metafrasi banner

flow

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα

Το έχω έτσι, αμετάφραστο, σε γερμανικό κείμενο (!). Όμως, μου το εξηγεί:

Η βαθιά χαρά, το ωραίο πετάρισμα στο στομάχι, όταν το παιδί αφοσιώνεται στα ενδιαφέροντά του με όλες του τις δυνάμεις, όταν βυθίζεται μέσα στις αγαπημένες του δραστηριότητες....

Πληρότητα; «Ροή»; Άλλες ιδέες;
 

tuna

¥
Η "ροή" είναι μια χαρά (ίσως ανεμπόδιστη/ελεύθερη ροή) . Επίσης ανάβλυσμα/ανάβρυσμα;
 
O όρος ανήκει στον Mihály Csíkszentmihályi.

"Flow is the mental state of operation in which the person is fully immersed in what he or she is doing by a feeling of energized focus, full involvement, and success in the process of the activity. Proposed by Mihály Csíkszentmihályi, the positive psychology concept has been widely referenced across a variety of fields."

Δες μήπως έχει εκδοθεί κάποιο από τα βιβλία του στην Ελλάδα.

# Csíkszentmihályi, Mihály (1996). Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Invention. New York: Harper Perennial. ISBN 0-06-092820-4
# Csíkszentmihályi, Mihály (1998). Finding Flow: The Psychology of Engagement With Everyday Life. Basic Books. ISBN 0-465-02411-4 (a popular exposition emphasizing technique)
# Csíkszentmihályi, Mihály (2003). Good Business: Leadership, Flow, and the Making of Meaning. New York: Penguin Books. ISBN 0-14-200409-X
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευχαριστώ Diceman!
Πραγματικά, βρήκα ότι έχει εκδοθεί η «Ροή». Άρα, με αυτή την έννοια της ψυχολογίας, flow = ροή.

Edit: Έχω την εντύπωση πάντως ότι το όνομα του συγγραφέα θα έπρεπε να αποδίδεται στα ελληνικά ως Μίχαϊ Τσικζεντμίχαϊ (κανονικά βέβαια, τα ουγγαρέζικα τονίζονται στην πρώτη συλλαβή, άρα Τσίκζεντμιχαϊ, αλλά είπαμε...) και όχι Μιχάι Τσικζεντμιχάι που είναι στη μετάφραση.
 
Flow is the mental state of operation in which the person is fully immersed in what he or she is doing by a feeling of energized focus, full involvement, and success in the process of the activity.
Αυτό που νιώθω κάθε μέρα στη δουλειά, δηλαδή.
 
Edit: Έχω την εντύπωση πάντως ότι το όνομα του συγγραφέα θα έπρεπε να αποδίδεται στα ελληνικά ως Μίχαϊ Τσικζεντμίχαϊ (κανονικά βέβαια, τα ουγγαρέζικα τονίζονται στην πρώτη συλλαβή, άρα Τσίκζεντμιχαϊ, αλλά είπαμε...) και όχι Μιχάι Τσικζεντμιχάι που είναι στη μετάφραση.

Ναι, αλλά πώς να αντισταθείς σε τέτοια ρίμα;
 
Υπάρχει και στο βιβλίο "Συναισθηματική Νοημοσύνη".
Αποδίδεται με τον όρο "ροή" και όντως ανήκει στον Μιχάλι Τζικτζεντμιχάλι (ή όπως αλλιώς τον λένε τεσ πα), ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγο.


ΡΟΗ​

"τό μεν οργισθήναι παντός και ράδιον, ... το δ' ω και όσον και ότε και ου ένεκα και ώς, ουκέτι παντός ουδέ ράδιον," "Συναισθηματική νοημοσύνη" ή νοημοσύνη της καρδιάς. Καλλιέργεια των άλογων δυνάμεων του ανθρώπου, του θυμικού και του επιθυμητικού, αγάπη και εγκράτεια, διάκριση.
"Κι εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε μια εκστατική κατάσταση, σε σημείο που νιώθεις ότι σχεδόν δεν υπάρχεις. Το χέρι μοιάζει να μην ακολουθεί το σώμα ... Απλώς κάθομαι εκεί, παρατηρητής ... Κι έτσι, απλά, όλα ξεχειλίζουν από μόνα τους."
Η περιγραφή του έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με την περιγραφή που έδωσαν εκατοντάδες διαφορετικοί άνδρες και γυναίκες - ορειβάτες, πρωταθλητές σκακιού, χειρούργοι, μπασκετμπολίστες, μηχανικοί, διευθυντές, ακόμα και υπάλληλοι αρχείων - όταν αναφέρθηκαν στη στιγμή που ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε κάποια αγαπημένη τους δραστηριότητα. Η κατάσταση που περιγράφουν ονομάστηκε "ροή" από τον Μιχάλι Τζικτζεντμιχάλι, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος συγκέντρωσε τέτοιες αναφορές σχετικά με εξαιρετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετούς έρευνας. Οι αθλητές γνωρίζουν αυτή τη χαρισματική κατάσταση με τον όρο "ζώνη", όπου η τελειότητα έρχεται αβίαστα, θεατές και αντίπαλοι χάνονται στην ομίχλη της απόλυτης απορρόφησής τους εκείνης της στιγμής.
Η ροή αντιπροσωπεύει ίσως το ζενίθ στη χαλιναγώγηση των συναισθημάτων, υποτάσσοντάς τα στην υπηρεσία της επίδοσης και της μάθησης. ... Όταν εγκλωβίζεται κανείς στην ανία της κατάθλιψης ή στην αναστάτωση του άγχους, η ροή εμποδίζεται. ... Το χαρακτηριστικό σημάδι της ροής είναι μια αίσθηση αυθόρμητης χαράς, και αγαλλίασης. ... Η ροή ανακόπτεται αν συλλογίζεται κανείς πολύ έντονα τα όσα συμβαίνουν. Ακόμα και η ίδια η σκέψη "αυτό το κάνω καταπληκτικά" μπορεί να διασπάσει την αίσθηση της ροής. Η προσοχή συγκεντρώνεται τόσο πολύ, που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν μόνο το στενό πλαίσιο της αντίληψης που συνδέεται με τον άμεσο στόχο, και χάνουν την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Ένας χειρούργος, για παράδειγμα, θυμάται μια πολύ δύσκολη εγχείρηση κατά την οποία βρέθηκε σε ροή. Όταν ολοκλήρωσε την επέμβαση, πρόσεξε μια στοίβα πέτρες και σοβάδες στο πάτωμα του χειρουργείου ... ενώ εκείνος ήταν αφοσιωμένος στην εγχείρηση, ένα μέρος από το ταβάνι είχε υποχωρήσει. ...
Η ροή είναι μια κατάσταση λήθης του εαυτού, το αντίθετο της περισυλλογής και της ανησυχίας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ροή είναι τόσο απορροφημένοι με το έργο που έχουν μπροστά τους, ώστε χάνουν την αίσθηση του (καθημερινού) εαυτού τους, εγκαταλείπουν τις μικρές (καθημερινές) ανησυχητικές σκέψεις, την υγεία, τους λογαριασμούς που τρέχουν, ακόμα και την ίδια την ευημερία της καθημερινής ζωής. Υπό την έννοια αυτή οι στιγμές της ροής είναι "εκτός Εγώ". ... άνθρωποι που βρίσκονται σε ροή επιδεικνύουν έναν δεξιοτεχνικό έλεγχο πάνω σε αυτό που επιτελούν και οι αντιδράσεις τους είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις εναλλασσόμενες απαιτήσεις της εργασίας τους. Και παρόλο που οι άνθρωποι έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε κατάσταση ροής, δεν ενδιαφέρονται για το πόσο καλά πηγαίνουν, ούτε απασχολούνται με σκέψεις επιτυχίας ή αποτυχίας - αυτό που τους παρακινεί είναι η ίδια η αγαλλίαση της εργασίας τους. ... Η ροή επέρχεται στη λεπτή ζώνη μεταξύ πλήξης και άγχους.
Η αυθόρμητη ευχαρίστηση, χάρη και αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν τη ροή δε συμβιβάζονται με τις "συγκινησιακές πειρατείες", στις οποίες οι μεταιχμιακές εξάρσεις (θυμού ή επιθυμίας) μπλοκάρουν τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Η ποιότητα της προσοχής στη ροή είναι χαλαρή, αν και πολύ εστιασμένη. Πρόκειται για μια συγκέντρωση πολύ διαφορετική από την προσπάθεια να εστιάσουμε σε κάτι την προσοχή μας όταν νιώθουμε κούραση ή πλήξη, ή όταν η προσοχή μας καταλαμβάνεται από οχληρά συναισθήματα, όπως είναι το άγχος ή ο θυμός.
Στη ροή υπάρχει ένα συναίσθημα ήπιας έκστασης. Αυτή η έκσταση μοιάζει να είναι ένα υπο-προϊόν της εστίασης της προσοχής που είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ροής. Παρατηρώντας ένα άτομο σε ροή, έχουμε την εντύπωση ότι το δύσκολο είναι εύκολο. Η άριστη επίδοση μοιάζει φυσιολογική και συνηθισμένη. ... μέσα στο μυαλό επαναλαμβάνεται ένα παρόμοιο παράδοξο: οι πιο απαιτητικοί στόχοι επιτυγχάνονται με τη λιγότερη κατανάλωση νοητικής ενέργειας. Στη ροή ο εγκέφαλος βρίσκεται σε μια "ψύχραιμη" κατάσταση, ... Όταν οι άνθρωποι εμπλέκονται σε δραστηριότητες που αιχμαλωτίζουν αμαχητί την προσοχή τους και την απασχολούν, ο εγκέφαλος τους "ηρεμεί", με την έννοια ότι παρουσιάζει μια ελάττωση της διέγερσης του φλοιού. ... Η ζώνη της ροής και της άριστης απόδοσης μοιάζει σαν όαση αποτελεσματικότητας του φλοιού με την ελάχιστη κατανάλωση νοητικής ενέργειας. ... Στην κατάσταση αυτή ακόμα και η σκληρή δουλειά μπορεί να είναι αναζωογονητική και ανανεωτική, και όχι εξαντλητική.
Ο νους τους είναι απορροφημένος από την εργασία που επιτελούν, δεν σκέφτονται, δεν φαντάζονται, δεν αισθάνονται τίποτε άλλο, ξεχνάνε τον "εαυτό" τους. Το σώμα τους βρίσκεται περίπου στην κατάσταση του ύπνου γιαυτό και δεν κουράζεται. Η ταραχή κουράζει όχι η εν ρυθμώ δουλειά, το παιχνίδι. Το αίμα κυκλοφορεί ήρεμα σε όλο το σώμα, τα άκρα, το μυαλό. Δεν αιματώνονται έντονα κάποιες περιοχές: σκέψη, συναισθήματα, φαντασία, αισθητηριακά κέντρα. Έτσι μορφώνεται ο άνθρωπος. Αποκτά μορφή το πρόσωπό του και δεν χρειάζεται τη μάσκα.​
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερσί Αυρηλία. :) Αυτό μάλιστα, κάπου λουφάζει στη βιβλιοθήκη μου!
 
Edit: Έχω την εντύπωση πάντως ότι το όνομα του συγγραφέα θα έπρεπε να αποδίδεται στα ελληνικά ως Μίχαϊ Τσικζεντμίχαϊ (κανονικά βέβαια, τα ουγγαρέζικα τονίζονται στην πρώτη συλλαβή, άρα Τσίκζεντμιχαϊ, αλλά είπαμε...) και όχι Μιχάι Τσικζεντμιχάι που είναι στη μετάφραση.

Μου φαίνεται σχεδόν τέλειο. Και για να αφήσω κι εγώ μια πινελιά, θα έλεγα: Μίχαϊ Τσίκσεντμίχαϊ (ΟΚ, ξέχνα ότι είδες τόνο στο πρώτο "ι").

ΥΓ: Όλα αυτά, μέχρι να περάσει καμιά βόλτα ο sapere και διορθώσει (ή επιβεβαιώσει)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για το sz -> σ θα συμφωνήσει και ο Σάπερε, φαντάζομαι, συμφωνώ κι εγώ (ήθελα μόνο να μπω στο θέμα του τονισμού, όχι και της απόδοσης. Άλλωστε πιο ριζοσπαστικό θα ήταν ίσως ένα ξ εκεί μέσα, αλλά άσε καλύτερα...) :) Για τον δεύτερο τόνο, με έχουν πείσει τα επιχειρήματα του Νίκελ για τα γερμανικά και περιορίζομαι στον ένα (αλλά δεν θα διόρθωνα τον δικό σου δεύτερο αν το προσυμφωνούσαμε...) :)
 
Και επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, νάτη κι αυτή (από τη Wikipedia):



Ειδικά βέβαια ως προς το arousal, αν το πάρουμε με την "άλλη" του σημασία, δεν ξέρω αν ο συνδυασμός high challenge level και medium skill level μας οδηγεί σε αυτό ή στο άλλο που είναι δίπλα του, στο κόκκινο. Ίσως είναι στα όρια, και τελικά εξαρτάται από τον άνθρωπο, προφανώς... Think positive, ο τολμών νικά κλπ.
 
Top