάπλαση το εμπορικό κέντρο.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η διοίκηση της «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. εξώδικη δήλωσή της, με την οποία, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, τις καλεί να μην προχωρήσουν στην χορήγηση αδείας εκσκαφών, αντιστηρίξεων και λοιπών οικοδομικών εργασιών για το γήπεδο του Παναθηναϊκού προ της εκδόσεως της οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα κρίνεται επιτρεπτή η κατασκευή εμπορικού κέντρου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 12, παρ. 2β, του Ν. 3481/2006, δηλαδή με συντελεστή δομήσεως 1,6 και εμπορικές χρήσεις».
 
Βωβός: «Θα καταφύγω στα δικαστήρια»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Μπάμπης Βωβός για να μιλήσει σχτικά με τη διαφαινόμενη αρνητική απάντηση του ΣτΕ για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου δικών του συμφερόντων στο χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Ο Βωβός ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τίποτα ως τετελεσμένο, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Τότε και μόνο θα κινηθεί δικαστικά για να μπλοκάρει τη Διπλή Ανάπλαση: Αν η απόφαση δεν μας δικαιώνει, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να μην γίνει η διπλή ανάπλαση. Θα προχωρήσουμε δηλαδή σε ανάκληση της δωρεάς. Θα ζητήσουμε να απαγορευτεί ακόμη και η έκδοση των αδειών από το ΥΠΕΧΩΔΕ». Επίσης πρόσθεσε «απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί. Αναμένουμε τη δημοσίευση των όσων έγιναν στις 15 Μαΐου στην ολομέλεια του ΣτΕ, η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει άμα δεν έχει την απόφαση, άρα το έργο παίρνει κάποια παράταση. Μένουν άνεργοι 511 άνθρωποι και δημιουργούνται οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία μας. Προσδοκώ ότι το σεβαστό δικαστήριο θα μας δικαιώσει και θα δει ότι χωρίς το Εμπορικό Κέντρο διπλή ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει. Είναι αναγκαία η άμεση δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Για μένα η διπλή ανάπλαση είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό επίτευγμα της Αθήνας».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα δεχτεί μείωση στο συντελεστή δόμησης από 1,6 σε 0,8 και η απάντησή του ήταν «όχι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μικρότερο. Μικρότερο εμπορικό δεν θα είναι επιτυχές. Μια λύση είναι να μην φτιαχτεί το πολυλειτουργικό κτίριο του δήμου και να πάει αυτός ο συντελεστής δόμησης στο κτίριο μας». (Η επισήμανση δική μου).

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, σε "πηγαδάκι" που δημιουργήθηκε, υποστήριξε ότι προτίθεται να καταφύγει ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν δικαιωθεί.
 

Elsa

¥
Στο μεταξύ, όχι πολύ μακριά από εκεί:
Η δίκη του Mall Athens

Και να ήταν μόνο αυτά τα δύο... Από τον Πειραιά (στο παλιό εργοστάσιο Ρετσίνα) μέχρι την Παλλήνη (κτήμα Καμπά) με ενδιάμεση στάση στο Γαλάτσι (δίπλα στην Ομορφοκλησιά) ετοιμάζονται γιγάντια εμπορικά κέντρα τύπου Mall. Και καλά όλα τα άλλα (λέμε τώρα). Πού θα τα βρίσκουν τα λεφτά να αγοράζουν -αν αγοράζουν- οι πελάτες; :p
 

Zazula

Administrator
Staff member
Την ανάπτυξη των Mall δεν την οδηγούν τόσο οι ανάγκες των πελατών, όσο των επιχειρήσεων: Με μίσθωμα στο εν τρίτο (και λιγότερο) της Ερμού, μπορούν να έχουν κατάστημα ευπρεπέστατο (ως και γκλαμουράτο), με τεράστια (κι εγγυημένη) περαντζάδα, που δεν απειλείται από πορείες, κλεισίματα του κέντρου τής πόλης και βανδαλισμούς.
 

SBE

¥
Και μην ξεχνάμε ότι ειναι συγκεκριμένος τύπος καταστήματος που πάει στα εμπορικά κέντρα- οι πολυεθνικές. Στην Ελλάδα π.χ το 40% κάθε εμπορικού κέντρου το έχει νοικιάσει η Ιντιτέξ (μπορεί να υπερβάλλω, αλλά έτσι μοιάζει). Η Ιντιτέξ είναι η εταιρεία που έχει τα Ζαρα, Μπέρσκα, Μασιμο Ντούτι κλπ. Το υπόλοιπο 60% είναι παρόμοιες πολυεθνικές που έχουν χρήματα και κάνουν διαπραγματεύσεις και καπαρώνουν πριν ακόμα θεμελιωθεί το έργο. Τα ανεξάρτητα μαγαζιά είναι συνήθως καταχωνιασμένα μακρυά από την είσοδο.

Όσο για τις ανάγκες των πελατών, είχα βρει πριν δυο-τρία χρόνια ένα πολύ καλό άρθρο στη Χέραλντ Τρίμπιουν που δεν το βρίσκω τώρα που έλεγε αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε, ότι η κυριακάτικη οικογενειακή εκδρομή έχει αντικατασταθεί από την εκδρομή στο εμπορικό κέντρο. ότι η αλλαγή εμπορευμάτων κάθε έξι βδομάδες γίνεται για να μας κάνει να ξαναπάμε στα μαγαζιά κλπ κλπ. επιπλέον δεν είναι όλα τα υποκαταστήματα κερδοφόρα, αλλά οι εταιρείες τα συντηρούν για να προβάλλουν τη φίρμα (όπως τα καταστήματα- μουσεία της Apple και της Nike) και για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον πελάτη ότι υπάρχουν- αν περπατάς στην Ερμού π.χ και βλέπεις τρία Ζάρα, ε, τί στο καλό, θα θυμάσαι ότι υπάρχει το Ζάρα.
Αν το βρω θα το στείλω.
Φέτος στο Λονδίνο τη Δευτέρα του Πάσχα που τα μαγαζιά ανοίγουν, στις κυριλέ γειτονιές με τις ακριβές και μεμονωμένες μπουτίκ τα μαγαζιά ήταν κλειστά και οι κάτοικοι είχαν βγει οικογενειακώς να απολαύσουν τη λιακάδα. Όσοι δεν ήταν στην Ελβετία για σκι ή στο εξοχικό τους, δηλαδή. Η αργία είναι αργία γι' αυτούς. Για το πόπολο η αργία είναι ευκαιρία να πάνε για κατάθεση στο εμπορικό κέντρο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
SBE, καλά τα λες, αλλά στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές και τις αργίες. Μέχρι τώρα δεν έχω δει οικογενειακή εξόρμηση σε εμπορικά κέντρα, παρά μόνο όταν πρωτοανοίγουν και μαζεύεται όλος ο κόσμος από περιέργεια. Βέβαια έχω πάει μόνο σε δύο, το The Mall και το Golden Hall. Το πρώτο μαζεύει χιλιάδες παιδιά που βγαίνουν με την παρέα τους, αφού στεγάζει και κινηματογράφους, το δεύτερο μάλλον κυρίες τρελαμένες με το σόπινγκ. Αυτή είναι η εντύπωσή μου, τουλάχιστον. Μπορεί να είναι λανθασμένη, μια και δεν συχνάζω σε εμπορικά κέντρα.
 
...που έλεγε αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε, ότι η κυριακάτικη οικογενειακή εκδρομή έχει αντικατασταθεί από την εκδρομή στο εμπορικό κέντρο.

Αυτό είναι κλασική νοοτροπία αυτών των χωρών (Αμερική, Αγγλία) και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μέχρι και παιδικά παιχνίδια έβγαζαν με θέμα το Mall (π.χ. η Μπάρμπι στο εμπορικό κέντρο).

Ελπίζω να μην επικρατήσει κι εδώ σε αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας παράνομα κτίρια. Δυστυχώς, αυτό που λέει ο Ζάζουλα είναι σωστό. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας λόγω της ανικανότητας των υπευθύνων, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να τα μαζεύουν και να φεύγουνε.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας λόγω της ανικανότητας των υπευθύνων, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να τα μαζεύουν και να φεύγουνε.
Σε συνδυασμό βέβαια με την κλασική ελληνική απληστία που 'χει στείλει τα επαγγελματικά ενοίκια στο Θεό τού Θεού κι έχει κάνει την Ερμού (την ποια;!) έναν απ' τους ακριβότερους «εμπορικούς» δρόμους του σύμπαντος...
 
Σε συνδυασμό βέβαια με την κλασική ελληνική απληστία...

...και την γνωστή ελληνική απλοχεριά...

Πόσα θέλετε για το ημιυπόγειο των 34 τ.μ; 500 ευρώ το μήνα; Κανένα πρόβλημα!
 
Σε συνδυασμό βέβαια με την κλασική ελληνική απληστία που 'χει στείλει τα επαγγελματικά ενοίκια στο Θεό τού Θεού κι έχει κάνει την Ερμού (την ποια;!) έναν απ' τους ακριβότερους «εμπορικούς» δρόμους του σύμπαντος...
Αν δεν έπεσαν τα ενοίκια μετά τα "Δεκεμβριανά", μπορούμε να τα επαναλάβουμε. (μπλακ χιούμορ...)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...και την γνωστή ελληνική απλοχεριά...

Πόσα θέλετε για το ημιυπόγειο των 34 τ.μ; 500 ευρώ το μήνα; Κανένα πρόβλημα!

-Πόσα θέλετε γι' αυτόν τον καφέ, που στις άλλες χώρες κάνει 1,5 ευρώ;
-4 ευρώ.
-Κανένα πρόβλημα!

-Πόσα θέλετε γι' αυτό το προϊόν που στις άλλες χώρες κάνει 80 ευρώ;
-150 ευρώ.
-Κανένα πρόβλημα!

-Πόσα θέλετε για να χαρακτηρίσετε τον Έλληνα ως το μεγαλύτερο κορόιδο που κυκλοφορεί στον κόσμο;
-Αυτόν τον χαρακτηρισμό τον έχετε κερδίσει με το σπαθί σας.
-Ευχαριστώ πολύ, κανένα πρόβλημα!
 

SBE

¥
SBE, καλά τα λες, αλλά στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές και τις αργίες.
Καλομελέτα κι έρχεται.
Η εντύπωση που έχω εγώ απο το Mall που πήγα μια φορά ήταν ότι η Inditex είχε τα μισά μαγαζιά, ότι ήταν γεμάτο εφήβους που χαζολογάνε στα εστιατόρια και τις καφετέριες και τα σινεμά (μόνο εφήβους, όπως μόνο εφήβους έχω δει στο Σταρμπακς της γειτονιάς μου στην Αθήνα). Η υπόλοιπη οικογένεια ψώνιζε. Κι αν ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί η οικογενειακή έξοδος από επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο, η γενιά που ξημεροβραδιάζεται εκεί σε λίγα χρόνια θα πηγαίνει τα παιδιά της εκεί.
Φίλη από παραθαλάσσια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα μου λέει πώς περνά τη μέρα της: μπλα μπλα και μετά πέρασα από τα μαγαζιά, χάζεψα λίγο, πήρα κάτι, μετά πήγα για καφέ.
Την επόμενη: μπλα μπλα και μετά πέρασα από τα μαγαζιά, χάζεψα λίγο, πήρα κάτι, μετά πήγα για καφέ.
Την επόμενη: μπλα μπλα και μετά πέρασα από τα μαγαζιά, χάζεψα λίγο, πήρα κάτι, μετά πήγα για καφέ.
κλπκλπκλπ
Δεν είπε μια μέρα πήγα στη θάλασσα να μαζέψω βοτσαλάκια, το "χάζεψα λίγο" (και άφησα ένα μικρο ποσό) είναι η μόνη ασχολία πια;;;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την επόμενη: μπλα μπλα και μετά πέρασα από τα μαγαζιά, χάζεψα λίγο, πήρα κάτι, μετά πήγα για καφέ.
Σ' ένα φόρουμ με μεγάλο αριθμό μεταφραστών, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που λειτουργούν μ' αυτό το μοτίβο. Η δουλειά μας δεν επιτρέπει ούτε τις βόλτες στα μαγαζιά, ούτε το χάζεμα, ούτε το "πάω για καφέ". Αλλά, ούτως ή άλλως, εμένα αυτά δεν μου άρεσαν ποτέ, ούτε τις ελεύθερες μέρες μου δεν τα κάνω.
 

SBE

¥
Σ' ένα φόρουμ με μεγάλο αριθμό μεταφραστών, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που λειτουργούν μ' αυτό το μοτίβο. Η δουλειά μας δεν επιτρέπει ούτε τις βόλτες στα μαγαζιά, ούτε το χάζεμα, ούτε το "πάω για καφέ". Αλλά, ούτως ή άλλως, εμένα αυτά δεν μου άρεσαν ποτέ, ούτε τις ελεύθερες μέρες μου δεν τα κάνω.

H συγκεκριμένη ανήκε στο είδος "δημόσιος υπάλληλος/ καθηγητής γυμνασίου" κλπ. Το παράδειγμα ήταν γιατί δεν είδα κανένα ενδιαφέρον για χόμπυ που γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες εκτός από τα ψώνια. Και η εντύπωση που έχω από την Ελλάδα είναι ότι τα χόμπυ είναι για τους λίγους φανατικούς, είναι πεντέξι πράγματα (μουσική ή σπορ ή γλώσσες π.χ.) και για τους πολλούς οι ελεύθερες ώρες είναι είτε για χάζεμα στα μαγαζιά είτε για χάζεμα στην καφετέρια είτε και τα δύο. Εδώ μέσα μπορεί να μην υπάρχουν οπαδοί αυτής της θρησκείας, αλλά δεν είναι ικανός αριθμός για να επηρεάσουν τα γενικότερα ρεύματα.
Κι η Κυριακάτικη εκδρομή που ανέφερα πιο πάνω έχει γίνει εκδρομή προς κάποια εξοχική ταβέρνα, καφές σε καμιά καφετέρια με θεά κλπ. Όσο πιο μακρυά από τη φύση γίνεται δηλαδή.
 
Στη συνέχεια [ο Βωβός] ρωτήθηκε αν θα δεχτεί μείωση στο συντελεστή δόμησης από 1,6 σε 0,8 και η απάντησή του ήταν «όχι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μικρότερο. Μικρότερο εμπορικό δεν θα είναι επιτυχές.

Δήλωση των Οικολόγων-Πράσινων για τον Ελαιώνα (23 Μαρτ.):

Σε μια πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας και με σοβαρά πλήγματα στα περιαστικά δάση από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009, η προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο Ελαιώνας, όπου το Π.Δ. του 1995 προβλέπει 3.000 στρέμματα για πράσινο, κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους δυνητικούς πνεύμονες της πόλης.

Η προσφυγή των 130 πολιτών κατά της ρύθμισης Σουφλιά για το γήπεδο του ΠΑΟ και το γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, απέτρεψε το χειρότερο για την πόλη και άνοιξε δυνατότητες να τεθεί το θέμα σε νέα βάση.

Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:

* Αποτελεί βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με τη προηγούμενη ρύθμιση, καθώς προβλέπει περισσότερους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και μειώνει σημαντικά τη δομημένη έκταση στη περιοχή του Βοτανικού.

* Διατηρεί, έστω και με μικρότερο εμβαδόν, το Εμπορικό Κέντρο ιδιοκτησίας Βωβού, για το οποίο εκφράζουμε την αντίθεσή μας, καθώς διατηρούμε σοβαρότατες αντιρρήσεις και αμφιβολίες για την χρησιμότητά του από πολεοδομική και κοινωνική άποψη

* Συνεχίζει να ακυρώνει τους χώρους πρασίνου που προβλέπονταν στο Π.Δ. 1995 για τον Ελαιώνα, χώροι που αποτελούν το ελάχιστο απολύτως απαραίτητο για την πόλη.

* Επιμένει στη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ χωρίς συγκριτική μελέτη και χωρίς σύνδεση με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού. Η απλή τήρηση της νομιμότητας δεν αρκεί για να έχουμε βιώσιμη χωροταξία.

* Αφήνει άθικτο το σχεδιασμό για μεγάλο υπόγειο γκαράζ στο χώρο του παλιού γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το σχέδιο αυτό ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική για υψηλό πράσινο και επιδεινώνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα των Αμπελοκήπων πριμοδοτώντας την πρόσβαση του ΙΧ σε μια δύσκολη γι' αυτό περιοχή.



Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η νέα ρύθμιση αντιπροσωπεύει έναν επώδυνο συμβιβασμό εις βάρος της πόλης μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να ζητάμε:

* Να προχωρήσει η υλοποίηση του πρασίνου και η συνολική αναβάθμιση του Ελαιώνα όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, με μέριμνα για συνεκτικούς χώρους πρασίνου και όχι απλές πρασιές ή μικρούς χώρους που εύκολα μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.

* Να ξεκινήσουν συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού, για όλες τις εκκρεμείς υπερτοπικές χρήσεις όπως τα γήπεδα ΠΑΟ και ΑΕΚ, η Όπερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο σταθμός των ΚΤΕΛ. Θέλουμε ανοικτό και δημόσιο διάλογο για την εξέλιξη και το μέλλον της πόλης μας.

* Να διατεθεί αποκλειστικά για υψηλό πράσινο ο χώρος που θα αποδεσμευτεί στη Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς το σχεδιαζόμενο μεγάλο γκαράζ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η Όπερα και η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχουν χωροθετηθεί στον παλιό ιππόδρομο, στην παραλία της Καλλιθέας, όπου θα κατασκευαστούν με χορηγία του ιδρύματος Νιάρχου;
 
Ναι, βέβαια, Δρ7x.
Σήμερα μάλιστα, σε γνωστό σύλλογο της Καλλιθέας :) , αναρτήθηκε μια αφίσα του δήμου που δείχνει πώς (θα) έχουν τα πράματα στην παραλία...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η Όπερα και η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχουν χωροθετηθεί στον παλιό ιππόδρομο, στην παραλία της Καλλιθέας, όπου θα κατασκευαστούν με χορηγία του ιδρύματος Νιάρχου;
Ναι, και από ό,τι ξέρω θα είναι και πολύ ωραίες οι εγκαταστάσεις.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567175&ct=4
 
Top