Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μεταφραστικά κατορθώματα δημοσιογράφων

Το έχουμε ξαναπεί, ν' ανοίξουμε χωριστό sticky για τις ερασιτεχνικές μεταφράσεις δημοσιογράφων και άλλων στελεχών.

Από το in.gr:
Αν και η σύζυγός του είχε τεθεί υπό αστυνομική παρακολούθηση, ο Ντ. Ρακούλια είχε κατορθώσει να μεγαλώσει και δεύτερο παιδί την περίοδο που ήταν φυγάς.

Τι έλεγε στην πραγματικότητα η είδηση;
Although his wife was kept under police surveillance, he managed to father a second child while he was on the run.

Τώρα, από πού κι ως πού το να ρίχνεις ένα στα βιαστικά, υπό τον φόβο της αστυνομίας, ισοδυναμεί με το να "μεγαλώνεις" ένα παιδί, μόνο ο δημοσιογράφος/μεταφραστής μπορεί να μας το εξηγήσει.

Άσε που μπορεί η ουσία της είδησης να είναι ότι η σύζυγος ήταν άπιστη ;)
 
Από την αδελφή μου πήρα το παρακάτω μήνυμα:

Στη χθεσινοβραδυνή ταινία του ΑΛΦΑ με την Μέλανι Γκρίφιθ, σε μετάφραση [*] παρακολούθησα μόνο ένα τέταρτο. Μόνο σ' αυτό το τέταρτο σημείωσα τα εξής:
ικασία, την μάρτυ, κρατήτε, πέρνει, ζεσταίνεσε, συνομωσία, βρίσκεσε, επικαλώντας, κατηγορούντε.


*Γνωστής εταιρείας υποτιτλισμού που είναι "σεσημασμένη" για κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας και για τις χαμηλότερες αμοιβές που υπάρχουν στην πιάτσα. Επειδή αυτή η εταιρεία έχει συλληφθεί πολλές φορές να χρησιμοποιεί υποτίτλους που βρίσκει στο ίντερνετ, είτε πρόκειται για rip από dvd, είτε υποτίτλους ερασιτεχνών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση χτύπησε τζάκποτ: ερασιτεχνικοί υπότιτλοι του επιπέδου που αξίζει στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Αλεξάνδρα, επειδή ίσως γράψω γι' αυτό, αν θέλεις πες μου με pm ημερομηνία, ταινία, εταιρεία. Αλλά δεν φταίει και το κανάλι; Στο κάτω-κάτω δεν είναι κανένα Χάι Τσάνελ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τα κανάλια φταίνε επειδή επιμένουν να πληρώνουν χαμηλές τιμές, εν γνώσει τους ότι δεν είναι δυνατόν με τέτοιες τιμές να πληρώνονται μεταφραστές της προκοπής. Η εταιρεία υποτιτλισμού φταίει επειδή ακόμα κι όταν παίρνει μια, μικρή έστω, αύξηση από το κανάλι, δεν δίνει αύξηση στους μεταφραστές και τους κρατάει 15 χρόνια με την ίδια άθλια τιμή.

Να επισημάνω επίσης ότι αν δεν είναι ερασιτεχνικοί οι υπότιτλοι, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Απλούστατα, αυτές οι εταιρείες δοκιμάζουν κάθε πικραμένο άτομο που ισχυρίζεται ότι θέλει να γίνει υποτιτλιστής και σκασίλα τους αν είναι και ημιαναλφάβητος. Μπορεί, π.χ., αυτή η "μετάφραση" να ήταν το δοκιμαστικό κάποιου.

Σου έστειλα email.
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ταινία (Shadow of Doubt) σε άλλο φόρουμ επισημάνθηκαν και άλλα λάθη από κοπέλα που την είδε και έφριξε ομοίως (π.χ. *βρίσκεσε, *επεζεισε, *επιρεάσει, *εμπιρία, να *αποδίξω, *κρατήται, *ορκίζεσται, *κατηγορούντε, *εμπλέκετε, *υποστήρηξη και άλλα).

Οι προσπάθειές μου να βρω ερασιτεχνικό / πειρατικό υποτιτλισμό δεν έφεραν αποτέλεσμα. Από μεταφραστική μηχανή δεν έχει περάσει (δεν κάνουν τέτοια λάθη οι μηχανές). Κυκλοφορεί «επαγγελματίας» μεταφραστής με οξύτατο ορθογραφικό πρόβλημα;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κυκλοφορεί «επαγγελματίας» μεταφραστής με οξύτατο ορθογραφικό πρόβλημα;
Όπως είπα πιο πάνω, υπάρχει περίπτωση να ήταν το δοκιμαστικό κάποιου υποψήφιου μεταφραστή, από αυτούς που είναι σίγουροι ότι μια χαρά θα τα καταφέρουν στον υποτιτλισμό.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Alpha, μια γυναίκα που λιποθύμησε "κατεδαφίστηκε στις γραμμές του τρένου". Υποψιάζομαι ότι η είδηση έλεγε "collapsed".

Edit: Και η επιβεβαίωση.
 
Από το σημερινό άρθρο του in.gr για τη συνέντευξη του Μιχάλη Λιάπη στον Κόσμο του Επενδυτή:

Τέλος, σημειώνει ότι η ΝΔ χρειάζεται ένα bing bang επανίδρυσης. «Με γιουρούσια του τύπου 'άντε και πέφτει το ΠΑΣΟΚ σε λίγο', πάλι θα κουκουλώσουμε τα πράγματα».

Δεν ξέρω αν ο φυσικός αυτουργός είναι ο συμπαθής Μισέλ ή ο συντάκτης του ΚτΕ, αλλά για τρισχιλιοστή φορά φαίνεται η έλλειψη επιμελητή στο in.gr.
Προφανώς η επίδραση του bang bang, του ping pong, του King Kong και του Hong Kong (:)) είναι τεράστια, με αποτέλεσμα τα πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρήματα στο Google (όσο κι αν κάποια από αυτά είναι εσκεμμένα λογοπαίγνια).
 

nickel

Administrator
Staff member
Όχι πως δεν έχουν την ποικιλία τους τα μεταγραμμένα:

Altavista
μπιγκ μπανγκ 1.180
*μπιγκ μπαγκ (...κράτα και μεγάλη τσάντα) 159
*μπινγκ μπανγκ (βλέπε ανωτέρω) 685
 
Είδηση στην Ελευθεροτυπία για την αυτοκτονία ενός μοντέλου από την Κορέα:

Η Νταούλ Κιμ γεννήθηκε στη Σεούλ στις 31 Μαΐου του 1989. Ξεκίνησε τον μοντελισμό το 2006 με εμφανίσεις της στο κορεάτικο Vogue, με το οποίο συνέχισε να συνεργάζεται.

Προφανώς η Νταούλ βαρέθηκε να είναι τηλεκατευθυνόμενη και την έκανε από το μάταιο τούτο κόσμο...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σύμφωνα με τον υποτιτλιστή της ταινίας που βλέπουμε τώρα στον Alpha, "ένα αεροπλάνο έπεσε λόγω αναταραχών".
 

SBE

¥
Εννοεί ότι το καταρρίψανε αυτοί που έκαναν τις αναταραχές, ντε!

ΥΓ Αστειεύομαι
 
LOL. Ναι, αυτό εννοούσε κι αυτό είχα κι εγώ στο μυαλό μου. Να φταίει ότι είναι αργά ή αυτά που μας ψεκάζουνε;
 
Να φταίει ότι είναι αργά ή αυτά που μας ψεκάζουνε;
Ντιπ για ντιπ οφτόπικ:
Κι είχα μια κουβεντούλα με τον Ζάζουλα τις προάλλες για τα chemtrails... :D
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κάθισα χτες να δω στο Σκάι το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του ατυχήματος με το Airbus που "προσγειώθηκε" στον ποταμό Χάντσον χωρίς να πάθει κανένας τίποτα. Δυστυχώς, δεν πήρα χαρτί και μολύβι για να σημειώνω. Αν σημείωσε κανένας άλλος, ας μας τα πει. Εγώ λέω μόνο ένα που χαράχτηκε στο μυαλό μου. Ίσως αργότερα θυμηθώ κι άλλα.

...the emergency slides double as life-rafts.
...διπλώνουν σαν σωσίβιες λέμβοι.


Αλλά τελικά, δεν υπάρχουν μόνο μεταφραστές και υποτιτλιστές άσχετοι. Υπάρχουν γύρω μας και μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και επαγγελματίες όλων των ειδών που είναι ακατάλληλοι για τη δουλειά τους λόγω λειψών προσόντων. Και βάρδα μη σου τύχει ο σκιτζής γιατρός, ο χασοδίκης δικηγόρος, ο άσχετος πολιτικός μηχανικός. Μόνο που αυτοί καλύπτονται πίσω από ένα πτυχίο, ενώ οι μεταφραστές είναι πιο εκτεθειμένοι αφού δεν χρειάζεται πτυχίο για να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους.
 

Elsa

¥
Και βάρδα μη σου τύχει ο σκιτζής γιατρός, ο χασοδίκης δικηγόρος, ο άσχετος πολιτικός μηχανικός.

Πάλι καλά που, κατά το ρητό της πιάτσας, «το μπετόν έχει φιλότιμο»! :rolleyes:
Από τους άλλους όμως, αλίμονό μας...:D
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από τον Βγενόπουλο δεν περίμενα τέτοια κοτσάνα, είναι και δικηγόρος:
Οι κύριοι κύριοι Ρέπας και Σηφουνάκης...
 
Top