Τα εφήμερα

Earion

Moderator
Staff member
Εμείς εδώ δε χρειαζόμαστε τόση κινητοποίηση για να καθιερωθεί κάποια νέα λέξη. Αρκεί να τη βάλει στο στόμα της (και να τη βγάλει από εκεί) κάποαι ξανθοβαμμένη ντίβα πρωινάδικου. Ή η Λαίδη Άντζελα. Ή ο Λαζόπουλος.
 
Με τεράστια καθυστέρηση διαπιστώνω ότι ο Μπαμπινιώτης στο Λεξικό του έβαλε ένα τσιτάτο από την αυτοβιογραφία του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ όπου ο σπουδαίος αυτός φυσικός και συνεργάτης των ναζί στο ατομικό τους πρόγραμμα γράφει:

Η θητεία μου στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στη γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στη λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.

Θα άξιζε να ελεγχθεί αν λέει όντως αυτό το γερμανικό πρωτότυπο. Πάντως το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι. Μένει να δούμε αν το κεφάλι είναι του Μπαμπινιώτη ή του Χάιζενμπεργκ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το αξιοποιεί κι αλλού το παράθεμα ο κ. Μπαμπινιώτης.

Το βρίσκω και σε ομιλία του (εδώ στα αγγλικά), δημοσιευμένη και σε βιβλίο (Greece in the Twentieth Century), αν και η μετάφραση του παραθέματος στα αγγλικά διαφέρει σημαντικά από τη μία φορά στην άλλη:

This is how we can understand the words of Werner Heisenberg, the great physicist, who declared that "studying the Ancient Greek language was for me the most important intellectual exercise; there is, in this language, a perfect correspondence between the word and its notional content".
http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=2&pid=7&apprec=20


Indeed, the great physicist Werner Heisenberg has advocated that the period of time when he studied the ancient Greek language was the greatest mental exercise he undertook, ‘given that in this language he found the most comprehensive juxtaposition between a word and its semantic content’.
https://books.google.gr/books?id=xYMsBgAAQBAJ&pg=PA219



(Ας σημειωθεί, για να μην το ψάχνετε, ότι στο ΛΝΕΓ το παράθεμα βρίσκεται στη συλλογή παραθεμάτων «Είπαν για την ελληνική γλώσσα...» στο πρώτο εσώφυλλο του λεξικού.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα άξιζε να ελεγχθεί αν λέει όντως αυτό το γερμανικό πρωτότυπο. Πάντως το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι. Μένει να δούμε αν το κεφάλι είναι του Μπαμπινιώτη ή του Χάιζενμπεργκ.

Με το πρώτο γκούγκλισμα δεν βρήκα κάτι συγκρίσιμο, αλλά καταρχήν δεν το αποκλείω δεδομένου ότι ο πατέρας του, Αύγουστος Χ. ήταν γερός κλασικός φιλόλογος και, την εποχή του, ο μόνος πανεπιστημιακός καθηγητής της Νέας Ελληνικής και υπάρχουν πολλές αναφορές του Β.Χ. από μικρή ηλικία στον Πλάτωνα κ.λπ.

Επίσης, η αναγόρευσή του σε δρ. του ΕΜΠ (Επίκαιρα εποχής).
 

Earion

Moderator
Staff member
Τι λες, Δόκτορα; Ώστε ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ήταν γιος του μεγάλου Αύγουστου Χάιζενμπεργκ; Μια ζωή δεν είχα κάνει τη σύνδεση.
Ορίστε τι προσφέρει αυτό το φόρουμ που λέγεται Λεξιλογία!

Βλέπω είχε κι άλλον ένα γιο ο βυζαντινολόγος Χάιζενμπεργκ, που έγινε χημικός, τον Έρβιν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλέπω είχε κι άλλον ένα γιο ο βυζαντινολόγος Χάιζενμπεργκ, που έγινε χημικός, τον Έρβιν.

Μάλλον είχε κι άλλον ένα γιο ο βυζαντινολόγος Χάιζενμπεργκ, τον Έρβιν, που έγινε χημικός. :)
 
Εγώ μέχρι πριν μερικά χρόνια νόμιζα ότι η αρχή του Μπερνούλι, το παράδοξο του Μπερνούλι και οι αριθμοί του Μπερνούλι είναι του ίδιου ατόμου, αλλά ανακάλυψα στην συνέχεια ότι είναι δουλειά τριών διαφορετικών γενεών της ίδιας οικογένειας.
 

Earion

Moderator
Staff member
Βλέπω είχε κι άλλον ένα γιο ο βυζαντινολόγος Χάιζενμπεργκ, που έγινε χημικός: τον Έρβιν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλέπω είχε κι άλλον ένα γιο ο βυζαντινολόγος Χάιζενμπεργκ, που έγινε χημικός: τον Έρβιν.
Μα δεν βλέπεις ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι δεν αποσαφηνίζεται ποιος έγινε χημικός. Ο βυζαντινολόγος ή ο γιος του;
:)
 
Νίκελ, η απόλυτη σαφήνεια στην έκφραση δεν υπάρχει, είναι ουτοπία. Context, more context! Και εδώ το κόντεξτ υπάρχει άφθονο.

Αλλά για άλλο λόγο ήρθα εδώ· ο γλωσσολογών Τάκης Θεοδωρόπουλος πάλι κέντησε στο κασίδικο κεφάλι του:

Οταν οι δημοκρατικοί υπό τον Θρασύβουλο μπήκαν στην Αθήνα το 404 π.Χ. και κατέλυσαν την τυραννία των Τριάκοντα, η Εκκλησία του Δήμου εξέδωσε το περίφημο «περί του μη μνησικακείν» ψήφισμα. Κατ’ αρχάς να επισημάνω τη χρήση του απαρεμφάτου το οποίο, όπως λέει η Ρομιγί, βοήθησε τη δημιουργία αφηρημένης σκέψης παρά τοις Ελλησι, δυνατότητα που στερήθηκε η δική μας γλώσσα από την κατάργησή του.

Ανυπόφορα γελοίος!
 

daeman

Administrator
Staff member

nickel

Administrator
Staff member
Η αρχαιολαγνεία σε συνδυασμό με άγνοια βασικών γλωσσολογικών αρχών έχει οδηγήσει τον Τ.Θ. αλλά και πολλούς άλλους (π.χ. τον Στέλιο Ράμφο) σε λανθασμένες αναλύσεις και διατυπώσεις για αυτά τα θέματα. Είναι πράγματι γελοία η αναφορά σε «κατάργηση του απαρεμφάτου», αν και μόνο αν αυτό ερμηνευτεί ότι «κάποιοι κατάργησαν το απαρέμφατο με νόμο». Θα ήταν καλύτερο όμως εδώ μέσα, ιδίως στα γλωσσικά νήματα, να σφάζουμε με μπαμπάκι και να μην απαξιώνουμε συνολικά την προσωπικότητα των άλλων με χαρακτηρισμούς όπως «γελοίος» και «αστοιχείωτος», ιδίως αν υπάρχει φόβος η επιθετική αυτή αντιμετώπιση να θεωρηθεί ότι βασίζεται σε εξωγλωσσικές διαφορές.
 
Για τα γλωσσικά του ιδίως, +1000. Αστοιχείωτος και λαθρόχειρας, έχει βαλθεί να λιβανίζει την αρχαία και την καθαρεύουσα και να λαχταρά την επιστροφή τους. Νεκροφιλία, ιδιολατρεία, αλλοπροσαλλοσύνη.

https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/24/theodoro/
Ναι, daeman, στα γλωσσικά του αναφερόμουν.

Νίκελ, το παράθεμά μου ήταν καθαρά γλωσσικό, και η κρίση μου προφανώς αναφερόταν στο παράθεμα. Δεν χρειάζονται περαιτέρω διαβεβαιώσεις, τα υπόλοιπα είναι δικολαβίες. Είτε θεωρεί ότι η κατάργηση έγινε με διάταγμα είτε απλώς εννοεί την εξαφάνισή του απαρεμφάτου από τη γλώσσα, το να λέει ότι με την εξαφάνιση/κατάργηση αυτή πέταξε κι έφυγε από μια οποιαδήποτε γλώσσα η ικανότητα της αφηρημένης σκέψης είναι το ίδιο γελοίο με το να λες, όπως ο Χάιζενμπεργκ και ο Μπαμπινιώτης, ότι υπάρχει σύμπτωση σημαίνοντος και σημαινομένου στις λέξεις μιας οποιασδήποτε γλώσσας.
 
Με συγκίνησε αυτή η σκηνή:
Ο παππούς μου: Από τη μεριά του πατέρα μου. Πρόσφυγας από τον Πόντο. Ηταν ιερωμένος και δάσκαλος, είχε τελειώσει το σχολαρχείο της Τραπεζούντας. Στο μπαούλο της προσφυγιάς είχε μεταφέρει μαζί του σε εκδόσεις Λειψίας τους έλληνες κλασικούς. Να φανταστείτε τον Αριστοφάνη τον έχω σε μια έκδοση με σφραγίδα Βιβλιοπωλείο Γεωργιάδου εν Τραπεζούντι 1842. Ηταν εκείνος που μου άνοιξε την πόρτα της μόρφωσης.
 

daeman

Administrator
Staff member
... Θα ήταν καλύτερο όμως εδώ μέσα, ιδίως στα γλωσσικά νήματα, να σφάζουμε με μπαμπάκι και να μην απαξιώνουμε συνολικά την προσωπικότητα των άλλων με χαρακτηρισμούς όπως «γελοίος» και «αστοιχείωτος», ιδίως αν υπάρχει φόβος η επιθετική αυτή αντιμετώπιση να θεωρηθεί ότι βασίζεται σε εξωγλωσσικές διαφορές.

OK, αναδιατυπώνω: «σκόπιμες διαστρεβλώσεις κατά το δοκούν», αντί για το «αστοιχείωτος», και «πόσο γελοία μού φαίνονται όλα αυτά», αντί για το «γελοίος». Εντάξει τώρα ή πρέπει να ζητήσω και συμβουλές κάποιου νομομαθούς;

Πάντως, για μένα τουλάχιστον, χειρότερα έτσι: η ημιμάθεια σε ρόλο παντογνωσίας και η εσκεμμένη παράλειψη ή διαστρέβλωση είναι πολύ πιο κατακριτέες από την άγνοια.

Όσο για τις εξωγλωσσικές διαφορές, λυπάμαι αν κάποιοι θεωρήσουν τόσο ανάξια τα κίνητρά μου, αλλά δεν έχω τίποτα να μοιράσω με τον συγκεκριμένο, ούτε ν' απαντήσω στους κακόπιστους. Αρκεί ο βίος και η μη πολιτεία μου τόσα χρόνια εδώ.
 
+1......................(και υπόψιν ότι τα Εφήμερα δεν είναι γλωσσικό νήμα)
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι θέμα μόνο νομικό. Τυχαίνει να έχω πιει μια τσικουδιά με τον Τ.Θ., να έχω διαφωνήσει μαζί του για αυτά ακριβώς τα θέματα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τέτοιο λεξιλόγιο, και θα ήθελα, σε περίπτωση που ξαναβρεθώ μαζί του, να μπορώ να του πω, αν ο ίδιος το κάνει θέμα, ότι στο φόρουμ όπου συζητήθηκαν οι απόψεις του, η συζήτηση έγινε με ψυχραιμία και στην ουσία των πραγμάτων. Με βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση:

το να λέει ότι με την εξαφάνιση/κατάργηση αυτή [του απαρεμφάτου] πέταξε κι έφυγε από μια οποιαδήποτε γλώσσα η ικανότητα της αφηρημένης σκέψης είναι το ίδιο γελοίο με το να λες, όπως ο Χάιζενμπεργκ και ο Μπαμπινιώτης, ότι υπάρχει σύμπτωση σημαίνοντος και σημαινομένου στις λέξεις μιας οποιασδήποτε γλώσσας.
 
Ο Μπαμπινιώτης δεν με ενδιαφέρει, αλλά θα προτιμούσα ο Χάιζενμπεργκ να μην του κάνει παρεούλα, άσχετα με το ότι δεν υπάρχουν αυθεντίες στην επιστήμη*, ειδικά απ' την στιγμή που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι είπε τέτοιο πράγμα.



* ούτε καν αυθεντίες στον τομέα τους, πόσο μάλλον αυθεντίες παντός τύπου
 
Top