Τα εφήμερα

SBE

¥
Γαμώτο την πατησα, τώρα είδα την ημερομηνία στο πιο πανω!
Να πατάω Ctrl+ όταν δε βλεπω καλά τα ψιλά γράμματα
Να πατάω Ctrl+ όταν δε βλεπω καλά τα ψιλά γράμματα
Να πατάω Ctrl+ όταν δε βλεπω καλά τα ψιλά γράμματα
Να πατάω Ctrl+ όταν δε βλεπω καλά τα ψιλά γράμματα
Να πατάω Ctrl+ όταν δε βλεπω καλά τα ψιλά γράμματα
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εφήμερο είναι το χαρτί, εφήμερες και οι βιβλιοθήκες. Στο παρελθόν, ακόμη περισσότερο. Δεν είναι είδηση, με την έννοια ότι δεν είναι φρέσκα κουλούρια, αλλά, εγώ τουλάχιστον) δεν την είχα πάρει... είδηση:

Κάηκαν 200.000 βιβλία
Έρευνα ζητά η Γαλλία για την καταστροφή ιστορικής βιβλιοθήκης στο Κάιρο

(Έθνος, σήμερα)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πέθανε ο «θρύλος» των βιενέζικων καφενείων (Καθημερινή, 30/12/11)

Μια θρυλική φυσιογνωμία των παραδοσιακών βιενέζικων καφενείων, ο Λέοπολντ Χαβέλκα, πέθανε χθες Πέμπτη σε ηλικία 100 ετών αφού διηύθυνε επί 72 χρόνια το Καφέ Χαβέλκα, ένα είδος «διαμερίσματος και χώρου εργασίας» για τη διανόηση της αυστριακής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η κόρη του, η Έρτα, τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Το Καφέ Χαβέλκα, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Βιένης, σε απόσταση μερικών μέτρων από το μεγάλο πεζόδρομο του Γκράμπεν, ιδρύθηκε το 1939 από τον Λέοπολντ Χαβέλκα και τη σύζυγό του, την Γιοζεφίνε (πέθανε το 2005), στις μαύρες ώρες μετά την προσάρτηση (Άνσλους) της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία.

Μεταπολεμικά, το Καφέ Χαβέλκα έγινε ο τόπος των ραντεβού της βιενέζικης διανόησης, από τον συγγραφέα Χαϊμίτο φον Ντόντερερ ως τον θεατρικό συγγραφέα και καλλιτέχνη του καμπαρέ Χέλμουτ Κβάλτινγκερ, περνώντας από τον ηθοποιό Όσκαρ Βέρνερ και τον ζωγράφο του «φανταστικού ρεαλισμού» Φρίντενσραϊχ Χούντερτβασερ.

Στο χώρο του θρύλου έχουν περάσει επίσης τα ζεστά γλυκά γεμισμένα με κρέμα βανίλια [στΔρ7χ Buchteln] που σερβίρονταν μόνο μετά τις 10 μ.μ. και τα οποία ετοίμαζε με αγάπη ως το θάνατό της η Γιοζεφίνε Χαβέλκα.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, μέσα σ' ένα ντεκόρ που έμεινε απαράλλακτο, με τους τοίχους κιτρινισμένους και μαυρισμένους από τον καπνό των τσιγάρων και των πούρων, καλλιτέχνες και διανοούμενοι είχαν παραχωρήσει σταδιακά τη θέση τους στους τουρίστες.


Αφού φύγω με τη σχολαστική παρατήρηση ότι το όνομα τονίζεται μάλλον στην πρώτη συλλαβή (Χάβελκα), να σας προσφέρω το επόμενο βιντεοκλιπάκι όπου εμφανίζονται (σχετικά νέοι, το κλιπ πρέπει να είναι αρχές 80ζ) ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του. Το κομμάτι, Jö schau (Κοίτα!) είναι του Georg Danzer και, όπως μας λέει η wiki, είναι a comic song about a streaker at the Café Hawelka, became a No 1 in the Austrian charts and stayed there for 20 weeks.


Εκπαιδευτικά αφιερωμένο! Όποια καταλαβαίνει τα βιεννέζικα γερμανικά χωρίς λυσάρι είναι η καλύτερη διερμηνέας της Ευρώπης!
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε τουίτ:

Και επισήμως η Ελευθεροτυπία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Το χειρότερο άρθρο από όσα έχει δημοσιεύσει.


 

nickel

Administrator
Staff member
Κάτι τέτοιο τρελό χρειαζόμαστε σαν χώρα.




(Από τον χτεσινό αγώνα της Έβερτον με την Μπόλτον.)
 

SBE

¥
Ξέρω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά κλπκλ αλλά μ'αυτά που ακούω από φίλους δασκάλους ... :laugh::lol:
The US schools with their own police
Each day, hundreds of schoolchildren appear before courts in Texas charged with offences such as swearing, misbehaving on the school bus or getting in to a punch-up in the playground. Children have been arrested for possessing cigarettes, wearing "inappropriate" clothes and being late for school.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
World's smallest frog discovered (BBC News)



The tiny frog sits easily on a US dime, whose diameter is 18mm

A frog species that appears to be the world's smallest has been discovered in Papua New Guinea by a US-based team.
At 7mm (0.27 inches) long, Paedophryne amauensis may be the world's smallest vertebrate - the group that includes mammals, fish, birds and amphibians. The researchers also found a slightly larger relative, Paedophryne swiftorum. [...]
 

nickel

Administrator
Staff member
World's smallest frog discovered (BBC News)

A frog species that appears to be the world's smallest has been discovered in Papua New Guinea by a US-based team.
At 7mm (0.27 inches) long, Paedophryne amauensis may be the world's smallest vertebrate - the group that includes mammals, fish, birds and amphibians. The researchers also found a slightly larger relative, Paedophryne swiftorum. [...][/COLOR]

Αυτό είναι καινούργιο γένος και μάλλον δεν θα πρέπει να το πούμε Παιδόφρυνος αλλά Παιδοφρύνη, από το θηλυκό του φρύνου, φρύνη. Ο φρύνος πιστεύεται ότι ήταν ο ανοιχτοκάστανος και το ζώο πήρε το όνομα από το χρώμα του (συγγενές με τα brun και brown). Αλλά και η εταίρα η Φρύνη πιστεύεται ότι ονομάστηκε έτσι (κανονικά ήταν Μνησαρέτη) λόγω της ωχρότητας του προσώπου της («Μνησαρέτη γὰρ ἐκαλεῖτο, τὴν δὲ Φρύνην ἐπίκλησιν ἔσχε διὰ τὴν ὠχρότητα» — Πλούταρχος).

Ετοιμαζόμουν να πω ότι το είδος θα έπρεπε να είναι amanuensis (ο γραμματέας που του υπαγορεύουν και γράφει) αλλά ο παιδοβάτραχος amauensis πήρε το όνομά του από το χωριό Amau. Όσο για τον swiftorum, δεν είναι ιδιαίτερα γοργοπόδαρος, αλλά ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί κάποια οικογένεια Swift που υπήρξε χορηγός κ.λπ. κ.λπ.
 

Cadmian

New member
Αν σας άρεσαν, τότε τσεκάρετε κι αυτό: Museum of bad album covers.

Υπήρχε κι ένας διάσημος συλλέκτης τέτοιων δίσκων, αλλά δεν θυμάμαι τ' όνομα του.
 
Τι απίστευτα χαμηλής στάθμης έντυπα έχουμε! Σε ολόκληρο άρθρο για το ανέβασμα του Φάουστ από τη Λυρική Σκηνή ξέχασαν να αναφέρουν το όνομα του συνθέτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και στα αγγλικά: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2398391,00.asp

Μου χαλάσανε το πρωταπριλιάτικο που ετοίμαζα... Όπου πηγαίνεις στον εξομολογητή σου και ζητάς συγχώρεση γιατί μπήκες σε μαγαζί και αγόρασες δύο βιβλία και τρία σιντί (μεταξύ των οποίων το τελευταίο του Πολ Μακάρτνεϊ, για την αγορά του οποίου η εκκλησία του κοπιμισμού / αντιγραφισμού προβλέπει ειδικά επιτίμια).
:)
 
Top