Marinos
¥
Ίσως ξέρετε το θεσσαλονικιώτικο γλυκό Αρμενοβίλ. Εγώ δεν το ήξερα μέχρι πρόσφατα, παρότι πέρασα τα καλύτερά μου χρόνια, όπως λέμε, στη νύμφη του βορρά. Αν καταλαβαίνω καλά, είναι ένα είδος μισοπαγωμένης κρέμας αμυγδάλου. Τι όνομα είναι όμως αυτό; Κάποιο παλιό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης (υπάρχει όντως ένα τέτοιο ζαχαροπλαστείο σήμερα, είναι όμως καινούργιο και πήρε το όνομά του από το γλυκό - όχι αντίστροφα); Και τι πάει να πει αρμενοβίλ; Αρμενούπολη; Κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές, οι εξής δύο: Οι γαστρονομικοί θρύλοι της πόλης λένε ότι συνδέεται με την παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων σε αυτή, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, εξού και η γαλίζουσα κατάληξη. Άλλοι αναφέρονται σε ένα γλυκό το οποίο ήρθε από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τους Αρμένιους, στις αρχές του αιώνα. Ωστόσο, τι σημαίνει αν είναι γαλλικό; Και γιατί οι Αρμένιοι να κολλήσουν γαλλική κατάληξη;
Λοιπόν Armenonville είναι μια κωμόπολη νοτιοδυτικά του Παρισιού. Αν θέλετε τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό πάνω της είναι ότι εκεί γυρίστηκε μέρος από τον "Πόλεμο των κουμπιών" του Υβ Ρομπέρ (λέω για την περίφημη ταινία του '62, όχι τη γλυκερή επανέκδοση). Η ετυμολογία της είναι αβέβαιη, αλλά δεν μοιάζει να έχει σχέση με Αρμένιους: ίσως από έναν επίσκοπο ονόματι Ermenon (εξίσου σκοτεινό όνομα με τη σειρά του). Το θέμα είναι ότι (χάρη σε μια ανταλλαγή κυνηγότοπων του βασιλιά της Γαλλίας με τον τελευταίο άρχοντα της πόλης) το 1867 ιδρύθηκε στο δάσος της Βουλόνης (στο ομώνυμο κυνηγετικό περίπτερο) το Pavillon d'Armenonville, ένα διάσημο εστιατόριο που μεσουράνησε την Μπελ-Επόκ (δείτε πχ εδώ). Υπάρχει ακόμα!
Το εστιατόριο δεν έκανε διάσημο κανένα γλυκό ή παγωτό. Υπήρξε όμως αρκούντως διάσημο ώστε το 1911 να ιδρυθεί ένα ομώνυμο καμπαρέ στο Μπουένος Άιρες. Το καμπαρέ, με τη σειρά του, εκτοξεύτηκε στην κορυφή της φήμης των καμπαρέ χάρη στους μουσικούς που έπαιζαν εκεί, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο Κάρλος Γαρδέλ. Το 1912 μάλιστα συντέθηκε (όχι από τον Γαρδέλ) και ένα ομώνυμο τανγκό, το οποίο γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις, το 1922, το 1942, το 1970 αλλά και αργότερα. Και ένα θεατρικό έργο του 1920.
Εδώ μια εκτέλεση του τανγκό το 2010:
Εδώ τελειώνει η ιστορία μου. Πιστεύω ότι ο Θεσσαλονικιός ζαχαροπλάστης (ο Φλόκας;) που επινόησε το παγωτό και το ονόμασε έτσι πήρε την ιδέα από το τανγκό και ίσως καμιά ταινία του Γαρδέλ, εκτός αν όντως κάποιος παριζιάνος φαντάρος το '15 φλυάρησε για τα παγωτά που έτρωγε στο δάσος της Βουλόνης.
Λοιπόν Armenonville είναι μια κωμόπολη νοτιοδυτικά του Παρισιού. Αν θέλετε τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό πάνω της είναι ότι εκεί γυρίστηκε μέρος από τον "Πόλεμο των κουμπιών" του Υβ Ρομπέρ (λέω για την περίφημη ταινία του '62, όχι τη γλυκερή επανέκδοση). Η ετυμολογία της είναι αβέβαιη, αλλά δεν μοιάζει να έχει σχέση με Αρμένιους: ίσως από έναν επίσκοπο ονόματι Ermenon (εξίσου σκοτεινό όνομα με τη σειρά του). Το θέμα είναι ότι (χάρη σε μια ανταλλαγή κυνηγότοπων του βασιλιά της Γαλλίας με τον τελευταίο άρχοντα της πόλης) το 1867 ιδρύθηκε στο δάσος της Βουλόνης (στο ομώνυμο κυνηγετικό περίπτερο) το Pavillon d'Armenonville, ένα διάσημο εστιατόριο που μεσουράνησε την Μπελ-Επόκ (δείτε πχ εδώ). Υπάρχει ακόμα!
Το εστιατόριο δεν έκανε διάσημο κανένα γλυκό ή παγωτό. Υπήρξε όμως αρκούντως διάσημο ώστε το 1911 να ιδρυθεί ένα ομώνυμο καμπαρέ στο Μπουένος Άιρες. Το καμπαρέ, με τη σειρά του, εκτοξεύτηκε στην κορυφή της φήμης των καμπαρέ χάρη στους μουσικούς που έπαιζαν εκεί, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο Κάρλος Γαρδέλ. Το 1912 μάλιστα συντέθηκε (όχι από τον Γαρδέλ) και ένα ομώνυμο τανγκό, το οποίο γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις, το 1922, το 1942, το 1970 αλλά και αργότερα. Και ένα θεατρικό έργο του 1920.
Εδώ μια εκτέλεση του τανγκό το 2010: