metafrasi banner

cloudsourcing

Χεχεχε, μα τι σας έχω κυριακάτικα! Είχαμε το crowdsourcing, τώρα έχουμε το cloudsourcing. Δυσκολεύομαι και να το εξηγήσω. Ουσιαστικά είναι η χρησιμοποίηση υπολογιστικών πόρων που χωροταξικά φιλοξενούνται σε ένα "σύννεφο" απομακρυσμένων δικτύων. Η εταιρεία που κάνει χρήση των υπηρεσιών δεν είναι ιδιοκτήτρια των υπολογιστικών πόρων που φιλοξενούνται στο σύννεφο, αλλά τους υπενοικιάζει. Αυτό το είδος εξωπορισμού υπολογιστικών πόρων ποικίλλει ανάλογα με:

α) το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών, που μπορεί να είναι η παροχή λογισμικού ως υπηρεσία, πλατφόρμας ως υπηρεσία, και υποδομής ως υπηρεσία
και
β) το μοντέλο του εξωπορισμού, που μπορεί να αφορά δημόσιο υπολογιστικό σύννεφο, ιδιωτικό υπ. σύννεφο, αποκλειστικό υπ. σύννεφο, κτλ. Το μοντέλο του εξωπορισμού καθορίζει τον τρόπο χρήσης και τον τρόπο πληρωμής, αν θα είναι πχ. υπενοικίαση πακέτου υπηρεσιών ή pay as you go (κοστολόγηση ανάλογη της χρήσης), κτλ.

Εξωπορισμός μέσω υπολογιστικού σύννεφου νέφους;
(καλά, μη βαράτε! :p)
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Εάν outsourcing = εξωπορισμός και (computer) cloud = νέφος (υπολογιστών), τότε προκύπτει ο νεφελώδης *νεφοπορισμός. :sneaky:

Ένα μακαρόνι σαν το «εξωτερική ανάθεση διαδικτυακών πόρων» θα το καταλάβαινα, ενώ το αποπάνω μού φαίνεται σαν συνώνυμο της αιθεροβασίας.
 
Πρέπει να ομολογήσω ότι γενικά χρησιμοποιούσα τον όρο εξωτερική ανάθεση, και όχι τον εξωπορισμό, αν και η δεύτερη απόδοση παραπέμπει περισσότερο στον αγγλικό όρο, που μιλά για προμήθεια πόρων. Έλεγα, λοιπόν, εξωτερική ανάθεση, γιατί είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την έννοια της ανάθεσης έργου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μεταβίβαση επιχειρηματικής διαδικασίας σε εξωτερικό τρίτο. Όμως όταν μιλάμε για cloudsourcing, ο εξωπορισμός μού πάει περισσότερο, γιατί δεν γίνεται μεταβίβαση επιχειρηματικής διαδικασίας ή στοιχείων ενεργητικού πνευματικής ιδιοκτησίας σε τρίτον για τη διενέργεια της επιχειρηματικής διαδικασίας για λογαριασμό της εταιρείας-πελάτη, αλλά χρησιμοποίηση υπολογιστικών πόρων που δεν είναι ιδιοκτησία της εταιρείας, και που δεν εγκαθίστανται στην εταιρεία. Η εταιρεία-πελάτης δεν αγοράζει το λογισμικό, τις πλατφόρμες ή την υποδομή, τις χρησιμοποιεί. Και έχω την εντύπωση ότι το σύννεφο ή το νέφος δύσκολα θα το αποφύγουμε, γιατί κάπως πρέπει να δείξουμε ότι οι πόροι αυτοί φιλοξενούνται σε σύννεφο δικτύων. Δεν επιμένω, όμως, γιατί δεν είμαι ειδική στο θέμα, κάθε άλλο! Ευχ!
 
Ένα μακαρόνι σαν το «εξωτερική ανάθεση διαδικτυακών πόρων» θα το καταλάβαινα
Και ένα μακαρονέστερο (ή μακαρονότερο; Πάντα με μπέρδευε ο συγκριτικός βαθμός του μακαρονιού :) ):
«εξωτερική ανάθεση της παροχής διαδικτυακών πόρων»

Edit: Ουπς! Ξέχασα να βάλω κάπου το νέφος. Πάμε πάλι:
«εξωτερική ανάθεση της παροχής διαδικτυακών πόρων μια συννεφιασμένη Κυριακή»
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Όλι, ούτε εγώ είμαι ειδικός στο θέμα, ένας απλός χρήστης είμαι και των υπολογιστικών συστηματομαραφετιών και της γλώσσας (το πολύ πολύ να πω «όχι και τόσο απλός χρήστης», γιατί και τα δυο είναι και εργαλεία της τρέχουσας δουλειάς μου, εκτός από προτιμώμενες ασχολίες).
Για να εξηγηθώ, πρότεινα την εξωτερική ανάθεση γιατί ο «εξωπορισμός υπολογιστικών (ή μάλλον διαδικτυακών) πόρων» έχει κάποιο πλεονασμό (καθότι δίπορος). Όσο για το συγκεκριμένο «νέφος», μπορεί εκ των πραγμάτων να το καταπίνουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας στέκεται στο λαιμό.
Τεσπά, μια κουβέντα είπα και μόνο από τη σκοπιά του ανθρώπου που, βλέποντας έναν όρο, προτιμά να τον καταλαβαίνει (όσο γίνεται) χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει διαδοχικά λογής λογής αποκωδικοποιητές (εφόσον είναι εφικτό, αν δεν πρόκειται για πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο). Θα μας πλακώνει κι αυτό το σύννεφο για κάποιο χρόνο (που κακό χρόνο να 'χει), ώσπου να φτάσουμε - αν φτάσουμε ποτέ, όπως πάμε - στη δικτυόσφαιρα. Τότε και αυτό το νέφος θα είναι μια περαστική, μακρινή ανάμνηση, μια παρελθοντική φούσκα που θα έχει σκάσει προ πολλού (ελπίζω όχι στα μούτρα μας), κάτι σαν τη
«λεωφόρο των πληροφοριών».

Θέμη τσιγκλίζοντος (συ είπας, τις άλλος πταίει, ε, ε, ε; ):
Συννεφιασμένη υπολογιστική
μοιάζεις με την καρδιά μου
τους πόρους σου τους νοίκιασα (π' ανάθεμά!)
τώρα είναι μα- τώρα είναι μακριά μου
:whistle:
 
Το συννεφο έφερε βροχήηηηηηηηη το βίντεοοοο μου έχει καείιιιιι
*το βίντεο είναι ευφημισμός για τα εγκεφαλικά κύτταρα :p


Σας μερσώ αμφότερους! :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Οπότε:

computer cloud = υπολογιστικό νέφος, νέφος υπολογιστών
cloud computer = υπολογιστής νέφους, νεφοϋπολογιστής
cloud computing = υπολογιστική νέφους, νεφοϋπολογιστική
cloudsourcing = εξωπορισμός μέσω υπολογιστικού νέφους, νεφοπορισμός
 
Top