metafrasi banner

ridonculous = γελοιωδέστατος

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καμιά ιδέα για κάποια αστεία παραλλαγή της λέξης "γελοίο";
 

nickel

Administrator
Staff member
Η λέξη έχει τη δική της ιστορία. Φαίνεται ότι προέρχεται από την αργκό των κολεγίων και υπάρχει και σε τίτλο βιβλίου (One Ridonculous Adventure). Υποτίθεται ότι είναι «what you say when something is even more ridiculous than ridiculous». Τρεις (τουλάχιστον) εγγραφές στο Urban dictionary.

Δεν έχω ιδέες για καινούργια λέξη και ίσως να μη χρειάζεται. Υπάρχει το γελοιώδης, που θυμίζει και το γλοιώδης.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, αλλά το γελοιώδης είναι υπαρκτή λέξη, ενώ το ridonculous είναι φτιαχτή. Γι' αυτό θέλω κάτι διαφορετικό. Ένας άλλος μεταφραστής το έχει ήδη αποδώσει "γελοιούμπα", αλλά δεν μου επιτρέπεται να το αντιγράψω, αφού δεν είναι ευρέως διαδεδομένο. Έχει μια και μοναδική εμφάνιση στο γκουγκλ.
 

pit

New member
Πώς σου φαίνεται το "γελοιακός"; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο έξυπνο. Νομίζω πως είναι ok για μια τέτοια περίπτωση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η γελοιούμπα είναι ουσιαστικό, από την αρλούμπα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το γελοίος. Αν αναζητήσει κανείς κάτι απόλυτα αντίστοιχο, χρειάζεται μια λέξη που να είναι ένα βήμα από το γελοίος ώστε να το θυμίζει, κάτι που είναι πιο εύκολο με το ridiculous. Το γελοιωδέστατος είναι καλό σημασιολογικό αντίστοιχο, με μοναδικό μειονέκτημα ότι φτιάχτηκε λίγο παλιότερα. :) Αν θες κάτι φρέσκο, προτείνω σουργελοίος©. Συνδυάζει το σούργελο, το γελοίος και το sur- του σουρεαλισμού.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εμπνεύστηκα από μια ισχυρή δόση σουργελοιότητας μεσημεριάτικα.
 
Top