Αρχίζοντας από ένα ουγκ για τον Σόιμπλε

Palavra

Mod Almighty
Staff member
ήδη θα είχαμε πλεονάσματα αν δεν μας βάραιναν οι τόκοι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε δανεικά.
Απάντα, φίλε μου καλέ, σε αυτό που σε ρώτησα: έστω ότι σου τα διαγράφουν όλα και σου δίνουν και 20 δις για να σταθείς στα πόδια σου. Θα σταθεί η Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά που έχει;
 
Μα κανένας δεν μας υποχρεώνει ούτε να πάρουμε δανεικά. Εμείς το ζητάμε και μάλιστα με τραγικό τρόπο, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι τα λεφτά μας φτάνουν μέχρι το τέλος Απριλίου. Αποκαλούμε σε όλα τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μίντια Ναζιστές τη χώρα που μας έχει δανείσει τα περισσότερα, και σακάτη και γίββωνα τον υπουργό Οικονομικών αυτής της χώρας. Συγχρόνως απαιτούμε αυτοί να έχουν τέτοιο "πολιτικό επίπεδο" που να τα αντιπαρέρχονται όλα αυτά και να μας χαϊδεύουν στοργικά την πλάτη.

Η χώρα που μας έχει δανείσει τα περισσότερα ήταν ναζιστική χώρα. Η τωρινή της οικονομική πολιτική είναι εξίσου επιθετική κι αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε νέα ντράβαλα. Κανείς σύμμαχός τους δεν το βλέπει με καλό μάτι. Πέρα απ' αυτό, ο δανεισμός είναι δανεισμός, όχι δωρεά. Όμως μ' αυτήν την χώρα, καθώς και με τις υπόλοιπες της ΕΕ, υποτίθεται ότι είμαστε και συνεργάτες, σε όλα τα επίπεδα. Η στάση του ΥΠΟΙΚ τους είναι τραγική, θα μπορούσε να κρατάει τα προσχήματα. Δεδομένου δε ότι είμαστε συνεργάτες, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα να πεις "πάρτε απ' αλλού δανεικά". Έχουμε σχέση νομισματικής εξάρτησης, εξάρτηση οικονομικής πολιτικής, υποχρεώσεις, υπογεγραμμένες συμφωνίες και τα ρέστα. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορούμε όλα αυτά να τα βάλουμε στην άκρη με ένα απλοϊκό "δεν μας υποχρεώνει κανείς να πάρουμε δανεικά".

Τώρα, το τι λέει η κυρά Κούλα στα μήντια, σόσιαλ και μη, δεν αφορά κανένα κράτος. Υποβιβάζεις το επίπεδο. Και οι κιτρινοφυλλάδες της Γερμανίας, που διαβάζει η πλειοψηφία του πληθυσμού, βρίζει χυδαία τους Έλληνες, τον ελληνισμό και τα ρέστα δίφραγκα. Δεν αφορά το ελληνικό κράτος τι κάνουν τα μέσα μαζικής κατανάλωσης της Γερμανίας όπως δεν ενδιαφέρει την Γερμανία τι κάνουν τα αντίστοιχα ελληνικά. Τσαλαπατάς την συζήτηση που το αναφέρεις σαν επιχείρημα.

Τέλος, ναι, ο Σόιμπλε είναι υπάνθρωπος που κουνάει το δάχτυλο τρώγωντας με 10 κουτάλια και οι πολιτικές του δυνατότητες φτάνουν μέχρι το σημείο της αταβιστικού μιμητισμού και της βελονοκολημμένης επανάληψης που δεν προάγει κανέναν πολιτικό διάλογο και τίποτα ουσιώδες σε επίπεδο πολιτικής χρησιμότητας.
 
Απάντα, φίλε μου καλέ, σε αυτό που σε ρώτησα: έστω ότι σου τα διαγράφουν όλα και σου δίνουν και 20 δις για να σταθείς στα πόδια σου. Θα σταθεί η Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά που έχει;

Η απάντηση εξαρτάται από τι εννοείς "χαρακτηριστικά" και με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι η παρούσα πολιτική γραμμή της ΕΕ μπορεί να τα βελτιώσει ή ακόμα και πού βλέπεις να προσπαθεί να τα βελτιώσει.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εντάξει, ξέρεις φυσικά ότι έχω δίκιο και ότι υπάρχει εγγενές πρόβλημα και ρίχνεις την μπάλα στην εξέδρα. Όσο γι' αυτό, είναι εντελώς απαράδεκτο:
Η χώρα που μας έχει δανείσει τα περισσότερα ήταν ναζιστική χώρα. Η τωρινή της οικονομική πολιτική είναι εξίσου επιθετική
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χέλλε, εντελώς φιλικά και συμφορουμίτικα, θα σε παρακαλέσω να ηρεμήσεις. Η προσπάθειά σου να μας τρελάνεις και να δοκιμάσεις τα όρια της υπομονής μας δεν πρόκειται να λειτουργήσει, ούτε πρόκειται να σου πατήσει κανείς το κόκκινο κουμπί που, ως άλλοι σοϊμπλέδες, διαθέτουμε όλοι μας. Τον εαυτό σου εκθέτεις και μόνο με αυτά που γράφεις και σου επισήμανε η Palavra -- κυρίως επειδή δείχνεις και ότι τα πιστεύεις κιόλας.
 
Εντάξει, ξέρεις φυσικά ότι έχω δίκιο και ότι υπάρχει εγγενές πρόβλημα και ρίχνεις την μπάλα στην εξέδρα. Όσο γι' αυτό, είναι εντελώς απαράδεκτο:

Η υπερβολή είναι η μαία της κατανόησης, έλεγε παλιά ένας φίλος. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Η υπερβολή μπορεί να είναι η μαία της κατανόησης, αλλά μπορεί να γίνει και αιτία να απομονώσω αυτή τη συζήτηση, επειδή και έχει ξαναγίνει και παραμένει αντιπαραγωγική και η υπερβολή έφτασε σε όρια που δεν ανεχόμαστε όλοι. Γιατί, Helle, εσύ μπορεί να τα παίρνεις με τον Σόιμπλε, εμείς όμως δεν τα παίρνουμε από τον Σόιμπλε (δεν τα δίνει και εύκολα, άλλωστε), οπότε απλώς χάνουμε το χρόνο μας να λέμε τα ίδια και τα ίδια.

Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Σόιμπλε ή την πολιτική του για την Ευρώπη. Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση και δεν είναι εύκολη. Ωστόσο —θα το πω για χιλιοστή φορά— κάποιοι ενδιαφερόμαστε τι θα κάνουμε εμείς, οι Έλληνες, εδώ μέσα, στην Ελλάδα, για να φτιάξουμε τα δικά μας στραβά, που είναι πάμπολλα, και δεν κερδίζουμε τίποτα από το να ανακαλύπτουμε εχθρούς έξω.

Επίσης, στη διαπραγμάτευσή μας καταφέραμε να τους έχουμε όλους απέναντι. Όλους. Επομένως, προς τι η στοχοποίηση ενός; Είναι ή δεν είναι αποπροσανατολισμός της συζήτησης;

Λίγες χώρες μπορώ να σκεφτώ που κατάφεραν να φτάσουν τόσο κοντά στο ανέκδοτο «—Παράφρων οδηγός τρέχει αντίθετα στο ρεύμα. —Μόνο ένας;» Μη γίνεσαι μέρος του ανέκδοτου.
 
Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Σόιμπλε ή την πολιτική του για την Ευρώπη. Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση και δεν είναι εύκολη.

Η ίδια συζήτηση είναι αλλά κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

Ωστόσο —θα το πω για χιλιοστή φορά— κάποιοι ενδιαφερόμαστε τι θα κάνουμε εμείς, οι Έλληνες, εδώ μέσα, στην Ελλάδα, για να φτιάξουμε τα δικά μας στραβά, που είναι πάμπολλα.

Κι εγώ ενδιαφέρομαι, αλλά αυτό ακριβώς είναι που είναι άλλη συζήτηση, παντελώς άσχετη με την χρηματοπιστωτική κρίση. Κι αυτό είναι που βρίσκω αποπροσανατολισμό, εγώ. Το να στρέφουμε την συζήτηση στο πώς είναι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, τι δρόμους έχουμε, αν γίνονται καταλήψεις στα πανεπιστήμια, και τα ρέστα. Επίσης παραβλέπετε όλοι ότι κανένα κράτος στον κόσμο δεν εκσυγχρονίστηκε εν μέσω κρίσης και με δικούς του πόρους, αλλά εδώ δεν βλέπετε το σημαντικό, ότι αυτή είναι άλλη συζήτηση, στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε τώρα;

Επίσης, στη διαπραγμάτευσή μας καταφέραμε να τους έχουμε όλους απέναντι. Όλους.

Ναι, ε; Μήπως θέλεις να επανατοποθετηθείς σ' αυτό το "όλους"; Και μην κάνεις πως αγνοείς την ουσία που κρύβεται πίσω απ' αυτό το "όλους", που δεν είναι "20 ανεξάρτητες γνώμες".

Τέλος, θεωρώ ανέντιμο τον τίτλο. Χαρακτηρίζεις τα γραφόμενά μου επειδή δεν σου αρέσουν/διαφωνείς. Καλά κάνεις, αλλά το να το βάζεις στον τίτλο είναι αντιδραστικό και απαράδεκτο. Α λα τρανσλάτουμ. Το λέω φιλικά και με απόλυτη ψυχραιμία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρότεινε τίτλο. Ο τωρινός είναι: «Το νήμα για όσους έχουν εμμονές με τον Σόιμπλε».
 
Κάν' τον ό,τι θέλεις. Ιδιοκτησιακό δικαίωμά σου είναι άλλωστε. Εγώ μόνο την άποψή μου καταθέτω. Αν δεν θεωρείς φυσιολογικό να μου κάνεις κριτική βάζοντας επικεφαλίδες στα γραφόμενά μου, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να βρεις έναν αντιπροσωπευτικό τίτλο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή τα ad hominem γίνονται κουραστικά, προτείνω τον τίτλο:

Το νήμα για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από την πολιτική του Σόιμπλε

και αν δεν υπάρξει άλλη αντιπρόταση θα το αλλάξω σε 30 λεπτά εγώ.
 
Επειδή τα ad hominem γίνονται κουραστικά, προτείνω τον τίτλο:

Το νήμα για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από την πολιτική του Σόιμπλε

και αν δεν υπάρξει άλλη αντιπρόταση θα το αλλάξω σε 30 λεπτά εγώ.

Για να μην αισθάνεται εντελώς μόνος του ο Ελληγενής, ας σημειωθεί ότι ένας τέτοιος τίτλος δεν είναι πολύ μακριά από τις απόψεις και άλλων Λεξιλόγων που ίσως δεν έχουν διάθεση για μεγάλες πολιτικές συζητήσεις πια. Λέω εμένα για παράδειγμα (θέλω να πω, χωρίς το προσωπικό μίσος κατά του Σόιμπλε που θα μπορούσε ίσως να είναι οποιοσδήποτε αλλά τέλος πάντων), αλλά ξέρουμε όλοι δυο-τρεις ακόμα. Να τα λέμε αυτά γιατί δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ορθός λόγος (που λέγαμε και στο νήμα για τον Ντόκινς...) επιβάλλει μια και μόνη πολιτική με την οποία ουσιαστικά συμφωνούν όλοι οι, ξερωγώ, ορθολογιστές. :)
 
Επειδή τα ad hominem γίνονται κουραστικά, προτείνω τον τίτλο:

Το νήμα για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από την πολιτική του Σόιμπλε

και αν δεν υπάρξει άλλη αντιπρόταση θα το αλλάξω σε 30 λεπτά εγώ.

Ο τωρινός δεν με ενοχλεί. Πάντως μού κάνει εντύπωση που αυτό καταλαβαίνεις απ' όσα γράφω. Ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από την πολιτική του Σόιμπλε; Δεν ξέρω, ίσως να κάναμε την συζήτηση στα αγγλικά, γιατί στα ελληνικά δεν νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πάντως μού κάνει εντύπωση που αυτό καταλαβαίνεις απ' όσα γράφω. Ότι η Ελλάδα καταστρέφεται από την πολιτική του Σόιμπλε; Δεν ξέρω, ίσως να κάναμε την συζήτηση στα αγγλικά, γιατί στα ελληνικά δεν νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε.
Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά κι εγώ αυτό κατάλαβα.

Και τι εννοείς, ότι αν έκανες τη συζήτηση στα αγγλικά, δεν θα σε καταλάβαινε ο δόκτορας ή κάποιος άλλος από μας; Σε φόρουμ μεταφραστών βρίσκεσαι.
 
Λέω ότι αρχίζω να το σκέφτομαι να γράφω μόνο στα αγγλικά, γιατί στην γλώσσα μας δεν βλέπω να συνεννοούμαστε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η κυριότερη δική μου έκπληξη εδώ από όλη αυτή την υπόθεση με τον αγωγό, που προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστη και γι' αυτό θα προτιμούσα να μην τη σχολιάσω, είναι ότι, Helle, εσένα σου δημιούργησε τη διάθεση να επιτεθείς στον Σόιμπλε. Οπότε πραγματικά δίνεις την εντύπωση ότι εσύ έχεις εμμονές.

Δεν αγνοώ (ούτε οι άλλοι αγνοούν) ότι στο φόρουμ υπάρχουν πολλοί (ίσως και σιωπηλή πλειοψηφία) με διαφορετικές ή αντίθετες πεποιθήσεις. Και είναι φυσικό ότι καθένας θεωρεί ότι οι δικές του απόψεις είναι οι λογικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με ενόχλησε το ότι σε αυτή την περίεργη υπόθεση βρεθήκαμε ξαφνικά να συζητάμε πάλι την αντίδραση του Σόιμπλε. Ουγκ, λοιπόν.
 
Top