metafrasi banner

Πελάτες εξωτερικού

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έχω και άλλη δραστηριότητα εκτός από μεταφράστρια (τα βράδια ντύνομαι κάτγουμαν και ξυλοφορτώνω εφοριακούς και λογιστές). Πήγα στην εφορία, το δήλωσα, αλλά δεν μπορώ να κόβω αποδείξεις στους ταλαίπωρους μεταφραστές που με προσλαμβάνουν στο μπλοκάκι που γράφει μεταφράστρια. Έτσι, έκανα δεύτερο μπλοκάκι, με καινούρια σφραγίδα, που γράφει «κατγούμαν: υπηρεσίες ξυλοφόρτωσης», το οποίο σφραγίζεται με μια ειδική σφραγίδα που γράφει «Σειρά Α». Αν θέλεις να προσθέσεις και άλλες δραστηριότητες για να κάνεις νομίμως και άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνουν μετάφραση, π.χ. μαθήματα αγγλικών, καθαρισμούς πολυκατοικιών, κουρέματα γκαζόν κτλ, το δηλώνεις στην εφορία και παίρνεις ξεχωριστό μπλοκάκι, στο οποίο ναι μεν γίνεται η παρακράτηση ΦΕΕ 20% όταν δουλεύεις για εταιρείες, αλλά δεν πληρώνεις ΦΠΑ για τις δουλειές που κάνεις έτσι. Άρα ναι, μπορείς να έχεις και σειρά β, φαντάζομαι και σειρά γ, δ, ε κτλ.
 
Δηλαδή η "Σειρά Α" προορίζεται για δραστηριότητες που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ;

(Φανταστείτε σπαρίλα και κούραση. Δεν έχω κουράγιο να σχολιάσω κάτι για την κατγούμαν, γμτ...)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όχι, κανονικα επιβαρύνονται με ΦΠΑ, αλλά επειδή αποδίδεις ΦΠΑ από την κύρια δραστηριότητα (εγώ μετάφραση, στην προκειμένη), απαλλάσσεσαι από τις δευτερεύουσες δραστηριότητες (πού να τρέχω με τα βινύλια στην εφορία; )
 
Κοίτα τι μαθαίνει κανείς; Όμως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκπέσει και ο ΦΠΑ για τις εισροές, σωστά; (Στην προκειμένη περίπτωση για τα βινύλια -- και σταμάτα μεσημεριάτικα, άντε!)
 
Μάλλον αυτή η άλλη δραστηριότητα πρέπει να είναι τόσο άσχετη όσο (πολύ παραστατικά) περιέγραψε η Μάτα. Διότι γνωρίζω συνάδελφο, η οποία στη σφραγίδα της λέει «Υπηρεσίες μετάφρασης-Υπηρεσίες διερμηνείας-Οργάνωση συνεδρίων-Σύμβουλος επιχειρήσεων» και τα κόβει όλα στο ίδιο μπλοκάκι. Νομίζω ότι έχει βάλει και μαθήματα ξένων γλωσσών, αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου...
 
Κοίτα τι μαθαίνει κανείς; Όμως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκπέσει και ο ΦΠΑ για τις εισροές, σωστά;

Να με συγχωρνάς, Κόμη, αλλά μήπως μπορείς να το κάνεις πιο λιανά γιατί δεν κατάλαβα τι εννοείς; It's not you, it's me, που λένε και οι Αγγλοσάξονες.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ρώτησα: η ερμηνεία που ανέβασα εφαρμόζεται αναλογικά, άρα ισχύει και για εμάς. Αυτό που μου είπε η λογίστρια ισχύει για σκοπούς τήρησης βιβλίων.
Αν κάτι δεν καταλάβατε, να μου το πείτε πολύ συγκεκριμένα να ξαναρωτήσω. Πότε θα με σιχτιρίσουν δεν ξέρω.

Μάλλον αυτή η άλλη δραστηριότητα πρέπει να είναι τόσο άσχετη όσο (πολύ παραστατικά) περιέγραψε η Μάτα. Διότι γνωρίζω συνάδελφο, η οποία στη σφραγίδα της λέει «Υπηρεσίες μετάφρασης-Υπηρεσίες διερμηνείας-Οργάνωση συνεδρίων-Σύμβουλος επιχειρήσεων» και τα κόβει όλα στο ίδιο μπλοκάκι. Νομίζω ότι έχει βάλει και μαθήματα ξένων γλωσσών, αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου...
Μάλλον δεν ισχύει. Απλώς εγώ αποφάσισα να γίνω κάτγουμαν αφότου είχα ανοίξει βιβλία ως μεταφράστρια, επομένως έκανα επέκταση, γι' αυτό έβγαλα άλλο μπλοκάκι. Εικάζω ότι αν το είχα αποφασίσει εξαρχής μπορεί να με έβαζαν στο ίδιο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
ΚΩΔ.308. Γράφεται:

1) Η αξία των παραδόσεων αγαθών φορολογητέων σε άλλο κράτος μέλος π.χ. πωλήσεις αγαθών στους επιβάτες ελληνικού σκάφους κατά τον πλου από Ιταλία - Ελλάδα.

2) Η αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.2859/2000 είναι φορολογητέες σε άλλο κράτος - μέλος, ανεξάρτητα αν ο φόρος αποδίδεται εκεί από το φορολογικό αντιπρόσωπο ή από το λήπτη της υπηρεσίας π.χ. η αξία της παροχής υπηρεσιών φασόν προς λήπτες εγκαταστημένους σε άλλο κράτος-μέλος, όταν η υπηρεσία αυτή φορολογείται στο άλλο Κ-Μ κ.λ.π..
3) Η αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.2859/2000 είναι φορολογητέες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[αυτό αφορά εμάς]

4)Η αξία όλων γενικά των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αν πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας θα παρείχαν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (π.χ. αγορά καφέ από Βραζιλία και πώληση στην Κύπρο).

5)Εργασίες των περιπτώσεων ιθ, κ, κα, κγ, κδ και κε της παραγρ.1 του άρθρου 22 του ν.2859/2000, εφόσον ο λήπτης είναι εγκαταστημένος εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ή οι εργασίες αυτές συνδέονται άμεσα με αγαθά που εξάγονται σε τρίτη χώρα.


Με ποια τιμή φορολογούμαστε τελικά. Αυτήν στην οποία εκδόθηκε το παραστατικό ή αυτήν με την οποία ευρωποιήθηκε τελικά και πιστώθηκε στο λογαριασμό μας;
Μέχρι τώρα έχουν πέσει στο τραπέζι και οι δύο εκδοχές, με επικρατέστερη τη δεύτερη. Φτιάχνουμε μια στήλη στις άνευ ΦΠΑ εισαγωγές του βιβλίου εσόδων-εξόδων που την ονομάζουμε «Συναλλαγματικές διαφορές» και εκεί περνάμε τις διαφορές στα ποσά (είτε στα έσοδα είτε στα έξοδα) που προέκυψαν μετά την εξόφληση του παραστατικού, ως έκτακτα έσοδα ή έξοδα.
Μου είπαν ότι οι συναλλαγματικές διαφορές θεωρούνται ανόργανα έσοδα (ή έξοδα, ανάλογα) και δε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου.
 
Μου είπαν ότι οι συναλλαγματικές διαφορές θεωρούνται ανόργανα έσοδα (ή έξοδα, ανάλογα) και δε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου.

Δηλαδή, για να δω αν κατάλαβα, θα φορολογηθούμε με την ισοτιμία που ίσχυε την πρότελευταία Τετάρτη του μήνα που προηγείται της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ;
Κι άμα η ισοτιμία αυτή ήταν π.χ. για το δολάριο 1,36 τότε, αλλά εγώ πληρώθηκα στο 1,42; Φάε τη χασούρα και σκάσε σου λέει ο φορολογικός κώδικας; Ωραία!
Κι αν είναι έτσι, όταν κόβω το παραστατικό (το ελληνικό που συνοδεύει το ξένο και πρέπει να είναι σε ευρώ) τι ισοτιμία θα βάζω; Θα πρέπει να περιμένω μέχρι το τέλος του τριμήνου για να δω τι τιμή θα καθοριστεί; Αποκλείεται. Κάτι δεν έχω πιάσει.

Επίσης, όταν λέμε «φόρο», εννοούμε φόρο στο τέλος του χρόνου με τη δήλωση, έτσι; Να λέμε ΦΠΑ αν εννοούμε αυτό για να μη μπερδευόμαστε.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ έχω καταλάβει φόρο εισοδήματος, όχι ΦΠΑ, εφόσον το συγκεκριμένο απαλάσσεται. Και ναι, αυτό κατάλαβα, ή φάε τη χασούρα και σκάσε, ή τσέπωσέ τα και μην το πεις ούτε του παπά (αν έχει ανέβει το δολάριο).
 
Να με συγχωρνάς, Κόμη, αλλά μήπως μπορείς να το κάνεις πιο λιανά γιατί δεν κατάλαβα τι εννοείς; It's not you, it's me, που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Εννοώ ότι κανονικά έστω ότι εισπράττω 100€ ως Μπάτμαν συν 19€ ΦΠΑ, επειδή έδειρα δέκα κακούς (10 κακοί χ 10€/κακός). Αγοράζω καινούργια στολή 20€, με ΦΠΑ 3,8€. Κανονικά, στο τέλος του τριμήνου αποδίδω 19-3,8=15,2 €. Τι γίνεται όταν το μπατμανιλίκι είναι η δεύτερη, μη υποκείμενη σε ΦΠΑ δραστηριότητα;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τίποτα. Όλα αυτά που λες γίνονται στο ΦΠΑ της πρώτης. Νομίζω ότι αν δεν έχεις να δηλώνεις από πρώτη και έχεις μόνο από δεύτερη, βάζεις απλώς μηδέν ή υποβάλλεις αρνητική δήλωση, ανάλογα με το τι έξοδα έχεις κάνει. Θα ρωτήσω και το λογιστή μου.
Μόνο 10€ έκαστος; Χαλάτε την πιάτσα, αγαπητέ!
 
Κι άμα βγάζεις πιο πολλά από το μπατμανιλίκι απ' ό,τι από τη μετάφραση τι γίνεται; Φεσώνεις συνεχώς το κράτος με πιστωτικό ΦΠΑ; Όλο παράδοξα είναι αυτή η φορολογική νομοθεσία τελικά. Και δυο αβγά Τουρκίας.
 

Lina

¥
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις αμερικανικές εταιρείες. Η διαδικασία απ' ό,τι κατάλαβα είναι η εξής:

Στην περιοδική ΦΠΑ, περνάμε αυτά τα ποσά στον κωδικό 308, και υπολογίζουμε αναλογικά τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ που προκύπτει από τις δαπάνες μας. Δηλαδή, δεν αφαιρείται όλο το ΦΠΑ που δικαιούμαστε, αλλά ένα ποσοστό του -- η διαδικασία λέγεται pro rata.

Απορία: εφόσον δεν έχουμε εισπράξει ούτε αποδώσει ΦΠΑ πώς μπαίνει έστω και pro rata ΦΠΑ στον συμψηφισμό με τον ΦΠΑ επί των δαπανών;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτή η διαδικασία βασίζεται στην εξής λογική:
Όταν κάποιος έχει αμοιβές που υπόκεινται σε ΦΠΑ, έχει δικαίωμα να συμψηφίσει το ΦΠΑ των εσόδων με το ΦΠΑ των δαπανών του, επομένως να μην αποδώσει ολόκληρο το ΦΠΑ που εισέπραξε από τους πελάτες του. Αν κάποιος αμείβεται χωρίς ΦΠΑ (π.χ. οι ασφαλιστές), δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα, δηλαδή να περάσει το ΦΠΑ των εξόδων του σε μια περιοδική ΦΠΑ και να το συμψηφίσει. Οπότε, αν κάποιος έχει δυο ειδών έσοδα, με ΦΠΑ και χωρίς, πρέπει να λειτουργήσει μια αναλογική κατάσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περίπτωσης.

Έτσι έχω καταλάβει εγώ τη λογική του pro rata. Αν κάποιος είναι καλύτερος γνώστης, ας με διορθώσει.
 

Lina

¥
Τώρα θυμήθηκα ότι για pro rata ΦΠΑ είχα ακούσει παλιότερα από ένα συνάδελφο, ο οποίος όμως μου είχε πει ότι απέδιδε pro rata ΦΠΑ για δουλειές με το εξωτερικό. Φυσικά, ο λογιστής του ήταν αυτός που του είχε πει ότι έτσι έπρεπε να κάνει. Τελικά, αφού είχε πληρώσει έτσι κάμποσα λεφτά ο λογιστής του του είπε ότι δεν χρειαζόταν. Πάντως εμένα μου φαίνεται παράλογο και άδικο, γιατί ΦΠΑ πληρώνει ο τελικός καταναλωτής και όχι ο πάροχος υπηρεσιών.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο δικός μου λογιστής ισχυρίζεται ότι χρειάζεται. Μήπως μπορείς να μας συστήσεις αυτόν τον λογιστή που λέει ότι δεν χρειάζεται; Μπορούμε να γίνουμε όλοι πελάτες του, μας συμφέρει πιο πολύ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αλεξάνδρα, αν δεις το ένα από τα δύο συνημμένα που έχω δώσει σε προηγούμενο μήνυμα θα δεις ότι δε χρειάζεται να πληρώσουμε ΦΠΑ για συναλλαγές με εξωτερικό. Όλα τα μεταφραστικά που δουλεύουν με εξωτερικό κόβουν τιμολόγια που απαλάσσονται από ΦΠΑ. Κάποια, μάλιστα, γράφουν «απαλλαγή από ΦΠΑ βάσει άρθρου 12, παράγραφος 5, περίπτωση η του νόμου 1642/86»
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μάτα, το ξέρω αυτό. Δεν είπα ότι θα πληρώσουμε ΦΠΑ. Ρωτάω αν ισχύει ο υπολογισμός pro rata, βάσει του οποίου χάνεις από τον συμψηφισμό ΦΠΑ εσόδων-δαπανών, δηλαδή είναι σαν να πληρώνεις.
 
Top