I want to believe: Αγαπημένες σειρές

SBE

¥
Girls. Πρόσφατη ανακάλυψη, έχουν παίξει λίγα επεισόδια ως τώρα αλλά όσα έχω δει μ' εντυπωσίασαν. Σκεφτείτε Sex and the City, όμως με ρεαλιστικές καταστάσεις.

Αυτό το συζητούσαν σήμερα στο ραδιόφωνο και μου έμεινε που λέγανε ότι το γράφει η 26χρονη πρωταγωνίστρια. Που το βρήκα ενδιαφέρον.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Χτες στο MTV έπεσα πάνω στο Crash Canyon. Δεν ξέρω πόσοι το 'χετε υπόψη σας, αλλά παίρνει άνετα τον τίτλο τής πλέον wtf σειράς που 'χω δει τελευταία (κι αυτό στα ζαζουλινά είναι καλός χαρακτηρισμός :p).
 

SBE

¥
Συνιστώ το τρίτο (και τελευταίο) δανέζικο The Killing ΙΙΙ.
Τα δύο τελευταία επεισόδια που είδα χτες ήταν φοβερά καλογραμμένα και γενικά η τρίτη δόση είναι πολύ καλύτερη από τη δεύτερη (δεν έχω δει την πρώτη). Εκεί που λίγο χάνει γενικά το σήριαλ είναι στην παρουσίαση των πολιτικών παρασκηνίων, αλλά στα αστυνομικά είναι πολύ καλό και γεμάτο εκπλήξεις μέχρι το τέλος. Αν το πετύχετε...
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν το πετύχετε...
Το πετύχαμε, αλλά δεν ξέρω αν πετύχαμε... Τι εκνευρισμός κι αυτός! Μα γιατί παρακολουθώ θρίλερ; Νομίζω ότι μετά τη Νορβηγία και το Κονέκτικατ θα έπρεπε να απαγορεύεται κάθε ανάμιξη παιδιών στα σενάρια των ταινιών.
 

SBE

¥
Μα δεν είχε τίποτα τρομακτικό με παιδιά.

*** POSSIBLE SPOILER ****

Προσωπικά αυτό που μου άρεσε ήταν το πώς αποφάσισε ο σεναριογράφος να τελειώσει το σήριαλ. Μια που είχαν πει από την αρχή ότι θα ήταν η τελευταία σειρά, το αναμενόμενο θα ήταν να σκοτωθεί η πρωταγωνίστρια. Γιατί έτσι κάνουν όλοι όταν θέλουν να πουν τελεία και παύλα. Σκοτώνεις τον πρωταγωνιστή και δεν σε ρωτάει κανένας τι έγινε μετά. Ενώ έτσι όπως τελείωσε ξέρεις ότι η ηρωίδα δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει στην αστυνομία, οπότε στην ουσία τελείωσε το σήριαλ. Ε, και άμα πέσει λίγο χρήμα φτιάχνει ο σεναριογράφος ένα σπιν-οφ.
 

SBE

¥
Δε θυμάμαι, να σου πω την αλήθεια. Βλέπεις το έβλεπα εβδομαδιαια, στην τηλεόραση, όπως βλέπαμε κάποτε τα σήριαλ, όχι όλα μαζεμενα στον υπολογιστή.

ΥΓ Σιγά το σπόιλερ πιο πάνω.
 

SBE

¥
Άκουγα χτες στο ραδιόφωνο ότι επιστρέφει στις οθόνες μας, αλλά μόνο για έξι επεισόδια, το Μάλιστα κύριε Υπουργέ. Εννοείται με νέο καστ, αφού οι πρωταγωνιστές έχουν πεθάνει. Εντούτοις οι σεναριογράφοι παραμένουν οι ίδιοι. Και κρίνοντας από το απόσπασμα που μας παίξανε, ακολουθεί το ίδιο στυλ διαλόγου, αλλά με πιο σύγχρονη θεματολογία (τράπεζες, πόλεμος στο Ιράκ κλπ). Το εντυπωσιακό ήταν η διαπίστωση ότι έχουν περάσει 30 χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα (και δεν εννοώ στο σήριαλ).
 

crystal

Moderator
Εσείς που όλα τα ξέρετε κι όλα τα ξετρυπώνετε, έχετε καμιά ιδέα από πού μπορώ να -γκχχ!- αγοράσω τα επεισόδια της τρίτης σεζόν του Borgen, που παίζονται τώρα στη Δανία, με αγγλικούς υπότιτλους; Εδώ και δέκα μέρες χτυπάω κακόφημες γωνιές στο νέτι σαν ναρκομανής που ψάχνει τη δόση του. :eek:
 

bernardina

Moderator
Μα δεν μου λέτε, Σουλεϊμάν μόνον εγώ βλέπω ;
male31-male-smiley-whistle-smiley-emoticon-000073-large.gif............
 

nickel

Administrator
Staff member
Βεβαίως, αστειεύομαι. Αλλά, ενώ ας πούμε για το σίριαλ που τελειώνει πριν από τις ειδήσεις του Μέγκα έχω άποψη (από τα 5 λεπτά που βλέπω κάθε καθημερινή), τον Σουλεϊμάν δεν ξέρω ούτε πού τον παίζει.
 

SBE

¥
Προφανώς όχι το Μέγα.

Λοιπόν, Νοέμβριο- Δεκέμβριο έμενα σε κάτι φίλους εδώ στο Λονδίνο που έχουν Νόβα (παράνομα, εννοείται), και επειδή η φίλη μου έβλεπε τον Σουλεϊμάν είπα να το δω κι εγώ. Με τη διαφορά ώρας ήταν κουτί εφτά το βράδυ, με το που γύριζα σπίτι. Ο σύζυγος της φίλης μου από την άλλη δεν αντέχει τα τούρκικα γενικώς και μόλις άρχιζε ο Σουλεϊμάν πήγαινε δίπλα κι έβλεπε ΡΙΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αρχή κι εγώ ήθελα να εξαφανιστώ, λόγω ιδεολογικής αλλεργίας, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι το σήριαλ δεν είναι και τόσο μάπα.
Πρώτα πρώτα έχει προσεγμένα σκηνικά και κουστούμια, με εξαίρεση κάτι αρχαιοελληνικά αγάλματα στον κήπο που τα αγοράσανε από κατάστημα γύψινων διακοσμήσεων αρχάριου διακοσμητή και κάτι πίνακες δυτικού τύπου που είναι για κλάματα.
Έχει σενάριο κλασσικό σαπουνοπερίστικο, αργόστροφο και με όλα τα κλισέ. Προσαρμοσμένο στο κοινό του 21ου αιώνα. Στο οποίο ανακατεύει πού και πού εποχές και ιστορικά πρόσωπα.
Το μεγάλο ατού του σήριαλ: ο υποτιτλισμός του. Ορθογραφικά λάθη, ακαταλαβίστικά ελληνικά, μηδενική ιστορική έρευνα και απόδοση τοπωνυμίων και ιστορικών ονομάτων κατά το δοκούν. Η χαρά του μαργαριταλιέα.
Από τα ωραία: οι υποτίθεται αλλοδαποί μιλάνε τη γλώσσα τους και φωνές από το υπερπέραν κάνουν μεταγλώτισση για τον Τούρκο τηλεθεατή. Δεν κατάλαβα γιατί σκοτώνεται τόσο ο σκηνοθέτης για την γλωσσική ακρίβεια όταν οι ισπανόφωνοι κι οι ιταλόφωνοι μιλάνε μεταξύ τους, γιατί σε άλλες φάσεις το σπικάρουν το τούρκικο φαρσί.
 

Tonia

¥
Άκουγα χτες στο ραδιόφωνο ότι επιστρέφει στις οθόνες μας, αλλά μόνο για έξι επεισόδια, το Μάλιστα κύριε Υπουργέ. Εννοείται με νέο καστ, αφού οι πρωταγωνιστές έχουν πεθάνει. Εντούτοις οι σεναριογράφοι παραμένουν οι ίδιοι. Και κρίνοντας από το απόσπασμα που μας παίξανε, ακολουθεί το ίδιο στυλ διαλόγου, αλλά με πιο σύγχρονη θεματολογία (τράπεζες, πόλεμος στο Ιράκ κλπ). Το εντυπωσιακό ήταν η διαπίστωση ότι έχουν περάσει 30 χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα (και δεν εννοώ στο σήριαλ).

Πραγματικά, εγώ το ξαναβλέπω τώρα μετά από πάρα (μα πάρα) πολλά χρόνια, και μου φαίνεται απίστευτα επίκαιρο. Το μόνο που μαρτυρά την ηλικία του είναι τα χρώματα και το ντύσιμο των πρωταγωνιστών. Πάντως, είναι απίστευτη σειρά, ό,τι πιο (ξεκαρδιστικά) αστείο έχω δει τελευταία.

Προσπέρασα επιδεικτικά τη συζήτηση για τον Σουλεϊμάν, αλλά δε νομίζω να ενοχλήθηκε κανείς.
 
Λάτρης της ιστορίας, από παλιά αναρωτιόμουν (έστυβα όλη την φαντασία μου, στην κυριολεξία) πώς ήταν οι οι στολές και ιδιαίτερα τα καλύμματα της κεφαλής κυρίως των γενιτσάρων, αλλά και των βεζίρηδων, των πασάδων και όλων αυτών που έβλεπα στις γκραβούρες σε διάφορα βιβλία που καταβρόχθιζα απο μικρός. Χάρι στο Σουλεϊμάν, η απορία μου αυτή λύθηκε και με το παραπάνω. Όπως λέει και η SBE, τα σκηνικά επίσης είναι τουλάχιστον κατατοπιστικότατα. Ακόμα, η σειρά έγινε αιτία να ψάξω την ιστορία του Ιμπραήμ, ο οποίος, ως ιστορικό πρόσωπο, αξίζει θαυμασμού για ό,τι πέτυχε, αλλά και παράδειγμα προς αποφυγή, για την αλαζονεία και την απληστία του που (μάλλον) τον κατέστρεψαν. Για να μην μακρηγορώ, μπορεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό του (70%), το σίριαλ να είναι βλακώδης σαπουνόπερα, όμως θεωρώ το εαυτό μου πλουσιότερο σε γνώσεις για το Οθωμανικό κράτος και την "φιλοσοφία" της Οθωμανικής "αυλής" λόγω του Σουλεϊμάν. Α' και να μην ξεχάσω τα ποιήματα του Σούλι προς την Χουρέμ, που τα βρίσκω υπέροχα (τόσο αυτά που περιλαμβάνει το σίριαλ όσο και άλλα που βρήκα στο διαδίκτυο). Πήρε πολύ θάρρος να γράψω αυτό το σημείωμα και να ομολογήσω έτσι ανοιχτά ότι βλέπω (κι'εγώ Μαρίνε) τον Σουλεϊμάν. Να σημειωθεί μάλιστα ότι έχω να παρακολουθήσω σίριαλ με τόσο φανατισμό από παιδί του δημοτικού, όταν έβλεπα τον Αγνωστο Πόλεμο και την Γειτονιά μας. Ελπίζω πάντως να μην τρίζουν τα κόκκαλα του Μπάροουζ με αυτά που έγραψα.
 

SBE

¥
Εγώ θα έλεγα: βλέπε σαπουνόπερες άφοβα, όλοι έχουμε αμαρτίες τέτοιου είδους.
Ομολογουμένως κι εγώ με αφορμή αυτό κάθισα κι έψαξα τα περί Σουλεϊμάν, κυρίως γιατί περίμενα οι χανούμισσες του χαρεμιού να είναι όπως τις βλέπουμε σε γκραβούρες και πίνακες δυτικών περιηγητών, με σαλβάρια και φερετζέδες, και να είναι γενικά πολύ χύμα οι πάντες, όπως τους περιγράφει η Λωξάντρα (αφού αυτό είναι το άλλοθι των Ελλήνων, ότι φταίει η Τουρκοκρατία που δεν έχουμε οργάνωση, π.χ.). Και βλέπεις το σήριαλ και παρατηρείς κοινωνική ομάδα με αυστηρή ιεραρχία και επισημότητα.
Α, και διαπίστωσα ότι αυτά τα γιγαντοκρεμμύδια που φοράνε για καπέλα είναι τυλιγμένα από πριν και φτιαγμένα έτσι. Νόμιζα ότι τα τυλίγουν μόνοι τους κι έλεγα πως το καλό σηκώνουν έναν μπόγο είκοσι κιλά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Για μια ματιά στο μέλλον, δείτε τι είναι το Netflix και πώς του χρωστάμε το House of Cards με τον Κέβιν Σπέισι.

Θέλοντας να ανακαλύψω τι γνωρίζουμε στην Ελλάδα για αυτές τις εξελίξεις αναζήτησα στο Γκουγκλ τις λέξεις
netflix κανάλι "Κέβιν"

Καμιά 60αριά αποτελέσματα. Ένα σύντομο σημείωμα είχα δει προχτές στα Νέα. Ανακάλυψα και κάποιο σάιτ με καλή προσωπική ενημέρωση του συντάκτη:
To “House of Cards” θα αλλάξει για πάντα την τηλεόραση.
Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου. Θα βρείτε εκεί τι εννοεί:
http://www.oneman.gr/keimena/diaske...allaksei-gia-panta-thn-thleorash.2113509.html

Η σειρά των 13 επεισοδίων ρουφιέται ανάλογα με το χρόνο που έχει να της διαθέσει κανείς. Το εννιάρι στο imdb δεν είναι τυχαίο.
 
Top