Ένοπλες δυνάμεις, εξετάσεις, ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Πολύ σωστός ο δόκτορας -αλλά αν δεν δοθεί εξαρχής στρατιωτικός χαρακτήρας, τότε θα γίνει ακόμα πιο φανερό ότι είναι δημόσιες υπάλληλοι, άρα θα χάσει μερικά εκτάρια το φέουδο του τάδε υπουργείου.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επαναλαμβάνω ότι όλα τα επιχειρήματα περί αρτιμέλειας είναι άκυρα, γιατί η θέση είναι νομικού, άρα γραφείου, επομένως και με αμαξίδιο να είναι ο υποψήφιος, αν έχει τα προσόντα πρέπει να τον πάρεις, και οτιδήποτε άλλο συνιστά διάκριση.
Χωρίς να ισχυριστώ ότι ξέρω τι ακριβώς κάνει ένας νομικός στο Λιμενικό, θυμίζω ότι Λιμενικό σημαίνει και ανεβοκατέβασμα σε σκάφη του Λιμενικού, όπου πιθανόν να πρέπει να παρίσταται και ένας νομικός. Δεν το ξέρω, το βάζω σαν πιθανότητα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα μπορούσε να πάει κάποιος άλλος. Είχα πολλές μαθήτριες που ήταν στο λιμενικό, σε θέσεις γραφείου, και ούτε μία από αυτές δεν είχε ανέβει ποτέ σε πλοίο (και πού να ανέβει με τη γυναικεία στολή, φούστα, τακούνι κτλ; )
 

nickel

Administrator
Staff member
Δύο θέματα, σχετικοάσχετα:

1. Στα πόσα σχόλια / μηνύματα θα ήταν σκόπιμο να αυτονομούμε μια συζήτηση;

2. Κάποιος πρέπει να γράψει δικτατορικό διδακτορικό για τα σχόλια που γράφονται στο ίντερνετ. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο στην ιστορία του ανθρώπου (αν εξαιρέσουμε το γκράφιτι) και ταυτόχρονα μια διάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική κι από το ίδιο το «επίσημο» μπλόγκινγκ. (Και, ναι, το ιστολογείν είναι μισερό εδώ, διότι ιστολόγοι με τον τρόπο τους είναι και οι σχολιαστές.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δύο θέματα, σχετικοάσχετα:
1. Στα πόσα σχόλια / μηνύματα θα ήταν σκόπιμο να αυτονομούμε μια συζήτηση;
Θα έλεγα, στη μια (ελάχιστη) σελίδα, στα δέκα συνεχόμενα μηνύματα.

2. Κάποιος πρέπει να γράψει δικτατορικό διδακτορικό για τα σχόλια που γράφονται στο ίντερνετ. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο στην ιστορία του ανθρώπου (αν εξαιρέσουμε το γκράφιτι) και ταυτόχρονα μια διάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική κι από το ίδιο το «επίσημο» μπλόγκινγκ. (Και, ναι, το ιστολογείν είναι μισερό εδώ, διότι ιστολόγοι με τον τρόπο τους είναι και οι σχολιαστές.)
Αυτό μπορεί να γίνει ξεχωριστό νήμα από τώρα. :)
 

SBE

¥
Δόχτορα, το ανησυχητικό κατά τη γνώμη μου είναι που με βάση αυτό που γράφεις το 50% δεν βρίσκει τίποτα το περίεργο στην τακτική αυτή. Για οποιοδήποτε λόγο.
Και γενικότερα με ξαφνιάζει πάντα η άνεση με την οποία ο Έλληνας δέχεται την προσβολή της αξιοπρέπειάς του και τη δικαιολογεί κι από πανω. Κι όποιος πει μια κουβέντα είναι πουριτανός, είναι θεούσος ή είναι εκτός πραγματικότητας.
 

LostVerse

Member
Μα το θέμα είναι να γίνει μπροστά σε πενήντα αγνώστους, SBE, για να μπει καλά στο μυαλουδάκι του υποψήφιου ότι είναι πρόβατο κι όχι ανεξάρτητος άνθρωπος. Έτσι λειτουργεί ο στρατός. Και για να μην πεταχτεί κανείς και πει πόσο χρήσιμος είναι ο στρατός κι ότι όλα αυτά είναι αναγκαία κακά, να δηλώσω απ' την αρχή ότι δεν με ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση - ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε κι ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Είχα κάνει το τεράστιο λάθος να δώσω εξετάσεις και για τις στρατιωτικές σχολές όταν έδινα Πανελλαδικές, ως χατήρι στους γονείς, κι ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου. 30 κορίτσια σ' ένα δωμάτιο, μείναμε με το σλιπάκι, και μετά προχωρήσαμε σ' έναν άλλο χώρο όπου και μπήκαν οι γιατροί. Οι άνθρωποι ήταν αξιοπρεπέστατοι και λειτουργούσαν σαν ρομπότ (ούτε ματιές ούτε τίποτα, πόσο μάλλον σχόλια) αλλά και πάλι η υπόθεση ήταν σκέτη φρίκη. Όλοι άντρες - κατά τη γνώμη μου, μεγάλο φάουλ, πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να βάλεις γυναίκες να εξετάσουν τα κοριτσάκια; Σε τέτοιες συνθήκες φυλακής, λοιπόν, και ειδικά αν πρόκειται για διαγωνισμό που δεν έχει την εμβέλεια των Πανελλαδικών και διεξάγεται σε κλειστό κύκλο, δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν εξακριβωθεί ότι γίνονται και έκτροπα.
Και, Lost Verse, στον γυναικολόγο υπάρχει πάντοτε γυναίκα μέσα, όπως λέει η SBE. Και γδύνεσαι με την ησυχία σου και φοράς τη ρομπίτσα, κάθεσαι στην καρέκλα κι ο γιατρός έρχεται κι απλά στη σηκώνει για να κάνει τη δουλειά του. Κι ο καλός γιατρός αρχίζει αμέσως να σου μιλάει, ή αν όχι αυτός τουλάχιστον η νοσοκόμα του, για να σπάσει η αμηχανία και να μη νιώθεις περίεργα. Με λίγα λόγια, καμία σχέση.

Τα πάντα όλα λέμε :D

Κοίταξα λίγο και τα σχόλια στην είδηση, στο Βήμα. Μου φαίνεται ότι ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

Η πρώτη είναι αυτοί που λένε ότι εδώ είναι στρατός, κομμένα αυτά κλπ. Διαφωνώ κάθετα με τη λογική αυτή. Πρώτον, δεν είναι στρατός, είναι λιμενικό. Δεύτερο, είναι για θέσεις νομικών, όχι πολεμιστών. Καταλαβαίνω ότι τα πράγματα τώρα δεν προβλέπουν κάτι διαφορετικό, αλλά επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί ένα άτομο με μια μικρή σωματική αναπηρία να υπηρετήσει στο νομικό τμήμα ενός σώματος ασφαλείας (ή ακόμη και στο ιατρικό σώμα ενός εμπόλεμου τμήματος). Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να πολεμήσουν και οι δικηγορίνες του λιμενικού, θα πολεμάμε στο μεταξύ όλοι στους δρόμους· και οι μονόχειρες και οι Ι-15.

Κάνεις λάθος και στα δυο σημεία. Το λιμενικό είναι στρατός. Διαχειρίζεται μονάδες επιφάνειας που περιπολούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και σε περιόδους κρίσης είναι τα πρώτα μέσα που επιλαμβάνονται. Θυμίζω την περίπτωση των Ιμίων, όπου περιπολικά του λιμενικού βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαράθεση με αντίστοιχα όχι μόνο του τουρκικού λιμενικού, αλλά και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η θέση είναι άσχετη. Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις και για τον λόγο που παράθεσα πιο πάνω, άπαντες οι ένστολοι θεωρούνται μάχιμοι. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες αντίστοιχες ειδικότητες γραφείου και ξανά: Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, ουτε για ελληνική πρωτοτυπία! Το θεωρείς παράλογο; Το θεωρείς too much;; Ίσως και να είναι, αλλά έτσι είναι. Αυτή είναι η διαδικασία

Δεν χρειάζεται να πολεμήσουν οι δικηγορίνες του λιμενικού. Ούτως ή άλλως ακόμα και σε περίοδο επιστράτευσης δεν πάνε όλοι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν πολλές θέσεις διοικητικής μέριμνας, εκπαίδευσης κτλ στα μετόπισθεν, εξίσου κρίσιμες.

Η δεύτερη, που προέρχεται από την πρώτη, είναι ότι στον στρατό αυτά είναι αναμενόμενα, ίσως και επιθυμητά (για να σπάσουν οι τσαμπουκάδες κλπ). Αυτή είναι η άποψη που θεωρεί τους στρατεύσιμους πολίτες τροφή για τα κανόνια, αναλώσιμα πιόνια για τα παιχνίδια επί χάρτου κάποιων επιτελών. Οι σύγχρονοι σημερινοί στρατοί είναι τόσο πολύπλοκοι μηχανισμοί ώστε να μειώνουν τον αριθμό του ανεκπαίδευτου προσωπικού και να στρέφονται σε εξειδικευμένα στελέχη μακράς θητείας. Ή μήπως είναι μυστικό ότι η στρατιωτική εκπαίδευση κατά τη θητεία είναι ένα ανέκδοτο; Ή μήπως είναι ψέμα ότι στα πιο ειδικευμένα όπλα, ΠΝ και ΠΑ, σταμάτησαν να παίρνουν κληρωτούς;

Είχαμε ξανακάνει αυτήν την συζήτηση παλαιότερα. Ο στρατός εξ ορισμού μπορεί να λειτουργήσει μόνο με καθεστώς ιεραρχίας και πειθαρχίας, δεν γίνεται αλλιώς και πουθενά στον κόσμο σε καμία φάση της ιστορίας δεν πέτυχε κάποιο διαφορετικό μοντέλο. Ειδικά όσον αφορά μια χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, ο στρατός υπάρχει για να προστατεύει την δημοκρατία, όχι να την εξασκεί.

Μιλάς για τους σημερινούς σύγχρονους στρατούς σαν βετεράνος :p
Άρα θα ξέρεις ότι σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, η αξία της εφεδρείας λειτούργησε καταλυτικά και ποτέ πόλεμος δεν κερδήθηκε αποκλειστικά από επαγγελματίες. Π.χ. στην πρόσφατη σύγκρουση στο Λίβανο το 2006, ό,τι έγινε από μεριάς Ισραήλ ήταν κατά πλειοψηφία από εφέδρους που επιστρατεύτηκαν και μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες. Το Ισραήλ το οποίο και αντιγράφει στα στρατιωτικά πράγματα όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, διατηρεί μέχρι και εφέδρους πιλότους F-15. Ούτως ή άλλως, σε καιρό κρίσης ή πολεμικών επιχειρήσεων, αν έχεις απώλειες σε π.χ. άρματα μάχης, δεν είναι δύσκολο να βρεις άλλα, είτε μεταχειρισμένα στις διεθνείς αγορές, είτε στις αποθήκες σου. Αυτό που δεν μπορείς να βρεις με τίποτα είναι εκπαιδευμένα αξιόμαχα πληρώματα εφέδρων αρματιστών για να τα επανδρώσουν.

Οπότε αυτό που λες στο τέλος δεν είναι ψέμα, αλλά δεν είναι και ολόκληρη αλήθεια.

Αν είναι γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια και χειρότερα πράγματα, τότε σωστά καταδικάζονται και για τους άντρες.

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Αλλά στο λιμενικό; Στις υπηρεσίες υποστήριξης; Δημόσιες υπάλληλοι είναι. Τι διαφέρουν από τις δικηγορίνες ενός οποιουδήποτε υπουργείου; Εκτός αν τις θέλουμε για ορντινάντσες και ιδιαίτερες γραμματείς και ειδικών καθηκόντων. Ε, τότε πια, είναι όλο μαζί λάθος. 100%.

Δυστυχώς, στο τέλος αυτό πιστεύω ότι θα γίνει, για αυτό και τόσος θόρυβος για τις συγκεκριμένες θέσεις.


Φυσικά κάνεις λάθος. Στο δημόσιο προσλαμβάνονται και ΑμεΑ, και συγκεκριμένα για τη θέση νομικού δεν είναι ανάγκη να είσαι Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ για να προσληφθείς.

Το «φυσικά» μου άρεσε :D

Δεν κάνω λάθος. Στο δημόσιο γενικώς και αορίστως δεν «προσλαμβάνονται ΑΜΕΑ» αλλά «μπορεί να προσληφθούν και ΑΜΕΑ». Ανάλογα την διατύπωση της προκήρυξης και την θέση. Το λιμενικό σίγουρα δεν προσλαμβάνει ΑΜΕΑ, και στην προκειμένη περίπτωση εξάλλου, δεν τέθηκε θέμα Ζανκλοντβανταμίασης ούτως ή άλλως.

Άσχετο με τη συζήτηση αλλά όχι, δεν είναι οι καλύτεροι.

Καλώς. Τότε απλά οι απόψεις διίστανται.

Η πρακτική δεν είναι καθόλου άθλια. Φυσικά αν πιστέψουμε όσα λέει η ζούγκλα κι η καταγγέλουσα είναι αθλιότατη!

:confused::confused::confused::confused:

Επαναδιατύπωση: Η πρακτική σαν πρακτική δεν είναι έχει κάτι το άθλιο. Είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στις ένοπλες δυνάμεις και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας και λίγο-πολύ και στον υπόλοιπο κόσμο. ΑΝ ΟΜΩΣ επιλέξεις να πιστέψεις τους ισχυρισμούς της καταγγέλουσας και ΜΟΝΟ τότε, αυτά που περιγράφει προφανώς και είναι αθλιότατα.

Ναι, βέβαια, ιδίως τώρα με τις περικοπές μισθών και τις απολύσεις, είναι πολυζήλευτες οι θέσεις.

Άποψή σου που στο συγκεκριμένο ειδικά θέμα δεν έχει καμία αξία αφού πολλοί, μεταξύ των οποίων και η καταγγέλουσα δεν συμμερίζονται.

Δεν έχει καμία σημασία αν ανακαλύφτηκε τώρα ή πρόπερσι. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να σταματήσει. Η λογική του επιχειρήματός σου είναι ίδια με την «ε, τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί να τους συλλαμβάνουν τώρα;»

Δεν θα το έλεγα. Είναι μάλλον η ίδια λογική με το επιχείρημα «Μου τρώτε τη θέση κουφάλες; Θα σας βγάλω στα κανάλια».

Γιατί; Επειδή το να είσαι γιατρός σημαίνει εκ προοιμίου ότι είσαι και τίμιος; Ή επειδή η αποτυχούσα είναι α) αποτυχούσα και β) γυναίκα, άρα λέει ψέματα;

Όχι για αυτό! Διότι εκ προοιμίου ένας μάρτυρας ίσον κανένας, όπως ασφαλώς ξέρεις πολύ καλά εφόσον ασχολείσαι με νομικά κείμενα.
Φυσικά εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, οπότε κρατάμε και μια πισινή. Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση και τι άλλες αποκαλύψεις θα γίνουν, τι θέση θα πάρουν ή δεν θα πάρουν οι υπόλοιποι που ήταν μπροστά. Και ανάμεσα σε αυτούς που ήταν μπροστά, δεν ήσουν εσύ Παλάβρα, ούτε εγώ, ούτε κανείς από όσους έχουμε σχολιάσει την είδηση μέχρι στιγμής. Θα ήταν σώφρον λοιπόν να κρατούσαμε μια στοιχειώδη επιφύλαξη.

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα επιχειρήματα περί αρτιμέλειας είναι άκυρα, γιατί η θέση είναι νομικού, άρα γραφείου, επομένως και με αμαξίδιο να είναι ο υποψήφιος, αν έχει τα προσόντα πρέπει να τον πάρεις, και οτιδήποτε άλλο συνιστά διάκριση.

Ας επαναλάβω: Σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας και με την μοναδική εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού, οι πάντες και εννοώ οι πάντες, πρέπει να είναι αρτιμελείς και αξιόμαχοι, οποιαδήποτε και αν είναι η ειδικότητά τους. Ανεκαθεν, όχι τώρα. To αν σου αρέσει ή διαφωνείς καλώς ή κακώς είναι άσχετο και αδιάφορο. Μόνο στα πλαίσια μιας θεωρητικής συζήτησης σε ένα ανώνυμο φόρουμ έχει αξία, στην real life δεν έχει καμία.

Η προκήρυξη αφορά αξιωματικούς με ειδικότητα νομικού, δεν αφορά πολιτικό προσωπικό. Case closed. Απλά.

Θα μπορούσε να πάει κάποιος άλλος. Είχα πολλές μαθήτριες που ήταν στο λιμενικό, σε θέσεις γραφείου, και ούτε μία από αυτές δεν είχε ανέβει ποτέ σε πλοίο (και πού να ανέβει με τη γυναικεία στολή, φούστα, τακούνι κτλ; )

Χώρια ότι οι ναυτικοί θεωρούν γρουσουζιά την παρουσία γυναίκας και παπά σε πλοίο. :p

Και γενικότερα με ξαφνιάζει πάντα η άνεση με την οποία ο Έλληνας δέχεται την προσβολή της αξιοπρέπειάς του και τη δικαιολογεί κι από πανω. Κι όποιος πει μια κουβέντα είναι πουριτανός, είναι θεούσος ή είναι εκτός πραγματικότητας.

Εμένα με ανησυχεί η άνεση με την οποία ο Έλληνας δέχεται να καταδικάσει ή επιδοκιμάσει άκριτα το οτιδήποτε, αρκεί να του σερβιριστεί κατάλληλα από κάποια ζούγκλα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το λιμενικό είναι στρατός. Διαχειρίζεται μονάδες επιφάνειας που περιπολούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και σε περιόδους κρίσης είναι τα πρώτα μέσα που επιλαμβάνονται. Θυμίζω την περίπτωση των Ιμίων, όπου περιπολικά του λιμενικού βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαράθεση με αντίστοιχα όχι μόνο του τουρκικού λιμενικού, αλλά και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το λιμενικό δεν είναι στρατός. Ήταν στρατός (ναυτικό, δηλαδή) όταν χρησίμευε για λούφες στη θητεία. Το λιμενικό είναι ένοπλο σώμα δημόσιας ασφάλειας. Με συγκεκριμένες προδιαγραφές δράσης. Και η αστυνομία είναι ένοπλο σώμα. Σιγά μην την θεωρήσουμε στρατό.

Την εποχή των Ιμίων η χώρα βρέθηκε σε οιονεί κατάσταση επιστράτευσης. Και ψαρόβαρκες να ήταν εκεί, σε εμπόλεμο στάτους θα βρισκόντουσαν.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλώς. Τότε απλά οι απόψεις διίστανται.
Επειδή βλέπω ότι έχεις άποψη, αν ο γυναικολόγος σου είναι πιο καλός από όλες τις γυναίκες, μεταξύ αυτών και της δικής μου, να μου τον συστήσεις να πάω.

Τέλος πάντων, κάπου εδώ εγώ αποχωρώ από τη συζήτηση.
 

Oneiro13

New member
Και, Lost Verse, στον γυναικολόγο υπάρχει πάντοτε γυναίκα μέσα, όπως λέει η SBE. Και γδύνεσαι με την ησυχία σου και φοράς τη ρομπίτσα, κάθεσαι στην καρέκλα κι ο γιατρός έρχεται κι απλά στη σηκώνει για να κάνει τη δουλειά του. Κι ο καλός γιατρός αρχίζει αμέσως να σου μιλάει, ή αν όχι αυτός τουλάχιστον η νοσοκόμα του, για να σπάσει η αμηχανία και να μη νιώθεις περίεργα. Με λίγα λόγια, καμία σχέση.

Αυτό που λέτε crystal μου δεν συμβαίνει σε όλα τα γυναικολογικά ιατρεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών ιατρείων ο γυναικολόγος είναι μόνος του με την γυναίκα που θα εξετάσει. Συνήθως υπάρχει ένα μικρό παραβάν μέσα στο χώρο της εξέτασης προκειμένου να γδυθεί η γυναίκα και ν' αφήσει τα ρούχα της.
Αυτό που λέτε είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει σε ορισμένα ιατρεία στα οποία έχουν όλο και κάποια γραμματέα (ή νοσοκόμα ή απόφοιτο ιατρικών σχολών) η οποία εκτός από το να σηκώνει τηλέφωνα και να γράφει τις συνταγές βοηθάει και σε κάποια άλλα πράγματα τον γιατρό. :twit:
Τώρα για την αμηχανία που λέτε, είναι φυσικό να αισθάνεσαι αμήχανα αλλά καταλαβαίνεις πως ο άλλος είναι γιατρός. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Έτσι σταδιακά αρχίζει ν' αποχωρεί η όποια αμηχανία.
Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα με την κοπέλα από το ναυτικό, δεν ξέρω τι να πιστέψω. Είμαι 50-50.
Δεν ήμουν μπροστά και δεν μπορώ να γνωρίζω.
Συμφωνώ εν μέρει πως θα έπρεπε οι κοπέλες να εξετάζονται από γυναίκες ιατρούς μόνο και μόνο επειδή υπάρχει περίπτωση οι υποψήφιες να μην αισθάνονται άνετα. Παρ' όλα αυτά εάν ο γιατρός είναι επαγγελματίας και σωστός, το γεγονός ότι είναι άνδρας δεν θα πρέπει να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Εκείνη τη στιγμή που εξετάζει τις κοπέλες δεν το κάνει σαν κανένας, μπανιστιρτζής, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ούτε σαν ένας οποιοσδήποτε άνδρας, εξετάζει τις κοπέλες ως γιατρός.
Τέλος, μη νομίζετε πως και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων από τις οποίες περνάνε οι άνδρες για το ναυτικό και το στρατό πως δεν πέφτει κοροϊδία και χλευασμός από τους γιατρούς (που είναι και άνδρες) προς τους εξεταζόμενους.:mad:


Επειδή βλέπω ότι έχεις άποψη, αν ο γυναικολόγος σου είναι πιο καλός από όλες τις γυναίκες, μεταξύ αυτών και της δικής μου, να μου τον συστήσεις να πάω.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι γυναίκα για να ξέρει πως εξετάζει στη σημερινή εποχή ένας άνδρας γυναικολόγος μία γυναίκα.:twit:
Επιπλέον,πού ξέρουμε αν αυτός ο κάποιος τυγχάνει να έχει πατέρα ή μητέρα ή κάποιον συγγενή γυναικολόγο έτσι ώστε να γνωρίζει πολλά πράγματα για τα γυναικολογικά θέματα και τις ανάλογες εξετάσεις;;:confused: (δεν αναφέρομαι στον LostVerse, γενικά μιλάω)
 

SBE

¥
Από το άρθρο που μας έστειλε ο Δόχτορας:
...μας υπέβαλαν σε εξέταση ούρων για να αποδειχθεί αν είμαστε έγκυοι.

Η εξέταση ούρων βεβαίως ελέγχει και τη λήψη ναρκωτικών, αλλά αυτή η εξέταση γίνεται με φασματογραφία στο εργαστήριο. Επιπλέον ζητείται από τους εξεταζόμενους να δηλώσουν τι φάρμακα έχουν πάρει τις προηγούμενες μέρες γιατί μερικά φάρμακα επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Άρα η εξέταση ούρων αν έγινε για να διαπιστωθεί εγκυμοσύνη είναι παράνομη και αποτελεί διάκριση.

Η εξέταση όπως περιγράφεται θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο διαφορετικά. Πρώτα πρώτα το σουτιέν δεν χρειαζόταν να το βγάλουν οι υποψήφιες, ούτε για την ακρόαση με το στηθοσκόπιο, ούτε για την ορθοπεδική εξέταση. Επίσης θα μπορούσε να γίνουν οι εξετάσεις που δεν απαιτούν γδύσιμο (π.χ. η ακρόαση) με τα ρούχα και μετά να βγάλουν τα ρούχα. Το ίδιο θα ήταν από άποψη χρόνου.

"μ' αυτά τα κιλά πώς τόλμησες κι έκανες αίτηση για το Λιμενικό;"

Αν η προκήρυξη δεν ορίζει μέγιστο/ ελάχιστο ύψος και βάρος των υποψηφίων, σχόλια για τη σωματική διάπλαση του υποψήφιου είναι παράνομα και αποτελούν διάκριση. Τόσο δύσκολο ήταν για τους γιατρούς να το βουλώσουν;

Τέλος,
Εξετασθήκαμε από άντρες γιατρούς, αντί για γυναίκες όπως προβλέπεται από τη νόμιμη διαδικασία.

Το βασικότερο και μεγαλύτερο λάθος, αν έτσι λέει ο κανονισμός. Και αν δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τον κανονισμό, ας έβαζαν τις υποψήφιες να υπογράψουν ότι δέχονται να εξεταστούν από άντρες μόνο.
 

crystal

Moderator
Αυτό που λέτε crystal μου δεν συμβαίνει σε όλα τα γυναικολογικά ιατρεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών ιατρείων ο γυναικολόγος είναι μόνος του με την γυναίκα που θα εξετάσει. Συνήθως υπάρχει ένα μικρό παραβάν μέσα στο χώρο της εξέτασης προκειμένου να γδυθεί η γυναίκα και ν' αφήσει τα ρούχα της.
Αυτό που λέτε είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει σε ορισμένα ιατρεία στα οποία έχουν όλο και κάποια γραμματέα (ή νοσοκόμα ή απόφοιτο ιατρικών σχολών) η οποία εκτός από το να σηκώνει τηλέφωνα και να γράφει τις συνταγές βοηθάει και σε κάποια άλλα πράγματα τον γιατρό. :twit:

Τι να πω, μάλλον έπεσα στις περιπτώσεις. Πάντως you get my point: καμία σχέση.

Συμφωνώ εν μέρει πως θα έπρεπε οι κοπέλες να εξετάζονται από γυναίκες ιατρούς μόνο και μόνο επειδή υπάρχει περίπτωση οι υποψήφιες να μην αισθάνονται άνετα. Παρ' όλα αυτά εάν ο γιατρός είναι επαγγελματίας και σωστός, το γεγονός ότι είναι άνδρας δεν θα πρέπει να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Εκείνη τη στιγμή που εξετάζει τις κοπέλες δεν το κάνει σαν κανένας, μπανιστιρτζής, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ούτε σαν ένας οποιοσδήποτε άνδρας, εξετάζει τις κοπέλες ως γιατρός.

Βρε συ Όνειρο, όταν γδύνεσαι μπροστά σε ένα μάτσο αγνώστους, όσο επαγγελματίες κι αν είναι, το λογικό είναι να σου δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Το να βάζουν γυναίκες να εξετάσουν τις γυναίκες είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν.
 

Oneiro13

New member
Βρε συ Όνειρο, όταν γδύνεσαι μπροστά σε ένα μάτσο αγνώστους, όσο επαγγελματίες κι αν είναι, το λογικό είναι να σου δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Το να βάζουν γυναίκες να εξετάσουν τις γυναίκες είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν.

Έχετε δίκιο! Εγώ αν ήμουν στη θέση τους και γυναίκες να μ' εξέταζαν πάλι άβολα θα αισθανόμουν.:p
Όμως σταδιακά φαντάζομαι θα το ξεπερνούσα, όπως το ξεπερνάω όταν επισκέπτομαι άνδρες γιατρούς και εξετάζομαι από αυτούς.:p
Τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο δύσκολα και τα πιο αμήχανα. Μετά συνηθίζεις στην ιδέα πως ο άντρας που έχεις απέναντί σου δεν είναι τίποτ' άλλο από έναν απλό γιατρό ο οποίος κάνει τη δουλειά του. Άλλωστε και ο ίδιος ο γιατρός δεν μας βλέπει ως κάτι το διαφορετικό. Μας βλέπει ως ασθενείς. Απλή ρουτίνα.:)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Άλλωστε και ο ίδιος ο γιατρός δεν μας βλέπει ως κάτι το διαφορετικό. Μας βλέπει ως ασθενείς. Απλή ρουτίνα.:)
Αχ, μακάρι να ήταν έτσι... Όταν οι γιατροί βρίσκονται με δική τους παρέα, και σχόλια κάνουν και μας κοροϊδεύουν και μας κουτσομπολεύουν μεταξύ τους... Όχι όλοι, προφανώς, όπως τίποτα δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους.

Edit: Εντελώς τυχαία, μπήκα αμέσως μετά να διαβάσω την Prudence, κι έπεσα πάνω σε μια τέτοια περιγραφή απαράδεκτης συμπεριφοράς γιατρού, ή για την ακρίβεια ψυχολόγου, που θα έπρεπε να βλέπει τους ασθενείς σαν σωστός επαγγελματίας.
 

SBE

¥
Και δυστυχώς, επειδή είχα την ατυχία να γνωρίσω αρκετούς Έλληνες ειδικευόμενους γυναικολόγους στο ΗΒ (έχει μεγάλη ζήτηση η ειδικότητα) είχα αηδιάσει με αυτά που άκουγα και κυρίως με το ότι τα κίνητρά τους για οτιδήποτε ήταν οικονομικά. Το χειρότερο ήταν ότι όπως μου είπαν γιατρίνες ειδικευόμενες (Ελληνίδες κι αυτές), αυτά που διαπίστωσα εγώ δεν ήταν τίποτα, υπήρχαν και χειρότερα.

Παραδείγματα: μας έλεγε ο ένας ειδικευόμενος ότι του φάνηκε περίεργο που όταν έπιασε δουλειά στο ΗΒ τον ρώτησαν αν έχει ηθικούς ενδοιασμούς στο ζήτημα των εκτρώσεων, ώστε να εξαιρεθεί από τέτοια καθήκοντα / εκπαίδευση. Αντί να εκτιμήσει το βλίτο το ότι έπιασε δουλειά σε εργοδότη που σέβεται τα ηθικά διλήμματα του προσωπικού του, έκανε κάτι τρισάθλια σχόλια που δεν επαναλαμβάνονται και η κεντρική ιδέα ήταν ότι δεν είναι δυνατό να μην εκπαιδευτεί σχετικά, γιατί θα χάσει μια σημαντική μελλοντική πηγή εισοδήματος. Και μας είπε κιόλας τι ψυχολογικά κόλπα μπορείς να εφαρμόσεις στους ακούσιους μέλλοντες γονείς, ειδικά στον πατέρα, για να σου δώσουν "όσα λεφτά τους ζητήσεις", και χωρίς να ζητήσουν απόδειξη.
Τι να λέμε!
 
+1000 για το ποστ 19 του Δρα!

Και όχι, δεν νομίζω ότι στον γυναικολόγο μπαίνουν δύο άτομα μέσα. Εκτός αν μιλάτε για νοσοκομείο που και πάλι δεν το ξέρω. Σε ιατρείο πάντως που ξέρω διάφορους είναι μόνοι τους και έχουν γραμματέα όχι νοσοκόμα.
 

SBE

¥
Τα χρέη της επιβλέπουσας για παν ενδεχόμενο μπορεί να τα εκτελεί και η γραμματέας. Άλλωστε δεν συμμετέχει στην εξέταση, ούτε παρακολουθεί. Απλά βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Ή μπορεί η ασθενής να συνοδέυεται, όπως γίνεται συνήθως.

Δεν περιμένω να το εφαρμόζουν όλοι οι γιατροί στην Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε για το δικό τους καλό. Για να μην μπορεί μετά κανείς να τους κατηγορήσει.
 
Top