Αδερφοφάδες

MelidonisM

New member
και "εικονομάω το κοντέρ" (το πειράζω βάζοντας εικονικά ΜΑΩ μίλια ανά ώρα)
....
Με προβληματίζει η απουσία του φυσιολογικότερου στα χείλη των πιστών επιθέτου "θεοφάς/θεοφάδες" ή "παπαδοφάδες".
Εδώ το κονομάχος, όπως ειπώθηκε, δεν εκλαϊκεύτηκε, και συνέβη με το εικονοφάγος; μήπως πρόκειται
για ξυλοφάγο έντομο που τρώει τις εικόνες;
....
Σκέφτηκα και το ακονοφάγος κατά το ακονόπετρα, λαδάκονο, ακονίζω αλλά δεν μου βγαίνει νοηματικά (που τρώει, τροχίζει το ακόνι;..)
 

nickel

Administrator
Staff member
Περιέργως, κανένας δεν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτόν που τρώει σκόνη (κόνις + φάγος > κονεοφάγος > κονοφάγος) ή να είναι ένας κολοβός Μυκονοφάγος.
:)
 

MelidonisM

New member
Απεντόμωση εικόνων από άρθρο της Καθημερινής "Τα μυστικά της συντήρησης".
"Το σαράκι έχει «δράσει» κυρίως στις άκρες της εικόνας και ιδιαίτερα κάτω δεξιά, όπου και προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή." (πηγή)
Υπάρχει λοιπόν, μαμούνι, σαράκι (woodworm), που τρώει το ξύλο της εικόνας.
 

Inachus

Member
Όταν το είχα πρωτακούσει, πάνε πολλά χρόνια τώρα, νόμιζα ότι γράφεται με ω (κωνοφάγος) , που παραπέμπει στα κουκουνάρια, αλλά δεν ήταν αυτό.
 
Ο Νατσούλης είναι γενικά αναξιόπιστος ΕΚΤΟΣ από τις περιπτώσεις που αντλεί από αλλού. Νομίζω ότι το Κονοφάγος το έχει αντλήσει από αλλού, και ίσως από τον Κουκουλέ -δυστυχώς τώρα δεν τον έχω πρόχειρο. Οπότε, μη βιαστείτε να απορρίψετε την προέλευση του επωνύμου. Για μένα είναι καθαρό.
 

Thanasis_P

New member
Όπως τα γράφετε, μου φαίνεται πολύ λογικό να έρχεται το επώνυμο από το (ει)κονοφάγος. Όμως, τι σημαίνει; Μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να διασώζεται όνομα που σημαίνει «εικονομάχος» 1000 χρόνια μετά την αποκατάσταση των εικόνων. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει εδώ το -φάγος; Μήπως το ακριβώς αντίθετο; Αυτός που ζει («τρώει») από τη λατρεία των εικόνων;

Κάτι ανάλογο υποστηρίζεται σ' αυτήν την ιστοσελίδα. Δεν βλέπω κάποια τεκμηρίωση, αλλά ούτε και απίθανη μια τέτοια εκδοχή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ βέβαια δεν μπορούσα να διανοηθώ καν ότι κάποιοι μπορούν να λατρεύουν τις εικόνες σε βαθμό που να τις τρώνε, κυριολεκτικά. :) Πάντως, σε αυτή την ερμηνεία, δεν είναι εικονομάχος αλλά στο έπακρο εικονολάτρης.
 
Θα είχε ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε (αν γίνεται) από πού προήλθε (τοπικά) το επώνυμο. Αν προέρχεται από βενετοκρατούμενες περιοχές, π.χ., θα μπορούσε να έχει μια παρεμφερή προέλευση. Να δείχνει, π.χ., ορθόδοξους που έγιναν καθολικοί και απέρριψαν τις εικόνες, με άλλα λόγια έγιναν (ει)κονοφά(γ)οι στα μάτια του λαού.
Μόλις διάβασα το άρθρο του Σαραντάκου και ανακάλυψα αυτό το νήμα. Δεν καταλαβαίνω, όμως: από πού κι ως πού οι Καθολικοί απορρίπτουν τις εικόνες; Μάλλον οι Ορθόδοξοι απορρίπτουν τα αγάλματα, και αυτό πάλι εν μέρει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εννοούσα ότι, επειδή η μεταστροφή στον καθολικισμό θα είχε γίνει σχετικά κοντά στις εποχές της εικονομαχίας, θα ήταν εύκολος ένας συσχετισμός της μορφής «αυτός δεν είναι πια μαζί μας, πήγε με τους καθολικούς, άρα είναι εικονομάχος/εικονοφάγος κλπ». Αλλά, φυσικά, δεν είναι τίποτε πέρα από μια υπόθεση, ίσως μάλιστα και πολύ τραβηγμένη.
 
Εννοούσα ότι, επειδή η μεταστροφή στον καθολικισμό θα είχε γίνει σχετικά κοντά στις εποχές της εικονομαχίας
[Πέρα από το ότι κατ' εμέ η υπόθεση δεν στέκει λογικά, αφού οι Καθολικοί σέβονται απολύτως τις άγιες εικόνες] υπάρχει πολύ μεγάλη χρονική απόσταση: η εικονομαχία τελειώνει το 843, το Σχίσμα γίνεται το 1054 (απόσταση 211 χρόνια), η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Φράγκους (terminus post quem για θρησκευτικές μεταστροφές) το 1204-1210, απόσταση από την Εικονομαχία: 1204-843 = 361 χρόνια.
 
Στέκει η ιδέα του Δόκτορα μόνο αν δεχτούμε ότι το κονοφάγος είχε πάρει γενικά τη σημασία του ασεβή. Αλλά αυτό δεν μαρτυριέται στα κείμενα και είναι η βασική αδυναμία της θεωρίας του Κουκουλέ, όσο κι αν παραμένει η μόνη πειστική.
 
Καταλαβαίνω.Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι η σύνδεση της λέξης με τις βενετοκρατούμενες περιοχές, από τη στιγμή που γράφεις "είχε πάρει γενικά". Ασεβείς υπάρχουν παντού, άρα αν υπήρξε αυτή η λέξη, θα υπήρξε παντού επί τουλάχιστον 4 αιώνες και θα αφορούσε Ορθοδόξους, προτού κατακαθίσει στις βενετοκρατούμενες περιοχές και δηλώσει περιοριστικά τους 'ασεβείς' Καθολικούς. Πράγμα απίθανο, μου φαίνεται. Η δε μόνη μαρτυρία του Κουκουλέ είναι από την Ορθόδοξη Σύμη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα δεν το συνδέω υποχρεωτικά με κάτι. Υποθέσεις (τραβηγμένες ίσως) έκανα. Αλλά αν δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως λέει ο Σαραντ, πύργοι στην άμμο...
 

drazen

New member
Μόνο να σκεφτώ τί θ' άκουγε όποιος έγραφε "ο φίλος μου, ο Νίκος, είναι χορτοφάς", "όλοι μου οι φίλοι είναι κρεατο-/κρεω- φάδες", "όλες μου οι καλές φίλες είναι χορτοφαδούδες (; )".
Δεν άκουσα ποτέ τις προαναφερθείσες λέξεις, ούτε στην Κρήτη ούτε στα Δωδεκάνησα (αν και πέρασα ικανό μέρος της ζωής μου καί στις δύο περιοχές).

Οι επιδειξίες λογοτέχνες γιατί έχουν ασυλία κραξίματος;
 

drazen

New member
Μόλις μού 'ρθε μια διαφήμιση:
Στην ταβέρνα "ο Καλοφάς" εκεί μπορείς να καλοφάς.
 

daeman

Administrator
Staff member
..
Στην Κρήτη, τον τριχοφά και τον ξυλοφά τους έχω ακούσει, όχι μόνο παλιά από τον πατέρα μου και παλαιούς, αλλά και πρόσφατα από νεότερους. Εξαρτάται με ποιους μιλάς και σε ποιους μιλάνε. Αν πας μια βόλτα στο Παλαίκαστρο, θ' ακούσεις και θα δεις και τον Πετσοφά (στην κορυφή του ανασκάφηκε μεσομινωικό ιερό με σημαντικά ευρήματα), κι αν προχωρήσεις, θα βγεις σε παραλίες που μάλλον θα σου αρέσουν, κρίνοντας από εκείνα.
 

drazen

New member
Στην Κρήτη, τον τριχοφά και τον ξυλοφά τους έχω ακούσει, όχι μόνο παλιά από τον πατέρα μου και παλαιούς, αλλά και πρόσφατα από νεότερους. Εξαρτάται με ποιους μιλάς και σε ποιους μιλάνε. Αν πας μια βόλτα στο Παλαίκαστρο, θ' ακούσεις και θα δεις και τον Πετσοφά (στην κορυφή του ανασκάφηκε μεσομινωικό ιερό με σημαντικά ευρήματα)(...)

Για τις λέξεις πάω πάσο. Ευχαριστώ για την ακυρωτική της κριτικής μου πληροφορία.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μόνο να σκεφτώ τί θ' άκουγε όποιος έγραφε "ο φίλος μου, ο Νίκος, είναι χορτοφάς", "όλοι μου οι φίλοι είναι κρεατο-/κρεω- φάδες", "όλες μου οι καλές φίλες είναι χορτοφαδούδες (; )".
...

κρεατοφάγος, επίθ.· κρεατοφάς. Που τρώει πολύ κρέας· κοιλιόδουλος: κρεατοφάς και μεθυστής (Πεντ. Δευτ. XXI 20).
[<ουσ. κρέας + ‑φάγος. T. κρα‑ στο Bλάχ. και κρετσοφάς σήμ. κρητ. H λ. και σήμ.]
 
Top