Τα εφήμερα

nickel

Administrator
Staff member
Και, αφού προσπάθησα εις μάτην αρκετές φορές να διαβάσω ένα κείμενο χωρίς σύνδεσμο, κατέφυγα στο Γκουγκλ και διάβασα αυτή τη σελίδα:
http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/how-you-open-wine-bottle-3011107
Αν κάπου αλλού ήθελες να μας πας, δόκτορα, κάν' το με τη συνηθισμένη διαδικασία.

Άλλο: Είδα σε τιτιβοροή αυτή τη φωτογραφία με τίτλο «NASA before PowerPoint» και πηγή το Life (δεκαετία του 1960). Πολύ στημένη φωτογραφία. Ο πίνακας θα ήταν μάλλον με τη μεγαλύτερη πλευρά προς τα κάτω (landscape και όχι portrait) και δεν θα τον είχαν βγάλει στο πάρκιν. Αλλά και τι δουλειά έχει το Powerpoint στην όλη υπόθεση; Εδώ βλέπουμε ανθρώπους να συνεργάζονται στη διαμόρφωση τύπων, για μελέτη όχι για παρουσίαση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ε, γράψε σε νέο νήμα ένα κειμενάκι για τις διαφορές ανάμεσα σε υδρία, κρατήρα και αμφορέα, και τις σωστές αντιστοιχίες (hydria, krater, amphora) και τι κάνουμε όταν βλέπουμε το urn στο αγγλικό:
http://www.theguardian.com/books/2014/jan/15/urn-sigmund-freud-ashes-smashed-theft-attempt
 

Earion

Moderator
Staff member
Η Καθημερινή το λέει καλύτερα: Η τέφρα του Φρόιντ σώθηκε

Η στάχτη φυλασσόταν σε τεφροδόχο, που χρονολογείται από το 300 π.Χ. -η οποία ήταν και ο στόχος των κλεπτών- και είχε δωρηθεί από την ψυχαναλύτρια πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη ...

Η οποία Μαρία Βοναπάρτη είχε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, κι όχι μόνο επειδή είχε παντρευτεί τον Γεώργιο τον Αρμοστή.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η Μαρία Βοναπάρτη υπήρξε και συνεργάτρια του Εμπειρίκου, αν δεν απατώμαι.
 

Earion

Moderator
Staff member
Αυτό υπαινισσόμουν Παλάβρα.

Κι επειδή βρισκόμαστε σε περιβάλλον αρχαιολογικό, ας προχωρήσουμε λίγο κι ας πάμε στον Μεσαίωνα.

Τέλος η αντιπαράθεση για τον θησαυρό της Γκελφ. Ο αμύθητης αξίας μεσαιωνικός θησαυρός της Γκελφ, ο οποίος περιλαμβάνει χρυσούς σταυρούς με βαρύτιμους πολύτιμους λίθους ...

(Και βαρύτιμους και πολύτιμους; Μήπως πέφτει κομμάτι βαρύ το ύφος;)

Ο θησαυρός της Γκελφ; Όχι, δεν πρόκειται για καμιά μεσαιωνική πόλη. Είναι ο θησαυρός της οικογένειας και της δυναστείας των Γουέλφων.

The Treasure takes its name from the princely House of Guelph of Brunswick-Lüneburg.

(Τους Γουέλφους τους βάζουμε δίπλα στους Γιβελλίνους, δύο δυναστικές οικογένειες της μεσαιωνικής Γερμανικής Αυτοκρατορίας που τις χώριζε μίσος άσβεστο, σαν κι εκείνο μεταξύ Μοντέγων και Καπουλέτων. Αλλά αυτά είναι κάπως ψιλά γράμματα, ελάχιστα γνωστά σ' εμάς εδώ. Θέλει γνώσεις ιστορικές επιπέδου Ρογήρου).
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Ομορφαίνει η Καθημερινή (μετά από πολύ καιρό παντελώς συντηρητικής διαδικτυακής εμφάνισης) (προσωρινή διεύθυνση εδώ), αλλά ομόρφυνε και το αγαπημένο μου λεξικό, το Oxford English Dictionary (ODE — ας μην το μπερδεύουμε με το OED). Προσέξτε πώς με τα κουμπάκια μπορείς να δεις περισσότερα παραδείγματα. Στο λήμμα father βρήκα όλα αυτά μόνο για έναν ιδιωματισμό:


how’s your father
British • informal
used euphemistically to refer to sexual intercourse.

He didn't drag the ditzy blonde off to the first Travelodge he could find for a bit of how's your father, then impregnate her with their love child.
• There's a favourite old joke in political circles, about two government MPs sneaking into the dunnies at a Labour Party conference to have a bit of how's your father.
• Of course we are having you on as it features spotty Herberts (well one spotty Herbert) bunking off work for a quick bit of how's your father with plenty of tonsil checking and tongue football, nearly choked on me Guinness I did.
 

bernardina

Moderator
Ένα μικρό γλυκόπικρο μνημόσυνο για τον Κώστα Φιλίνη κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτή του κόμματος, που έφυγε για πάντα.

Εδώ με άλλους σημαντικούς απόντες: Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Άγγελο Ελεφάντη και Μπάμπη Θεοδωρίδη, σε φεστιβάλ της ΑΥΓΗΣ - ΘΟΥΡΙΟΥ.
 

SBE

¥

nickel

Administrator
Staff member
Μια και σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, καταθέτω την ιστορία που διάβασα για τον (κυπριακής καταγωγής) Νεοϋορκέζο αστυνομικό Κρις Νίκολα, ο ο οποίος, σαν ερασιτέχνης σπηλαιοδίφης, ανακάλυψε σε υπόγειο σπήλαιο της Ουκρανίας το κρησφύγετο Εβραίων της Ουκρανίας. 38 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν μείνει εκεί κρυμμένοι από τους Ναζί επί 511 ημέρες. Ο Κρις Νίκολα βρήκε τους επιζώντες και η Janet Tobias έφτιαξε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο No Place on Earth, που θα προβληθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinedoc.

Διάβασα τις παρακάτω σελίδες:
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231290538
http://en.wikipedia.org/wiki/No_Place_on_Earth
http://en.wikipedia.org/wiki/Priest's_Grotto
http://www.imdb.com/title/tt2343266/reviews

 
Μεγάλη πλάκα πώς η παραγωγή αντιμετωπίζει το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ως "διαφημιστική τσόντα" μέσα στο κυρίως θέμα, που είναι το biopic για τον Freddie Mercury!

Μεθαύριο Πέμπτη 30/1 στις 6.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, διάλεξη του Jacques Rancière, σχέσεις τέχνης και πολιτικής. Τον γνωρίζω από το περιοδικό της δεκαετίας του '70 Les Révoltes Logiques, που ήταν πολύ καλό.
 
Top