metafrasi banner

front matter

Σύμφωνα με το Encarta:
the material that appears in a book before the main text, e.g. the title page, copyright information, the table of contents, and the preface.

Υπάρχει αντίστοιχος όρος στα ελληνικά;
 
Νομίζω ότι θα σε κάλυπτε να τα πεις «τα εισαγωγικά του βιβλίου». Αλλά δεν παίρνω όρκο ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.
 
Μια ιδέα θα ήταν τα προλογικά/εισαγωγικά (όπως λέει ο Νίκελ) στοιχεία του βιβλίου.

Επίσης, αν λάβουμε υπόψη αυτόν τον ορισμό: All books need to have some information about the book itself included on pages either at the front or back of the book. These pages are often referred to as front or back matter, μια άλλη ιδέα θα ήταν τα βιβλιογραφικά στοιχεία του βιβλίου (στην εισαγωγή; )

Απ΄ότι βλέπω, εδώ το λένε απλά εξώφυλλο, ενώ αλλού κάπου το πήρε το μάτι μου ως περιεχόμενα/πρόλογος.

Τ'έλος, ας έχουμε υπόψη ότι υπάρχει και το back matter που θα πρέπει επίσης να αποδώσουμε.
 
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν έχω μεταφράσει ούτε ένα, οπότε θα χρειαζόταν ορισμός για να καταλάβω σε τι διαφέρει εκεί το front matter.

Εναλλακτική πρόταση: εισαγωγικές σελίδες.
Περιλαμβάνουν, κατά κανόνα, (1) τον ψευδότιτλο (τον τίτλο του βιβλίου τυπωμένο μόνο σε μία σελίδα, με την πίσω σελίδα λευκή), (2) τη σελίδα του τίτλου (με συγγραφέα, τίτλο, υπότιτλο, εκδοτικό οίκο, τόπο και χρόνο έκδοσης), (3) στην πίσω σελίδα (τη σελίδα του κόπιραιτ) τα πλήρη στοιχεία της έκδοσης (περιλαμβανομένου του ISBN), (4) τα περιεχόμενα και (5) τα εισαγωγικά σημειώματα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα εισαγωγικά στοιχεία, αλλά οι σημειώσεις, η βιβλιογραφία, το γλωσσάρι ή το ευρετήριο πάνε στις πίσω σελίδες. Στις μπροστινές έχουμε συχνά χωριστή σελιδαρίθμηση, με λατινικούς αριθμούς. Δεν περιλαμβάνεται σ' αυτές το εξώφυλλο και δεν μπορούμε να τις ονομάσουμε με κάποιο υπώνυμο.
 
Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Νομίζω ότι οι εισαγωγικές σελίδες είναι η καλύτερη λύση.
Φαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχει ελληνικός όρος.

Αναρωτιέμαι κατά πόσο θα τον κάλυπτε σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας...
Την πάτησες, δεν κάνω δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. :)
 
Δηλαδή την προμετωπίδα. :)
Καλημέρα. Δίνω, όπως βλέπεις, παραδείγματα τού τι παθαίνεις όταν γράφεις, ακόμα και για πράγματα που (υποτίθεται ότι) ξέρεις, χωρίς να χρησιμοποιείς ένα βοήθημα, ένα λεξικό.

Να υποθέσω ότι δεν έχεις καλύτερη πρόταση για το front matter;
 
Να υποθέσω ότι δεν έχεις καλύτερη πρόταση για το front matter;
Η αλήθεια είναι ότι εγώ προτιμώ (και) τον ορολογικό διαχωρισμό των βιβλιογραφικών από τα εισαγωγικά στοιχεία ενός βιβλίου, διότι ο λειτουργικός τους ρόλος σαφώς διαφέρει. Τα βιβλιογραφικά στοιχεία είναι επικουρικής ή/και τυπικής φύσης, ενώ τα εισαγωγικά βρίσκονται σε ουσιαστική συνάφεια με το σώμα, τον κορμό του βιβλίου, διότι «εισάγουν» τον αναγνώστη στο περιεχόμενό του.

Κάποιος παλιός εκδότης ή μονοτύπης θα σας μιλήσει για τα πρωτοσέλιδα του βιβλίου, τα οποία είναι ακριβώς ο ψευδότιτλος με την πίσω του λευκή σελίδα, η προμετωπίδα, η σελίδα του κοπιράιτ, η αφιέρωση του συγγραφέα με την πίσω της λευκή σελίδα, οι ευχαριστίες του συγγραφέα, και τα περιεχόμενα (εφόσον τα περιεχόμενα βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου). Στα πρωτοσέλιδα του βιβλίου περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες praise pages (σελίδες επιδοκιμασίας, επαίνων ή και ενστερνισμού του περιεχομένου του βιβλίου), οι οποίες άλλοτε προηγούνται όλων των υπολοίπων (ακόμη και της προμετωπίδας) κι άλλοτε τοποθετούνται μετά την αφιέρωση και τις ευχαριστίες του συγγραφέα.

Οι σελίδες εκείνες που ακολουθούν τα προαναφερθέντα πρωτοσέλιδα, είναι ο προλογισμός, ο πρόλογος, το εισαγωγικό σημείωμα και η εισαγωγή, και πρόκειται για τις εξ ορισμού εισαγωγικές σελίδες. Ωστόσο, τα δύο πρώτα ενίοτε ή συχνά έχουν χαλαρή σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ τα δύο τελευταία όχι.

Όταν έχουμε μπροστινές σελίδες με διακριτή αρίθμηση (π.χ. λατινική) τότε ένας μάστορας θα σας πει για «μπροστά σελίδες με λατινικά» απλώς για να τις αντιδιαστείλει με τις υπόλοιπες, κι όχι γιατί τον νοιάζει τι περιέχουν (π.χ. ένα βιβλίο έχει μπροστά 12 σελίδες με λατινική αρίθμηση και κατόπιν 308 με αραβική). Το πού σταματά η λατινική αρίθμηση είναι ζήτημα επιλογής κι όχι κάτι με απόλυτο τρόπο ορισμένο (ώστε να μας οδηγήσει στην ομαδοποίηση των στοιχείων που απαρτίζουν την εμπρόσθια ύλη ενός βιβλίου).


attachment.php

Mod's note: Άμα πνίγεσαι κιόλας, την αξίζεις τη στάμπα σου!
 
Έτσι ένιωσα κι εγώ, παρότι το έχουν κάψει κάπως τα «πρωτοσέλιδα των εφημερίδων». Αλλά, σε σχέση με το βιβλίο, δεν νομίζω ότι θα προέκυπτε παρεξήγηση. Σε ένα κείμενο του Τατσόπουλου διαβάζω: Ας ξεκινήσουμε με μια μελαγχολική διαπίστωση. Στα πρωτοσέλιδα του βιβλίου διαβάζουμε...
 
Back
Top