Ελλάδα 2015

Αν ο πήχης είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε γιατί κάναμε εκλογές; Και ακόμα παραπάνω: αφού η σημερινή κυβέρνηση απαντά πάντα στην κριτική με ένα «ναι αλλά οι άλλοι», τότε γιατί δεν άφησε στην εξουσία τους άλλους και να έμεναν και τα 50 εκατομμύρια που κόστισαν οι εκλογές για την ανθρωπιστική κρίση;

Αυτό είναι απάντηση σε τι;

Εσύ που είσαι μαξιμαλιστής και κιμπάρης, να επιστρέψεις τα κουρεμένα.

Σε ποιον; Στα ασφαλιστικά ταμεία; Στις τράπεζες; Ή στους μικρομολογιούχους; Μα το μεγαλύτερο μέρος των κουρεμένων έχει επιστραφεί, με την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και την κάλυψη των ελλειμμάτων των ΟΚΑ από το κράτος. Ενδοκυβερνητική συναλλαγή ήταν έτσι κι αλλιώς.
 

pidyo

New member
Μήπως γι' αυτό υπάρχει πανικός τώρα; Επειδή τα αποθεματικά βρίσκονται κοντά στο μηδέν; Λέω τώρα. Ας θυμηθούμε επίσης ότι με λύσσα ζητούσε η αντιπολίτευση το "κούρεμα", αγνοώντας προφανώς ότι μ' αυτόν τον τρόπο κουρεύονται και τα αποθεματικά των ταμείων, όχι μόνο το χρέος προς ξένους επενδυτές.

Το τι καταλαβαίναμε τότε από το κούρεμα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έχει ο Δόκτορας ότι δεν έχει νόημα να την κάνουμε εδώ, τώρα. Ας μείνουμε στο ότι τότε ήμασταν οι περισσότεροι (εγώ πάντως σίγουρα) άμαθοι στα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά κόλπα.

To PSI το ανέφερα μόνο και μόνο επειδή συχνά υπάρχει μια αίσθηση πανικού για το απώτατο μέλλον που δεν δικαιολογείται από τη δομή του συστήματος. Τον πανικό για τα αποθεματικά δεν τον καταλαβαίνω όταν έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που, καλώς ή κακώς, στηρίζεται κυρίως στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης και στο πολύ στενό αλισβερίσι των θεωρητικά αυτόνομων ταμείων με τα δημόσια οικονομικά. Με άλλα λόγια, δεν θα πληρωθούν ποτέ από τα αποθεματικά οι συντάξεις στο σύνολό τους. Αν ποτέ τεθεί τέτοιο θέμα, είτε θα συνεισφέρει το δημόσιο είτε θα έχουμε ούτως ή άλλως φαληρίσει πλήρως.

Αντίστοιχα βλέπω μια έλλειψη αίσθησης της κλίμακας σε άλλους τομείς. Αναρωτιόμουν, για παράδειγμα, με αφορμή τα ποικίλα σχέδια περί ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που κατά καιρούς διαβάζουμε ένθεν κακείθεν, πόσο πραγματικό αντίκρισμα έχουν στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Ένας μέσος συνταξιούχος, για παράδειγμα, που έχει χάσει μέσα σε μια πενταετία ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων του, θεωρεί την απόλυτη καταστροφή το να μην μπορεί να σηκώσει πάνω από 400 ευρώ την ημέρα στο ATM ή στο γκισέ, λες και μπορεί να σηκώσει πολύ περισσότερα ούτως ή άλλως.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ένας μέσος συνταξιούχος, για παράδειγμα, που έχει χάσει μέσα σε μια πενταετία ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων του, θεωρεί την απόλυτη καταστροφή το να μην μπορεί να σηκώσει πάνω από 400 ευρώ την ημέρα στο ATM ή στο γκισέ, λες και μπορεί να σηκώσει πολύ περισσότερα ούτως ή άλλως.
Αυτό το «πολύ σημαντικό μέρος» να το κοιτάξουμε κάποια μέρα...
http://www.boeckler.de/pdf/p_imk_study_38_2015.pdf
Μια που μιλάμε για τον μέσο συνταξιούχο, να δούμε μεταξύ 5ου & 6ου δεκατημορίου στους πίνακες 4.16 (για ολικά έσοδα, μια που αυτά ανέφερες) και 4.17 (για σύνταξη).
«The average pension has been reduced [ΣτΖ: από το 2008 ως το 2012] by 8.3% on average. »
«In general, however, the fears of several analysts that the crisis would hit most severely the elderly population of pensioners, forcing them into deeper poverty, do not seem to have materialised. This can be seen also from the examination of the new forms of poverty, showing that the most vulnerable groups now are not pensioners, but younger unemployed persons and families.»
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να δούμε επίσης κάποια στιγμή από πιο κοντά και πιο προσεκτικά τον περίφημο μέσο πολίτη. Γιατί έχω γνωστούς που έχασαν σημαντικότερο ποσοστό της σύνταξής τους από αυτό που αναφέρει η μελέτη που τσιτάρει ο Ζάζουλας, αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν διπλάσια και τριπλάσια (επιδοτούμενη, φυσικά) σύνταξη από τον πρώτο μισθό νέου εργαζόμενου --που υποτίθεται ότι θα ανοίξει οικογένεια και θα κάνει παιδιά που θα συντηρήσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα...
 

Zazula

Administrator
Staff member
...αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν διπλάσια και τριπλάσια (επιδοτούμενη, φυσικά) σύνταξη από τον πρώτο μισθό νέου εργαζόμενου...
Για να μην σχολιάσουμε το ότι στους συνταξιούχους επιδοτείται μέσω αφορολόγητου ένα ποσό κάποιων χιλιάδων ευρώ, την ίδια ώρα που ένας επαγγελματίας πρέπει να φορολογείται απ' το πρώτο ευρώ — αυτή κι αν είναι μείωση εισοδήματος!
 

Earion

Moderator
Staff member
Συγγνώμη για τη διακοπή, αλλά δεν θέλω να περάσει απαρατήρητο κάτι. Στο περίπτερο που πήγα να αγοράσω εφημερίδα είδα αυτό:


... και τις υποψίες μου επιβεβαίωσε ένα σημείωμα εδώ (Left.gr)

Όχι πως δε γνωρίζαμε ότι η εφημερίδα Δημοκρατία έχει τόση σχέση με τη Δημοκρατία, όση οι γαλοπούλες με την πυρηνική φυσική. Αλλά να φτάσει το ακροδεξιό παρεάκι Κρανιδιώτη, Καλεντερίδη, Χολέβα και λοιπών να παρουσιάζει τόσο καθαρά το φιλοχουντικό του πρόσωπο, κυκλοφορώντας μαζί με τη σαββατιάτικη έκδοση ένθετο με τις «Ανέκδοτες ιστορίες της 21ης Απριλίου», καθώς και CD με την απολογία του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, δεν το περιμέναμε! Να τους «χαίρεται» η νεοδημοκράτικη τάση Σαμαρά, Βορίδη, Άδωνη...

Ώστε έχει γίνει κάτι απόλυτο φυσιολογικό να θυμόμαστε την 21η Απριλίου με γλυκιά νοσταλγία ... Και να είναι ο τίτλος του εντύπου Δημοκρατία...
 
Εαρίωνα, φρικτόν ειπείν, οι κάλπες στους κρίσιμους καιρούς ενδέχεται να μη βγάλουν αυτό που τους λέμε. Οπότε... Ξέρεις εσύ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η επιμονή όλων όσων μιλούν ή εστιάζουν στον Σόιμπλε και στην όποια στάση του, ιδιαίτερα με χαρακτηρισμούς, γελοιογραφίες, τιτιβίσματα κλπ, μεταφέρει τη συζήτηση σε λάθος γήπεδο και αυτό είναι που εμένα τουλάχιστον με ενοχλεί πολύ. Εξίσου με ενοχλούν άλλωστε όλες οι προσπάθειες ποικίλων κέντρων εξουσίας, «εξουσίας» και μικροεξουσίας στην Ελλάδα στα πέντε χρόνια της κρίσης (και νωρίτερα ακόμη) να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για τα πιο απίθανα πράγματα προκειμένου να μείνει άθικτο το παρόν σάπιο σύστημα ιδιοποίησης και εκμετάλλευσης των ανθρώπινων και υλικών πόρων και δυνατοτήτων της χώρας και να μην αντικατασταθεί από ένα απλό και διαφανές σύστημα που θα επιτρέπει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα να ζουν και να δρουν σε ένα Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρώτη φορά Άρης τηρά :-)



https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=432504133575871&id=389787961180822
 

nickel

Administrator
Staff member
Πριν φύγουμε από την ευτράπελη παρένθεση, κάτι που διάβασα σχετικά και μπορεί να είναι και κακόβουλο απλώς:

Το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση στη Ραχήλ Μακρή μόλις εισήλθε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπρίντζη ήταν μια φωτογραφία-πορτρέτο που είχε πάνω από το κεφάλι του ο υπουργός. «Γουστάρω Τσε» του είπε αμέσως. «Δεν είναι ο Τσε, βρε κορίτσι μου, είναι ο Αρης ο Βελουχιώτης, τους μπέρδεψες» την αποπήρε ο υπουργός: «Ε, γουστάρω, τότε Αρη» του είπε αμέσως η Ραχήλ και τον ρώτησε πού βρήκε τη φωτογραφία. «Με είχαν βγάλει κάποτε μια φωτογραφία και πίσω μου ήταν μια φωτογραφία του Αρη και άκουσα τα εξ αμάξης. Φώναξα έναν φίλο μου που είναι ζωγράφος και του είπα να μεγεθύνει μια φωτογραφία του Βελουχιώτη. Ξεκρέμασα τη φωτογραφία που είχε ο προηγούμενος υπουργός (σ.σ.: εννοεί τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη) και κρέμασα τον Αρη και καμαρώνω». Η Ραχήλ φάνηκε να ενθουσιάζεται και όχι μόνο ζήτησε το όνομα του ζωγράφου αλλά προσκάλεσε και τον υπουργό να επισκεφθεί την Κοζάνη λέγοντάς του: «Καλή αντάμωση στα... γουναράδικα».
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=696784
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για όλα φταίει η κακιά Ευρώπη; (του Χάρη Ιωάννου, ΕφΣυν)

Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση είναι ότι αρνείται να πάρει αποφάσεις και να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους, οδηγώντας τη χώρα είτε στα βράχια είτε σε νέο Μνημόνιο. Υπάρχει όμως και μια πιο επικίνδυνη διάσταση: αυτή της συστηματικής και με ανυπολόγιστες συνέπειες καλλιέργειας ενός πρωτοφανούς αντιευρωπαϊκού μένους στην ελληνική κοινή γνώμη.

Υπουργοί, βουλευτές, ακόμη και αρθρογράφοι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανήκουν στους λεγόμενους ρεαλιστές και όχι π.χ. στην πλατφόρμα Λαφαζάνη, μιλούν ανοιχτά για σύγκρουση. «Ή θα υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι ή θα πάμε σε ρήξη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει δραχμή», έλεγε σε «πηγαδάκι» πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή υπουργός που θεωρείται «ψύχραιμη φωνή». Ο εκνευρισμός και η ταραχή των κυβερνητικών στελεχών είναι διάχυτος στις παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Καθώς εξανεμίστηκαν οι αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις ότι το Μνημόνιο καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο και ότι οι Ευρωπαίοι «τοκογλύφοι» παρακαλούν να μας δανείσουν, τη θέση τους παίρνει τώρα μια νέα αφήγηση: «τα σκοτεινά νεοφιλελεύθερα κέντρα της Ευρώπης σε συνεργασία με τα εγχώρια και με εκτελεστικό βραχίονα τα πάντα ένοχα ΜΜΕ πολεμούν την κυβέρνηση και θέλουν να τη ρίξουν ώστε να μη διαδοθεί το μικρόβιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε.».

Με άλλα λόγια, πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι που μας υπονομεύουν και δεν μας αφήνουν να διαπρέψουμε σε αυτό που έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι ξέρουμε καλύτερα απ’ όλους: πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, έλλειψη δικαιοσύνης και κυρίως προοπτικής. Ακριβώς οι λόγοι που η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, είναι η μόνη που δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορθοποδήσει.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει ένα σκληρό ευρωπαϊκό διευθυντήριο, συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο, που επιβάλλει συχνά λάθος πολιτικές. Η λύση όμως δεν βρίσκεται στην αυτοκτονία. Η Ελλάδα τείνει δυστυχώς να εμπεδώσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη την αντίληψη ότι είναι ένα κράτος που δεν θέλει να αλλάξει το παραμικρό. Μοιάζει με ένα κακομαθημένο παιδί που απλώνει συνεχώς το χέρι ζητώντας «χαρτζιλίκι», αλλά την ίδια ώρα στρέφει το βλέμμα αλλού, φωνάζοντας «αφήστε με στην ησυχία μου να το ξοδέψω όπως θέλω».

Είναι πια προφανές ότι η αντιμνημονιακή ρητορεία και η παραμονή στην ευρωζώνη δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Δυστυχώς όμως, η τακτική «Κούγκι» κερδίσει ολοένα και περισσότερους θιασώτες μέσα σε ένα αμήχανο και πολιτικά εγκλωβισμένο υπουργικό συμβούλιο, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κρέμονται από μια κλωστή και ο κίνδυνος να πάνε χαμένες οι θυσίες 5 ετών μεγαλώνει.

Η Ιστορία θα δείξει αν αυτοί που απειλούσαν για αποχωρήσεις με ελικόπτερο, θα γίνουν τώρα οι επιβάτες του, παίρνοντας μαζί και τις τελευταίες ελπίδες που έχει η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος, αντί να υποβιβαστεί ταπεινωτικά σε μια περιθωριακή βαλκανική χώρα.


Παρένθεση: Δεν άλλαξε γραμμή η ΕφΣυν, ο Χ. Ιωάννου είχε πάντα αυτές τις απόψεις.
 
Νίκελ, δεν ξέρω ο Άρης, αλλά εγώ τήραξα το σταυροπόδι...Και με εξιτάρει και το όνομα Ραχήλ, από την εποχή της Γουέλτς...

Χ. Ιωάννου: φωνή βοώντος εν τη ερήμω, εκεί στην ΕφΣυν...
 
Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε πώς θα ήμασταν τώρα αν δεν είχε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα είχε υπογραφεί νέα συμφωνία, θα είχαν δοθεί νέες δόσεις, καθώς και θα είχαν ληφθεί νέα μέτρα, όπως η ενοποίηση του ΦΠΑ σε κοινό συντελεστή. Αυτό βέβαια θα είχε ως συνέπεια νέα κρίση στην αγορά, νέα κλεισίματα μικρών επιχειρήσεων και επιβίωση μόνο των μεγάλων. Φυσικά απ' αυτήν την κατάσταση επωφελούνται και κάτι ξένες αλυσίδες, γερμανικές συνήθως (λέγε με Lidl και Discount Markt). Θα είχαμε ίσως καλύτερες αξιολογήσεις (τίποτα το ιδιαίτερο, όμως) και όλοι θα ήταν πιο θετικοί και αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας... και ο κόσμος θα είχε ακόμα λιγότερα χρήματα στην τσέπη του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευτυχώς λοιπόν που βγήκε ο Σύριζα και έχουμε εύρωστη οικονομία και δεν φοβόμαστε μη μας αγοράσουν τις αλυσίδες μας. Διότι, εκεί που είχαμε φτάσει, όπως το είπε και ο Μαρξ, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε εκτός από τις αλυσίδες μας.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
... και ο κόσμος θα είχε ακόμα λιγότερα χρήματα στην τσέπη του.
Ακόμα λιγότερα απ' ό,τι είχε στις 25 Ιανουαρίου; Ενώ τώρα έχει περισσότερα, ε;

Φυσικά απ' αυτήν την κατάσταση επωφελούνται και κάτι ξένες αλυσίδες, γερμανικές συνήθως (λέγε με Lidl και Discount Markt).
Ε, λοιπόν, δεν το είχα σκεφτεί αυτό: Όλοι οι εταίροι μας στη ζώνη του ευρώ έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας, για να πλουτίσουν μερικά γερμανικά εκπτωτικά μαγαζιά στη χώρα μας. Για στάσου, όμως, και η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι βελγικής ιδιοκτησίας. Εντάξει, όμως, εμείς τους Γερμανούς μισούμε, οι Βέλγοι δεν μας πειράζει αν πλουτίζουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
... και ο κόσμος θα είχε ακόμα λιγότερα χρήματα στην τσέπη του.

Εντάξει, για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση (τι κυβέρνηση θα είχε σχηματιστεί, π.χ.) αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς το συμπέρανες αυτό. Αν είχαν μπει τα 10 δις που προσπαθούμε να πάρουμε από πέρσι, δεν θα είχαν περάσει κάποια από αυτά στην εσωτερική αγορά και στις τσέπες του κόσμου; ΟΚ, μπορεί να είχαν κοπεί οι επικουρικές κανά 30άρι-40άρι αλλά δεν θα είχε προχωρήσει το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Αν δεν είχαν βγει έξω τα όσα (ποιος ξέρει πόσα ακριβώς, αλλά πολλά) δις λόγω της «πολιτικής αστάθειας» δεν θα είχαν την άνεση οι τράπεζες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με κανένα δανειάκι; Θα είχαν ανακοπεί οι τουριστικές κρατήσεις όπως τώρα κλπ κλπ. Θα τα μάζευε (κάπως, τρόποι υπάρχουν) το κράτος και θα μάζευε όσα έχουν μαζευτεί και σήμερα (που δεν υπάρχουν τα 10 δις);

Παρενθετικά, η αλυσίδα που σαρώνει την αγορά σούπερ μάρκετ (με εξαγορές μεσαίων και μικρότερων στην Αθήνα και στην Κρήτη, αλλά και στη χονδρική με την εξαγορά του Μάκρο) τουλάχιστον στη Νότια Ελλάδα είναι ο Σκλαβενίτης που, προς το παρόν, ελληνικότατη εταιρεία είναι. (Νομίζω επίσης ότι οι Βέλγοι έχουν αποχωρήσει από την ΑΒ και απλώς συνεργάζονται ως στρατηγικοί εταίροι.) Όσο για τα Λιντλ, προφανώς και έχεις δίκιο ότι έχουν εκμεταλλευτεί όλες τις τρύπες της ελληνικής νομοθεσίας και π.χ. δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς και έχουν χειρότερες, όπως ακούγεται, εργασιακές συνθήκες, αλλά χάρη στα Λιντλ και τις αγορές χοντρικής από Έλληνες παραγωγούς αφενός είδα σε επαρχιακά καταστήματά τους στην Αυστρία διάφορα ελληνικά «ανώνυμα» και επώνυμα προϊόντα που δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουν (δηλ. δεν είχαν φτάσει ποτέ πιο πριν) ως εκεί και αφετέρου μπήκε στην ελληνική αγορά το προϊόν ιδιωτικής ετικέτας (που αξιοποιούν βέβαια όλοι πια σήμερα).
 
Ευτυχώς λοιπόν που βγήκε ο Σύριζα και έχουμε εύρωστη οικονομία και δεν φοβόμαστε μη μας αγοράσουν τις αλυσίδες μας. Διότι, εκεί που είχαμε φτάσει, όπως το είπε και ο Μαρξ, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε εκτός από τις αλυσίδες μας.

Ευτυχώς που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η λίστα Χαρδούβελη και δεν είμαστε όλοι στον δρόμο. Αυτό έγραψα. Από δυο κακά προτιμώ το λιγότερο κακό.

Ακόμα λιγότερα απ' ό,τι είχε στις 25 Ιανουαρίου; Ενώ τώρα έχει περισσότερα, ε;

Όχι. Αλλά δεν έχουμε λιγότερα.

Ε, λοιπόν, δεν το είχα σκεφτεί αυτό: Όλοι οι εταίροι μας στη ζώνη του ευρώ έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας, για να πλουτίσουν μερικά γερμανικά εκπτωτικά μαγαζιά στη χώρα μας.

Το ξέρω ότι δεν σ' αρέσει η άποψή μου επί του θέματος αλλά δεν χρειάζεται να ειρωνεύεσαι και να γελοιοποιείς το θέμα. Δεν υπαινίχθηκα πουθενά ότι το ένα έχει σχέση με το άλλο, απλώς το ότι οι γερμανικές αλυσίδες επωφελούνται. Επειδή δεν αφορά όμως την δική σου δουλειά, μπορείς φαντάζομαι να ειρωνεύεσαι, έτσι;

Για στάσου, όμως, και η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι βελγικής ιδιοκτησίας. Εντάξει, όμως, εμείς τους Γερμανούς μισούμε, οι Βέλγοι δεν μας πειράζει αν πλουτίζουν.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει κυρίως ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ της. Οι άλλες δυο αλυσίδες έχουν κυρίως γερμανικά και μάλιστα τριτοτέταρτης διαλογής. Δεν μπορεί κανείς μικροεπιχειρηματίας να συναγωνιστεί τέτοιου είδους προϊόντα. Έχουν και κάποια ελληνικά τριτοτέταρτης διαλογής, πολλές φορές παντελώς παράνομα, όπως απιστοποίητα ελαιόλαδα, αλλά ποιος τολμά να τους κάνει μήνυση;
 
Εντάξει, για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση (τι κυβέρνηση θα είχε σχηματιστεί, π.χ.) αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς το συμπέρανες αυτό. Αν είχαν μπει τα 10 δις που προσπαθούμε να πάρουμε από πέρσι, δεν θα είχαν περάσει κάποια από αυτά στην εσωτερική αγορά και στις τσέπες του κόσμου; ΟΚ, μπορεί να είχαν κοπεί οι επικουρικές κανά 30άρι-40άρι αλλά δεν θα είχε προχωρήσει το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Αν δεν είχαν βγει έξω τα όσα (ποιος ξέρει πόσα ακριβώς, αλλά πολλά) δις λόγω της «πολιτικής αστάθειας» δεν θα είχαν την άνεση οι τράπεζες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με κανένα δανειάκι; Θα είχαν ανακοπεί οι τουριστικές κρατήσεις όπως τώρα κλπ κλπ. Θα τα μάζευε (κάπως, τρόποι υπάρχουν) το κράτος και θα μάζευε όσα έχουν μαζευτεί και σήμερα (που δεν υπάρχουν τα 10 δις);

Όλες οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν εντελώς από το 2012. Τόλμα να πας να ζητήσεις δάνειο να δεις τι θα ακούσεις. Όπως είπα, θα είχαν δοθεί χρήματα από την ΕΕ αλλά δεν θα ωφελούσαν σε τίποτα γιατί όλα θα πήγαιναν σε αποπληρωμές και επιπροσθέτως θα υπήρχε νέο κούρεμα της αγοράς από τα μέτρα του email Χαρδούβελη. Το αν θα άντεχε η αγορά συνολικά σε τέτοιο πράγμα δεν μπορούμε να το ξέρουμε, σίγουρα όμως θα οδηγούσε σε κλείσιμο μικρές επιχειρήσεις.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Βρήκα αυτήν εδώ τη σύγκριση μεταξύ του email Χαρδούβελη και των προτάσεων Βαρουφάκη. Επειδή δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος με τις λεπτομέρειες (και κάποια από τα αναφερόμενα είναι πολύ γενικά) θα με ενδιέφεραν καταρχήν να διορθώσουμε τυχόν ανακρίβειες για να ξέρουμε σε τι αναφερόμαστε και να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Προς το παρόν επισημαίνω απλώς (και με το συμπάθιο αν χρησιμοποιώ λάθος τίτλους):

(1) Ο υπ. κοινωνικής ασφάλισης έχει μπλοκάρει την εγκύκλιο που θα ίσχυε αναδρομικά από 1/1/15 για διάφορες μεταβολές στο ασφαλιστικό έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις των επικουρικών κατά όσο προβλεπόταν (5%-15% έχω διαβάσει σε διάφορα σημεία, δεν έχω ιδέα τι είναι αλήθεια). Τα άμεσα αποτελέσματα είναι τρία:
(α) Επειδή οι επικουρικές καταβάλλονται από χρήματα που δεν υπάρχουν (τα επικουρικά ταμεία είναι ανταποδοτικά) επιβαρύνεται ο συνολικός προϋπολογισμός. Έχω γράψει κατεπανάληψη ότι θεωρώ σωστό να ενισχύει το δημόσιο ταμείο τις χαμηλές συντάξεις, αλλά θα ήθελα να γνωρίζω πόσοι παραλήπτες επικουρικών είναι πραγματικά πενόμενοι άνθρωποι και πόσοι όχι.
(β) Μια άλλη συνέπεια της απόφασης, από όσα διάβασα, είναι ότι από 1/1/15 δεν εκδίδονται σε νόμιμους δικαιούχους του (πολύ προβληματικού, όπως μάθαμε στο μεταξύ) ΟΑΕΕ οι συντάξεις τους επειδή οι υπηρεσίες δεν ξέρουν τι και πώς να υπολογίσουν.
(γ) Ένα τρίτο γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση (μπορεί να) αξιοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη αδράνεια ως «υπερήφανη στάση». Με δεδομένο ότι η καταστροφή του ασφαλιστικού είναι μια αδιάκοπη σειρά από αδράνειες μασκαρεμένες σε υπερήφανες κυβερνητικές στάσεις, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Προφανώς, θα πρέπει να δούμε πού θα πάει τελικά το πράγμα.

(2) Κατά πώς διαρρέεται [sic] αρμοδίως, το πλεόνασμα θα συμφωνηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Νομίζω ότι θα είναι μια ρεαλιστική αποδοχή και απεικόνιση των σημερινών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αν μάλιστα η οικονομία πισωγυρίσει ακόμη περισσότερο ίσως μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με επιτυχία και μηδενικό πλεόνασμα ή ακόμη και μικρό έλλειμμα...

Αλλά το σωστό είναι νομίζω να συγκρίνουμε (τα πάντα) με βάση την τελική συμφωνία, όταν υπάρξει (ναι, ελπίζω ότι θα υπάρξει).
 
Top