Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το πρόβλημα είναι σε προϊόντα όπως η σοκολάτα, ο καφές και οι μπανάνες, όπου χρησιμοποιούνται παιδιά (σας έχω πει ότι είχα διαβάσει ένα βιβλίο της ILO για το θέμα κάποτε και είχα πάθει κατάθλιψη για μεγάλο διάστημα μετά; ) και όπου οι εταιρείες αρνούνται συνήθως να δηλώσουν την προέλευση των προϊόντων τους. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι συνήθως πολύ πιο ακριβά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι συνήθως πολύ πιο ακριβά.
Εμ, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης.
Οι πρωτοκοσμικοί χάσαμε τα πλεονεκτήματα της αποικιοκρατίας...:devil:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το πρόβλημα είναι σε προϊόντα όπως η σοκολάτα, ο καφές και οι μπανάνες, όπου χρησιμοποιούνται παιδιά (σας έχω πει ότι είχα διαβάσει ένα βιβλίο της ILO για το θέμα κάποτε και είχα πάθει κατάθλιψη για μεγάλο διάστημα μετά; ) και όπου οι εταιρείες αρνούνται συνήθως να δηλώσουν την προέλευση των προϊόντων τους.
Και είναι πρώτη ύλη για πλήθος άλλα προϊόντα...
 
(1) Τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις το φυτό είναι στείρο (ο αγρότης δεν μπορεί να συγκεντρώσει σπόρο και να ξαναφυτέψει) με αποτέλεσμα την εξάρτησή του πλέον από τη βιομηχανία παραγωγής των σπόρων του γονιδίου (μέχρι εδώ, λες έστω, είναι θέμα επιλογής).

Αυτό εν πολλοίς συμβαίνει και με τα μη γενετικά τροποποιημένα.
 
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι συνήθως πολύ πιο ακριβά.

Όχι μόνο. Σε πολλές περιπτώσεις το ότι είναι πιο ακριβά έχει από μικρή ως μηδενική σχέση με τα έσοδα του παραγωγού. Δεν υπάρχει κανένας που να ελέγχει πόσα από τα έξτρα χρήματα καταλήγουν στον παραγωγό, ενώ στις περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί, για σχετικές μελέτες, έχουν βρεθεί ποσοστά της τάξης από 1% ως 15%.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εδώ βέβαια δεν έχουμε καταφέρει καν τους αγρότες να κάνουν σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και να μην καταλήγουν στο νερό που πίνουμε, οπότε τι σας λέω τώρα.
E ναι βέβαια, τα gmo είναι το πρόβλημα...
http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1083031
https://books.google.gr/books?id=tf...epage&q=pesticide poisoning in Greece&f=false
www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1238859
www.cretalive.gr/opinions/view/h-krhtikh-diatrofh-h-swmatikh-askhsh-kai-h-eklogikeush-chrhshs-lipasmatwn-k/248643
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969714010924
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959804901001599
 

SBE

¥
Παρένθεση: το ζήτημα της ένδυσης έιναι άλλο, Ζαζ. Όταν βρίσκεις μπλουζάκι με 9.99, χαίρεσαι φυσικά. Αλλά το ζήτημα είναι ότι το ίδιο μπλουζάκι θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί σε δυτική χώρα, με όλες τις εγγυήσεις και με κανονικούς μισθούς ΚΑΙ με την ίδια τιμή. Απλά τότε η εταιρία που το φτιάχνει θα είχε μικρότερα κέρδη. Αν το δούμε με παραδείγματα, ο ιδρυτής της Ιντιτέξ (που ντύνει όλη την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες) δεν θα είχε $70 δισ. περιουσία, θα ήταν απλά ένας πολύ πλούσιος κύριος. Κλείνει η παρένθεση.
 

SBE

¥
Πόσο νομίζεις ότι κοστίζει το φανελλάκι των 9.99; Άντε να κοστίζει 0.50 υλικά και ραφή. Τα εργοστάσια φτιάχνουν χιλιάδες τέτοια τη μέρα. Ειδικά τα μακώ χρειάζονται το πολύ δυο λεπτά το καθένα, αφού οι μηχανές που τα φτιάχνουν δουλεύουν σχεδόν από μόνες τους.
Επίσης, ο λόγος που έχουμε γεμίσει outlet είναι γιατί πολλές εταιρίες φτιάχνουν προϊόντα τους για να πουληθούν έτσι. Διάβαζα ότι η Ralph Lauren πουλάει το 80% της παραγωγής της με αυτό τον τρόπο. Έτσι διατηρεί τη φίρμα στα κανονικά της μαγαζιά, ενώ η πραγματική τιμή είναι πιο κοντά στην τιμή του outlet (στο οποίο φυσικά πουλάει με κέρδος). Και χαίρεται ο άλλος που βρήκε φίρμα με 9,99 και νομίζει ότι είναι ευκαιρία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προς επίρρωση των περί μπλουζακίων ευρωπαϊκής κατασκευής (είχα ασχοληθεί κάποτε με επιμέλεια ολόκληρου ειδικού πονήματος):

Trigema, 100% made in Germany

(Του ιδιοκτήτη του αρκεί να είναι απλώς πλούσιος...)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσω ότι και ο κύριος Ίντιτεξ έχει ρούχα φτιαγμένα στην Ισπανία, που δεν είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα.
 

SBE

¥
Σωστό, αν και θα μπορούσε να πει κανεις ότι τη διαφορά κόστους την απορροφά η υπόλοιπη παραγωγη εκτός Ισπανίας.

Παρεμπιπτόντως περί φανελακιών Γερμανίας: 24 ευρώ ακούγεται ίσως πολύ, αλλά πριν μερικά χρόνια πήρα των πέντε λιρών του Μαρξ & Σπένσερ, που ήταν τα πιο φτηνά της αγοράς στο ΗΒ, που ήταν 100% βαμβάκι, και ήταν μέτριας ποιότητας. Πολύ κοντά (κόβοντας δέκα πόντους γλυτώνεις πολύ ύφασμα και τα μακό ίσα που μπαίνουν στο παντελόνι ένα δάχτυλο) και ξεχείλωναν μετά από μερικά πλυσίματα. Τελικά πήρα κάτι μακό προς 20 λίραι στις εκπτώσεις από ακριβό μαγαζί και βρήκα την υγειά μου. Όσο για του Μ&S, πλέον έχει καταργήσει το 100% βαμβάκι, είναι λεπτά τόσο που στην κρεμάστρα βλέπεις από μέσα τους κλπ., και τώρα έχουν 10.

Και κάτι που είχα γράψει πριν και το έσβησα:
Χτες κοίταζα κάτι ρούχα φτιαγμένα εδώ στο Λονδίνο (όχι απλά ΗΒ, στην πόλη που οι εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα διαβίωσης στο μισθό τους). Τιμές φυσιολογικές έως χαμηλές. Μου έλεγαν ότι δοκίμασαν Κίνα αλλά δεν τους άρεσε το ότι δεν είχαν έλεγχο στην παραγωγή και στην ποιότητα. Την επιχείρηση έχουν Κύπριοι (δεν το ήξερα όταν μπήκα στο μαγαζί).
Μετά, για τους θεατές του The Good Wife, μια από τις εταιρίες που ντύνει πολύ συχνά την πρωταγωνίστρια είναι αγγλική, έδρα Λονδίνο, δύο μαγαζιά. Παραγωγή στο Λονδίνο, κι αυτό το ξέρω σίγουρα γιατί δεν είχαν κάτι στο νούμερό μου και το έφτιαξαν παραγγελία, το είχα σε μια βδομάδα. Δεν είναι φτηνοί, αλλά δεν είναι και απλησίαστοι (τα Ράλφ Λόρεν που φτιάχνονται στην Ασία είναι πιο ακριβά στην κανονική τους τιμή). Δεν ξέρω αν τώρα, που έγιναν πιο γνωστοί με το σίριαλ, αλλάξουν.

Και φυσικά μέχρι το 2000 έμενα κοντά στο εργοστάσιο της Μπέρμπερι κι έχω σακάκι Μπέρμπερι που το πήρα πέντε λίρες κλπ. κλπ. Μετά μεταφέρθηκε η παραγωγή στην Ασία κι οι τιμές ανέβηκαν από απλησίαστες σε αστρονομικές. Και το παλιό εργοστάσιο έγινε άουτλετ της κακιάς ώρας, δεν έχει τίποτα κάτω από τριψήφιο, ούτε τις ομπρέλες που τα παλιά χρόνια τις δίνανε έτσι.
Ομοίως, τις τσάντες Μάλμπερι τις φτιάχνανε στο ΗΒ. Πριν δέκα χρόνια μεταφέρανε την παραγωγή στην Τουρκία και διπλασίασαν τις τιμές. Νομίζω τώρα έχουν φύγει και από την Τουρκία.

Αλλά μιλάμε για μεταλλαγμένα...
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Είναι απίστευτο πόσο έχουν διευρυνθεί οι γνώσεις μου σ' αυτό το φόρουμ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Παιδιά, καλή κι άγια η παρένθεση για τα ρούχα (για την οποία άλλωστε εγώ είμαι υπεύθυνος), αλλά με την περιπτωσιολογία χάνεται το ζητούμενο εδώ — το οποίο είναι ότι για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους η βιομηχανία (ένδυσης, τροφίμων κ.ά.) ολοκληρώνει ένα μέρος της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες όπου δεν υπάρχει σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα ή/και στην αποχή απ' την εκμετάλλευση των παιδιών ή άλλων μειονεκτικών ομάδων ή/και στους κανόνες υγείας ή ό,τι άλλο. Η δική μου επισήμανση είναι ότι ο καταναλωτής από μόνος του και με δική του πρωτοβουλία και με τα δικά του μέσα σπάνια (αν ποτέ) θα κάτσει ν' αξιολογήσει (και μάλιστα αντικειμενικά και με πλήρη στοιχεία — τα οποία σπανιότατα θα βρίσκονται στη διάθεσή του) όλες αυτές τις παραμέτρους για να τις συνυπολογίσει στις αγοραστικές του αποφάσεις. Πιο εύκολο είναι να παρασυρθεί αν εκείνη τη στιγμή υπάρχει κάτι στην επικαιρότητα που είναι υπέρ ή κατά κάποιου παραγωγού ή βιομηχανίας, ή/και αν τύχει να γίνεται κάποια έξυπνη προωθητική κίνηση υπέρ ενός ντεμέκ πιο ευαισθητοποιημένου τρόπου παραγωγής, διακίνησης ή εμπορίας.

Για τα ρούχα, επειδή γράφτηκαν διάφορα: Ο λόγος που είπα ότι δεν το παίρνεις ούτε με σφαίρες στα 9,99€ αν όλα είναι βάσει των ιδανικών προτύπων είναι απλός: τυχαίνει να γνωρίζω κάποια σχετικά κόστη. Προτού λοιπόν πείτε «μα, βρήκα ένα μπλουζάκι εντόπιας κατασκευής κάποτε σε τέτοια τιμή», σας καλώ να κάνετε τους σχετικούς υπολογισμούς σας. Πρώτα απ' όλα, μην μένετε μόνο στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής, αλλά ξεκινήστε κανονικά, απ' την αρχή: Προμηθευτείτε βαμβάκι από Έλληνες παραγωγούς που το καλλιεργούν βιολογικά και δεν το συλλέγουν χρησιμοποιώντας ανήλικους ή κακοπληρωμένους μετανάστες. Προμηθευτείτε τα όποια απαραίτητα συνθετικά από πρωτοκοσμικούς παραγωγούς που δεν τα βγάζουν υπεργολαβικά στον τρίτο κόσμο. Και μετά κατασκευάστε τα εδώ, έχοντας πληρώσει ό,τι χρειάζεται για να βγάλετε κανονική άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, έχοντας αγοράσει τον εξοπλισμό σας, και πληρώνοντας κανονικά το προσωπικό και όλα τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας (ρεύμα, συντήρηση εξοπλισμού, μεταφορικά, αποθηκευτικά κ.ά.) και λοιπά βάρη (φορολογικά κ.ά.). Κατόπιν βρείτε ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας ή σε mall ή shop-in-a-shop σε department store, πληρώνετέ το κανονικά, δώστε χρήματα για προβολή και διαφήμιση, και πληρώνετε επίσης και το απασχολούμενο προσωπικό με βάση την τρέχουσα νομοθεσία. Το κέρδος σας πρέπει να προκύπτει από αυτά τα “ηθικής προέλευσης” μπλουζάκια αποκλειστικά και μόνο, διότι δεν έχετε την πολυτέλεια να κάνετε μουαγιέν από άλλα είδη σας που 'χουν πολύ υψηλότερο περιθώριο κέρδους (όπως κάνει λχ η Zara με τα μπλουζάκια που 'πε η Palavra). Αν τα κάνετε όλα αυτά και βγάζετε τιμή πώλησης κάτω από δεκάευρο το μπλουζάκι, δείξτε μου το business plan να μπω συνέταιρος.

Κι επειδή κι ο υποφαινόμενος έχει κάποια σχέση ειδικά με τα μπλουζάκια, επειδή για καιρό αναζητούσαμε κι ελέγχαμε όλες τις δυνητικές πηγές προμήθειας απλών μονόχρωμων tees για αδελφή επιχείρηση, να σας πω ότι είναι ασύλληπτα δύσκολο να βρεις σταθερή, αποδεκτή και προβλέψιμη ποιότητα σε συμφέρουσα τιμή. Τελικά φτάσαμε να έχουμε ως μοναδικές εναλλακτικές το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Και μην νομίζετε ότι πέφταμε εύκολα κάτω απ' τα τεσσεράμισι ευρώ, έπρεπε να πάρουμε ολόκληρο κοντέινερ για κάπου στα τριάμισι — και αν, και χίλες δυο προϋποθέσεις. Αν τώρα αυτά τα θέλεις για στάμπες ή άλλο δημιουργικό, και έχεις κανονικά εργατικά (παραγωγής), προβολή, εγκατάσταση, λειτουργικά, φορολογικά, μισθοδοσία (πώλησης), να δούμε παίδες πόσο σάς βγαίνει εσάς η συνολική κοστολόγηση...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ ήθελα να γυρίσω την κουβέντα στα μεταλλαγμένα, και να πω το εξής: αν και πράγματι δεν έχουν υπάρξει ως τώρα μελέτες που να αξιολογούν στο έπακρο τυχόν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο άνθρωπος κάνει ανάλογες μεταλλάξεις στη φύση πολύ περισσότερα χρόνια πριν την αμφιλεγόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) Μονσάντο. Πάρτε για παράδειγμα το ότι στα κυκλαδονήσια, π.χ., οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές είναι στην πραγματικότητα νερατζιές: τα δέντρα μπολιάζονται επειδή έχουν καλύτερο και πιο ανθεκτικό ριζικό σύστημα.

(Και να μου πει η SBE ποια είναι η εταιρεία που ντύνει την Good Wife :))
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και μετά θα ξαναγυρίσω την κουβέντα στα ρούχα και θα πω ότι υπάρχουν μπλουζάκια με 10 ευρώ επειδή εμείς εδώ στη Δύση θέλουμε να έχουμε πολλά από τα πάντα. Αν μας ικανοποιούσε μια πιο λιτή ζωή, θα μπορούσαμε αντί για 5 μπλουζάκια των 10 να αγοράζουμε ένα των 50, καλύτερης ποιότητας και εγχώριο, και να το κρατάμε μέχρι να λιώσει, όπως παλιά. Εμείς όμως -ιδίως στην Ελλάδα- έχουμε σπεύσει να υιοθετήσουμε καταναλωτικές συνήθειες τις οποίες δεν είχαμε τις «χρυσές εποχές» που πολλοί αναπολούν και στις οποίες κανείς τους δε θα ήθελε να επιστρέψει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν κρατάς όμως ένα μπλουζάκι όπως παλιά, μέχρι να λιώσει, ή ένα ψυγείο 30 χρόνια, όπως παλιά, τι θα παράγουν και τι θα πουλάνε τα εργοστάσια του τρίτου κόσμου για να ανέβει το επίπεδο ζωής των κατοίκων τους; Δεν είμαστε πια 2-3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη αλλά 7, με αυξητική τάση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εξαρτάται τι εννοείς «να ανέβει το επίπεδο». Γιατί η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση δεν είναι οικολογικά βιώσιμες εναλλακτικές για τον πλανήτη.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το δικό τους επίπεδο, φυσικά. Υπάρχουν πολλά στάδια να βελτιώσεις τη ζωή σου (και τη ζωή των κατοίκων της χώρας σου) όταν ζεις με 2-3 δολάρια την ημέρα πριν αρχίσει να σε απασχολεί η βιωσιμότητα του πλανήτη.

Αυτή είναι άλλωστε η μεγαλύτερη αντιπαράθεση που επαναλαμβάνεται σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια για την υπερθέρμανση κλπ. «Εσείς καλά διαλύσατε τον πλανήτη για να φτάσετε το σημερινό επίπεδο ζωής σας, οι δικοί μας θα μένουν στις τρώγλες;»
 
Top