To Brexit or not to Brexit

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να είμαι σαφής. Είναι θέμα γνώσης ότι τα εμβόλια σώζουν, άρα η αντιεμβολιαστική παραφροσύνη αντιμετωπίζεται ιδεολογικά και πραγματολογικά με τα αντιλαϊκιστικά όπλα. Φυσικά, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -- και συμφωνώ απόλυτα. Τελεία. Παράγραφος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
 

SBE

¥
Το ότι συμβαίνουν κι αλλού δε σημαίνει ότι συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο ή ότι έχουν τα ίδια αίτια.

Από εδώ:
The geography of the outcome reveals that this has also been a revolt of the provinces against a prosperous and globalised London. It is also a revolt against the establishment — political, economic and commercial. Meanwhile, those who consider themselves losers and those who resent the changes in their country, notably the mass immigration, have won. They have torn down the structures built up by the establishment over half a century. [...]
Κάποιός που δεν έχει ζήσει στο ΗΒ δεν μπορεί να καταλάβει το χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο και την επαρχία.

Επιπλέον, παρά τη στάση τους στο δημοψήφισμα, όλοι οι πολιτικοί του ΗΒ, όλο το δημόσιο, όλοι οι πλούσιοι κλπ κλπ μόνο ένα πράγμα είχαν πάντα στο νου τους, και τελικά το πέτυχαν. Έφτιαξαν μια χώρα αντί-ΕΕ, ήταν μια ζωή εμπόδιο σε κάθε πρόοδο εντός της ΕΕ, ε, απλά ο λαός αντέδρασε όπως τον προετοίμαζαν τόσες δεκαετίες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το ότι συμβαίνουν κι αλλού δε σημαίνει ότι συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο ή ότι έχουν τα ίδια αίτια.
Ναι...
Επιπλέον, παρά τη στάση τους στο δημοψήφισμα, όλοι οι πολιτικοί του ΗΒ, όλο το δημόσιο, όλοι οι πλούσιοι κλπ κλπ μόνο ένα πράγμα είχαν πάντα στο νου τους, και τελικά το πέτυχαν. Έφτιαξαν μια χώρα αντί-ΕΕ, ήταν μια ζωή εμπόδιο σε κάθε πρόοδο εντός της ΕΕ, ε, απλά ο λαός αντέδρασε όπως τον προετοίμαζαν τόσες δεκαετίες.
...και ναι.
 
Κάποιός που δεν έχει ζήσει στο ΗΒ δεν μπορεί να καταλάβει το χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο και την επαρχία.

Διαβάζω εδώ και καιρό για αυτό το χάσμα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω πώς ακριβώς εκφράζεται. Γνωρίζω για παράπονα όπως αυτά που έχουν οι Έλληνες της επαρχίας με την Αθήνα: απορροφά υπερβολικά πολλά κονδύλια και οι κάτοικοί της δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει έξω από την Αττική ή τι χρειάζονται όσοι ζουν εκεί. Επίσης, το ότι το Λονδίνο εκπροσωπείται σε υπερβολικό βαθμό στα μέσα ενημέρωσης και στις τηλεοπτικές σειρές είναι δεδομένο, αν και τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι ακούγονται περισσότερες επαρχιακές προφορές και απόψεις. Εκεί εδρεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών οργανισμών, επιστημονικών ιδρυμάτων και μεγάλων επιχειρήσεων· πέρα από το κλείσιμο δικαστηρίων και τοπικών γραφείων από υπηρεσίες όπως η εφορία, που σίγουρα δεν βοηθάει, ο κόσμος αισθάνεται απομακρυσμένος από τα κέντρα εξουσίας. (Ενδεικτικά, όταν ανακοινώθηκαν σχέδια για κλείσιμο του κτηρίου τού κοινοβουλίου για εργασίες συντήρησης, πολλοί πρότειναν εντελώς ανεδαφικές ιδέες για τη μεταστέγασή του σε άλλες πόλεις τής Αγγλίας «πιο κεντρικά», ώστε οι βουλευτές και όσοι άλλοι κατέχουν θέσεις ευθύνης να βλέπουν «πώς ζουν στην περιφέρεια».) Κατανοητά όλα αυτά, μου φαίνεται όμως πως εδώ έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία μεταξύ τής πόλης (ή των home counties γενικότερα) και της υπόλοιπης χώρας. Τι μου ξεφεύγει;
 
Το Λονδίνο και η Επαρχία είναι διαφορετικές χώρες. Δεν έχει καμμιά σχέση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μεν υδροκέφαλη, αλλά η Αθήνα, οι άλλες πόλεις και γενικότερα η επαρχία λειτουργούν με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια λογική, η ομοιομορφία είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω πιο παραστατικά σε λίγες γραμμές.
 

SBE

¥
Ό,τι είπε ο Ελληγενής.
Το Λονδίνο είναι μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα στην οποία ζουν άνθρωποι σε γενικές γραμμές ανοιχτόμυαλοι, πιο κοντά στο μέσο Ευρωπαϊκό πρότυπο κλπ κλπ.
Η επαρχία αποτελείται από χαρωπούς Εγγλέζους που οι γνώσεις τους για το παραπέρα περιορίζονται στις διακοπές στο Μπενιντόρμ.

Αλλά αναρωτιέμαι πόσο ξέρεις τη χώρα, γιατί κάνεις κάποιες γενικεύσεις που μου φαίνονται λίγο αυθαίρετες.

Το Λονδίνο δεν εκπροσωπείται πολύ στην τηλεόραση. Με μόνη εξαίρεση μία σαπουνόπερα που εξελίσσεται στο Λονδίνο και κανένα πολιτικό θρίλερ ή κατασκοπευτικό σήριαλ, η περιφέρεια κερδίζει. Η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της χώρας διαδραματίζεται στο Μάντσεστερ. Έχουμε αυτή την εποχή ένα αστυνομικό που είναι όλο γυρισμένο στην Ουαλλία, ένα που είναι γυρισμένο στη Σκωτία και ένα που είναι γυρισμένο κάπου στην ανατολική Αγγλία αλλά υποτίθεται ότι είναι Σουηδία. Το πιο δημοφιλές σήριαλ της τηλεόρασης διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό χωριό. Γενικά η επαρχία εκπροσωπείται ιδιαίτερα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο (μην ξεχνάμε ότι το μπιμπισί έχει μεταφερθεί στο Σόλφορντ, έξω από το Μάντσεστερ, και στο Λονδίνο είναι μόνο η παραγωγή ειδήσεων).

Τώρα, οι οικονομικές επιχειρήσεις μπορεί να εδρεύουν στο Σίτυ, αλλά η πλειοψηφία της βιομηχανίας εδρεύει στην επαρχία. Οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας π.χ. είναι μαζεμένες γύρω από το Καίμπριτζ, λόγω του πανεπιστημίου (και το λένε και Silicon Fen σε αντιστοιχία με την silicon valley). Οι φαρμακευτικές το ίδιο.
Όσο για τα ερευνητικά ιδρύματα, αυτή εδώ η λίστα θα σε βοηθήσει να δεις ότι δυο- τρία από τα είκοσι- τριάντα βρίσκονται στα περίχωρα του Λονδίνου, σε περιοχές που όταν ιδρύθηκαν ήταν μακρυνές εξοχές.

Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου είναι φυσικά και μεγάλο και σημαντικό, όπως θα περίμενε κανείς σε μια πόλη δέκα εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά θα δεις ότι τα γνωστά και μεγάλα πανεπιστήμια βρίσκονται κυρίως στην επαρχία.
Το κύριο προπονητικό κέντρο της χώρας βρίσκεται στο Μπαθ.
Τα μεγάλα λιμάνια της χώρας ΔΕΝ περιλαμβάνουν το Λονδίνο.


Όσο για την προφορά που λες, αν αναφέρεσαι στην RP, που είναι η προφορά των τηλεπαρουσιαστών, αυτή δεν έχει καμία σχέση με την προφορά του Λονδίνου. Οι Λονδρέζοι μιλάνε λονδρέζικα- ανατολικά (δηλαδή Κόκνεϊ) ή βορειολονδρέζικα κυρίως. Η RP στηρίζεται στην προφορά άλλης περιοχής.
 
Η προφορά του Λονδίνου ευτυχώς δεν καθρεφτίζεται ιδιαίτερα στα μέσα ενημέρωσης αλλιώς θα είχαμε πολλαπλά προβλήματα κατανόησης. Ακόμη και σε σειρές ή ταινίες που η λονδρέζικη η προφορά ή η Estuary* εκπροσωπούνται, είναι πάντα πιο "στρογγυλεμένες".



* την οποία πολλοί μπερδεύουν με την RP.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Οι σκέψεις μου όλες αυτές τις ώρες είναι με τους φίλους Βρετανούς που ψήφισαν για την παραμονή. Προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους, σε ένα ελληνικό δημοψήφισμα (εξίσου παρανοϊκό) για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή από την ΕΕ, και να πρέπει να ζήσω την απόφαση του 52% επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν τη μαγκιά τους, να διαμαρτυρηθούν για του κώλου τους το χαβά ή να επιδείξουν την κολοσσιαία πολιτική και ιστορική άγνοιά τους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια τόσο ιστορική αλλαγή θα βασιστεί στο αμφίρροπο αποτέλεσμα ενός πανηλίθιου δημοψηφίσματος. Μια ελπίδα που διαφαίνεται είναι αυτή εδώ:

The petition calling for a second referendum, set up by William Oliver Healey, states: “We the undersigned call upon HM government to implement a rule that if the remain or leave vote is less than 60% based on a turnout less than 75%, there should be another referendum.”
http://www.theguardian.com/politics...u-referendum-crashes-house-of-commons-website
 

nickel

Administrator
Staff member
Another proof of "the elites' contempt of the popular vote", then... Sorry, no win this way.

Μη μου βάζεις με μία πρόταση προκλήσεις που θέλουν πολλή ώρα να απαντηθούν. Θεωρείς λογικό να επιβληθεί μια απόφαση τόσο σοβαρή για το μέλλον του Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης από ένα αποτέλεσμα 52-48 σε ένα δημοψήφισμα του απόλυτου παραλογισμού; Εγώ όχι, και δεν θα το χωνέψω ό,τι κι αν πείτε. Και η δημοκρατία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένας παρόμοιος τραγέλαφος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και το ακόλουθο από τις σελίδες Humor του New Yorker:


British Lose Right to Claim That Americans Are Dumber
By Andy Borowitz , June 24, 2016
Photograph by Jack Taylor / Getty

LONDON (The Borowitz Report)—Across the United Kingdom on Friday, Britons mourned their long-cherished right to claim that Americans were significantly dumber than they are.

Luxuriating in the superiority of their intellect over Americans’ has long been a favorite pastime in Britain, surpassing in popularity such games as cricket, darts, and snooker.

But, according to Alistair Dorrinson, a pub owner in North London, British voters have done irreparable damage to the “most enjoyable sport this nation has ever known: namely, treating Americans like idiots.”

“When our countrymen cast their votes yesterday, they didn’t realize they were destroying the most precious leisure activity this nation has ever known,” he said. “Wankers.”

In the face of this startling display of national idiocy, Dorrinson still mustered some of the resilience for which the British people are known. “This is a dark day,” he said. “But I hold out hope that, come November, Americans could become dumber than us once more.”

http://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/british-lose-right-to-claim-that-americans-are-dumber
 

nickel

Administrator
Staff member
Άκουσα (με φρίκη, ομολογώ) τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες στην ΕΕ, όχι γιατί έχω αντίρρηση ως προς όλες τις θολές ερμηνείες που μπορούν να δοθούν σε μια τέτοια δήλωση, αλλά κυρίως γιατί ξέρουμε ποιο περιεχόμενο έχει δώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός σε έννοιες όπως «η πολιτική πάνω από τους τεχνοκράτες» ή «οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς». Τελικά φαίνεται ότι δεν έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με όλες τις αυταπάτες.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500086178

Στη συνέχεια, άκουσα έναν Βρετανό ραδιοσχολιαστή να αναφέρεται στο ρόλο των τεχνοκρατών στην υπόθεση του Brexit.

http://www.huffingtonpost.co.uk/ent...k-carney_uk_576d26e7e4b0232d331dda31?kxz5b3xr

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχτηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας όταν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της εξόδου.

Με ενέπνευσε. Μια ιδέα για να εφαρμόσουμε τη φαεινή ιδέα του πρωθυπουργού θα ήταν να βγάλουμε τον Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη θέση του να βάλουμε κάποιον που είναι πολύ πολιτικός και, ει δυνατόν, μακριά από τα νούμερα και τις στεγνές τεχνοκρατικές αντιλήψεις. Σκεφτείτε ονόματα και γελάστε ελεύθερα.
 
Πάντως και αυτό το αποτέλεσμα οι ελίτ το καθόρισαν -διότι και του Μπρέξιτ η παράταξη ειχε μέλη της ελίτ στην ηγεσία της, με πρώτον τον Μπόρις Τζόνσον, που άλλαξε γνώμη για το in/out όταν διείδε την ευκαιρία να κερδίσει την ηγεσία των Τόρηδων άρα και την πρωθυπουργία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως και αυτό το αποτέλεσμα οι ελίτ το καθόρισαν -διότι και του Μπρέξιτ η παράταξη ειχε μέλη της ελίτ στην ηγεσία της, με πρώτον τον Μπόρις Τζόνσον, που άλλαξε γνώμη για το in/out όταν διείδε την ευκαιρία να κερδίσει την ηγεσία των Τόρηδων άρα και την πρωθυπουργία.

Α, ναι. Αυτό ακριβώς το σχόλιο ήθελα επίσης να κάνω στα περί ελίτ, μια και στα αφτιά μου συνέχεια κουδουνίζουν οι «super posh» προφορές του Τζόνσον, του Μάικλ Γκόουβ και του Φάρατζ. Θα με κάνουν ν' αλλάξω τη δική μου. :)
 
Top