«Η μπούρκα είναι φυλακή» ;

«Η μπούρκα είναι φυλακή»
Υπέρ της μη χορήγησης υπηκοότητας σε γυναίκα με μπούρκα δηλώνει Γαλλίδα υπουργός

Γαλλίδα υπουργός, μουσουλμάνα το θρήσκευμα, δήλωσε ότι συμφωνεί με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία αρνούνταν την υπηκοότητα σε γυναίκα από το Μαρόκο που φορά μπούρκα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η Αλγερινής καταγωγής υπουργός Αστικών Θεμάτων Φαντέλα Αμάρα, η απόφαση «θα αποθάρρυνε ορισμένους φανατικούς από το να επιβάλλουν την μπούρκα στις γυναίκες τους».

Χαρακτήρισε μάλιστα την μπούρκα «φυλακή και έμβλημα ενός απολυταρχικού πολιτικού καθεστώτος» και υπογράμμισε ότι τόσο η μαντίλα και το η μπούρκα είναι σύμβολα καταπίεσης για τις γυναίκες και δεν συνάδουν με τις αξίες της Γαλλίας.

Η απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας (Conseil d'Etat) εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με την οποία η Μαροκινή γυναίκα, που είναι παντρεμένη με Γάλλο και έχουν τρία παιδιά, δεν μπορούσε να λάβει την υπηκοότητα.

Αν και η γυναίκα, επισημαίνει το BBC, δηλώνει ότι δεν θέλησε να αμφισβητήσει τις θεμελιώδεις αξίες της Γαλλίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η Μαροκινή ζει «εντελώς υποταγμένη από τους άνδρες συγγενείς της».

http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=919983
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γιατί, αμφιβάλλει κανείς ότι είναι φυλακή η μπούρκα;
Εδώ στην Ελλάδα ξεσηκώθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τη δυνατότητα να παίρνει η γυναίκα το επώνυμο του συζύγου της, λέγοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα βρουν ευκαιρία κάποιοι σύζυγοι να καταδυναστεύσουν τις γυναίκες τους.
Και δεν είναι φυλακή και καταπίεση η μπούρκα; Ή θα ισχυριστεί κανένας ότι κάποιες γυναίκες έχουν βίτσιο να ντύνονται έτσι;

Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι, αυτοί οι φανατικοί δυνάστες των γυναικών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους δημοκρατικούς θεσμούς των χωρών στις οποίες κατοικούν τώρα, για να συνεχίσουν να καταπιέζουν τις γυναίκες και τις κόρες τους.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εμένα πάντως αυτό που με βγάζει από τα ρούχα μου είναι το εξής:
Οι υπέρμαχοι των διαφόρων ειδών καλυμμάτων, π.χ. μπούργκας, φερετζέδων κτλ δηλώνουν ότι η μη αποδοχή των ενδυμάτων τους από τις δυτικές χώρες συνιστά καταπίεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, παραβίαση των ατομικών και θρησκευτικών τους ελευθεριών κτλ κτλ.

Όμως, όταν δυτικές γυναίκες επισκέπτονται τις χώρες με θεοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα, πρέπει να καλύπτονται. Αυτό δεν είναι παραβίαση των ελευθεριών τους;

Επομένως, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή ελευθερία ένθεν και ένθεν, ή απαγόρευση.
 
Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι, αυτοί οι φανατικοί δυνάστες των γυναικών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους δημοκρατικούς θεσμούς των χωρών στις οποίες κατοικούν τώρα, για να συνεχίσουν να καταπιέζουν τις γυναίκες και τις κόρες τους.

Με χειρότερη έκφραση καταπίεσης τα εγκλήματα τιμής, όπου οι ίδιοι οι γονείς σκοτώνουν την κόρη τους αν θεωρηθεί ότι έκανε κάτι άσεμνο. Δυστυχώς, τα εγκλήματα τιμής είναι καθημερινότητα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, και πολλές γυναίκες κάθε χρόνο βρίσκουν φριχτό θάνατο από τους ίδιους τους συγγενείς τους.
Ατελείωτη μεσαιωνική φρίκη... Ενδιαφέρον άρθρο εδώ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μα είναι αστείο να μιλάνε για καταπίεση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτοί που δεν κάνουν τίποτε άλλο εκτός από αυτό. Πόσα ανθρώπινα δικαιώματα έχει η γυναίκα στο Μαρόκο ή στη Σαουδική Αραβία ή οπουδήποτε αλλού, όπου απαγορεύεται να κυκλοφορήσει χωρίς μπούρκα ή να οδηγήσει αυτοκίνητο ή και μόνο να κυκλοφορήσει στο δρόμο χωρίς συνοδεία άρρενος μέλους της οικογένειας;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συμφωνώ, Αλεξάνδρα, απλώς αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι «εμείς έτσι το βλέπουμε, αυτή τη θρησκεία έχουμε επιλέξει, επομένως αφήστε μας ήσυχους να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Δεδομένου ότι η θρησκευτική παράδοση στην οποία βασίζονται θεωρεί υποδεέστερη τη γυναίκα, θέλουν να παραμείνει η κατάσταση ως έχει παντού, ακόμα και σε διαφορετικές χώρες. Μέχρι εδώ, ας πούμε ότι συμφωνούμε.

Όμως, ρε φίλε, όταν έρχομαι εγώ στη χώρα σου, θα κυκλοφορώ όπως κυκλοφορώ και στο σπίτι μου χωρίς κίνδυνο να μου επιβληθούν διάφορες ποινές. Αλλιώς, όταν έρχεσαι εσύ στη δική μου, θα σέβεσαι τους νόμους της και τις κοινωνικές συνθήκες της. Γκέκε;
 

curry

New member
Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διαλέγει τη φυλακή του. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε πραγματικά για επιλογή;
Την μπούρκα την επιλέγουν οι μουσουλμάνες γυναίκες με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουν την πορνεία οι ανήλικες αφρικάνες της Σοφοκλέους. Με τον βούρδουλα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Την μπούρκα την επιλέγουν οι μουσουλμάνες γυναίκες με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουν την πορνεία οι ανήλικες αφρικάνες της Σοφοκλέους. Με τον βούρδουλα.
Φυσικά. Εγώ είχα στο μυαλό μου περισσότερο γυναίκες που το θεωρούν επιλογή τους λόγω θρησκείας. Έχω γνωρίσει αρκετές στην Τουρκία.
Βέβαια, η επιλογή δεν είναι πάντα πραγματική, διότι πολλές φορές είναι απόρροια της πίεσης του κοινωνικού περίγυρου.
Πάντως, και για να γυρίσουμε στο θέμα, η συγκεκριμένη επιλογή είναι φριχτή, για τα δικά μου δεδομένα πάντα. Μιλάμε τώρα για Τουρκία, με 40 βαθμούς υπό σκιάν, και γυναίκες να κυκλοφορούν μαντιλοφορεμένες, με βαριά παλτό με μακρύ μανίκι και ποδόγυρο πάνω από τα άλλα ρούχα τους.
Η μόδα όμως, μόδα, α! Μαντιλάκι ασορτί με πεδιλάκι και ασορτί με τσιμπιδάκι που κρατάει το μαντιλάκι στη θέση του. Παλτό ομοίων αποχρώσεων και φουστίτσα σινιέ να ξεπροβάλλει από τον ποδόγυρο.
 
Palavra; said:
Όμως, ρε φίλε, όταν έρχομαι εγώ στη χώρα σου, θα κυκλοφορώ όπως κυκλοφορώ και στο σπίτι μου χωρίς κίνδυνο να μου επιβληθούν διάφορες ποινές. Αλλιώς, όταν έρχεσαι εσύ στη δική μου, θα σέβεσαι τους νόμους της και τις κοινωνικές συνθήκες της. Γκέκε;

Νομίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος (υπεραπλουστεύοντας) που το δικαστήριο δεν τη δέχτηκε.
 
Γιατί δεν ξέρω όλο το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
[Joke]Εννούσα γιατί λες ότι υπεραπλουστεύω, τι δηλαδή, επειδή μιλάω σαν την αβατάρα μου;;;[/Joke]
 
Όχι, όχι... δεν εννοούσα ότι υπεραπλουστεύεις εσύ, αλλά ότι ο λόγος για τον οποίο δεν της δώσανε την υπηκοότητα με απλά λόγια είναι το "στη Ρώμη κάνε όπως οι Ρωμαίοι" (ή όπως αλλιώς το λέμε στα Ελληνικά αυτό).

:)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εκτός αυτού, η Γαλλία φημίζεται για το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του (βλ. και σχετική απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία).
 
Ναι, και πολύ καλά κάνει για μένα. Άντε με το καλό κι από εδώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλά! Εδώ ένα θρήσκευμα στις ταυτότητες καταργήσαμε και έκλεισε το Σύνταγμα, φαντάζεσαι να απαγορευτεί να φαίνεται ο σταυρός σου (αν φοράς) στο σχολείο; Τον βλέπω τον Πλεύρη με αποπληξία στο νοσοκομείο...
 
Ας υποθέσουμε ότι οι γυναίκες καταπιέζονται να φορέσουν μπούρκα. Και λέω "υποθέσουμε", γιατί το είδος της καταπίεσης που δέχονται είναι αντίστοιχο με την καταπίεση της δυτικής γυναίκας να αποτριχώνει τα πόδια της: καταπίεση μεν, γι' αυτές όμως είναι κάτι δεδομένο, δεν διανοούνται να μην το κάνουν.
Ας υποθέσουμε όμως...
Και ρωτάω εγώ: Ποιος απελευθερώνει τον καταπιεσμένο (παντού και πάντα στην ιστορία, όχι μόνο σ' αυτήν την περίπτωση) παρά ο ίδιος τον εαυτό του; Δεν είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι η ελευθερία χαρίζεται από κάποιον άλλο;
Κι έχω και μια δεύτερη απορία: Τελικά μήπως όλες αυτές οι απαγορεύσεις των υπέρμαχων του κοσμικού κράτους είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεμπερδεύουν οι "προοδευτικοί" με τους "βρωμο- μετανάστες" και να συγκαλύψουν και τον ρατσισμό τους; Όπου ρατσισμός σημαίνει να είσαι πεπεισμένος για την ανωτερότητα της δικής σου κουλτούρας και να μην δέχεσαι την κουλτούρα του άλλου.
Α! Και μου προέκυψε και μία τρίτη: Αν τελικά ο καταπιεσμένος είναι αυτός που πρέπει να σπάσει τα δεσμά του, μήπως τελικά με το να του κόβεις τον δρόμο προς μια άλλη χώρα, πιο "ελεύθερη", με το να του απαγορεύεις τη φοίτηση σε "laiques" σχολεία και στα πανεπιστήμια, τελικά του στερείς τη μοναδική ευκαιρία συνειδητοποίησης της ελευθερίας; Μήπως τον καταδικάζεις στον αιώνιο σκοταδισμό;
Πριν μου απαντήσετε, να δώσω κάποιες διευκρινίσεις για μένα:
1)ΔΕΝ φοράω μπούρκα.
2)Αποτριχώνομαι. :)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτό ακριβώς λένε και εκείνοι.
Θεμιτό να υιοθετήσεις μια θρησκεία η οποία δίνει οδηγίες στους άντρες του τύπου «η τιμωρία προς τις γυναίκες να είναι λογική και να μην ξεπερνά ένα όριο» (δηλαδή, μην τις δείρετε πολύ, λέω εγώ). Θεμιτό, γιατί έτσι πιστεύεις ότι θα σώσεις την ψυχή σου.

Αθέμιτο είναι να μην έχεις άλλη επιλογή.

Και εξηγώ: η ΚΔ λέει ότι ο άντρας είναι ανώτερος από τη γυναίκα-δε θυμάμαι ακριβώς το απόσπασμα, είναι σε επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους. Εκεί λοιπόν γράφει ότι «πάνω από τη γυναίκα ο άντρας, πάνω από τον άντρα η εκκλησία, πάνω από την εκκλησία ο Χριστός». Γράφει επίσης ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ανοίγουν το στόμα τους στην εκκλησία, παρά να πηγαίνουν σπίτι τους και να εκφράζουν τις απορίες τους στον άντρα τους. Μέχρι εδώ, καλά.

Εμείς όμως, στη χώρα στην οποία ζούμε, έχουμε την επιλογή να μην υπακούμε στις επιβολές αυτές, να αμφισβητούμε τη θρησκεία μας, να μη φοράμε μαντήλι στο κεφάλι στην εκκλησία (άλλη προσταγή του Παύλου αυτή), καθώς και να μην πηγαίνουμε καθόλου στην εκκλησία γιατί είμαστε δωδεκαθεΐστριες, βουδίστριες, άθεες, οπαδοί του Ζωροαστρισμού (κάτω το πλύσιμο τώρα!) κτλ κτλ.

Οι γυναίκες σε χώρες με θεοκρατικά καθεστώτα έχουν την εξής επιλογή: μπούρκα ή θάνατος.
 
Last edited:
Ποιος απελευθερώνει τον καταπιεσμένο (παντού και πάντα στην ιστορία, όχι μόνο σ' αυτήν την περίπτωση) παρά ο ίδιος τον εαυτό του;

Είναι αυτό πάντα δυνατό; Το περιβάλλον ασκεί καθοριστική επιρροή, όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Δηλ. μια γυναίκα που δεν θέλει να φοράει μπούρκα, τι της μένει να κάνει; Να μεταναστεύσει;

Τελικά μήπως όλες αυτές οι απαγορεύσεις των υπέρμαχων του κοσμικού κράτους είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεμπερδεύουν οι "προοδευτικοί" με τους "βρωμο- μετανάστες" και να συγκαλύψουν και τον ρατσισμό τους; Όπου ρατσισμός σημαίνει να είσαι πεπεισμένος για την ανωτερότητα της δικής σου κουλτούρας και να μην δέχεσαι την κουλτούρα του άλλου.

Μα αν ένα κράτος είναι κοσμικό κράτος, γιατί πρέπει να δεχτεί κάτι που είναι αντίθετο στις αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί και σε αυτά που προασπίζεται; Λέω εγώ τώρα, έτσι... :)
 
Top