metafrasi banner

small-sided games

Αυτή η σύναψη είναι μόνιμος πονοκέφαλος στα ποδοσφαιρικά κείμενα. Πρόκειται για παιχνίδια (στην προπόνηση) που δεν είναι 11 εναντίον 11, αλλά μικρότερος αριθμός παικτών (πχ 7 εν 7, 8 εν 8 κτλ). Χρησιμοποιούνται πολύ στις υποδομές (grassroots) για την εκμάθηση βασικών αρχών τακτικής. Ειδικά ο μεγάλος προπονητής Horst Wein είναι ένθερμος υποστηρικτής των small-sided games, αφού πιστεύει ότι η οπτική και η κατανόηση του νεαρού ποδοσφαιριστή, όχι μόνο των αρχών τακτικής, αλλά και του χώρου, πρέπει να χτίζονται σταδιακά, και ότι μόνο μετά την ηλικία των 12 περίπου πρέπει τα παιδιά να φτάνουν στο 11 εναντίον 11. Έχουμε προτάσεις για την απόδοση του όρου;
Ευχαριστώ.
 

nikosl

Member
ενας ποδοσφαιρόφιλος που δουλεύει δίπλα μου στο γραφείο προτείνει σαν όρους της πιάτσας: μίνι-σοκερ και μουντιαλίτο. Υπάρχει και το φούτσαλ (Futsal) αλλά είναι σε σάλα και με λίγο μικρότερη μπάλα.
 
Nikosl, ο όρος δεν αφορά το γνωστό mini-soccer ή μουντιαλίτο ή 5 επί 5. Πρόκειται για παιχνίδια προπόνησης που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, αλλά όχι μόνο, στις υποδομές για την εκμάθηση τακτικής κυρίως. Πχ ένα small-sided game κατοχής 7 x 7, ή 5 εν 2, ή 3 εν. 2, για να μάθουν οι παίκτες να παίζουν σε καταστάσεις αριθμητικού πλεονεκτήματος, ή παιχνίδια με ολιγομελείς ομάδες για την εκμάθηση αυτοματισμών για την εκτέλεση στημένων φάσεων. Εάν παίξουν αγώνα όμως οι παίκτες θα παίξουν κανονικά 11 εν 11.
 

nikosl

Member
οκ, δεκτή και γνωστή η διάκριση, απλώς αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιείται ο όρος "με ολιγομελείς ομάδες" στα ελληνικά ή αν επεκτείνεται η χρήση του "μίνι-σοκερ".
 
Αυτό δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Οι προπονητές που ξέρω είτε είναι ξένοι και χρησιμοποιούν τον αγγλικό όρο είτε δεν το πολυζαλίζουν και λένε απλά "θα παίξουμε 3 εν 2". Απλά το κείμενο που μεταφράζω είναι λίγο θεωρητικό και, ως γνωστόν, οι προπονητές δεν τα 'χουν και πολύ καλά με το θεωρητικό μπλα μπλα (εκτός αν το κάνουν εκείνοι!! :D )
 
Το παιχνίδια με ολιγομελείς ομάδες είναι μεν καλή μετάφραση αυτού που ζητάς αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιείται ευρέως στο χώρο.

Προτείνω το ασκήσεις τακτικής 7 εναντίον 7, 3 εναντίον 2 και ούτω καθεξής. Επειδή για τακτική πρόκειται σίγουρα.
 
Top